Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Johan Elzenga

Luchten vervangen in Photoshop wordt steeds makkelijker

dinsdag 4 januari 2022, 20:10 door | 3.286x gelezen | 0 reacties

Adobe brengt regelmatig updates van programma's als Lightroom en Photoshop uit, met daarin compleet nieuwe functies of aanpassingen van bestaanden functies. Voor iemand die videocusussen maakt heeft dat voor- en nadelen.

Het voordeel is dat je soms weer nieuwe cursussen kunt maken over die veranderingen. Denk aan de compleet nieuwe cursus die ik gemaakt heb over de nieuwe maskers in Lightroom en Camera Raw.


Het nadeel is dat je bestaande cursussen daardoor deels achterhaald kunnen raken. Volledig achterhaald zal niet zo vaak voorkomen.

De basis van Photoshop of Lightroom verandert natuurlijk niet van de ene dag op de andere, dus er zal altijd nog wel wat te leren zijn van zo'n video. Maar een deel ervan kan natuurlijk wel echt achterhaald raken door zo'n update.

Lucht vervangen


Een mooi voorbeeld hiervan is de video over een witte lucht vervangen door een andere lucht. Dat is één van de video's van de cursus over lagen in Photoshop.


Het basisprincipe van deze video is nog steeds actueel, dus er is geen reden om de video helemaal maar weg te halen uit die cursus. Je kunt er nog steeds iets van leren, namelijk hoe je de zogenaamde overvloeimodus van een laag soms heel fraai kunt gebruiken bij montages, zodat je geen ingewikkelde maskers nodig hebt.

Maar ik moet toegeven dat een lucht te vervangen tegenwoordig in de praktijk heel anders gaat, want Adobe heeft niet zo lang geleden in een update van Photoshop het speciale 'Luchtvervanging' menu toegevoegd.

Luchtvervanging


Je vindt het onder het hoofdmenu 'Bewerken', mocht je dit nog niet ontdekt hebben. Met dit menu kan je met één klik een saaie lucht boven een foto vervangen door een andere lucht.

Je krijgt een aantal standaard foto's van luchten die je hiervoor kunt gebruiken, en je kunt ook eigen foto's hieraan toevoegen.

Je hebt nog wat schuifjes om te 'fine tunen' als dat nodig mocht zijn, en soms is dat ook wel nodig, maar uiteindelijk gaat het zo snel en gemakkelijk dat ook ik deze methode tegenwoordig vaak prefereer boven de methode in mijn eigen video.

Zo zie je maar. Langzaam maar zeker wordt Photoshop steeds gemakkelijker. Straks ga ik niet met pensioen omdat ik (overigens nu al) officieel de pensioenleeftijd bereikt heb, maar gewoon omdat er niets meer over Photoshop uit te leggen valt!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Johan Elzenga

Over de auteur

Johan W. Elzenga is een award-winnende freelance fotograaf en schrijver van boeken over Photoshop en Lightroom Classic. Hij schrijft en fotografeert ook voor een aantal tijdschriften in binnen- en buitenland. Zijn artikel 'Why zebras are striped' is gepubliceerd in vijf talen en zes landen en het lijkt erop dat zelfs de beroemde auteur Desmond Morris werd geïnspireerd door dit verhaal.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Photoshop Tips

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.057 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord