Nando Harmsen

Fotograferen in IJsland

zondag 14 november 2021, 16:08 door | 1.346x gelezen | 8 reacties

Ik ging namens Fotografiereizen.nl naar IJsland. Acht dagen fotograferen in het land van vuur en ijs met een groep enthousiaste fotografen op sleeptouw.

Bovendien kreeg ik van Canon Nederland een mooi setje objectieven mee waarmee ik mijn eerste foto's van IJsland heb gemaakt.

In dit artikel een korte impressie van deze reis, die naar ik mag hopen zal inspireren.

Mijn reis naar IJsland was er een met hindernissen. Door de diverse geldende maatregelen moest ik de reis in juni 2021 laten schieten.

Gelukkig was er gelegenheid om in november 2021 toch nog te gaan. Met twee begeleiders, waarvan ik er een was, en een groep van veertien fotografen trokken we van de ene naar de andere fotogenieke locatie.

Nando ijsland apparatuur

Canon stelde een mooie set objectieven beschikbaar. De RF15-35mm f/2,8L IS, de RF24-105mm f/4L IS en de RF100-500mm f/4,5-7,1L IS.

De apparatuur


Sinds ik de met de Canon EOS R5 fotografeer, gebruik ik mijn trouwe EF objectieven met een adapter. Dat werkt perfect, en ik heb niets te klagen. Maar het leek me leuk om deze reis met alleen RF objectieven te fotograferen.

Canon Nederland was bereidt om een mooie set objectieven beschikbaar te stellen, waarvan ik er twee al eerder gebruikt en zelfs gereviewed had.

De RF 24-105mm f/4L is een fantastische compact all-round
objectief, en de RF 100-500mm f/4.5-7.1L IS voor de intiemere landschappen en dieren. Lees ook de review van dit objectief.

Nando ijsland ochtendschemering

De vroege ochtendschemering, gefotografeerd met de RF100-500mm f/4.5-7.1L IS.

De RF 15-35mm f/2.8L IS was een nieuw objectief voor mij. Een prachtig ultra-groothoek zoomobjectief met een grote lensopening, perfect voor het fotograferen van het noorderlicht. Of de weidse landschappen, natuurlijk.

Het fotograferen met dit objectief beviel me heel erg goed. Het is zelfs nog een millimeter breder dan mijn eigen EF16-35mm f/2,8L III. Die millimeter lijkt niet veel, maar is op dat brandpuntbereik zeker merkbaar.

IJsland geyser

De bekende geiser op IJsland. Dankzij de 15mm brandpunt had ik op deze korte afstand voldoende beeldhoek om een foto in portret stand te maken, en toch alles in beeld te krijgen.

De eerste keer in IJsland


Wat mij opviel aan IJsland waren de grote afstanden die er afgelegd moeten worden. Het eiland is ongeveer drie keer zo groot als Nederland, en hoewel er veel te zien is liggen veel plekken op grote afstand van elkaar.

Dit was dan ook de reden dat we van hotel naar hotel gingen, om zo de gelegenheid te krijgen om veel te zien. Dat was onder andere het beruchte zwarte strand van Reynisfjara bij Vik, en het ijsschotsenmeer samen met het welbekende Diamond Beach.

Reynisfjara basalt

Het verraderlijke zwarte strand Reynisfjara bij Vik in prachtig ochtendlicht.

Nando ijsland diamond beach

Op Diamond Beach vind je de ijsblokken die van de gletsjer afkomstig zijn, en door de branding het strand opgeworpen zijn. Het ochtendzonnetje doet de rest.

Het land van vuur en ijs... en watervallen


Zonder een bezoek aan watervallen is een reis over IJsland niet compleet. Natuurlijk hebben we er een aantal van bezocht, waaronder de bekende Skogafoss. Het meest bijzonder bleek echter Kvernufoss, waar je eenvoudig achter de waterval zelf kunt komen.

Een ander klein juweel was de Faxi waterval, waar ik prachtige natuurlijke ijssculpturen in het zonlicht kon fotograferen.

Nando ijsland faxi waterval zon

De Faxi waterval met prachtige ijsvormen.

Nando ijsland skogafoss

Skogafoss is een welbekende, drukbezochte waterval. Als je ver genoeg naar voren loopt, hou je die mensen buiten beeld. Je wordt wel nat.

Nando ijsland Kvernufoss

Een blik van achter de Kvernufoss waterval. Dat is heel bijzonder als de zon door het vallende water heen schijnt.

Fotograferen met de drone


Als je op zoek gaat naar ijs op IJsland, kom je al snel bij de gletsjers uit. Op die plek kwam mijn drone goed van pas. Het laat je fotograferen vanuit plekken die simpelweg niet bereikbaar zijn.

De drone kwam ook van pas bij de kloof Fjadrargljufur. De beheerder gaf tips hoe deze het beste te filmen en fotograferen was.

Nando ijsland Fjadrargljufur

Een prachtige kloof, gezien vanuit het perspectief van een vogel.

Nando ijsland Freysnes

Ik ben dol op gletsjers. Dit is Freynes, gefotografeerd met een drone.

Vulkanische bronnen en het noorderlicht


Behalve ijs is er ook vuur op IJsland. Helaas was er geen gelegenheid om naar de actieve vulkaan te gaan. Die is overigens niet meer zo spectaculair als afgelopen zomer toen ik het land niet mocht bezoeken. Er zijn echter wel vulkanische bronnen. Het op een mooie manier fotograferen is wel een uitdaging.

Nando ijsland vulkanische bronnen

De Gunnuhver vulkanische bronnen zorgen voor naar zwavel ruikende wolken. Het landschap is onaards.

Een van de dingen waar je natuurlijk op hoopt is het noorderlicht. De eerste avond hadden we al veel activiteit. Later in de week was er nog meer activiteit, maar de wolken wierpen roet in het eten.

Dit is iets wat je nooit in de hand hebt, en het moet dan ook als extraatje gezien worden. Met andere woorden, het noorderlicht is de kerst op de taart.

Nando ijsland noorderlicht vuurtoren

Het noorderlicht bij de Gardur vuurtoren. Het viel niet mee om beiden goed belicht in beeld te krijgen, maar het is gelukt.

De reis naar IJsland was een groot succes, en het was ook leerzaam vanuit mijn taak als fotografie/reis begeleider. Ik kan niet wachten om in 2022 weer terug te gaan, maar dan zal het in de zomer zijn wanneer de zon niet of nauwelijks onder gaat.

Met dank aan Canon Nederland voor het beschikbaar stellen van de objectieven. Ik heb tijdens deze reis gebruik gemaakt van Haida filters. De reis is namens en voor Fotografie-reizen.nl gemaakt.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 85 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Vanwege Black Friday én de lancering van onze nieuwe boek De Nachtfotobijbel hebben we een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 40 euro korting en ontvang gratis ons nieuwe boek thuis.

Photofacts Academy + De Nachtfotobijbel

Ons gloednieuwe boek 'De Nachtfotobijbel' gaat over avond- en nachtfotografie. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je vanwege Black Friday nu ook 40 euro korting!

Lid worden met korting + gratis boek
Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

8 reacties

 1. Jacqueline de Groot
  Profiel Jacqueline de Groot schreef op dinsdag 16 november 2021 om 11:59

  Prachtige beelden, Nando!
  In welke maand ben je geweest?
  De zomer lijkt me ook mooi idd. Noorderlicht is daarmee van de baan, denk ik. Ijsschotsen op het strand ook?
  Groetjes, Jacqueline

 2. Nando
  Profiel  Nando schreef op dinsdag 16 november 2021 om 12:06

  @jacqueline:
  Dit was de eerste week van november, zoals vermeld in het begin van het artikel.
  In de zomer heb je inderdaad geen kans op noorderlicht, maar dan zal het land er ook weer anders uitzien. Wat ijsschotsen betreft, dat weet ik nog niet. Ik neem aan van wel, aangezien de gletsjers er in de zomer ook gewoon zijn. Ik zal het in 2022 zelf ontdekken.
  Dank je voor je reactie

 3. Jacqueline de Groot
  Profiel Jacqueline de Groot schreef op dinsdag 16 november 2021 om 12:10

  Dank voor de reactie, Nando.
  Ik zie nog steeds niet waar staat wanneer je geweest bent, maar dat zal wel aan mij liggen dan. 😅

 4. Nando
  Profiel  Nando schreef op dinsdag 16 november 2021 om 12:15

  @Jacqueline:
  In de alinea boven de eerste foto van de apparatuur: "Gelukkig was er gelegenheid om in november 2021 toch nog te gaan."

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Landschapsfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

51.872 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord