Actie: Photoshop Elements boek + Al onze cursussen - 49,90 euro voordeel! Word nu lid!
Johannes Klapwijk

Landschapsfotografie in een winters IJsland

vrijdag 9 maart 2012, 22:07 door | 10.800x gelezen | 18 reacties

Al lang gelden was ik begonnen met het plannen van een trip naar IJsland in de winter. Eind februari was het dan zo ver. In de maand die statistisch gezien het koudste is en waarin de dagen al weer ietsjes langer zijn ben ik voor een week die kant op gegaan. Het doel was voornamelijk om mijn portfolio iets te verbreden en bewust mij puur op landschapsfotografie te richten.

En ik moet zeggen: IJsland is werkelijk waar prachtig. Leeg, ruig en verlaten dus je moet wel houden van een bepaalde woestheid. Maar als enorme watervallen, geisers, geothermische velden en ruige rotskusten je aanspreken dan denk ik dat het een van de meest fotogenieke landen van Europa is.

Ik heb even zitten worstelen met de vorm van dit artikel want ik heb zes dagen lang intensief gefotografeerd en dus heel veel keuze. De uitdaging is een selectie maken om hier te laten zien. Ik deel hieronder gewoon mijn persoonlijke favorieten. Voor de mensen die graag een uitgebreide set aan beeldmateriaal willen zien heb ik een gedetailleerd reisverslag op mijn blog staan.

Wat betreft de aanpak en techniek: van te voren heb ik de reis helemaal uitgestippeld. Ontzettend veel gegoogled, reisgidsen gelezen, alle mooie plakjes in google earth gezet voor een goed overzicht, de dagen ingepland met alles wat bij elkaar of op de route ligt. Ik heb er voor gekozen om het westen (Snaefelssnes) en het overbekende zuiden te bezoeken. Een tip voor mensen die nog eens die kant op willen: als je de tijd en het geld hebt zou ik minimaal 2 weken gaan en dan het eiland rond. Er is zo ongelofelijk veel te zien en ik kon aan het einde van de reis maar 1 ding concluderen: ik heb te weinig tijd gehad en te veel gewild in die tijd. Helaas is een bezoek aan IJsland niet goedkoop, maar mijn ideale reis zou denk ik toch zo'n 18 dagen duren.

Wat betreft de techniek: elke foto is genomen vanaf statief. Vooral voor de opnames met langesluitertijden (de 1e 3 beelden en 7 en 8) heb ik gebruik gemaakt van een LEE 3 stops filter. Hier ga ik nog een los artikel over schrijven. Veelal heb ik ook gebruik gemaakt van een 2 stops verloopfilter. Sluitertijden liggen vaak rond de seconde op die beelden.

Jokulsarlon
1: IJsschotsen op het strand bij Jokulsarlon

Dritvik
2: Dritvik strand op Snaefelssnes

Kirkjufel
3: Kirkjufell

Ijspegels
4: IJspegels

Jokulsarlon
5: Jokulsarlon gletsjermeer

Blesi
6: Blesi, een hete bron bij Geysir

Kirkjufel
7: Kirkjufell


Stroomversnelling
8: Stroomversnelling

Vik 1
9: Reynisdrangar bij Vik

Jokulsarlon
10: Jokulsarlon gletsjermeer

Ik ben benieuwd in hoeverre de foto's in de smaak vallen en wat mensen vinden van het vrij constante kleurschema in koele tinten. Vanwege deze keuze heb ik namelijk bewust aantal beelden van een geothermisch veld met veel geel en bruin niet geselecteerd.

Cursus Herfst- en Macrofotografie

Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met herfst- of macrofotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus herfstfotografie en cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.
Johannes Klapwijk

Over de auteur

Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.

18 reacties

 1. Erik
  Profiel  Erik schreef op vrijdag 9 maart 2012 om 22:14

  Een mooi land, foto 9 is voor mij favoriet.

  Ik mis echter hierin wel de meerwaarde ten opzichte van persoonlijke blog's. Zou je in het volgende blok meer nadruk kunnen leggen op wat het fotograferen met zich mee bracht en wat voor keuzes je daarin hebt gemaakt?

  Hartelijke groet,
  Erik

 2. Paul Oosterlaak
  Profiel Paul Oosterlaak schreef op vrijdag 9 maart 2012 om 22:48

  Soms een aparte toning in je foto's, maar verder wel hele mooie platen. #7 en #9 zijn mijn favorieten.

 3. eduardvanmil
  Profiel  eduardvanmil schreef op vrijdag 9 maart 2012 om 22:53

  Een hele mooie serie zoals ik al schreef op je blog. Als ik in favorieten moet gaan reageren dan zijn voor mij foto 2 en 9 favoriet. Maar de hele serie heeft voor mij een mooie opbouw en passen goed naast elkaar in een expositie. Foto 10 vind ik een prachtige vrolijke afsluiting. De meeste foto's zullen wel met een statief zijn gemaakt en dat lijkt me niet erg comfortabel in deze omstandigheden! Mooi om IJsland is te bezoeken!

 4. albertus
  Profiel  albertus schreef op vrijdag 9 maart 2012 om 23:13

  een fraaie serie met inderdaad wat een apparte toning.
  foto 9 vindt ik echt heel fraai!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

51.003 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord