Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Freddy Stapersma

Kleurenfoto's uit eind 19e eeuw!

zaterdag 18 december 2010, 09:42 door | 9.695x gelezen | 1 reactie

Een van mijn online vrienden attendeerde mij op een wel heel bijzondere website met kleurenfoto's uit de negentiende en begin twintigste eeuw. Sergei Mikhailovich Prokudin-Gorskii was een fotograaf die continu bezig was met vernieuwingen.

Hij ontwikkelde vroege technieken voor het maken van kleurenfoto's. Sergei gebruikte een camera waarmee hij snel drie negatieven op een glazen plaat maakte. Door het verschuiven van de plaat en gebruik van filters kon men een vroege soort van RGB maken welke geprojecteerd kon worden met een speciale projector.

Helaas heeft hij als scheikundige nooit een manier gevonden om deze beelden te kunnen afdrukken. Snel is ook een relatief begrip. Het duurde ongeveer tussen de drie en zes seconden per kleur. Buiten met goed zonlicht. De foto's zijn nu bijna allemaal met digitale technieken omgezet naar kleur en te bezichtigen.

Foto samenstellen uit drie glasplaten

Ik was zelf zeer gefascineerd door deze beelden.
Vooral van de foto's met mensen daarin.

Mensen in oude kleurenfoto

Op deze website vind je een paar van zijn foto's. De site is in het Russisch, maar als je op de onderste link van de foto klikt kom je in een nieuwe webpagina met TIFF bestanden. Deze kun je downloaden en dan zelf testen in Photoshop met behulp van deze lessen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Freddy Stapersma

Over de auteur

Actief als beletteraar en 360 graden fotograaf. Hij fotografeert met een Canon 50D en een 350D. Behalve 360 graden panorama's doet hij ook veel met HDR fotografie. Freddy heeft een eigen 360 graden fotografiebedrijf genaamd Kandiefoto. Ook beheert hij de website Discocandy.

1 reactie

  1. Leo
    Leo schreef op zaterdag 18 december 2010 om 12:28  | reageer

    Leuk! Opvallend weinig auto's, drukte en bij alles wat beweegt krijg je die RGB kleuren. Wat ook opvallend is dat die foto's van gebouwen zo "gewoon" zijn. Net alsof ze gisteren gemaakt zijn.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Opmerkelijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.057 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord