5 Dagen Deal: Word lid met korting + gratis Fotobijbel! Meer info of direct aanmelden
Johannes Klapwijk

Landschapsfotografie: mist is zo gek nog niet!

woensdag 10 oktober 2018, 11:26 door | 11.019x gelezen | 22 reacties

Vaak denken mensen dat je vooral zon nodig hebt voor natuurfotografie. Maar juist met zonlicht kun je alleen aan het begin en einde van de dag fotograferen. En ook met mist kun je de mooiste plaatjes krijgen, dus het is zeker de moeite om ook eens met andere omstandigheden op pad te gaan.

Twee locaties had ik verzonnen dit jaar om met mist te fotograferen. In eerste instantie vind ik dat bos erg goed uitkomt in de mist. Het grote voordeel van mist is dat de bomen die verder weg staan vager en minder contrastrijk worden, waardoor de chaos van een bos minder duidelijk zichtbaar is en er meer rust in de foto komt.

Meerdere zoektochten op de Veluwe leverden mij uiteindelijk een mooi stukje bos op met kronkelende bomen. Meerder bezoekjes met mist leverden in eerste instantie nog niets op omdat er of net geen mist hing op de plek waar het om ging, of de mist niet dik genoeg was in het bos. Het onhandige is namelijk dat er juist tussen de bomen minder snel mist ontstaat, dus je hebt echt dichte mist nodig wil het bos ook goed mistig zijn. En uiteraard wil ik dan ook direct graag echt dichte mist voor het beste effect.

Uiteindelijk viel een poosje terug de mist eindelijk goed uit en kon ik onderstaande foto nemen.

Bos in de mist
Canon 5D mark II, vanaf statief, 1/8s @ f/5.6

Een andere pracht locatie voor mist is het kootwijkerveen. Doordat de achtergrond grijs word komt de mooie vliegden perfect tot zijn recht. De combinatie van mist met windstil weer is perfect en geeft een prachtige reflecterende spiegel die rust en stilte uitstraalt. Sommige mensen vinden de foto misschien iets te ruim genomen, maar ik vond het wel erg mooi vanwege de perfect egale waterspiegel en had tijdens het nemen in mijn hoofd dat ik er weleens een extra rand bij wil zodat hij geschikt is voor afdruk op canvas. Hij zou niet misstaan in een modern interieur dacht ik?

Kootwijkerveen in de mist
Canon 5D mark II, vanaf statief, 1/25s @ f/8

Zo maar twee plaatjes om te laten zien dat er bij gebrek aan zon nog wel degelijk hele mooie foto's te maken zijn!

Cursus Herfst- en Macrofotografie

Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met herfst- of macrofotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus herfstfotografie en cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.
Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 10 oktober 2018.
De eerste publicatiedatum is dinsdag 8 maart 2011, 22:45.
Johannes Klapwijk

Over de auteur

Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.

22 reacties

 1. leo
  Profiel leo schreef op woensdag 9 maart 2011 om 00:41

  Mooie platen zeg! Mist is zeker prachtig weer om te gaan fotograferen. Veel houvast heb je niet meer aan het histogram als je later de foto's gaat verwerken, er ontbreken nu eenmaal hooglichten bij mistige foto's. Dat kan wel eens lastig zijn om te bepalen of een foto precies goed is.

 2. tonv
  Profiel tonv schreef op woensdag 9 maart 2011 om 01:05

  Een van mijn stellingen is: elk weer is fotografieweer. En dat geldt zeker voor mist zoals jij hier met twee fraaie beelden laat zien. Ook een verademing om weer een post met fotografisch werk te zien; die worden steeds zeldzamer op Photofacts heb ik het idee.

  Foto 2 zit wel erg ruim in z'n jas. Waarschijnlijk had ik de horizon juist gespiegeld, twee trappen lager. Maar da's een smaakkwestie.

 3. Phils
  Phils schreef op woensdag 9 maart 2011 om 08:06

  Heb je nog iets meer info over de manier deze foto's zijn gemaakt? Met statief, welke sluitertijd en diafragma?

 4. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op woensdag 9 maart 2011 om 08:23

  @Leo: Nabewerking met mist is idd een lastig punt, ik voeg iig bijna altijd toch wel wat extra contrast toe omdat ze logischerwijs gauw de neiging hebben om te flets te worden.

  @Ton:Foto 2 heb ik ook met de horizon precies in het midden, met de boom zelfs ook precies in het midden, maar in deze versie geeft de waterspiegel toch het meeste rust, dus dit is mijn favoriet.

  Wat betreft meer foto posts: hier begint het langzamerhand weer zo lang licht te worden dat fotografie voor of na werktijd haalbare kaart is, dus ik hoop vanaf nu weer iets regelmatiger foto's te tonen. Binnenkort komt de paartijd van heikikkers (die worden dan een paar dagen blauw) er weer aan en de weidevogels zijn er weer, dus genoeg te doen vanaf nu.

  @Phils: goed punt, ik heb de info toegevoegd in het artikel. Ik gebruik voor landschapsfotografie bijna altijd een statief: vanwege het feit dat ik vaak bij het eerste (weinige) licht fotografeer en ik wel een grotere scherptediepte wil kom ik op relatief weinig sluitertijd uit.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.373 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord