Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik Nevels

Vogelfotografie vergt vaak veel geduld

zaterdag 17 september 2022, 16:08 door | 2.554x gelezen | 2 reacties

Als natuurfotograaf zet ik regelmatig dieren, waaronder vogels, op de foto. Eenvoudig is dat meestal niet! Vogels zijn over het algemeen schuw, bewegen veel, verschuilen zich en vliegen vaak van je weg. Kortom, vogelfotografie is een hele uitdaging en het vergt vaak veel geduld.

Fuut met jongen in september


Het is begin september. In de vroege ochtend loop ik langs de oever van de Oolderplas (een voor mij lokale Maasplas in Midden Limburg). De camera met de 200-600mm lens heb ik in de hand voor het geval vogels in mijn vizier verschijnen.

Een groepje wilde eenden, drie aalscholvers en een visdief heb ik al gezien maar ze hebben nog geen goeie foto's opgeleverd. Zoals zo vaak heeft de reiger, verscholen achter een struik die pal langs de oever staat, mij eerder gezien dan ik hem en hij gaat er schetterend vandoor.

Ik loop door en als ik even later achter een rij struiken het water weer zie sta ik plots stil. Een fuut met twee jongen vlak bij de waterkant. Het kleinste jong zit nog op de rug van de ouder. Zo vertederend!

Net als de reiger hebben ze mij eerder in de gaten en zwemt het drietal van me weg. Ze hebben geen haast maar ik wel. Nu zijn ze nog dichtbij en bovendien wil ik ze niet lang storen met mijn aanwezigheid.

Ik zak door de knieën en maak snel een serie van 10 foto's. Rustig loop ik van ze weg en besluit om de volgende dag te proberen ze ongezien te fotograferen.

Thuis Oolderplas 60

Op de rug, wel zo makkelijk!
Sony A7 mark III, 600mm, f/7.1, sluitertijd 1/2000s, ISO 1600

Voorwerk.


De zon is nog maar net op en ik ben onderweg naar de plek waar ik de futen gisteren zag. Voorzichtig loop ik langs de oever waarbij ik zoveel mogelijk achter struiken schuilga.

De camera met telelens (200-600mm) hangt weer om mijn nek en ik heb net als gisteren enig voorwerk verricht wat de instellingen betreft. Aangezien ik snel wil kunnen handelen en vooraf niet precies weet met welke lichtomstandigheden ik van doen ga krijgen kies ik voor de instelling auto-iso.

Omdat water waarschijnlijk de voor- en achtergrond zal vormen werk ik met een 1 stop overbelichting, die ik overigens snel weer op 0 kan draaien mocht de achtergrond donkerder zijn.

Verder de sluiter op Hi-speed met een tijd van 1/1250 seconde om bewegingsonscherpte te voorkomen (de vogels bewegen immers en bovendien fotografeer ik uit de hand met een telelens).

Het diafragma heb ik vooraf ingesteld op f/10 omdat ik toch wat meer scherptediepte wil dan gisteren met f/7.1. Tot slot zet ik het geluid dat de sluiter maakt uit.

Sluipen


Als ik de plek waar ik ze gisteren nader spits ik mijn oren. Ik hoor de jongen piepen dus ze zijn in de buurt. Ik bepaal hoe ik ga lopen waarbij ik zoveel mogelijk gebruik maak van de beschutting langs de oever.

Stapje voor stapje loop ik dichterbij. Twee meter verderop is een gat in de struiken en daar wil ik doorheen gaan fotograferen. Ik sluip ernaartoe en dan zie ik ze.

Al mijn bewegingen zijn nu uiterst traag. Aan hun gedrag zie ik dat ze mij niet in de gaten hebben. Dat wil ik vooral zo houden omdat het de mooiste foto's kan opleveren én omdat ik ze niet wil storen.

Mijn positie om op de juiste hoogte door het gat heen te kunnen fotograferen is best onhandig en vergt een knie op de vochtige grond. Hopelijk blijven ze op hun plek.

Oolderplas 276

Nog 2 jongen in september!
Sony A7 mark III, 600mm, f/10, sluitertijd 1/1250s, ISO 1250

Nog meer geduld


Ik maak de eerste foto's pas als de jongen vlak bij de ouder zijn en de compositie naar mijn zin is. Als er ook nog iets van actie is, is dat helemaal top. Geduldig wacht ik de momenten af. Na een minuut of vijf en vele foto's verder wordt me de camera te zwaar en laat ik die even rusten.

De vogels blijven gelukkig nog op hun plek en even later ga ik weer een kleine vijf minuten aan de slag. Dan vind ik het genoeg en ben ik blij dat ze me nog steeds niet hebben gezien. Voorzichtig sluip ik bij de plek vandaan en weg van de oever.

De benen kunnen weer gestrekt en de toch wat haperende bloedstroom door de onhandige houding tijdens het fotograferen zojuist komt weer op gang.

Oolderplas 213

Kijk, zo doe je dat!
Sony A7 mark III, 600mm, f/10, sluitertijd 1/1250s, ISO 1250

Bonus


Als ik, heel tevreden over mijn ochtend tot nu, terugloop, zie ik rechts van mij een compleet gezin meerkoeten druk de (dons)veren poetsen en foerageren. Hoewel ze me goed kunnen zien maken ze geen aanstalten er vandoor te gaan.

Mijn tempo verstomt en niet veel later ga ik weer door de knieën. Ik zit nu zelfs zo dichtbij dat ik mijn 600mm niet nodig heb. Ouders noch jongen trekken zich iets van me aan en ik kan kiezen welk jong ik op de foto wil.

Net als bij de futen wacht ik geduldig op fotogenieke momenten en houd ik het na ongeveer 10 minuten voor gezien. Pas als ik rechtop ga staan zwemmen ze iets verderop en loop ik rustig achteruit weg. Dubbel tevreden over wat ik vanochtend voor de lens heb mogen krijgen loop ik naar huis.

Oolderplas 82

Moeder meerkoet geeft het goede voorbeeld
Sony A7 mark III, 524mm, f/9, sluitertijd 1/1250s, ISO 6400

Veel geduld.


In de vrije natuur vogels dichtbij voor de lens krijgen is geen sine cure. Het vergt veel geduld en daarmee gepaard gaande tijd.

Maar geduld loont, niet in de laatste plaats ook voor de vogels zelf. Als ze door jouw geduld ongestoord hun gang kunnen blijven gaan is dat zeker een pre.


Meer weten over natuurfotografie?


En als je meer wilt weten over hoe je onder veel (soms moeilijke) omstandigheden toch met mooie natuurfoto's terug kunt komen, dan kun je natuurlijk onze allernieuwste Cursus Natuurfotografie voor beginners volgen op Photofacts Academy.


In deze cursus op Photofacts Academy neemt natuurfotograaf Rob Dijkstra jullie mee de natuur in. Door middel van heldere praktijkvoorbeelden ontdek je het geheim om mooie natuurfoto's te maken.

Je kunt deze en andere cursussen twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.

Erik Nevels

Over de auteur

Steeds weer boeiend en op zoek naar de essentie! Dat is wat fotograferen in de natuur voor mij is. Gefocust op het landschap of het onderwerp in diens omgeving tracht ik meer dan alleen te registreren. Een continue uitdaging waarvan ik elke keer volop geniet. Meer foto's? Volg mij op Instagram en/of kijk op mijn website Website

2 reacties

  1. Jos
    Jos schreef op dinsdag 20 september 2022 om 10:56  | reageer

    Fijn verhaal Eric en mooie foto’s

  2. Erik
    Profiel Erik schreef op dinsdag 20 september 2022 om 12:42  | reageer

    @ Jos. Dankjewel!!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.164 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord