Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Nachtfotografie tip: fotografeer de maan in de schemering

donderdag 3 februari 2022, 22:33 door | 2.851x gelezen | 2 reacties

Als het volle maan is verschijnen de foto's weer op sociale media. Een schijf met de duidelijke mares op een bedje van zwarte achtergrond.

Je hebt elke vier weken drie dagen de tijd om deze foto te maken. Maar probeer de volle maan eens in de schemering te fotograferen. Het maakt de foto veel interessanter.

Als de volle maan hoog aan de hemel staat is het niet moeilijk om er een foto van te maken. Kies een brandpunt van minimaal 400mm zodat de maan groot genoeg in beeld komt, zet je ISO op 200 en stel diafragma f/8 in.

Nando maan vliegtuig

Iedereen kan de maan op deze manier fotograferen. Het is niet moeilijk. Een keer gedaan, zal elke volgende keer exact hetzelfde zijn. Tenzij je er een vliegtuig bij kan vangen zoals in deze foto.

Met ongeveer 1/250 seconde heb je dan een geslaagde foto. Je hebt niet eens een statief nodig als je objectief of camera beeldstabilisatie heeft. De foto laat dan een maan zien met een totaal zwarte achtergrond. Zou het niet veel interessanter zijn om ook wat van je omgeving te zien?

De volle maan geeft veel licht. Dat is de reden dat je met de bovengenoemde instellingen in het donker van de avond en nacht een goed belichte foto van de maan hebt. Wil je echter de omgeving ook goed belicht hebben, dan zal het nodig zijn om langere sluitertijden te gebruiken. Het resultaat is een maan die eruit ziet als een nachtelijke zon.

Nando maan landschap

Wil je de volle maan in het landschap fotograferen, dan zal de maan een nachtelijk zonnetje lijken. Belicht je op de maan, dan is het landschap helemaal niet meer zichtbaar.

Zonder trucjes zoals HDR is het niet mogelijk om zowel de volle maan als de omgeving in het donker goed te belichten. Maar er is een andere oplossing die veel interessanter is dan worstelen met HDR technieken. Fotografeer de maan in de schemering.

Nando maan schemering

In de schemering is de belichting van maan en landschap bijna gelijk. Het biedt veel interessantere foto mogelijkheden dan een volle maan in een zwarte lucht.

In de schemering is er nog voldoende licht in het landschap. Bovendien komt de volle maan altijd rond zonsondergang op, of gaat onder rond zonsopkomst.

Dat betekent dat de verlichting van de maan vrijwel gelijk is aan de verlichting van het landschap. Dus kun je met een enkele belichting beiden goed belicht in de foto krijgen.

Bovendien staat de maan laag aan de horizon, zodat het eenvoudig wordt om een interessante omgeving mee te fotograferen. Probeer het maar eens uit.


De Nachtfotobijbel, met 101 tips voor noeste nachtfotografie


Deze tip maakt deel uit van het boek De Landschapsbijbel, waarin ik 101 tips geef voor noeste nachtfotografie. Het boek, vol prachtige foto's, geeft je alle informatie die je nodig hebt om je eigen fantastische avond- en nachtfoto's te gaan maken.

Nachtfotobijbel


Heb je de Nachtfotobijbel nog niet? Bestel deze dan via de bestelpagina en koop het het boek los, of in met aantrekkelijke korting in combinatie met een lidmaatschap voor Photofacts Academy.

Wist je dat ik ook een cursus nachtfotografie heb gemaakt? Bekijk deze op Photofacts Academy.

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

2 reacties

 1. FredVN
  FredVN schreef op dinsdag 8 februari 2022 om 11:54  | reageer

  Ik heb ooit de Lunar-F11-rule geleerd.
  A=11 en S=ISO. Dus Iso200 = 1/200.
  Werkt uitstekend.

 2. Bram de Landtsheer
  Bram de Landtsheer schreef op dinsdag 8 februari 2022 om 12:03  | reageer

  Goede ideeën! Als je het echter om de maan zelf gaat, kijk dan niet naar de volle maan, maar juist naar de niet volle maan. Dan krijg je schaduwwerking en kan je de kraters veel beter zien. Bij volle maan bestaat geen schaduw en is alles plat geslagen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Nachtfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord