Twitter: een nieuw (foto)journalistiek medium?
woensdag 4 maart 2009, 12:25 door Ger de Gram | 7.748x gelezen | 10 reactiesDe laatste weken is het hot en helemaal hip: Twitter. Een relatief nieuw communicatiemiddel waarmee je binnen 140 tekens het laatste, al dan niet persoonlijke nieuws publiceert op internet. Maxime Verhagen doet 't, Lance Armstrong doet 't en zelfs Elja Trum is inmiddels een fervent 'twitteraar'. Journalist Paul Vereijken omschrijft het als kletsen in de kroeg, maar dan op het web. En in een kroeg worden natuurlijk ook met regelmaat foto’s gemaakt.
De vliegtuigramp nabij Schiphol heeft Twitter in Nederland landelijke bekendheid gegeven. Jonathan Nip, in het dagelijks leven student aan de UvA, verwierf een internationale status door als een van de eerste ooggetuigen de crash in het Engels te verslaan. Al snel moest hij de gehele buitenlandse pers te woord staan. CNN, BBC en Al Jazeera hadden hem binnen een uur na zijn eerste ‘tweet’ geïnterviewd. Overigens maakte hij geen foto’s van de ramp, want vanaf de positie waar hij stond kon hij met zijn Blackberry niet een fatsoenlijk kiekje maken.
Twitteraar 'Diederikm' kreeg dat wel voor elkaar. Zijn onduidelijke plaatje van – wat later bleek – een ongeluk met negen doden tot gevolg werd wereldnieuws op het internet. Ten tijde van schrijven is de foto – op Twitter alleen al – 88.294 keer bekeken. Nog geen uur na zijn post was de afbeelding zelfs op de Engelse televisie te zien.
Het geeft de snelheid aan van dit medium. Twitter heeft een compleet nieuwe betekenis aan de term 'burgerjournalistiek' gegeven. Een hulpverlener maakte de eerste foto van binnen in het vliegtuig, niet veel later was deze te zien in de uitzending van RTL Nieuws. De link naar de foto werd al snel via miniblog Twitter verspreid.
Al eerder bewees Twitter zijn nut als nieuw fotojournalistiek medium. Het vliegtuig dat in januari in de Hudsonrivier een noodlanding maakte, werd door ene Janis Krums al snel op de plaat gezet en het wereldwijde web ingestuurd in de vorm van een 'Twitpic''.
Toch is Twitter niet alleen interessant voor mensen met iPhone's of Blackberry's. Naast het nieuwswaardige aspect van Twitter – binnen de journalistiek heerste vorige week een sneue discussie wie ’t eerste de crash had verslagen – heeft het vooral een sociale functie. Een babbeltje over het weer hier, een discussie over je werk daar. Afhankelijk van je followers (de mensen die je berichtjes actief volgen) is het best mogelijk dat je er een freelance (foto)klus aan over houdt.
Fotograaf Tobias Bos twitterde over zijn nieuwe Canon 5D Mark II, en mocht prompt voor een nieuwe web-log stukjes schrijven. Dat is dan weliswaar een klein voorbeeld, maar het geeft de mogelijkheden van dit sociale netwerk aan.
Zelf ben ik sinds 12 januari 2009 actief op Twitter. Eerst met grote tegenzin, tegenwoordig ben ik min of meer verslaafd. Maar goed, ik zit dan ook graag in de kroeg.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Ger is freelance journalist in zowel tekst als beeld en oprichter van weblog Gadgettest. Meer informatie over Ger vind je op zijn persoonlijke website Gerdegram.nl.
10 reacties
-
-
Robbie Veldwijk schreef op woensdag 4 maart 2009 om 12:46 | reageer
Via twitter hoorde ik ook van de ramp en ook een heleboel andere dingen. Ik ben nu al best lang lid en doe het ook wel redelijk veel. Het is erg handig om contacten te behouden en elkaar te helpen!
-
JorisL schreef op woensdag 4 maart 2009 om 15:25 | reageer
Ik twitter al weer bijna 2 jaar. Heb er zelfs, indirect, mijn huidige baan (directeur leren kennen via Twitter) aan te danken. Ik zou zelf niet meer zonder kunnen.
En ik heb inderdaad Tobias Bos uitgenodigd als blogger voor Lensdop.nl. Ik kende hem overigens al wel uit mijn web-log.nl tijd, maar elkaar al een paar jaar niet meer 'gesproken'. -
Deborah schreef op woensdag 4 maart 2009 om 15:57 | reageer
Leuk artikel! Sinds een paar maanden ben ik actief op Twitter, in eerste instantie had ik niet het idee dat het erg effectief zou kunnen zijn. Maar ik ben 'hooked', erg leuk om info te delen met anderen en elkaar op de hoogte te houden.
-
Thomas Dral schreef op woensdag 4 maart 2009 om 21:11 | reageer
Ik maak inmiddels bijna drie kwart jaar gebruik van Twitter en heb inmiddels 2 twitter accounts die ik beheer. Ik vind het een fantastisch medium om te gebruiken. Ik zou niet meer zonder kunnen moet ik eerlijk bekennen.
Twitter is wel het medium waar als eerste het laatste nieuws bekend gemaakt wordt. En je kunt zelf selecteren wat je wilt volgen en wat niet. -
Rob schreef op woensdag 4 maart 2009 om 22:07 | reageer
Een mooi overzicht van Nederlandse Twitteraars kun je vinden op Twittergids.nl.
Natuurlijk kijk je dan als eerste bij de aanwezige fotografen. -
Peter van Veen schreef op donderdag 5 maart 2009 om 07:47 | reageer
Zelf maak ik nog maar relatief kort gebruik van twitter, maar ik vind het geweldig leuk om te doen en te volgen. Beet je zoals de gesprekken aan de koffieautomaat: je hoort een boel, praat hier een daar over mee en je spreekt/hoort/ziet nog eens iemand.
Zeker nu ik een smartphone heb met internet ben ik helemaal 'om'.
Je kunt mij vinden op @PetervanVeen -
Gast schreef op zaterdag 7 maart 2009 om 20:30 | reageer
"Ik zou zelf niet meer zonder kunnen." Verschrikkelijk deze uitspraak en die twitter-hype. Ik heb niets tegen nieuwe ontwikkelingen maar als je al die 'social media' initiatieven bekijkt dan vraag ik me wel af waar we mee bezig zijn. Ik vind het ook behoorlijk vreemd en ook wel van narcisme getuigen om de wereld kenbaar te maken van de plek waar je bent en wat je er doet.
Ook vraag ik me af wat het nut is om een kwartier tot een half uur eerder op de hoogte te zijn van een ramp zoals deze, in plaats van af te wachten op gedegen journalistiek die kloppende feiten in de verslaggeving betrekt. Elke gek kan op twitter de meest onzinnige roddels verkondigen of misinformatie verspreiden.
Ik hoop dat men eens niet steeds als een stel opgewonden kleuters elke nieuwe social media-scheet opsnuift en uitroept tot onmisbaar hallelujah-vehikel van de hedendaagse mens. Die gaat hard bergafwaarts met het in de armen sluiten van eerder genoemde onzin en door het verslaafd raken aan domme (hoezo smart?) flauwekul-gadgets die 24 uur blablainformatie uitspuwen. Laten we eens meer echt gaan communiceren. Misschien wat scherp neergezet, maar deze ontwikkeling gaat me aan het hart. -
Dr.Hook schreef op maandag 9 maart 2009 om 00:22 | reageer
@Gast,
Ik kan volledig met je reactie instemmen en tevens waar haald men de tijd vandaan voor dit onbenul als je normaal aan het werk bent? -
Peter van Veen schreef op maandag 9 maart 2009 om 08:06 | reageer
@Dr.Hook: die tijd kun je creëren door minder bij de koffieautomaat te gaan staan l*llen. En ondanks dat anderen het een kleuterscheet noemen blijf ik het een geweldig fenomeen vinden.
Maar zoals bij alles: ieder z'n meug natuurlijk.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Kom jij ook naar het Nature Talks fotofestival op 14 december?
door Nando Harmsen
-
Vakantiefoto's met toeristen in beeld
door Nando Harmsen
-
JPG of RAW: een aloude keuze
door Michiel Heijmans
-
Korte film over Simon Murphy's Photoautomaat project
door Elja Trum
-
Een camera voor elke gelegenheid
door Nando Harmsen
-
Flitsfotografie tip: Een patroon op je model flitsen
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.298 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.