Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Johannes Klapwijk

Landschapsfotografie in een winters IJsland

vrijdag 9 maart 2012, 22:07 door | 11.874x gelezen | 18 reacties

Al lang gelden was ik begonnen met het plannen van een trip naar IJsland in de winter. Eind februari was het dan zo ver. In de maand die statistisch gezien het koudste is en waarin de dagen al weer ietsjes langer zijn ben ik voor een week die kant op gegaan. Het doel was voornamelijk om mijn portfolio iets te verbreden en bewust mij puur op landschapsfotografie te richten.

En ik moet zeggen: IJsland is werkelijk waar prachtig. Leeg, ruig en verlaten dus je moet wel houden van een bepaalde woestheid. Maar als enorme watervallen, geisers, geothermische velden en ruige rotskusten je aanspreken dan denk ik dat het een van de meest fotogenieke landen van Europa is.

Ik heb even zitten worstelen met de vorm van dit artikel want ik heb zes dagen lang intensief gefotografeerd en dus heel veel keuze. De uitdaging is een selectie maken om hier te laten zien. Ik deel hieronder gewoon mijn persoonlijke favorieten. Voor de mensen die graag een uitgebreide set aan beeldmateriaal willen zien heb ik een gedetailleerd reisverslag op mijn blog staan.

Wat betreft de aanpak en techniek: van te voren heb ik de reis helemaal uitgestippeld. Ontzettend veel gegoogled, reisgidsen gelezen, alle mooie plakjes in google earth gezet voor een goed overzicht, de dagen ingepland met alles wat bij elkaar of op de route ligt. Ik heb er voor gekozen om het westen (Snaefelssnes) en het overbekende zuiden te bezoeken. Een tip voor mensen die nog eens die kant op willen: als je de tijd en het geld hebt zou ik minimaal 2 weken gaan en dan het eiland rond. Er is zo ongelofelijk veel te zien en ik kon aan het einde van de reis maar 1 ding concluderen: ik heb te weinig tijd gehad en te veel gewild in die tijd. Helaas is een bezoek aan IJsland niet goedkoop, maar mijn ideale reis zou denk ik toch zo'n 18 dagen duren.

Wat betreft de techniek: elke foto is genomen vanaf statief. Vooral voor de opnames met langesluitertijden (de 1e 3 beelden en 7 en 8) heb ik gebruik gemaakt van een LEE 3 stops filter. Hier ga ik nog een los artikel over schrijven. Veelal heb ik ook gebruik gemaakt van een 2 stops verloopfilter. Sluitertijden liggen vaak rond de seconde op die beelden.

Jokulsarlon
1: IJsschotsen op het strand bij Jokulsarlon

Dritvik
2: Dritvik strand op Snaefelssnes

Kirkjufel
3: Kirkjufell

Ijspegels
4: IJspegels

Jokulsarlon
5: Jokulsarlon gletsjermeer

Blesi
6: Blesi, een hete bron bij Geysir

Kirkjufel
7: Kirkjufell


Stroomversnelling
8: Stroomversnelling

Vik 1
9: Reynisdrangar bij Vik

Jokulsarlon
10: Jokulsarlon gletsjermeer

Ik ben benieuwd in hoeverre de foto's in de smaak vallen en wat mensen vinden van het vrij constante kleurschema in koele tinten. Vanwege deze keuze heb ik namelijk bewust aantal beelden van een geothermisch veld met veel geel en bruin niet geselecteerd.

Cursus Herfst- en Macrofotografie

Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met herfst- of macrofotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus herfstfotografie en cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.
Johannes Klapwijk

Over de auteur

Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.

18 reacties

 1. Erik
  Profiel  Erik schreef op vrijdag 9 maart 2012 om 22:14  | reageer

  Een mooi land, foto 9 is voor mij favoriet.

  Ik mis echter hierin wel de meerwaarde ten opzichte van persoonlijke blog's. Zou je in het volgende blok meer nadruk kunnen leggen op wat het fotograferen met zich mee bracht en wat voor keuzes je daarin hebt gemaakt?

  Hartelijke groet,
  Erik

 2. Paul Oosterlaak
  Profiel Paul Oosterlaak schreef op vrijdag 9 maart 2012 om 22:48  | reageer

  Soms een aparte toning in je foto's, maar verder wel hele mooie platen. #7 en #9 zijn mijn favorieten.

 3. eduardvanmil
  Profiel  eduardvanmil schreef op vrijdag 9 maart 2012 om 22:53  | reageer

  Een hele mooie serie zoals ik al schreef op je blog. Als ik in favorieten moet gaan reageren dan zijn voor mij foto 2 en 9 favoriet. Maar de hele serie heeft voor mij een mooie opbouw en passen goed naast elkaar in een expositie. Foto 10 vind ik een prachtige vrolijke afsluiting. De meeste foto's zullen wel met een statief zijn gemaakt en dat lijkt me niet erg comfortabel in deze omstandigheden! Mooi om IJsland is te bezoeken!

 4. albertus
  Profiel  albertus schreef op vrijdag 9 maart 2012 om 23:13  | reageer

  een fraaie serie met inderdaad wat een apparte toning.
  foto 9 vindt ik echt heel fraai!

 5. tonv
  Profiel tonv schreef op zaterdag 10 maart 2012 om 02:51  | reageer

  Waanzinnig mooi landschap! Moeder natuur in al haar pracht. De koude rillingen lopen over je rug bij het bekijken van de foto's en ik ben benieuwd hoe koud het er werkelijk was. Mooi werk Johannes!

 6. Erik
  Profiel Erik schreef op zaterdag 10 maart 2012 om 07:42  | reageer

  Mooie serie weer Johannes. Ik had het wel leuk gevonden als er iets meer variatie in kleuren zou zijn, maar daarvoor moet je waarschijnlijk een andere tijd van het jaar gaan.

 7. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zaterdag 10 maart 2012 om 08:25  | reageer

  @Erik: ik heb nog wat informatie toegevoegd over de planning en de techniek, hopelijk is dat een beetje wat je zoekt?

  @Ton: het wisselde wat, maar helaas viel het iets tegen met de temperaturen. Het kwakkelde wat rond het vriespunt. Ik had het graag nog wat kouder gehad :D

  @Erik: voor de variatie in kleuren hoop ik ooit nog eens het eiland rond te gaan in mei en dan meer tijd te nemen voor bepaalde plekken en specifieker te kiezen.

 8. Erik
  Profiel  Erik schreef op zaterdag 10 maart 2012 om 09:13  | reageer

  Dat is het meer ja. Technieken e.d. zijn voor mij niet vreemd, maar als ik een stukje als dit lees vind ik het prettig als ik me kan verplaatsen in de gedachtegang van de fotograaf knipoog
  Ik zoek het niet direct, maar ik kijk meer naar wat ik interessant zou vinden om in zo'n stukje te lezen en wat ik er persoonlijk in mis dus vandaar mijn reactie knipoog Op deze manier kan ik beter je afwegingen volgen al mag dat van mij nog uitgebreider, maar dat is per persoon natuurlijk verschillend.

  Bedankt in elk geval voor je aanpassing en reactie! vrolijk

 9. nldazuu
  nldazuu schreef op zaterdag 10 maart 2012 om 20:43  | reageer

  verfrissende serie IJsland beelden, weer eens wat anders dan wat je normaliter ziet.....erg fraai......
  //Dave

 10. EdC
  Profiel EdC schreef op zaterdag 10 maart 2012 om 21:27  | reageer

  Mooie landschappen en voor jouw portfolio moet je nog een keer terug gaan met beter licht. vrolijk Met veel plezier jouw verslagen gelezen en ik kijk nu al uit naar jouw Lee-verhaal.

 11. gast schreef op zondag 11 maart 2012 om 17:29  | reageer

  Wat een prachtige foto's zijn dit van IJsland, ik ben er in de zomer van 2007 geweest maar ga zeker nog een keer in de winter nu ik dit zie.

 12. willy
  willy schreef op dinsdag 13 maart 2012 om 11:08  | reageer

  mooie beelden van een mooi land, ik vind echter de kleuren te blauw, waardoor er te weinig contrast is. Mijn favorieten zijn 8 en 9.

 13. maaike
  maaike schreef op dinsdag 13 maart 2012 om 13:27  | reageer

  ijsland is zo mooi! heb al een keer de rondreis gemaakt. echt een aanraden! mooie foto's, vooral het blauw wat er uitspringt. zo is het daar ook! mooi om te zien.

 14. Michel
  Michel schreef op dinsdag 13 maart 2012 om 17:44  | reageer

  Prachtige opnamen en zeer inspirerend. Zelf heb ik afgelopen zomer 3 weken over IJsland gereisd om te fotograferen (zie oa februari nummer Focus en mijn website www.ijsland-editions.nl). Maar zelfs 3 weken is te kort. Wordt dan ook vervolgd.

 15. Tjerk Epema
  Tjerk Epema schreef op woensdag 14 maart 2012 om 21:13  | reageer

  Een prachtige serie Johannes. Geweldig hoe je de wintersfeer daar weet te treffen. Door hier naar te kijken maak je mij enthousiast daar ook een blik te werpen.
  Ben overigens wel benieuwd naar je foto's over de geothermische velden. Iets voor een volgende keer?

 16. Jack van Dalen
  Profiel Jack van Dalen schreef op vrijdag 16 maart 2012 om 14:35  | reageer

  Of het blauwe effect op een aantal foto's de werkelijkheid weerspiegelt weet ik niet, ik ben nooit op IJsland geweest. Mooi vind ik het in elk geval wel. Johannes weer klasse foto's die je hebt laten zien!!

 17. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op vrijdag 16 maart 2012 om 20:36  | reageer

  @Tjerk: de beelden bij de geothermische velden staan op mijn site, ik denk niet dat ik hier nog een tweede artikel aan deze ijsland reis besteed.

  @Jack: soms heb ik ze wel blauwer gemaakt dan het was. Om de sfeer beter weer te kunnen geven. Dus niet voor iedereen is dat misschien geliefd en ik kan me ook voorstellen dat niet iedereen het even mooi vind.

 18. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op dinsdag 20 maart 2012 om 12:53  | reageer

  Mooie beelden Johannes! Toen wij een paar jaar geleden in februari in Ijsland waren was het er zo warm dat we in ons T-shirt liepen. Niet echt waarop we gehoopt hadden....

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.154 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord