Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Antonette de Groot

Nieuwe mogelijkheden voor je fotoboeken van Blurb

woensdag 30 april 2014, 23:22 door | 7.546x gelezen | 2 reacties

Blurb is het meest bekend door het op kleinschalige manier kunnen publiceren van je foto- of andere boeken. Voor wie het grootser aan wil pakken hebben ze nu een aantal mogelijkheden die het uitgeven van een grotere oplage boeken aantrekkelijker moet maken. Ook kun je nu je boek via Amazon verkopen en is er nieuwe software beschikbaar.

Blurb is sinds een aantal jaren een bekende drukker van foto- en andere boeken. Omdat je per stuk je boek kunt verkopen is het voor veel mensen dé manier om een mooi fotoboek of bijvoorbeeld kookboek uit te geven zonder dat je de kosten moet maken om een groot aantal boeken te laten drukken die je misschien helemaal niet verkocht krijgt.

Met de eigen software van Blurb, maar bijvoorbeeld ook via de 'Boek' module in het fotobewerkingsprogramma Lightroom, kun je je boek samenstellen en laten drukken. Deze week introduceerde het bedrijf een nieuwe versie van hun gratis software: BookWright. En je kunt nu ook je eigen boek niet alleen via de Blurb-website of je eigen website, maar ook via de webwinkel van Amazon te koop aanbieden.

Blurb Amazon.JPG

In de nieuwe software is het mogelijk is om een ISBN te krijgen. Een ISBN-nummer is voor het kunnen verkopen van je boek heel belangrijk. Een ISBN is essentieel voor het verkopen van unieke publicaties via officiële distributiekanalen. Hierdoor kunnen boekhandelaren en groothandelaren makkelijk een bepaald boek vinden en bestellen.

Blurb biedt nu gratis een ISBN voor ieder type boek (hardcover, softcover, verschillende grootte, e-book, etc) gemaakt met Blurb BookWright of de Blurb InDesign plugin. Voorlopig zijn de boeken alleen via Amazon.com te (ver)kopen. Blurb verzorgt de plaatsing van het boek op de site, het drukken van het boek en de orderverzending. De verkoop via Amazon wordt tijdelijk gratis aangeboden. Later dit jaar voegt Blurb distributie via de Europese domeinen van Amazon toe.

Bookwright


De nieuwe software heeft een aantal kenmerken:

Je kunt een geprint – en een e-book in een keer ontwerpen in hetzelfde programma.
13 professioneel ontworpen templates: inclusief nieuwe tekst lay-outs, kookboeksjablonen, ontwerpen voor magazines, foto's en portfolio.

Zeer gebruiksvriendelijk ontwerpproces: What You See Is What You Get. Het gedrukte boek ziet er precies zo uit als op het scherm. Zo is de exacte rugdikte op het scherm te bekijken op basis van het aantal pagina's, de papiersoort en de kaftkeuze. Bovendien is soft-proofing ingebouwd waarmee op het computerscherm te zien is hoe de kleuren van het gedrukte boek overkomen op het papier dat is geselecteerd.

Beschikbaar in diverse talen waaronder Nederlands.

De mogelijkheid om boekbestanden rechtstreeks vanuit andere Blurb-tools te importeren.

Uit het persbericht:”Blurb BookWright en de distributie via Amazon zijn voortgekomen uit jarenlange ervaring en feedback van klanten en de wens om een volledig boekcreatieplatform te bieden voor potentiële auteurs”, zegt Eileen Gittins, oprichter en CEO van Blurb. “Met deze introducties maken we het voor iedereen nog eenvoudiger om boeken zelf te ontwerpen en uit te geven. Maak je eigen boek of e-book en publiceer het overal. Het blijft ons doel om iedereen in staat te stellen zijn verhaal te vertellen en daar een succes van te maken.”

Ik heb zelf al meerdere keren een boek laten drukken bij Blurb, vind het heel handig dat dit meteen vanuit Lightroom kan. Ik ga dan ook zeker deze nieuwe software even bekijken.

Blurb(1).JPG

Voor wie zijn boek wel in grote oplagen wil verkopen heeft Blurb sinds begin deze maand ook een aantal nieuwe oplossingen. Zo is voor bestellingen van 750 stuks of meer nu offsetdruk beschikbaar, in plaats de printtechniek die voor de kleinere aantallen gebruikt wordt. Hiermee kan de prijs per boek zo'n 40 procent of meer dalen ten opzichte van een on demand geprint boek.

Blurb offset small.JPG

Agile Fulfillment Program (AFP)


Grote printopdrachten van 300 exemplaren of meer komen in aanmerking voor het nieuwe Agile Fulfillment Program. In plaats van orders direct on demand te printen, worden deze verzameld en opgeslagen in het magazijn van Blurb. Hierdoor hoef je niet langer nodig thuis grote hoeveelheden boeken op te slaan en bij iedere bestelling het boek afzonderlijk te versturen. Blurb neemt het hele fulfillment-proces over, waardoor zelf uitgeven nog makkelijker wordt.

Vijf nieuwe opties


Voor bestellingen van 300 exemplaren of meer voegt Blurb een vijftal nieuwe opties toe waarmee auteurs hun boeken verder kunnen personaliseren Je kunt hierdoor bijzondere effecten toevoegen of een speciale limited edition-variant te creëren. De nieuwe opties zijn:

• Tekst of patronen in reliëf en inscriptie op de cover en/of rug
• Foliedruk op de cover en/of rug
• Leeslint
• Gepersonaliseerde eindbladen met foto of afbeelding
• Head- en footbands

Interessante mogelijkheden die het voor veel mensen makkelijker zal maken hun droom van een eigen kook-, foto-, verhalen-, familie-, ....- boek in vervulling te laten gaan.


Aan de slag met de Sony Alpha


Heb jij ook een Sony a7 of a9 camera? Een camera met ontzettend veel mogelijkheden! Zoveel dat het lastig kan zijn om er het maximale uit te halen. Zou jij dat wel willen? In mijn cursus Aan de slag met de Sony Alpha op Photofacts Academy laat ik je zien hoe je alles uit je camera kunt halen.
Antonette de Groot

Over de auteur

Antonette vindt veel facetten van fotografie leuk. In haar eigen studio Amfion fotografie maakt ze vooral portretten en geeft ze ook workshops. Getrouwd met Johan en moeder van Ghislaine. Hier op photofacts schrijft ze graag doe-het-zelf artikelen en productreviews.

2 reacties

 1. Henri
  Profiel Henri schreef op zondag 4 mei 2014 om 18:16  | reageer

  Groot verschil tussen de Bookwright software en de oudere BookSmart software is dat nu eindelijk met een kleurprofiel van Blurb gewerkt kan worden. Dus de kleuren in je boek komen eindelijk overeen met de kleuren die je op je monitor zag, vooropgesteld dat je je monitor kalibreert natuurlijk.

  Groot nadeel is dat de sjablonen die je zelf in BookSmart hebt ontworpen niet in Bookwright te gebruiken zijn. Alle uren werk mogen dus overnieuw gedaan.....
  Hopelijk wordt Bookwright nog zo aangepast dat ik mijn BookSmart sjablonen en projecten in het programma kan binnenhalen. Dan kan ik in de nieuwe software verder met mijn boeken die ik aan het maken ben.

 2. Antonette de Groot
  Profiel  Antonette de Groot schreef op vrijdag 9 mei 2014 om 08:52  | reageer

  @henri. Goede toevoeging! Dankjewel.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord