Elja Trum

Kluun zet site op zwart vanwege fotoclaims

zaterdag 23 maart 2013, 23:36 door | 6.513x gelezen | 38 reacties

De bekende auteur Kluun heeft zijn weblog op zwart gezet omdat hij volgens eigen zeggen steeds vaker lastig gevallen wordt door claims van fotografen voor het zonder toestemming gebruiken van hun foto's op zijn blog.

Raymond van de Klundert (Kluun) geeft zelf wel aan dat hij in het verleden foto's bij Google wegplukte om te gebruiken op zijn blog. Sinds hij een paar jaar geleden leerde dat dit niet zomaar toegestaan is is hij hiermee gestopt, maar blijkbaar wordt hij nu nog regelmatig lastig gevallen met claims over zijn oudere artikelen waar die foto's nog steeds bij staan.

Kluun.nl

Door zijn site op zwart te zetten hoopt hij verdere claims te voorkomen en wil hij waarschijnlijk een statement maken. De vraag die wij als fotograaf kunnen stellen is natuurlijk of Kluun er blij mee zou zijn als wij zijn boeken op onze sites gratis ter download aanbieden.

Aan de andere kant is het ook niet netjes dat fotografen direct dikke facturen indienen voor het gebruik van een lage resolutie foto bij een jarenoud artikeltje. Nog minder begrip krijgen wat mij betreft de bedrijven die er hun dagelijkse werk van gemaakt hebben om dit soort 'overtreders' op te sporen en facturen te sturen. Ik houd daar niet van.

Nieuwe webbouwer


Wat overigens wel zeker is, is dat Kluun hoog nodig eens naar een andere dienstverlener moet zoeken voor zijn website. Het verwijderen van foto's uit duizenden artikelen is immers met een scriptje binnen een paar uur zeker uit te voeren. Je hoeft er dus niet je hele site voor op zwart te zetten.

Daarnaast is in het geval van Kluun.nl alleen de homepage op zwart gezet; de artikelen (en foto's) zelf zijn nog gewoon bereikbaar als je zoekt via Google of een directe url weet. Deze actie zal hem dus weinig helpen tegen verdere claims..

Wat vinden jullie hiervan?


Kluun zou als auteur eigenlijk toch wel het nodige van auteursrechten moeten weten, maar direct facturen sturen voor het gebruik van een fotootje zonder toestemming is natuurlijk ook niet de mooiste manier om hier als fotograaf mee om te gaan.

Bron: Fok

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 85 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Vanwege de lancering van onze nieuwe boek De Nachtfotobijbel hebben we een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 40 euro korting en ontvang gratis ons nieuwe boek thuis.

Photofacts Academy + De Nachtfotobijbel

Ons gloednieuwe boek 'De Nachtfotobijbel' gaat over avond- en nachtfotografie. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 40 euro korting!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

38 reacties

 1. Bram Berkien
  Profiel  Bram Berkien schreef op zondag 24 maart 2013 om 01:21

  Interessante kwestie Elja, en ik kan me niet meteen bij een vd 2 kampen scharen. Van de ene kant moet Kluun niet zeuren: hij gebruikt werk zonder toestemming te vragen, en dat hij het prima vindt als mensen zijn werk citeren wil niet zeggen dat hij er van uit kan gaan dat anderen (fotografen) daar hetzelfde over denken.
  Van de andere kant: in plaats van meteen een schadeclaim in te dienen kan een fotograaf ook eens overwegen op een normale manier contact op te nemen en de dialoog aan te gaan, zich coulant te tonen. De grap is dat dat vaak meer oplevert, niet eens zozeer in financiële zin maar meer wat betreft relaties. 1 keer een goed woord van iemand als Kluun over jou als fotograaf is immers meer waard dan een eenmalige schadevergoeding van enkele honderden euro's.
  Overigens vind ik ook dat fotografen hun eigen werk soms enorm overschatten. Ik zie watermerken in de meest schrale foto's staan bijvoorbeeld. Het is niet alsof elke foto kunst is die angstvallig beschermd moet worden...

 2. bram.reinders
  Profiel bram.reinders schreef op zondag 24 maart 2013 om 07:24

  Ik ben het helemaal met de vorige schrijver eens, tot het laatste, een goeie of slechte foto blijft eigendom van de fotograaf, net als de boeken eigendom van Kluun blijven(goed of slecht geschreven).

 3. Sjaak Boot
  Sjaak Boot schreef op zondag 24 maart 2013 om 08:21

  Met beide Brammen eens! Zelf wordt ik er ook regelmatig mee geconfronteerd dat mijn foto's ongevraagd worden gebruikt en stuur altijd eerst even een nette mail waarin ik uitleg hoe e.e.a. werkt en wat voor claim ze kunnen verwachten als ze geen actie ondernemen. Vaak is het ook gewoon onwetendheid/gemakzucht.

 4. Bram Berkien
  Profiel  Bram Berkien schreef op zondag 24 maart 2013 om 09:22

  Aan andere Bram: natuurlijk maakt het in principe niet uit of de foto goed of slecht is. Wat ik bedoel te zeggen is dat juist in veel gevallen dat een watermerk wordt gebruikt de fotograaf er echt niet bang voor hoeft te zijn dat ook maar iemand die foto zou willen gebruiken vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

51.478 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord