Technologie om zwart-wit afbeeldingen in te laten kleuren
donderdag 9 november 2017, 14:41 door Michelle Peeters | 4.740x gelezen | 8 reactiesAdobe heeft op de Adobe MAX 2017-conferentie een technologie getoond waarmee het vervelende, maar steeds populairder wordende werk van het inkleuren van zwart-witfoto's overbodig gemaakt kan worden.
Het gebruikt daarvoor een neuraal netwerk om te gokken welke kleuren het meest voor de hand liggen.
Het neurale netwerk is getraind om gezichten en veelvoorkomende objecten te herkennen en daar de meest logische kleuren aan te koppelen. Bovendien kan hij texturen en schaduwen in de afbeelding schatten en de kleuren daarop aanpassen, schrijft 9to5 Mac.
Het inkleuren van een zwart-witafbeelding met de functie, die Scribbler heet, kost daardoor enkele seconden. Het inkleuren van dergelijke afbeeldingen kost je handmatig veel meer tijd.
Het is hoe het resultaat van het inkleuren beoordeeld wordt en of de software misschien veel fouten maakt.
Scribbler is vooralsnog een standalone-demo zonder integratie in een Adobe-programma. Het maakt gebruik van Adobe's Sensei-platform voor neurale netwerken. Het is nog niet bekend of en wanneer het de functie in een programma zal worden aangeboden.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.
8 reacties
-
patrick180 schreef op vrijdag 10 november 2017 om 07:54 | reageer
hartstikke leuk, maar waarom zou je een zwart wit beeld willen inkleuren.
Ik zie er geen echte meerwaarde in. wat black and white is moet ik zo blijven. men heeft het niet voor niets zwart wit gemaakt.
En beelden uit het tijdperk dat alleen zwart wit mogelijk was moet ook zo blijven.
Leuk stukje software maar voor mij hoeft zulke uitvindingen of speelgoed niet. -
MF schreef op vrijdag 10 november 2017 om 10:30 | reageer
Ik vind het juist niet vervelend, beetje crea-bea
-
Michelle Peeters schreef op vrijdag 10 november 2017 om 10:37 | reageer
@MF: maar als je er 5000 moet doen, is het dan nog leuk?...
-
CC schreef op vrijdag 10 november 2017 om 11:49 | reageer
Als dit een voorbeeld moet zijn van de kwaliteit van deze technologie dan wordt het niks. De ene schouder is vaal blauw, de andere in huidskleur. En de foto is al zijn details kwijt nadat Adobe's neurale netwerk zijn gang kon gaan. Kijk naar de haren, de ogen, onder de mond ook.
Dramatisch resultaat. -
Michelle Peeters schreef op vrijdag 10 november 2017 om 11:52 | reageer
@CC: ja, daar moet ik je wel gelijk in geven! Maar dit is een (slecht) voorbeeld, ik zou de software eens echt moeten testen om er een oordeel over te kunnen vellen...
-
Elja Trum schreef op vrijdag 10 november 2017 om 12:05 | reageer
Ik vind het behoorlijk knap wat hier automatisch gedaan wordt. Ik heb een videootje aan het artikel toegevoegd waar de boel gedemonstreerd wordt. Dat geeft een betere indruk.
En zelfs als je nu nog niet enthousiast bent; dit is een systeem dat natuurlijk ook nog verder doorontwikkeld kan worden. -
MF schreef op vrijdag 10 november 2017 om 13:52 | reageer
Lijkt me een ideaal tooltje voor striptekenaars
-
jan schreef op woensdag 15 november 2017 om 09:39 | reageer
Men is ook nooit tevreden: het is een hype om te pas en te onpas kleurenfoto's om zetten naar zwart-wit met vaak als enig motief; omdat het kan. Dus nu gaan we nu originele zwart-wit afbeeldingen omzetten naar kleuren; omdat het kan.
Wanneer het iets toevoegt in sfeer of wanneer kleuren als storend ervaren worden werk ik ook in of naar zwart-wit: niks mis mee. Maar originele zw/w afbeeldingen omzetten naar kleur is wel iets mis al heb ik dat twintig jaar geleden als experiment ook gedaan, maar het doet afbreuk aan het origineel.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Adobe en de kosten voor AI generative fill
door Nando Harmsen
-
Photoshop beta update april 2024
door Nando Harmsen
-
HELP. Lightroom, Photoshop of Adobe Camera Raw werkt niet zoals het moet
door Nando Harmsen
-
Cursus Adobe Camera RAW
door Elja Trum
-
Wat is beter om te gebruiken? Lightroom of toch Photoshop?
door Nando Harmsen
-
Nieuwe update voor Lightroom Classic maakt AI ruis reductie mogelijk
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.728 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.