Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Nachtfotografie tip: kies voor het blauwe uurtje

woensdag 23 februari 2022, 22:11 door | 2.531x gelezen | 0 reacties

Fotografeer je iets in de nacht, dan zal je overgeleverd zijn aan de beschikbare kunstverlichting. Dat kan mooi zijn, maar soms is een klein beetje natuurlijk licht een mooie toevoeging. Combineer de kunstverlichting met het laatste licht van de dag, het blauwe uurtje.

Het blauwe uurtje is het moment na zonsondergang, vlak voor de nacht echt valt. Dit blauwe uurtje valt na het gouden uurtje, en ondanks de populaire benaming duurt het officieel maar een kwartiertje. De naam is echter wel correct, het licht is mooi blauw van kleur.

Nando rotterdam avond

De Maasvlakte in de nacht. Al het daglicht is verdwenen zodat alleen de kunstverlichting nog aanwezig is.

Hoewel nachtfotografie erg leuk is om te doen, kan de omgeving buiten het bereik van je lichtbron al snel heel donker worden, of zelfs zwart. Dit is niet erg als je onderwerp meer dan drie kwart van je beeld beslaat, maar als dit minder is kan de hoeveelheid 'zwart' de foto nogal... tja, donker maken.

Nando blauwe uurtje 2

De stad Ramberg op de Lofoten in het donker, als het daglicht verdwenen is.

De hoeveelheid donker hoeft natuurlijk geen probleem te zijn. Het kan zelfs je doel zijn. Maar probeer ook eens een nachtfoto te maken in het blauwe uurtje. Juist de combinatie van het blauwe daglicht en de warme tinten van de kunstverlichting geeft een prachtig contrast op.

Nando blauwe uurtje

De stad Ramberg op de Lofoten in het blauwe uurtje. Dit geeft een heel ander effect dan een foto die in het donker is gemaakt.

Zorg wel dat als je een onderwerp in het blauwe uurtje wilt fotograferen, je ruim op tijd op de plek van bestemming bent. Voor je het weet is het blauwe licht verdwenen.

Nando blauwe uurtje reine

De stad Reine op de Lofoten in het blauwe uurtje. Door het laatste blauwe licht van de dag zijn de bergen ook nog goed te zien. Wacht je even, dan valt het duister. Dat kan natuurlijk ook mooi zijn.

Denk er dus aan, een blauw uurtje duurt maar een kwartiertje. Vang je dit licht in je nachtfoto, dan kan dit een bijzonder mooi effect geven. Probeer het maar eens uit.


De Nachtfotobijbel, met 101 tips voor noeste nachtfotografie


Deze tip maakt deel uit van het boek De Landschapsbijbel, waarin ik 101 tips geef voor noeste nachtfotografie. Het boek, vol prachtige foto's, geeft je alle informatie die je nodig hebt om je eigen fantastische avond- en nachtfoto's te gaan maken.

Nachtfotobijbel


Heb je de Nachtfotobijbel nog niet? Bestel deze dan via de bestelpagina en koop het het boek los, of in met aantrekkelijke korting in combinatie met een lidmaatschap voor Photofacts Academy.

Wist je dat ik ook een cursus nachtfotografie heb gemaakt? Bekijk deze op Photofacts Academy.

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Nachtfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord