Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Nachtfotografie tip: Kies een juiste witbalans

donderdag 9 december 2021, 20:10 door | 3.332x gelezen | 0 reacties

De witbalans is voor een foto heel belangrijk. Zomaar de automatische witbalans kiezen bij nachtfotografie is geen garantie voor de goede kleurtemperatuur.

Wie in raw fotografeert kan het nadien altijd aanpassen. Toch kan het heel handig zijn om voor nachtfotografie de witbalans ter plekke zo goed mogelijk in te stellen, ook al kun je die nadien aanpassen.

Een juiste witbalans is belangrijk als je in jpeg formaat fotografeert. Nadien de witbalans aanpassen zal vaak tot een afname in beeldkwaliteit leiden. Mede daarom is het raw formaat zo handig. De witbalans van die beelden kunnen achteraf zonder straf aangepast worden.

Nando 02 witbalans

Behalve de vaste witbalans instellingen kun je de kleurtemperatuur op veel camera's heel nauwkeurig instellen.

Ik adviseer altijd een vaste witbalans in te stellen, zeker voor nachtfotografie. Dat zorgt ervoor dat je beelden allemaal een consequente kleurtemperatuur hebben. Autowitbalans zal namelijk voor elke foto een andere waarde kiezen.

Voor de jpeg fotograaf is dit logisch, maar waarom zou de raw-fotograaf dit ook moeten doen? Die kan immers alles nadien aanpassen. De reden is simpel. Je kan dan het resultaat op je scherm, na het maken van de foto, veel beter beoordelen op scherpte, belichting en compositie. Met een afwijkende kleur is dat veel moeilijker.

Nando sony a1 whitebalance

Een verkeerde witbalans maakt het op het scherm van de camera veel moeilijker om de kwaliteit en scherpte te bepalen.

Probeer het maar eens uit. Het zal veel prettiger zijn om het resultaat al ter plekke op het scherm te zien en te beoordelen. In principe zou autowitbalans ook kunnen, maar dan ben je overgeleverd aan de beoordeling van de camera, en die is niet altijd goed. Bovendien zal die voor elke foto anders zijn.

Bepaal voor jezelf of je het prettig vindt werken. Het is namelijk nooit een verplichting, maar een manier van werken. Als je het probeert en het bevalt niet, dan kun je altijd weer terug naar je eigen oude vertrouwde manier van witbalans instellen.


De Nachtfotobijbel, met 101 tips voor noeste nachtfotografie


Deze tip maakt deel uit van het boek De Landschapsbijbel, waarin ik 101 tips geef voor noeste nachtfotografie. Het boek, vol prachtige foto's, geeft je alle informatie die je nodig hebt om je eigen fantastische avond- en nachtfoto's te gaan maken.

Nachtfotobijbel


Heb je de Nachtfotobijbel nog niet? Bestel deze dan via de bestelpagina en koop het het boek los, of in met aantrekkelijke korting in combinatie met een lidmaatschap voor Photofacts Academy.

Wist je dat ik ook een cursus nachtfotografie heb gemaakt? Bekijk deze op Photofacts Academy.

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Nachtfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.057 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord