Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik Veldkamp

Uilen fotograferen in de buurt

dinsdag 14 april 2020, 20:10 door | 7.592x gelezen | 3 reacties

Even voorstellen... Aangezien dit mijn eerste artikel voor Photofacts is zal ik me even kort voorstellen. Mijn naam is Erik Veldkamp, natuurfotografie is mijn grote passie sinds een jaar of 10 en ik ben muzikant van beroep.

Ik geef trompetles op het Conservatorium van Amsterdam sinds september 2019 en reis al zo'n 30 jaar door de wereld om concerten te geven. Van Vladivostock tot Miami, van Oslo tot Palermo. Daarnaast componeer ik veel muziek en heb al zo'n 100 muziekboeken gepubliceerd bij diverse uitgevers.

Steenuil 2 in dakgoot oude schuur

Steenuil in een dakgoot van een oude schuur

Hoofd leegmaken


Om de drukte van mijn werk te ontsnappen en mijn hoofd leeg te maken en ook om RSI klachten tegen te gaan omdat ik teveel achter de computer zat, ben ik rond gaan fietsen in Zwolle en kwam er toen pas achter dat er zoveel moois op natuurgebied te beleven viel op fietsafstand.

Binnen 10 minuten zit ik aan de IJssel in de Vreugderijkerwaard, een prachtig natuurgebied met veel vogels waar ik al heel wat ochtenden heb doorgebracht met een thermoskan koffie en een camera. Maar ook vlak bij mij om de hoek zijn allemaal kleine gebiedjes waar veel vlinders en libellen te vinden zijn vanaf april tot en met oktober.

Daarnaast ga ik wel eens naar het Veluwemeer bij Elburg, Vossemeer bij Kampen, Giethoorn en meer gebiedjes waar een openbare vogelhut staat. Je kunt op Vogelkijkhut.nl alle openbare vogelhutten vinden.

En af en toe stap ik in de auto en rijd de polder in bij me om de hoek of iets verder. Ik heb nog nooit betaald voor een hut omdat ik toch niet kan plannen met mijn freelance beroep. Daarnaast trekt me die situatie niet zo aan. Je ziet er vaak dezelfde foto's vandaan komen.

Specialisatie


Hoewel ik af een toe een uitstapje maak met het fotograferen, zoals landschapsfotografie, concertfotografie of portretfotografie, heb ik me toch wel voornamelijk toegelegd op vogels en macrofotografie. En bij macrofotografie vind ik vlinders en libellen het meest interessant.

Het hele proces van metamorfose vind ik nog steeds onbegrijpelijk en dat heb ik ook al diverse malen bij libellen vastgelegd. Daar moet je wel geduld voor hebben want dat kan wel zo'n 3 uur duren! De vogels fotografeer ik vooral aan de IJssel en in de polders, dus vanuit openbare fotohutten die aan de IJssel staan of vanuit de auto.

Voor het fotograferen van vogels gebruik ik meestal mijn Nikon D500 + 500mm f/4 en een 1.4x converter. Voor macro gebruik ik een Nikon D750 + 105mm macrolens in de ochtend als de insecten nog niet vliegen en later op de dag schroef ik de 300mm f/4 er meestal op. De D750 is inmiddels wel aan vervanging toe…

Uilen


In dit eerste artikel wil ik wat voorbeelden en tips geven om uilen te fotograferen, in Nederland kom je vooral de Bosuil, Ransuil, Kerkuil, Velduil en Steenuil tegen. Daarnaast een verdwaalde Oehoe en in 2014 bezocht een Sperweruil Zwolle.

Die zitten normaliter in Scandinavië dus dat was genieten dat ie vlak bij mij om de hoek zat voor een paar maanden!

Elke vogel heeft zo'n zijn gedrag en voor Uilen is dat niets anders natuurlijk, wil je dus kans hebben om deze uilen tegen te komen, moet je dus eerst weten waar en wanneer je moet gaan zoeken… Alle informatie is op internet te vinden onder andere op Wikipedia, Vogelbescherming en Waarneming.nl.

Naast mijn eigen zoektochten krijg je ook wel eens tips van andere amateurfotografen die ik af en toe tegen kom. Geef je een ander af en toe een goede tip, dan krijg je ook wel eens wat terug.

Uilen slapen overdag meestal en tegen de schemer of later worden ze actief. Dus overdag kom je meestal niet verder dan een portretje in een boom. Laat ik met de uilen beginnen die het gemakkelijkst te fotograferen zijn.

Bosuil


De bosuilen die ik heb gefotografeerd waren meestal uilen die erg lang op hetzelfde plekje te vinden waren. Soms zitten ze gewoon in een park om de hoek, zo ook de uil op deze foto. Die zat gewoon aan een wandelpad in een parkje bij een verzorgingshuis.

Overdag slapen ze hun roes uit in een hol in een boom, dus als je eenmaal een leuke foto gemaakt hebt dan hoef je eigenlijk de volgende keer niet terug te gaan omdat je dan toch weer dezelfde foto maakt. Het is lastig om een bosuil in de vlucht te fotograferen omdat ze 's nachts pas gaan jagen.

Bosuil aan een wandelpad in een parkje

Bosuil aan een wandelpad in een parkje

Ransuil


Ransuilen kun je overal vinden, soms gewoon midden in het dorp of stad. En dan met meerdere tegelijk als ze daar hun roestplaats hebben. De foto van deze ransuil is gemaakt naast een basisschool waar er een stuk of 4 in een eikenboom zaten te slapen.

Ransuil in eikenboom naast basisschool

Ransuil in eikenboom naast basisschool

Omdat ik deze foto in de herfst gemaakt heb hadden de bladeren een mooie gele kleur gekregen, dat geeft toch net wat extra's aan zo'n foto vind ik. Misschien dat je ze in het broedseizoen in de schemer aan het jagen kunt zien, omdat ze veel voedsel voor hun jongen moeten verzamelen, maar dat is mij nog niet gelukt.

Steenuil


Steenuilen kun je vaak in oude wilgenbomen vinden, of in oude schuren. Aangezien ze zo klein zijn zie je ze gauw over het hoofd. De meeste steenuilen die ik gefotografeerd heb wist ik te vinden na een tip, en dan moet je vaak nog goed zoeken!

Steenuil 1 zonnebaden in wilg

Steenuil in een knotwilg aan het zonnebaden

Ik heb gemerkt dat ze graag zonnebaden, dus bij mooi weer wil het nog wel eens gemakkelijker zijn om ze te vinden. Daarnaast zijn ze beschermd en worden er ook veel nestkasten opgehangen om ze een handje te helpen. Dus je hebt ook kans dat je ze bij zo'n nestkast vindt.

Steenuil 2 in dakgoot oude schuur


Kerkuil


Kerkuilen heb ik tot nu toe niet in de vrije natuur gefotografeerd. Dat heeft vooral te maken met dat ze pas actief worden als het donker is, de rest van de dag verblijven ze vaak in een schuur van een boer. Dus dan zijn ze niet te vinden.

Kerkuil in vlucht bij roofvogelworksop

Kerkuil in de vlucht tijdens een roofvogelshow

Als je ze wilt fotograferen moet je dus 's avonds of 's nachts op pad en goed kijken of er ergens een op een paaltje zit langs de kant van de weg. Ik heb dit tot nu toe niet gedaan omdat je dan altijd moet flitsen om ze überhaupt op de foto te krijgen. Of de koplampen van je auto erop richten.

Dat heeft niet zo'n mijn voorkeur maar wie weet komt het er nog van. De foto van de kerkuil die ik hier laat zien is dan ook gemaakt tijdens een roofvogeldemonstratie om de hoek… Dat was denk ik eens maar nooit weer, maar ik wou het een keer meemaken.

Velduil


Zoals de naam al aangeeft vindt je velduilen in het veld. Meestal slapen ze overdag in het hoge gras en zul je dus niet vinden, tegen de schemer worden ze actief en gaan ze jagen. In 2016 had ik geluk en vond er een paar in het buitengebied van Zwolle die 's ochtends vroeg en laat in de middag gingen jagen, daar zijn deze foto's dan ook gemaakt.

Velduil aan het jagen Zwolle april 2016

Velduil aan het jagen in een weiland

Omdat er weinig licht is moet je hoge ISO waarden gebruiken als je ze in de vlucht wil fotograferen. Maar ze rusten ook regelmatig en gaan dan op een paaltje of in het gras zitten. Dan kun je de sluitertijd en de ISO waarden dus naar beneden aanpassen.

Velduil peuzelt muis op Zwolle april 2016

Velduil met prooi

Oehoe


Er zijn een paar bekende plekken in Nederland waar al jaren Oehoes broeden. Maar in 2015 zat er in de buurt van Kampen eentje die waarschijnlijk ontsnapt was of losgelaten en die heeft ook zeker wel een maand op dezelfde plek vertoefd.

Oehoe met tegenlicht

Oehoe met tegenlicht in de late middag

Omdat ik er vaak naar toe ben gegaan leerde ik zijn vliegpatronen kennen en ging ik op een plek staan waar ik hem in het gouden uurtje met tegenlicht heb kunnen platen toen ie van zijn ene favoriete plekje naar de andere vloog. Met een 300mm f/4 lens in dit geval.

Sperweruil


Zoals ik al zei was er in de winter van 2014 een Sperweruil in Zwolle. Deze uil is gespot door een machinist van een trein, die hem langs het spoor zag zitten. Niemand geloofde hem natuurlijk maar een paar weken later werd ie weer gespot en zat ie maandenlang in de bomen naast het terrein van Enexis.

Sperweruil in vlucht Zwolle januari 2014

Sperweruil in de vlucht

Ze waren bezig met bulldozers op dat terrein en daardoor kwamen er denk ik veel muizen tevoorschijn die hij vakkundig een voor een ving. Soms kwam ie met muis en al naar je toevliegen om hem in een boom op te peuzelen.

Sperweruil kijkt om Zwolle

Sperweruil kijkt nieuwsgierig achterom

Dit trok vogelspotters en fotografen uit binnen en buitenland aan. Zo stond ik wel eens naast wat Engelsmannen en Belgen die speciaal hiervoor waren komen reizen… Het was dus een makkie om deze vogel te fotograferen, de uitzondering op de regel…

Tot slot


Ik zal in komende artikelen wat meer vertellen over hoe ik vogels (en insecten) fotografeer. Over het algemeen ben ik vooral in de randen van de dag op pad omdat je dan het mooiste licht hebt. En zoals ik al zei is een uil toch niet actief overdag dus heeft het dan niet zoveel zin om op pad te gaan als je een mooie foto wil maken.

Als ik overdag op pad ga, dan ga ik meestal vogels spotten zodat ik dan 's avonds of de volgende ochtend meer kans heb om met iets leuks thuis te komen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Erik Veldkamp

Over de auteur

Erik Veldkamp is natuurfotograaf en heeft zich vooral toegelegd op vogels en de macrowereld met de nadruk op vlinders en libellen. Het fotograferen gebeurt hoofdzakelijk in de gouden uurtjes in het voorjaar en zomer. Maar af en toe een uitstapje naar landschapsfotografie of concertfotografie schuwt hij ook niet. Sinds 2019 geeft hij ook workshops in onder andere macrofotografie voor Photo United.

3 reacties

  1. Dies Groot
    Profiel Dies Groot schreef op dinsdag 21 april 2020 om 11:24  | reageer

    Geweldig artikel !!

  2. Dies Groot
    Profiel Dies Groot schreef op dinsdag 21 april 2020 om 11:28  | reageer

    Geweldig artikel !

  3. Erik
    Profiel Erik schreef op dinsdag 21 april 2020 om 11:52  | reageer

    Dank je wel Dies.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.728 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord