Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Nachtfotografie tip: hou fel licht ook echt fel

vrijdag 25 februari 2022, 14:41 door | 3.063x gelezen | 1 reactie

Wanneer je 's-nachts foto's maakt, heb je al snel felle lampen in beeld. Probeer dan niet alles binnen het dynamisch bereik te krijgen. Felle lampen zijn fel, laat die dan ook fel. Op die manier wordt je foto realistischer, spannender, en vooral minder plat.

Nando denbosch donker

Een straat in 's-Hertogenbosch. Let op de lampen, die vuil grijs zijn. Dit is niet wat je wilt.

Ik zie ze regelmatig voorbij komen, de nachtfoto's waarin zelfs de felle lampen binnen het dynamisch bereik zijn gebracht. Dat is zonde, want het haalt de dynamiek uit je foto. Een foto kan zo zelfs vlak worden, zeker wanneer dan ook nog alle donkere delen 'opgehaald' worden.

Nando denbosch licht

Is iets overbelicht, laat het dan overbelicht. Wees niet bang voor wit in je foto.

Het gaat soms zelfs verder, waarbij de overbelichte verlichting minder fel wordt gemaakt. Het resultaat is, dat het wit een vuil grijze tint krijgt. Iets wat puur wit in de foto is, kan nooit meer donkerder gemaakt worden. Er zit immers geen detail meer in.

TN sleipnir vlak

Een belichtingstrapje samengevoegd tot een HDR. Met angst voor donker en licht zal het resultaat een vlakke saaie foto zijn. Dit voorbeeld is misschien overdreven, maar ik zie iets dergelijks regelmatig voorbij komen.

Ik geloof dat je in een nachtfoto best overbelichte verlichting mag hebben. Juist die felle lampen moeten fel zijn, want dat is hoe het in werkelijkheid ook was. Het geeft ook dynamiek aan de foto, een mooi contrast tussen wat licht is en wat donker is.

TN sleipnir dynamisch

Door licht en donker in je foto te introduceren, wordt de foto veel dynamischer. Laat felle verlichting fel, dat is natuurlijker dan het kosten wat kosten proberen 'binnen het dynamisch bereik te brengen'

Het is niet fout om zoveel mogelijk dynamisch bereik in je foto te vangen, door bijvoorbeeld een belichtingstrapje te maken en deze beelden samen te voegen tot een HDR. Maar laat felle verlichting fel, dat komt je foto alleen maar ten goede.


De Nachtfotobijbel, met 101 tips voor noeste nachtfotografie


Deze tip maakt deel uit van het boek De Landschapsbijbel, waarin ik 101 tips geef voor noeste nachtfotografie. Het boek, vol prachtige foto's, geeft je alle informatie die je nodig hebt om je eigen fantastische avond- en nachtfoto's te gaan maken.

Nachtfotobijbel


Heb je de Nachtfotobijbel nog niet? Bestel deze dan via de bestelpagina en koop het het boek los, of in met aantrekkelijke korting in combinatie met een lidmaatschap voor Photofacts Academy.

Wist je dat ik ook een cursus nachtfotografie heb gemaakt? Bekijk deze op Photofacts Academy.

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

1 reactie

  1. Mac
    Mac schreef op maandag 28 februari 2022 om 08:08  | reageer

    Helemaal mee eens.
    En laat diep zwart ook diep zwart. Je hoeft niet overal detail in te zien. (het is tenslotte nacht)

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Nachtfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord