Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Liesbeth van Asselt

Bloeiende heide fotograferen

dinsdag 23 augustus 2011, 20:24 door | 9.760x gelezen | 8 reacties

De Renderklippen is een prachtig natuurgebied op de Veluwe bestaande uit met heide begroeide stuwwallen omringd door voornamelijk dennenbossen. Een gebied wat zich op nog geen tien minuten loopafstand van mijn huis bevindt. Maar, zoals zo vaak gebeurt als je ergens dicht bij woont, ik heb er nog nooit gefotografeerd als de heide in bloei staat. Dat moest er vanochtend dus maar eens van komen!

Gisteren waren de omstandigheden ideaal: mist en een mooie zonsopkomst. Maar toen was ik niet in de gelegenheid om op pad te gaan. Vanochtend wel. En al waren de omstandigheden dan wat minder, ik heb ontzettend genoten van al het moois de natuur te bieden had!

Ik ging op stap met een groothoeklens (10-20mm) en de door mij veel gebruikte 70-200mm. Beide objectieven heb ik ook daadwerkelijk gebruikt. Omdat ik meestal met een groot diafragma fotografeer om de scherptediepte te beperken, zijn de sluitertijden kort en is een statief vaak niet nodig. Soms gebruik ik het dan toch om de exacte compositie/uitsnede te bepalen. Met een statief onder de camera heb ik daar nu eenmaal meer rust voor. Voor de zekerheid had ik het statief dus toch maar meegenomen (uiteindelijk niet gebruikt).

Bij aankomst was het nog redelijk donker. Bij het maken van onderstaande foto maakte ik dan ook gebruik van een heel klein invluflitsje om de voorgrond wat op te lichten. Ondanks het vroege uur, is de zon bij zonsopkomst toch al redelijk fel. Daarom gebruikte ik een grijs verloopfilter om de lucht wat donkerder te krijgen. Natuurlijk had ik ook een belichtingstrappetje kunnen maken om er later een HDR-foto van te maken, maar wat ter plekke kan, doe ik liever ter plekke.

Heide

Vervolgens ben ik doorgelopen naar het vennetje wat zich achter op de Renderklippen bevindt. Zonder dit soort elementen is het lastig om een heideveld boeiend in beeld te brengen. Het blijft dan een grote paarse vlakte. Mooi om te wandelen of te fietsen, maar fotografisch niet zo interessant. Ik ga dus altijd op zoek naar vennetjes, paden of mooie bomen.

Renderklippen bij Ven


Renderklippen

Onderweg kom ik nog wat bijenkasten tegen die natuurlijk ook op de foto moeten. Heidehoning!

Heidehoning

En natuurlijk moest ik ook even langs 'mijn' eik, een boom die jullie al vaker in mij blog gezien hebben: in de sneeuw en als 'strobist-model'. Nu in de bloeiende heide.

Eik

Na een klein uurtje fotograferen, betrok de lucht. Net voordat de bui in alle hevigheid losbarstte, was ik gelukkig weer binnen!

Maar in dat uurtje fotograferen deed ik voldoende ideeŽn op om me voor te nemen het familieportret wat voor a.s. zaterdag gepland staat op de hei te maken! Opdrachtgever gebeld, ze zijn akkoord! Nu maar hopen dat het droog is..

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Liesbeth van Asselt

Over de auteur

Liesbeth fotografeert met haar bedrijf stapfoto.nl voor websites en social media van bedrijven. Daarnaast verzorgt ze al sinds 2004 (vooral creatieve) workshops zoals lightpainting, flitsen, werken met ledlicht en lichtvormers, portretfotografie, high speed, long exposure en paintsplash. Daarnaast is er een Stapfoto vakgroep voor gevorderde fotografen.

8 reacties

 1. Margo
  Profiel Margo schreef op dinsdag 23 augustus 2011 om 21:19  | reageer

  Wat een heerlijke foto's Liesbeth!

 2. tonv
  Profiel tonv schreef op woensdag 24 augustus 2011 om 03:06  | reageer

  Nederland biedt toch verrassend veel natuurschoon. En sowieso is zo'n zonsopgang op de heide een fotogeniek moment! De meningen zullen vast verdeeld zijn maar de foto's vind ik niet super. In het verleden heb je op Photofacts vaak indrukwekkende (landschap)foto's laten zien en die mis ik in deze serie.

 3. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op woensdag 24 augustus 2011 om 05:58  | reageer

  Het vennetje vind ik werkelijk waar prachtig met die berken in de reflectie.
  De laatste doet het ook goed. De andere foto's zijn technisch prima, maar missen een beetje mooi licht om het naar een hoger niveau te trekken.

 4. Rudi
  Rudi schreef op woensdag 24 augustus 2011 om 08:11  | reageer

  Normaliter ben ik niet zo'n fan van landschapfotografie, maar deze zijn wel zeer fraai. Mijn complimenten!

 5. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op woensdag 24 augustus 2011 om 11:36  | reageer

  De foto met de paarse weerspiegeling in het water vind ik persoonlijk de mooiste. Verder ben ik het met Johannes eens: echt mooi licht ontbreekt hier een beetje.

 6. Arno
  Profiel  Arno schreef op woensdag 24 augustus 2011 om 11:43  | reageer

  Landschapfotografie is een vak apart en normaliter laat je hier erg mooie beelden zien maar deze serie vindt ik erg vlakjes.

 7. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op woensdag 24 augustus 2011 om 17:36  | reageer

  Dank voor jullie reacties! Persoonlijk vind ik de eerste foto en de foto met de weerspiegeling in het vennetje de mooiste, ook al heb ik daar ook nog wel wat op aan te merken knipoog. Wat is het lastig om onder een bewolkte lucht een heideveld goed in beeld te brengen! Weer een nieuwe uitdaging erbij.....

 8. Derk
  Profiel Derk schreef op woensdag 31 augustus 2011 om 20:31  | reageer

  Hoi Liesbeth,

  foto 1 springt er voor mij echt uit, die vindt ik erg goed gelukt. De laatste 3 wat minder, maar dat is ook een kwestie van smaak niewaar.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.059 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord