Ger de Gram

Twitter: een nieuw (foto)journalistiek medium?

woensdag 4 maart 2009, 12:25 door | 7.245x gelezen | 10 reacties

De laatste weken is het hot en helemaal hip: Twitter. Een relatief nieuw communicatiemiddel waarmee je binnen 140 tekens het laatste, al dan niet persoonlijke nieuws publiceert op internet. Maxime Verhagen doet 't, Lance Armstrong doet 't en zelfs Elja Trum is inmiddels een fervent 'twitteraar'. Journalist Paul Vereijken omschrijft het als kletsen in de kroeg, maar dan op het web. En in een kroeg worden natuurlijk ook met regelmaat foto’s gemaakt.

De vliegtuigramp nabij Schiphol heeft Twitter in Nederland landelijke bekendheid gegeven. Jonathan Nip, in het dagelijks leven student aan de UvA, verwierf een internationale status door als een van de eerste ooggetuigen de crash in het Engels te verslaan. Al snel moest hij de gehele buitenlandse pers te woord staan. CNN, BBC en Al Jazeera hadden hem binnen een uur na zijn eerste ‘tweet’ geïnterviewd. Overigens maakte hij geen foto’s van de ramp, want vanaf de positie waar hij stond kon hij met zijn Blackberry niet een fatsoenlijk kiekje maken.

schipholcrash twitter

Twitteraar 'Diederikm' kreeg dat wel voor elkaar. Zijn onduidelijke plaatje van – wat later bleek – een ongeluk met negen doden tot gevolg werd wereldnieuws op het internet. Ten tijde van schrijven is de foto – op Twitter alleen al – 88.294 keer bekeken. Nog geen uur na zijn post was de afbeelding zelfs op de Engelse televisie te zien.

Het geeft de snelheid aan van dit medium. Twitter heeft een compleet nieuwe betekenis aan de term 'burgerjournalistiek' gegeven. Een hulpverlener maakte de eerste foto van binnen in het vliegtuig, niet veel later was deze te zien in de uitzending van RTL Nieuws. De link naar de foto werd al snel via miniblog Twitter verspreid.

Al eerder bewees Twitter zijn nut als nieuw fotojournalistiek medium. Het vliegtuig dat in januari in de Hudsonrivier een noodlanding maakte, werd door ene Janis Krums al snel op de plaat gezet en het wereldwijde web ingestuurd in de vorm van een 'Twitpic''.

twitter Hudson


Toch is Twitter niet alleen interessant voor mensen met iPhone's of Blackberry's. Naast het nieuwswaardige aspect van Twitter – binnen de journalistiek heerste vorige week een sneue discussie wie ’t eerste de crash had verslagen – heeft het vooral een sociale functie. Een babbeltje over het weer hier, een discussie over je werk daar. Afhankelijk van je followers (de mensen die je berichtjes actief volgen) is het best mogelijk dat je er een freelance (foto)klus aan over houdt.

Fotograaf Tobias Bos twitterde over zijn nieuwe Canon 5D Mark II, en mocht prompt voor een nieuwe web-log stukjes schrijven. Dat is dan weliswaar een klein voorbeeld, maar het geeft de mogelijkheden van dit sociale netwerk aan.

Zelf ben ik sinds 12 januari 2009 actief op Twitter. Eerst met grote tegenzin, tegenwoordig ben ik min of meer verslaafd. Maar goed, ik zit dan ook graag in de kroeg.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Ger de Gram

Over de auteur

Ger is freelance journalist in zowel tekst als beeld en oprichter van weblog Gadgettest. Meer informatie over Ger vind je op zijn persoonlijke website Gerdegram.nl.

10 reacties

 1. *eSThER*
  Profiel  *eSThER* schreef op woensdag 4 maart 2009 om 12:30

  Het leek mij in het begin helemaal niets, maar nu ben ik regelmatig op Twitter te vinden vrolijk. Leuk stuk!

 2. Robbie Veldwijk
  Profiel  Robbie Veldwijk schreef op woensdag 4 maart 2009 om 12:46

  Via twitter hoorde ik ook van de ramp en ook een heleboel andere dingen. Ik ben nu al best lang lid en doe het ook wel redelijk veel. Het is erg handig om contacten te behouden en elkaar te helpen!

 3. JorisL
  Profiel JorisL schreef op woensdag 4 maart 2009 om 15:25

  Ik twitter al weer bijna 2 jaar. Heb er zelfs, indirect, mijn huidige baan (directeur leren kennen via Twitter) aan te danken. Ik zou zelf niet meer zonder kunnen.

  En ik heb inderdaad Tobias Bos uitgenodigd als blogger voor Lensdop.nl. Ik kende hem overigens al wel uit mijn web-log.nl tijd, maar elkaar al een paar jaar niet meer 'gesproken'.

 4. Deborah
  Deborah schreef op woensdag 4 maart 2009 om 15:57

  Leuk artikel! Sinds een paar maanden ben ik actief op Twitter, in eerste instantie had ik niet het idee dat het erg effectief zou kunnen zijn. Maar ik ben 'hooked', erg leuk om info te delen met anderen en elkaar op de hoogte te houden.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.595 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord