Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Johannes Klapwijk

Zuid-Frankrijk: flamingo's, vlinders en heel veel meer moois

zaterdag 3 juli 2010, 22:52 door | 14.236x gelezen | 17 reacties

Ik ben weer terug van een vrij korte en vroege vakantie in Zuid-Frankrijk. We zaten in de buurt van de Camargue, een van Europa's beste plekken voor vogelliefhebbers en thuis voor zo'n 20.000 flamingo's (ik heb ze niet nageteld). Ook hadden we een miniatuur bergketen vlakbij: Les Alpilles. Een geweldig gebied voor vlinders.

Ook de lavendelvelden waren af te rijden, maar omdat lavendel pas rond deze tijd begint te bloeien zijn we daar maar een keer geweest. Gewoon een serie met mijn persoonlijke favorieten inclusief wat extra info over hoe ze genomen zijn.

1: Cleopatra vlinder op lavendel
Cleopatra vlinder

Ik heb zeker twee uur vlinders gefotografeerd in de lavendelvelden en geprobeerd wat ruimte over te laten om de mooie kleuren en het lijnenspel van de lavendel wat toe te laten voegen. Deze is niet heel ruim genomen, maar de onscherpte, kleuren combinatie en het tegenlicht maken dit toch tot een van mijn persoonlijke favorieten. De cleopatra is een vlindersoort die alleen in de buurt van de middellandse zee voorkomt, dus voor mij voegt dat wat bijzonders toe.

2: Flamingo bij zonsondergang
Flamingo

Wellicht een beetje cliche, maar ja, als je dan in de Camargue bent is het natuurlijk prachtig om de flamingo's te fotograferen. En je wilt ook weer niet alleen met registratie foto's thuis komen, dus vandaar dit sfeerbeeld waarbij tegenlicht mooi het bijzondere silhouet van deze elegante vogel benadrukt en de rimpels in het water het plaatje kompleet maken. Een lager standpunt gaf mooiere bokeh, maar dan komt het silhouet in conflict met de horizon.

3: Gierzwaluwen bij zonsondergang
Gierzwaluwen

Tijdens de terugweg van de lavendelvelden kwamen we door een dorpje dat hoog op een helling gebouwd lag en van daar kregen we een prachtig uitzicht over het dal. Ik ben dol op het lagen effect wat je krijgt in de bergen bij tegenlicht. De mooie kleuren in de lucht en de zwermen gierzwaluwen maken het plaatje voor mij kompleet.

4: Koninginnenpage
Koninginnenpage

Tja.. deze bijzonder mooie en grote vlindersoort doet haar naam wat mij betreft eer aan. Gewoon een van de mooiste vlinders van Europa en dus reden genoeg om er net zo lang achter aan te hollen tot dit vliegerige dier even ging hangen.

Ik had heel wat pogingen nodig tot dit exemplaar zich eindelijk ook echt goed liet benaderen, in combinatie met dat het licht mooi door de vleugels valt en ze een mooi vrij zitplekje had gekozen. Toen vanwege de wind de vleugels dichtgeklapt werden was het helemaal raak, persoonlijk vind ik de onderkant nog mooier dan de bovenkant.

5: Flamingo silhouetjes bij zonsondergang
Flamingo

Een foto die je eigenlijk op 60x90 aan de muur moet zien: de flamingo's zijn erg klein, maar de zon, de wolkenranden en het geheel maken dit toch tot een mooie sfeerplaat vind ik zelf, waarin de flamingo's net dat beetje extra toevoegen. Voor deze foto heb ik mijn 500 millimeter lens verruilt voor de 70-200mm, en de compositie al uitgekozen voor de flamingo's het beeld in kwamen vliegen.

6: Witpunt oeverlibel
Witpunt oeverlibel

Het is erg moeilijk om mooie foto's te maken van libellen vind ik. Een strakke technische plaat lukt wel, maar net dat beetje extra is de uitdaging. Bij deze foto ben ik hier wel erg tevreden over. De curve van het takje, de warme tinten van het allereerste licht en de patronen in de achtergrond vallen voor mij precies op hun plek.

Voor deze foto heb ik uiteindelijk ook zeker vier minuten gebruikt om de libel heeeel voorzichtig te benaderen, heel langzaam grassprietjes die in de weg zaten te knakken en precies de juiste hoek te kiezen waardoor de lijnen mooi meewerken en de vleugels net niet voor de ogen zitten.

7: Zonsopkomst in de Alpilles
Zonsopkomst in de Alpilles

Wanneer je op zoek bent naar slapende vlinders kun je natuurlijk moeilijk een uitzicht als dit links laten liggen. Ik was om 5 uur opgestaan en al een flink eind geklommen toen de zon achter een verre heuvelrug vandaan kwam. De vorm van de heuvelrug en de silhouetten van de begroeiing zijn voor mij reden om deze foto te plaatsen.

8: Het tijgerblauwtje
tijgerblauwtje

Misschien grafisch gezien niet de meest uitzonderlijke foto, maar een van mijn wenssoorten voor deze trip. Dit prachtige, kleine vlindertje is niet zeldzaam, maar vliegt ook niet vaak in grote getale rond, dus het is de uitdaging eerst een goede plek en dan daadwerkelijk het vlindertje te vinden.

Als dat dan lukt en je krijgt hem er technisch goed op ben ik al een blij man. De kleuren in de achterrond combineren ook prima natuurlijk en voegen zo wat extra's toe, naast het feit dat het vlindertje puntgaaf is.

9: Scharrelaar
Scharrelaar

Een andere wenssoort was deze mooi gekleurde vogel. In Zuid en Oost-Europa niet zeldzaam, maar er een goed kunnen benaderen en op een mooi plekje fotograferen is twee. Ze zitten namelijk veelal op elektriciteitsdraden. Toen ik dus deze vogel zag landen was het een kwestie van binnenspiegel kijken, vol in de ankers, keren en hopen dat hij bleef zitten. Dat deed hij en de al lage zon zorgde voor de belangrijke glinstering in het oog. De boom erachter gaf een mooi kleurenpatroon in de achtergrond waarin het blauw weer mooi matched met de vogel. Een mazzeltje.

10: Oranje luzernevlinder op lavendel
Oranje luzernevlinder

Een foto waarin het echt gelukt is de kleuren en lijnen van de lavendel heel veel toe te laten voegen, De vlinder is een vrij zeldzame ondersoort van de oranje luzernevlinder, dus dat voegt voor mij persoonlijk nog wat toe. Van deze vlinder heb ik ook zeker 30 a 40 foto's gemaakt en zeker een kwartier de tijd genomen dit beestje te fotograferen.

Cursus Herfst- en Macrofotografie

Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met herfst- of macrofotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus herfstfotografie en cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.
Johannes Klapwijk

Over de auteur

Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.

17 reacties

  1. gast schreef op zaterdag 3 juli 2010 om 23:43  | reageer

    Mooi!

  2. tonv
    Profiel tonv schreef op zondag 4 juli 2010 om 04:31  | reageer

    Het is inmiddels een cliché maar iedere keer geniet ik van je blogs. Ook heb ik het gevoel dat er gaandeweg meer verdieping in je foto's komt. Je laat hier een sterke serie zien met foto's die allemaal hun charme hebben. Het commentaar erbij maakt het informatief voor de lezers op Photofacts.

    Zoals de beelden op mijn scherm overkomen neig ik te zeggen dat in foto 1 en 6 de achtergronden een fractie meer helderheid kunnen gebruiken. Foto 9 met de Scharrelaar is een knaller maar ik zou het bokeh iets zachter maken. Ook daar misschien een fractie meer helderheid in de bomen (finshing touch).

    Jouw focus op een specifiek onderdeel van fotografie zou ik teveel als een beperking voelen maar het is tevens jouw kracht. Ik wil een aantal velden verkennen maar misschien dat opdrachten me dwingen keuzes te maken.

  3. EdC
    Profiel EdC schreef op zondag 4 juli 2010 om 09:32  | reageer

    Mooie reportage over een Frans vlinderparadijs, waarbij wat mij betreft de foto's van de koninginnepage en luzernevlinder het sterkst zijn, op de voet gevolgd door het tijgerblauwtje. Bij de scharrelaar vind ik de lichtvlekjes in achtergrond afleiden. Foto 5 is een prachtige sfeerfoto, die in 90x60 aan de wand behoort, maar die wand begint waarschijnlijk al vol te raken.

  4. Arno
    Profiel  Arno schreef op zondag 4 juli 2010 om 11:20  | reageer

    @Johannes: Wat een prachtige plaat met die flamingo!!!

  5. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zondag 4 juli 2010 om 12:37  | reageer

    Hartelijk dank voor de reacties!

    @Ton: ik heb denk ik het geluk om niet voor een opdrachtgever te fotograferen. Dat geeft de luxe om precies dat vast te leggen wat ik zelf mooi of interessant vind. Ik kan foto's van bijvoorbeeld architectuur soms best waarderen, maar ga niet voor mijn plezier in een miljoenenstad met enorme gebouwen rondlopen, dat is voor mij geen ontspanning maar stress. Dus laat mij maar lekker op een tustig, reig grasveldje achter vlinders aanhollen, dan geniet ik er het meeste van. Dus van mijn hand zul je idd niet snel foto's van gebouwen of andere menselijke elementen zien. Dat is niet zo zeer een bewuste specialisatie, maar puur het gevolg van dat ik vastleg wat ik zelf mooi vind. En gelukkig is er binnen natuurfotografie nog zo veel te zien, te ontdekken en te groeien dat ik voorlopig nog niet uitgeleerd en uitontwikkeld ben vrolijk

    Dank ook voor je kritische noot! Daar kan ik wat mee en ik denk dat sommige platen idd nog net iets opgefrist kunnen worden, ik zal er nog eens naar kijken.

    @Edc: het word hoog tijd dat ik eens wat mooie nieuwe foto's voor de wand afdruk, want er hangt nog steeds een (zij het mooie) 2 jaar oude opname boven de bank. Ik ga eens mijn archief induiken een dezer dagen.

    @Arno: dank je, ben er ook zeker wel blij mee vrolijk

  6. Cor Jexo
    Profiel  Cor Jexo schreef op zondag 4 juli 2010 om 13:24  | reageer

    op en top ontspanning, fotograferen in de rustgevende werking van lavendel, en dat weet je te vertalen naar je foto's ... inspirerend Johannes!

  7. Derk
    Profiel Derk schreef op zondag 4 juli 2010 om 13:59  | reageer

    Mooie reportage, onderhoudend verhaal, ik zou het niet kunnen en/of het niet zien, maar dat vergroot alleen maar het respect voor jouw vermogen dergelijke fraaie platen te maken, ook al moet je er uren geduldig voor rondstuinen en wachten.

  8. tonv
    Profiel tonv schreef op zondag 4 juli 2010 om 14:22  | reageer

    Een technische vraag Johannes: fotografeer jij naast de EF 70-200 f/2.8L met de Canon EF 500mm f/4L IS USM?

  9. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zondag 4 juli 2010 om 14:27  | reageer

    @Jeroen: dank je!
    @Derk: Ben benieuwd waarom je het zelf niet zou kunnen? Oefening baart kunst toch?
    @Ton: Mijn vogelfoto's worden inderdaad veelal met mijn 500mm/F4 genomen, al dan niet met of zonder 1.4 converter. Voor een aantal flamingo foto's ben ik op een gegeven moment overgestapt op de 70-200 om zo de mooie zonsondergang deel uit te laten maken van de foto. Ik heb overigens de 4.0 versie van de 70-200, een stuk betaalbaarder knipoog En is heb ik niet vaak nodig, bij te weinig licht werk ik wel vanaf statief.

    Al mijn macro opnames zijn met de sigma 150mm gemaakt.

  10. Niels
    Profiel  Niels schreef op zondag 4 juli 2010 om 17:59  | reageer

    Johannes: prachtige foto's en een erg leuk artikel! Je leest het enthousiasme en de passie die je voor de natuur en het vastleggen ervan hebt! Erg mooi!!
    Ik ben zelf ook met het macro "virus" aangestoken, mede door jou en de artikelen van Ton. Ik weet ondertussen hoe lastig het is om een vlinder vast te leggen waar je al een kwartier achter aan loopt. (en vervolgens nog met niets thuis te komen.. vrolijk)
    Echt heel mooi gedaan!

  11. tonv
    Profiel tonv schreef op zondag 4 juli 2010 om 18:34  | reageer

    Ik ben een tijd in het bezit geweest van de EF 70-200 f/4L (non IS) en nog steeds onder de indruk van de optische kwaliteiten van dit zoom objectief. De EF 500mm f/4L IS weegt bijna 4 kilo en dat moet toch een hele last zijn om een dag lang in het veld rond te zeulen. Op fredmiranda krijgt deze prime een zeer hoge waardering. Is er overigens waarneemwaar verlies i.c.m. een 1.4 teleconverter?

  12. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zondag 4 juli 2010 om 18:52  | reageer

    Uiteraard is de 500 zwaar.. maar ik moet zeggen, heb er de afgelopen twee weken zo'n tien dagen een dag mee gelopen en ik heb er toch weinig last van. Met een goede rugtas draag je het gewicht gewoon op je heupen en schouders en ik weet inmiddels niet beter of ik loop met zo'n 8 kilo totaal rond. Ik heb nooit harde tests gedaan, maar weet iig zeker dat het verlies van kwaliteit door de converter niet opweegt tegenb het verlies van een vergelijkbare crop. Ik moet zeggen, het is echt een toplens, haar en haarscherp, vrij snel, en met zo'n gewicht is is echt een zegen. De 4.0 maakt een converter mogelijk, dus perfect. Uiteraard is hij bijzonder prijzig, maar mijn idee is dan ook dat ik de lens voor zo'n jaar of 30 heb gekocht knipoog (uiteraard kan ik niet in de toekomst kijken, dus of ik daar tegen die tijd nog zo over denk)

    De 70-200 was echt een prijsbewuste afweging, ik vind op die range die extra stop geen prijsverschil van een ongeveer factor 3 waard. Zeker niet omdat ik dat bereik relatief weinig gebruik.

  13. EdC
    Profiel EdC schreef op zondag 4 juli 2010 om 19:05  | reageer

    Johannes. Vandaag in de libellenvallei in Meijendel (Wassenaar) nog naar lantaarntjes gezocht. Ik was niet de enige (dat was ook de reden: ik zag een groepje fotografen met macro-achtige lenzen en heb gevraagd wat ze daar zochten vrolijk . Maar de libellen waren al gevlogen. Nog meer eerbied voor jouw specialiteit gekregen. Ik ben weer verder gegaan met landschapsfotografie daar.

  14. kidogo
    Profiel  kidogo schreef op maandag 5 juli 2010 om 11:18  | reageer

    Johannes, weer een heerlijke blogpost. Mooie platen en leuk om te lezen dat ook jij soms moeite hebt om een subject fatsoenlijk op de plaat te krijgen - dat geeft de burger moed ! :D

    Het nadeel van jouw posts is wel altijd dat ik spontaan de neiging krijg om het werk erbij neer te gooien, me desnoods ziek te melden, de camera te pakken en het veld in te gaan... knipoog

  15. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op maandag 5 juli 2010 om 11:24  | reageer

    @EdC: het is niet altijd makkelijk uiteraard, maar een lantaarntje moet nog niet zo moeilijk zijn hoor, die zijn vrij algemeen en vooral als je langzaam beweegt zou een technisch strak portretje haalbaar moeten zijn, blijven proberen!

    @Kidogo, dank je wel voor je leuke reactie! En misschien wel zo eerlijk om te vertellen: ik heb zo'n 3000 foto's gemaakt in twee weken, waarvan ik er al weer 2000 de prullenbak in heb geknikkerd. Dus je zit wel naar tien van mijn betere platen uit een flinke bak te kijken. De kunst van goede fotografie is mijns inziens ook heel kritisch selecteren.

    Wat betreft die neiging om vrij te nemen... ik heb soms de neiging een vervroegd sabatical op te nemen en een jaar lang mij te storten op het fotograferen van alle Nederlandse vlinders en libellen. Maar ja, dat gaat vrij lastig met een hypotheek en alle andere vaste lasten.

  16. dirk
    Profiel dirk schreef op donderdag 10 mei 2012 om 13:23  | reageer

    Met welk toestel en lenzen zijn de Camargue-foto's gemaakt ?

  17. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op donderdag 10 mei 2012 om 13:35  | reageer

    Hallo Dirk, dat verschilt per foto natuurlijk, maar mijn apparatuur set staat op mijn website

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.842 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord