Een foto moet ergens over gaan, zegt men
vrijdag 24 september 2010, 17:31 door Liesbeth van Asselt | 7.991x gelezen | 18 reactiesAl jaren roept de Fotobond dat foto's ergens over moeten gaan. Esthetische fotografie is in de ban gedaan. In 2008 deed Ruud Visschedijk, directeur van het Fotomuseum er nog een schepje boven op: 'Vrijetijdsfotografen zijn nog steeds niet losgekomen van vormstudies. Van het maken van foto's die slechts mooi zijn, foto's die geen betekenis hebben'.
Veel fotoclubs hebben zich naar die woorden van Ruud Visschedijk gericht. Hoe? Bij de fotoclub in Epe ging het er als volgt aan toe: bij de clubselectie voor de Bondsfotowedstrijd werden bij wijze van proef alleen foto's met mensen er op geselecteerd. Goed of minder goed maakte niet uit, als er mensen op stonden ging die foto mee naar deze wedstrijd.
En ja hoor, het resultaat was zoals verwacht. Plotseling eindigde Amateur Fotografen Vereniging Epe veel hoger op de ranglijst dan in voorgaande jaren toen ook, bijvoorbeeld, abstracte foto's ingezonden werden! Kwaliteit van de foto's doet er blijkbaar niet meer toe, documentaire-, sociale- en reportagefotografie is hot en scoort per definitie hoog.
Natuur-, reclame-, table top- en architectuurfotografie scoort niet. Een natuurfoto zoals hieronder kan bij de Fotobond dus echt niet. Wel vreemd overigens als je bedenkt dat de Fotobond een zeer grote en actieve landelijke natuurgroep heeft.
Wat schetst mijn verbazing? In het huidige nummer van Fotografie stelt een ander jurylid (Frido Troost) dat deze ommezwaai naar "foto's die ergens over gaan" een "sprong voorwaarts" is.
Ik citeer: '.. conservatieve opvatting over mooie fotografie in de amateurwereld die zich decennia lang vertaald heeft in rigide vormstudies, waarbij het alleen maar ging om het mooie verschijnen van de foto, het spel van licht en donker als oercliché. Bij dat soort mooie foto's horen ook kindjes, vertedering, bloemdetails en dat soort gemakzuchtige uiterlijke aspecten. Op zich is daar niets op tegen. Er blijven altijd fotografen die in die elementaire valkuil kukelen en van mening zijn dat fotografie altijd maar mooi moet zijn.'.
Bij onderstaande foto was mijn enig doel te spelen met kleur en met scherpte-onscherpte. Ik heb er geen diepere bedoelingen mee gehad dan de winkelier die deze kippen verkoopt, een blikvanger voor z'n etalage te bezorgen. En dat is prima gelukt. Winkelier blij, ik blij, Troost en Visschedijk waarschijnlijk niet blij. Zeker niet omdat ze vinden dat amateurfotografen zich aan professionele fotografen moeten spiegelen. Laat ik nou zo'n professionele fotograaf zijn.
Wel grappig dus dat Frido Troost zegt in de loop der jaren duidelijk een toenemende kwaliteit bij vrijetijdsfotografen te zien die zich in het inhoudelijke van de fotografie verdiepen. Die zich spiegelen aan professionals. 'Dan gaat hun fotografie met sprongen vooruit'.
Dat ik het met beide heren van harte oneens ben zal duidelijk zijn. Ten eerste maken vrijetijdsfotografen vaak mooiere foto's dan professionele fotografen omdat ze alle ruimte hebben om te experimenteren. Bij fotografie in opdracht liggen de kaders vast, bij vrijetijdsfotografie niet.
Ten tweede: wat geeft deze heren het recht om iedereen die geniet van het maken van mooie foto's en van het kijken er naar, te diskwalificeren? De ene keer kijk ik graag naar foto's met inhoud, een andere keer vind ik vormstudies mooi. Al naar gelang mijn stemming en wat me op dat moment bezig houdt. Zie ook mijn blog over het horn- en halo-effect bij fotowedstrijden.
Ten derde: de verheerlijking van foto's met inhoud leidt tot een afnemende kwaliteit van fotografie. Zie de inzending van AFV-Epe.
Ik ken fotografen als eigenzinnige mensen. Wanneer staat deze (beroeps)groep eens op om een tegengeluid te laten horen? Ik ben benieuwd naar jullie reacties!
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Liesbeth fotografeert met haar bedrijf stapfoto.nl voor websites en social media van bedrijven. Daarnaast verzorgt ze al sinds 2004 (vooral creatieve) workshops zoals lightpainting, flitsen, werken met ledlicht en lichtvormers, portretfotografie, high speed, long exposure en paintsplash. Daarnaast is er een Stapfoto vakgroep voor gevorderde fotografen.
18 reacties
-
Liesbeth van Asselt schreef op vrijdag 24 september 2010 om 18:56 | reageer
Lekker creatief en met veel plezier bezig blijven René, ondanks (of dankzij...) de mening van deze heren die jureren voor de Fotobond.
EdC schreef op vrijdag 24 september 2010 om 19:00 | reageerIk herken mij in de kritiek op de fotoclubs. Het ging inderdaad 'altijd' om de vormstudie. Vloeiende lijnen, herhalende patronen, het was voorspelbaar wat in beeld gebracht moest worden om bij de fotobespreking in het pulletje te vallen. En maar klagen dat bij de verdeling van gouden, zilveren en bronzen stickers nieuwlichters alle eer kregen.
Hun functie is ingehaald door Flickr en andere digitale podia. Prima. Geen diskwalificatie meer van mensen die voor hun plezier fotograferen, professioneel of niet. Er als altijd wel een virtuele club te vinden die bij je past.Johannes Klapwijk schreef op vrijdag 24 september 2010 om 19:28 | reageerMooi bronst plaatje Liesbeth! Persoonlijk houd ik ook gewoon van mooie beelden maken en ben ik het dus grondig met je eens. Aan de andere kant, zowel verhalende fotografie als 'mooie' fotografie zijn natuurlijk een leuke tak van sport binnen het fotograferen. Waarom het niet te combineren is snap ik alleen niet helemaal...
gast schreef op vrijdag 24 september 2010 om 19:32 | reageerIk ben al jaren lid van een fotoclub, die niet bij de bond is aangesloten, gelukkig maar. Zo langzamerhand wordt het daar tijd voor vernieuwing lijkt me. Ik ken traditionele clubs die lange avonden foto's kijken. Terwijl je nog zoveel meer kunt doen. En dan al dat gedoe over adfrukformaten en passe-partouts...
Foto's waar je zelf blij van wordt, daar gaat het om; als een ander er ook blij van wordt is dat mooi meegenomen. Bij mijn fotoclub doen we niet aan wedstrijden, wel aan techniek en elkaars foto's opbouwend bekritiseren, zodat je van elkaar kunt leren. En bovenal houden we elkaar enthousiast, trekken we er op uit en hebben zo twee keer per maand een leuke avond waar meedoen belangrijker is dan prestatie.Liesbeth van Asselt schreef op vrijdag 24 september 2010 om 19:35 | reageer@Johannes, tja ik was ook op de Hoge Veluwe zoals je weet En volgens mij is het overigens prima te combineren hoor! Ieder moet vooral doen waar hij/zij goed in is en plezier in heeft toch?
aradilon schreef op vrijdag 24 september 2010 om 19:44 | reageerFotografie is toch wat je er zelf van maakt en hoe je het beleeft, al die oude regels zijn gewoon BS, geniet ervan en maak mooie foto's. Want zeg nu zelf gaat fotografie over een mooie foto of over de techniek, vormspel, guldensnede,... Je ziel in een foto leggen is toch zo veel belangrijker dan al de technische BS?
EdC schreef op vrijdag 24 september 2010 om 20:52 | reageer@aradilon. Vertel dat de dogmatici op fotoclubs. Maar misschien bestaat dat gedoe niet meer, een jaar of vier geleden hield ik het voor gezien.
aradilon schreef op vrijdag 24 september 2010 om 20:58 | reageerHet is daarom dat hier (Belgie) jongeren steeds minder en minder naar fotoclubs gaan. De enige fotoclub in mijn stad heeft leden die allemaal boven de 30 zijn, dat wilt toch wel iets zeggen. Maar ik denk inderdaad dat na een paar jaar fotoclubs die nog op de ouderwetse manier werken niet meer zullen bestaan, internetforums en sites zoals deviantart nemen nu dat werk over.
Ik zou nooit in zo'n club gaan, ik wil foto's trekken die ik leuk vind en geen foto's die "politiek correct" zijn.Margo schreef op vrijdag 24 september 2010 om 21:04 | reageerHè bah wat een betutteling weer! Het interesseert me overigens niets. Ik fotografeer wat ik mooi vind, en dat vind ik tegelijk ook het enige zinnige criterium! Al dat gewauwel over wat moet en kan en wat in is, is allemaal nonsens en dikdoenerij. Net als veel heren die een kapitaal uitgeven aan allerlei apparatuur en daar gewichtige praatjes over houden, maar geen foto kunnen maken. Laat iedereen gewoon lekker z'n eigen idee vormgeven! Ik vind je bovenste foto trouwens prachtig!
Arno schreef op zaterdag 25 september 2010 om 01:39 | reageerAls mijn klanten blij zijn met de foto's die we gemaakt hebben en de manier waarop dan ben ik tevreden en geeft dat aan dat we ons werk goed hebben gedaan. De lat voor je zelf steeds een stukje hoger leggen is goed om te doen en om je steeds te verbeteren maar er zijn ontelbare meningen over een foto en de inhoud van een foto maar degene die hem maakt kent de emotie van dat beeld. Die grijze analoge blaaskakens van de fotobond uit het jaar blok moeten maar eens met de tijd mee gaan of gewoon opzouten met hun achterhaalde meningen.
Henk Hulshof schreef op zaterdag 25 september 2010 om 10:15 | reageerals ik een vergelijking met muziek mag maken:
ik denk dat er veel verschillende genres bestaan en mogen bestaan;
sommige stijlen zijn gecomponeerd voor commercie, andere bedoeld als achtergrondmuziek en er zijn genres waar je je helemaal op uit kan leven.
Daarnaast zijn er mensen die graag zelf muziek maken (op welk niveau dan ook), waar anderen er weer van genieten om lekker te luisteren en sfeer proeven.
Als we het over journalistieke fotografie hebben kan ik de stelling nog wel volgen, maar de wereld is meer dan dat..... toch?Pasquino schreef op zaterdag 25 september 2010 om 13:49 | reageerBeauty is in the eye of the beholder. Dat dacht die boer ook die zo'n verschrikkelijk lelijk wijf had, maar zei tegen me "Ge moest ze eens door mijn ogen kunnen zien". Ik ben gepensioneerd en maak met een 5D Mark II en een paar L lenzen alleen maar koeketrommelplaatjes voor mijn eigen lol. Toegegeven het had met minder gekund, maar ik ben ook een gadgetfreak en heb alles zelf betaald. Het is een prachtige hobby en dat laat ik me door geen "experts" van de fotobond ontnemen.
tonv schreef op woensdag 29 september 2010 om 02:26 | reageerSoms moet een foto inderdaad ergens over gaan. Maar dat ligt helemaal aan de kaders waarbinnen je werkt. Commercieel werk wordt gemaakt a.h.v. richtlijnen van de opdrachtgever. En met vrij werk kun je helemaal je eigen denkbeelden navolgen. Van clubs waar dogma's worden gehanteerd moet ik niets hebben.
Het statement van de fotobond en met name Frido Troost vind ik een vreselijke dwaling. Wat een arrogantie om amateurfotografie op een hoop te gooien met rigide vormstudies die naar edelkitsch neigen. Dat zijn elitaire uitspraken van mensen die hun zelf bedachte ideologie vooral aan anderen willen opleggen.Liesbeth van Asselt schreef op woensdag 29 september 2010 om 11:50 | reageerWat in ieder geval voor één bestuurslid van de Fotobond (Helmut Gassen) pleit, is dat hij contact met me opnam en e.e.a. aanstaande vrijdag gaat bespreken in de bestuursvergadering......
Liesbeth van Asselt schreef op donderdag 30 september 2010 om 11:31 | reageer@Ton, dank je wel voor het compliment! Ik ben op het moment zo druk met bedrijfsfotografie dat de natuurfotografie er een beetje bij inschiet, maar soms zit alles mee...
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Flitsfotografie tip: Een patroon op je model flitsen
door Elja Trum
-
Wat ben jij bereid om op te geven?
door Elvira Smit
-
Flitsfotografie tip: Maak overdag een nachtfoto
door Elja Trum
-
Kleurmanipulatie met kleurfilters
door Frank Doorhof
-
Flitsfotografie tip: Meerdere keren flitsen in een foto
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.385 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.