Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik Nevels

Fan van paddenstoelen en beestjes

zaterdag 31 oktober 2020, 16:32 door | 3.564x gelezen | 4 reacties

De herfst biedt veel mogelijkheden om je uit te leven met de camera in de natuur. Bossen met prachtige herfstkleuren, mistige landschappen, de laatste libellen, spinnen in hun web in dauwdruppels gehuld. Keuze genoeg.

Fan ben ik ook van paddenstoelen. De afgelopen weken zijn mijn maatje en ik naar ze op zoek gegaan. En we blijken niet de enige fans. Insecten zijn er regelmatig op terug te vinden. Voor ons de kers op de taart!

Het Munnichsbos en de Ravenvennen


Ons geluk hebben we beproefd in twee prachtige natuurgebieden in Midden en Noord Limburg, respectievelijk het Munnichsbos en de Ravenvennen.

Het Munnichsbos ligt ten zuiden van Sint Odiliënberg. De Vlootbeek meandert er fraai doorheen. Het is een ongerept bos waar bomen die het loodje hebben gelegd, zoals meerdere machtige beuken, niet worden opgeruimd. Logisch dat spechten maar ook vele andere dieren hier goed gedijen.

De Ravenvennen is een natuurgebied ten noorden van Venlo, nabij Arcen, Velden en Lomm. Paraboolduinen, naaldbossen, heide en vennen kenmerken het gebied. De vennen zijn een prima leefomgeving voor allerlei amfibieën, zoals de heikikker.

Paddenstoelen


Nu het weer de laatste weken aan de vochtige kant is schieten de paddenstoelen steeds meer uit de grond of uit het (dode) hout. Was het 3 weken geleden nog flink zoeken, vandaag in het Munnichsbos staan we al snel stil om de eerste paddenstoelen aan onze geheugenkaarten toe te vertrouwen.

Moderne architectuur


Groepen paddenstoelen zijn vaak te vinden aan de voet van (bijna) dode bomen of zoals op onderstaande foto op een dode omgevallen stam. Ze doen me vaak denken aan moderne gebouwtjes. Alsof een architect zich heeft uitgeleefd op vormen, rangschikking en kleuren.

Eerst zoek ik een standpunt waarbij de groep fraai in beeld komt tegen een even fraaie achtergrond. Ik werk vanaf statief en kies een laag standpunt om zowel de plaatjes onder de hoeden te kunnen zien maar ook vanwege de bokeh die zo zichtbaar wordt.

De bokeh ontstaat hier door het licht dat door het hoge bladerdek van de bomen valt. Door de keuze voor een diafragma van f/3.2 worden de bokeh-bubbels mooi groot en rond. Ik stel scherp op een punt iets achter de voorkant van de middelste paddenstoelen.

De voorkanten moeten daarbij wel nog scherp zijn. Even controleren door in te zoomen in de zoeker of op je scherm.

Omdat er best fel tegenlicht is worden de paddenstoelen bijna een silouhet in de zoeker. Toch ga ik niet overbelichten om te voorkomen dat de witte bokehbubbles helemaal uitgebeten raken.

In de nabewerking verwacht ik de paddenstoelen wel zichtbaar te krijgen. De ISO houd ik op 160 en de sluitertijd wordt 1/100 seconde. De timer piept en 'klik'!

20200917 Munnichsbos opname zonder titel 738054

Sony A7-3, 90mm, f/3.2, 1/100sec, ISO 160

Lieveheersbeestje


Als ik aan de voet van een grote beuk een reuzenzwam met z'n prachtige halfronde en waaiervormige hoeden ontdek maak ik eerst wat foto's van de hele zwam.

Prima registratiefoto maar ik wil iets anders met die fraaie vormen en loop dichterbij. Dan zie ik een lieveheersbeestje over een van de hoeden 'snellen'.

Hoe pak ik dat aan? Omdat het diertje voortdurend van plek verandert wordt het fotograferen uit de hand. Autofocus aan, spotmeting, voldoende korte sluitertijd om bewegingsonscherpte te voorkomen en een groot diafragma om maximaal licht binnen te laten.

En niet te vergeten de bewegingsstabilisatieknop op 'on'. Ondanks het de grote diafragmaopening moet de ISO flink omhoog.

Mijn geduld wordt op de proef gesteld. Het beestje loopt vooral niet daar waar ik hem graag wil hebben. Zodra dat wel het geval is maak ik meerdere opnamen.

Over de meeste foto's ben ik niet tevreden, voornamelijk omdat de kop van het dier toch onscherp is (de neiging mijn diafragma wat te 'knijpen' is er). Maar met onderstaande foto wordt mijn geduld toch beloond.

20201008 Munnichsbos paddestoelen opname zonder titel 7308786

Sony A7-3, 90mm, f/2.8, 1/160sec, ISO 3200

Afvalvlieg


Een week later, in het gebied de Ravenvennen, ontdek ik wederom een insect op een paddenstoel. In tegenstelling tot het lieveheersbeestje van vorige week zit deze vlieg stil. Het is een Suillia die behoort tot de familie van de afvalvliegen en in de herfst regelmatig op paddenstoelen te vinden is.

Omdat deze wel erg stil blijft zitten en er nauwelijks wind is, waag ik het erop en installeer ik de camera op mijn statief. Compositie zo, dat ik hem precies van opzij in beeld heb.

Ik kies voor een groot diafragma om alleen het beestje scherp te krijgen. ISO laag en dus een lange sluitertijd. Ik heb geluk. De vlieg blijft stoïcijns op zijn plek. Ik kan zelfs de tijd nemen om het beeld op mijn uitklapschermpje in te zoomen. Is het oog scherp?

Als ik thuis de opnamen groot op de monitor zie geniet ik van de details van dit bijzondere vliegje. Prachtig in kleur maar verrassend fraai in zwart-wit.

20201015 Ravevennen Lomm opname zonder titel 7309020

Sony A7-3, 90mm, f/3.2, 1/8sec, ISO100


Cursus Macrofotografie


Wil je je meer verdiepen in macrofotografie? Dan zou je de cursus macrofotografie of de Masterclass Macrofotografie volgen bij Photofacts Academy.


Je kunt deze en andere cursussen twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.

Erik Nevels

Over de auteur

Steeds weer boeiend en op zoek naar de essentie! Dat is wat fotograferen in de natuur voor mij is. Gefocust op het landschap of het onderwerp in diens omgeving tracht ik meer dan alleen te registreren. Een continue uitdaging waarvan ik elke keer volop geniet. Meer foto's? Volg mij op Instagram en/of kijk op mijn website Website

4 reacties

  1. Robert
    Robert schreef op dinsdag 3 november 2020 om 10:15  | reageer

    Niccce Erik. En wat een geduld.

    Robert

  2. Jaap
    Jaap schreef op dinsdag 3 november 2020 om 11:49  | reageer

    Ik had graag ook de kleurenfoto gezien

  3. Erik
    Profiel Erik schreef op dinsdag 3 november 2020 om 17:26  | reageer

    @Robert.
    Dank je Robert. Het vergt inderdaad vaak veel geduld. Maar de keren dat dat loont geeft wel een top gevoel.

  4. Erik
    Profiel Erik schreef op dinsdag 3 november 2020 om 17:36  | reageer

    @Jaap.
    Ik snap dat je de kleurenfoto wilt zien Jaap (en wellicht meer lezers). Daarom had ik al eerder bedacht deze als thumbnail-foto op te nemen in dit blog. Je ziet deze mini-foto op de homepage van Photofacts / blog. Ik zal 'm ook op mijn Instagram (erik.natuurfotografie) zetten, dan kun je 'm wat groter bekijken op je PC.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.842 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord