Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Bruidegom draagt Apple Vision Pro op zijn bruiloft

zaterdag 2 maart 2024, 20:10 door | 796x gelezen | 4 reacties

Software ontwikkelaar Jacob Wright trekt aandacht op social media omdat hij tijdens zijn bruiloft een Apple Vision Pro headset gedragen heeft. Hij gebruikte de bril om tijdens de dag een aantal 3D foto's en video's te maken.

Jason met zijn Apple Vision Pro


Jacob laat overigens weten dat hij de bril niet tijdens de ceremonie zelf gedragen heeft, alleen achteraf. Hij gebruikte de bril bovendien met toestemming van zijn nieuwe vrouw.

Persoonlijk vind ik het overigens niet zo heel vreemd, deze actie. Ik zou het zelf ook gedaan kunnen hebben. Je kunt de bril namelijk gebruiken om bijzondere 3D opnames te maken. Jacob kan zijn bruiloft dus nu in de toekomst herbeleven in drie dimensies.


Zelf heb ik een Meta Quest 3 headset en het bekijken van 3D foto's en video's daarop is erg leuk. Je krijgt echt het gevoel alsof je er bij was.

Ik zie dan ook zeker een markt ontstaan voor dit soort foto's en video's. Iets waar je als huwelijksfotograaf, wat mij betreft, slim aan doet om je alvast in te gaan verdiepen.

Zelf ga ik binnenkort de Canon RF 5,2mm f/2.8L Fisheye eens uitproberen. Dit objectief is specifiek gemaakt om dit soort ervaringen in hoge kwaliteit vast te kunnen leggen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

4 reacties

 1. Donald Willemsen
  Donald Willemsen schreef op zondag 3 maart 2024 om 01:06  | reageer

  Leuk artikel. Ik ben benieuwd wat je gaat vinden van die 5,2mm Canon fisheye. Zal wel een behoorlijk prijskaartje aan hangen omdat het een L lens is. Zelf heb ik de TTArtisan APS-C 7.5mm F/2.0 Canon RF mount. Ook een leuk lensje en goedkoop. Volledig handmatig, dat wel, maar dat maakte het wel spannend om ermee te werken.

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 3 maart 2024 om 13:46  | reageer

  Die Canon 5,2mm kost 2.300 euro.
  Niet heel goedkoop inderdaad, maar je krijgt er ook wel een uniek objectief voor. Aan de andere kant kun je hem ook maar voor weinig anders gebruiken dan voor 3D en VR.

 3. Donald Willemsen
  Donald Willemsen schreef op zondag 3 maart 2024 om 16:22  | reageer

  @Elja, ik kan deze lens niet echt een Fisheye noemen. Het is in feite een dubbele lens waarvan de 2 beelden worden samengevoegd tot een 3D opname waar je altijd een 3D bril moet gebruiken om het effect te kunnen zien. Zonder zo'n bril heb je niks aan zo'n foto om te laten zien aan een groot publiek. Typisch een lens voor specialisten. Begrijp me goed, dat mag hoor, maar voor de hobbyist heeft het weinig nut.
  Dan zie ik meer nut voor de Fisheye die ik gebruik. In combinatie met een cropcamera (R7) geeft dat aanvaardbare beelden. Met de juiste afstand tot het onderwerp blijven de lijnen mooi recht en heb je nagenoeg geen vertekening centraal in beeld.
  Toch blijf ik benieuwd naar de jouw bevindingen van die 5,2mm. Ik hoop dan ook over enige tijd een review te lezen van jouw hand.

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 3 maart 2024 om 17:22  | reageer

  Ja, het is inderdaad een objectief met een heel specifiek doel. Dat maakt hem natuurlijk ook interessant.

  Er zijn tegenwoordig steeds meer mogelijkheden om 3D beeldmateriaal te bekijken. Van de traditionele rood-cyaan brilletjes tot een complete headset zoals de Apple Vision Pro of een Meta Quest 3.

  Het objectief zorgt trouwens voor twee beelden met beide een kijkhoek van 190 graden. Dat is om te zetten naar een 3D beeld waar je in rond kunt kijken. Dat is natuurlijk ook wat de ervaring van 'alsof je er echt bij was' zo realistisch maakt.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Opmerkelijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord