
Wanneer is een donkere foto geen low-key?
maandag 7 april 2025, 20:10 door Nando Harmsen | 2.134x gelezen | 13 reactiesEen low-key foto heeft overwegend donkere tinten. Het histogram is hoofdzakelijk links van het midden gevuld. En er zijn enkele key-lights aan de rechterkant voor het contrast. Is een foto van een zonsondergang of een nachtfoto dan ook low-key? Wat denk jij?
Een low-key foto is een donkere foto. Er is wel licht aanwezig, maar donkere tinten zijn in de meerderheid. Voor een portret is het vaak duidelijk. Zowel bij mensen als bij dieren. Maar wanneer is een donkere foto geen low-key meer?

Misschien is het verschil slechts inbeelding, en moet je de term gewoon letterlijk nemen. Is een foto hoofdzakelijk donker met slechts een klein beetje licht erin? Dan is het low-key.
En toch vraag ik me af of dit ook geldt voor bijvoorbeeld een nachtfoto of een zonsondergang, waarbij er veel gebruik van schaduwen wordt gemaakt.
Laat ik een paar voorbeelden zien van wat ik een echte low-key vind. De foto in de studio is door de positie van de lampen, de vogel door de bewerking, en het landschap door een combinatie van licht en bewerking.



Deze drie bovenstaande voorbeelden zijn volgens mij duidelijk. Dit is low-key. Maar hoe zit het met de volgende drie foto's? Valt dit ook onder low-key? Of mag dat niet als dusdanig beschouwd worden?



Ik weet er het antwoord niet op. Wat denk jij ervan? Mag een nachtfoto of de foto's die ik als voorbeeld heb genomen ook als low-key bestempeld worden? Of vind je van niet? Laat het weten in een reactie onder dit bericht.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
13 reacties
-
jahiba schreef op dinsdag 8 april 2025 om 12:13 | reageer
Naar mijn mening is een low key foto en foto waarbij de omgeving bewust donker is gemaakt door met de camera de juiste instellingen(niet alleen onderbelichting). De donkere delen mogen niet dicht gelopen zijn. Je histogram heeft hierin duidelijkheid.
Maar dit is ook maar een mening.... -
-
Toon Rekkers schreef op dinsdag 8 april 2025 om 14:34 | reageer
Tsja, ik vind het creatieve van het resultaat vaak de streling voor het oog. Om nou kort door de bocht een oordeel te hebben over of het nu wel low-key is of niet veel minder van belang. Wel snap ik dat je via een bepaalde manier (b.v. low-key) tot een prachtig en creatief resultaat kunt komen. Maar ja scherpe grenzen tussen de verschillende genres trekken vind ik ook altijd lastig en (soms) een beperking om van de fotografie en vooral de gemaakte foto's te genieten. En ja soms heb je wel een houvast en een stukje gereedschap nodig. Mijn advies is geniet en knip wat je in gedachten hebt.
-
jahiba schreef op dinsdag 8 april 2025 om 18:38 | reageer
Uiteraard mag er zwart in voorkomen maar als we hebben over bv donkere houtsoort hebben moet dit naar mijn mening nog wel te zien zijn en niet helemaal zonder tekening, dicht gelopen.
-
-
Mac schreef op woensdag 9 april 2025 om 08:14 | reageer
Waarom mogen donkere delen niet dichtgelopen zijn? Low-key z'n charme is juist dat er heel veel zwart is waardoor het lichte juist opvalt.
En lang geleden heb ik wel ens een lezing bijgewoond van een beroemde nederlandse fotograaf die heel veel zwart wit deed. ook low en high key.
En hij vroeg aan publiek, wat vinden jullie van deze foto met veel dichtgelopen zwart (was geen foto van hem, om publiek niet te beinvloeden). En verreweg het meest gegeven antwoord was, zwart was dichtgelopen, dus foto was minder.
En zijn vraag daarop was. Doen jullie aan zwart/wit fotografie of grijs tinten fotografie?
Het kwam erop neer dat juist dichtgelopen zwart goed doet in een foto, want als er soms teveel detail in de donkere delen zit, leidt dat af van het echte onderwerp, waardoor de foto juist minder wordt.
En als laatse zei hij, wees niet bang voor zwart of voor wit. -
-
margot schreef op woensdag 9 april 2025 om 11:28 | reageer
Hi Nando, de laatste drie foto's uit je artikel vind ik geen low-key. Gewoon een avondfoto of nachtfoto's met kunstlicht. De voorbeelden die je daarboven geeft, zijn voor mij wel low-key foto's, omdat daar bewust is gekeken naar donkere en enkele lichte delen. Wat mij betreft mogen er echt zwarte delen in de foto zitten, als het maar een goed resultaat oplevert.
-
-
Donald Willemsen schreef op woensdag 9 april 2025 om 15:06 | reageer
Voor mij is er slechts één low-key foto in het verhaal en dat is het portret.
Voor mijn gevoel kan je een low-key alleen in een studio maken met slechts één lamp/gericht in een bepaalde hoek op het onderwerp, waarbij het onderwerp deels belicht is. De rest is zwart.
Een foto die deels zwart is gemaakt in de nabewerking is voor mij geen low-key.
De foto met de berken in het artikel is voor mij een foto mee te strijklicht. Niet meer en niet minder. Pas op, ik vind het wel een mooie foto, maar kan het geen low-key noemen.
Low-key maak je tijdens de opname en niet door in de nabewerking een deel zwart te maken. Een deel zwart maken mag van mij wel, maar dan is het de suggestie van een low-key.
Mijn stelling geldt eveneens voor high-key ook dat doe je tijdens de opname met veel licht en veel wit. -
gast schreef op woensdag 9 april 2025 om 19:56 | reageer
Donald, wat maakt het uit hoe een “low key” foto gemaakt is? Of kun je een foto alleen low key noemen als de maker erbij vertelt hoe hij tot het eindresultaat is gekomen. Volgens jouw stelling kun je zo ongeveer alle historische low key (en high key) foto’s diskwalificeren omdat de maker niet heeft gedocumenteerd hoe het resultaat tot stand is gekomen.
-
Donald Willemsen schreef op woensdag 9 april 2025 om 21:29 | reageer
@gast Voor mij maakt dat wel uit. Vooral nu met de digitale mogelijkheden kan je van ELKE foto een low-key of high-key foto maken. Daar gaat dan wel veel tijd in zitten. Daarom kan je het beter meteen correct doen, zodat de foto direct uit de camera al goed is.
-
Jos schreef op donderdag 10 april 2025 om 16:14 | reageer
Low Key is voor mij vooral de donkere stemming. Het hoeft natuurlijk niet geassocieerd te worden met depressie of zo, maar overwegend donker. Over of de donkere partijen dicht of niet mogen zijn, hangt volledig af van de individuele foto. Je kan zulk stempel niet op alle foto's plakken.
In het geval van de getoonde zonsondergang, vind ik dat er teveel licht aanwezig is. Het histogram heeft dan een u-vorm, terwijl die eigenlijk aan de rechter kant minder geprononceerd moet zijn.
Het kasteel in het tweede voorbeeld heeft geen lichtere partijen in de omgeving en mag je voor mij gerust low Key noemen, hoewel ik het geen goede foto vind omdat de omgeving (bewust) donkerder is gemaakt en futloos is.
De eerste foto zou ik in die categorie kunnen zetten, maar daarvoor vind ik dan de heldere "pieken" te vaak voorkomend.
Mijn eigen foto's zijn pas low Key als het gedeelte dat in het histogram rechts piekt, zeer beperkt is. Wat links van de grafiek zit, kan gebalanceerd zijn, maar hoeft in geen geval onderbelicht te zijn. Voor portretten of dieren vind ik het zelfs mooier als in de schaduwen een bepaalde gradatie te zien is, leunend aan "zo donker mogelijk".
Echter, mag er geen dichtgelopen zwart in zitten? Ik feite maak ik ieder partij in zo'n foto nauwgezet pikzwart als die niet bijdraagt. Low Key is volgens mij de ideale manier om contouren te laten zien. Dat - voornamelijk in zwart-wit - ook structuren worden geaccentueerd is soms mooi meegenomen. Naar mijn mening is low Key eerder dan high Key trouw aan de letterlijke betekenis van fotograferen: "tekenen met licht".
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Low-key is een bewerking, geen onderbelichting
door Nando Harmsen
-
Studiofotografie tip: Volledig zwarte achtergrond
door Elja Trum
-
Voorkom storend licht in de foto
door Nando Harmsen
-
Zwart-witfotografie tip: Een karakterkop vastleggen
door Elja Trum
-
Portretfotografie tip: Voeg water toe voor wat extra glans
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
43.666 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook.

Elja Trum