CYBER  MONDAY - 70 euro korting + gratis de Compositiebijbel! Meer info of word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Robin de Puy schiet portretten met Spa waterdruppel als lens

dinsdag 13 juni 2017, 23:32 door | 8.171x gelezen | 1 reactie

Robin de Puy, winnaar van de Zilveren Camera Nationale Portretprijs 2014 en momenteel ook Fotograaf des Vaderland, schoot voor een reclamecampagne van Spa een serie portretten met als lens een waterdruppel van Spa mineraalwater.

Regisseur Maarten Groen schoot er een mooie mini-documentaire van.


Bij het gebruik van een waterdruppel als lens kwam nog het nodige kijken. Want hoewel een foto maken door een waterdruppel op zich niet zo moeilijk is, is het nog niet zo eenvoudig om echt alleen een waterdruppel als lens te gebruiken.

Liquid lens camera


Spa schakelde de hulp in van Hans Feil en Pieter van der Valk van Etulipa. Zij besteden enkele weken tijd (in het totaal duurde het project een half jaar) in het ontwikkelen van een camera die een waterdruppel als lens kon gebruiken.

Ik sprak Pieter vandaag tijdens het persevent van Spa en kon hem vragen hoe zijn camera werkte.

Liquid lens camera


De 'liquid lens camera' gebruikt een verse Spa waterdruppel op een glasplaatje voorzien van een teflon coating (1). Hierdoor blijft er een mooi bolletje liggen. Door elektrische spanning op het plaatje te zetten trekt de druppel zich plat en door te variëren met de juiste hoeveelheid spanning kun je zo het beeld scherp stellen.

Een industriële sensor van 4 bij 6 millimeter en voorzien van 18 megapixel legde het beeld vast (2). Dat beeld was overigens in kleur, maar Robin heeft er bij haar portretten voor gekozen de beelden om te zetten in zwart-wit.

Om het licht van de scene door de liggende waterdruppel te sturen werd er een spiegel gebruikt (3). Bij het nemen van de foto was de afstand tussen de camera en de waterlens veel kleiner als bovenin de foto te zien is. Ongeveer zo'n 12 millimeter.

Om strooilicht te voorkomen was er een simpele maar praktische oplossing: het plastic buisje (4) werd over de waterdruppel heen gezet zodat er geen tot weinig licht van buitenaf bij kon komen.


Omdat de waterdruppel verdampt wordt de lens steeds kleiner tijdens het fotograferen. Er kon ongeveer een kwartier gewerkt worden. Daarna moest het plaatje weer schoongemaakt worden en voorzien worden van een nieuwe waterdruppel.

Het resultaat


De techniek is natuurlijk interessant, maar uiteindelijk gaat het ook om de fotografe en haar modellen. Robin vroeg een aantal bekende (onder ander Tess Milne en Manuel Broekman) en onbekende mensen om voor haar bijzonder camera te komen staan.

Manuel Broekman en Anna

Foto's door Robin de Puy

Ze schoot de portretten in een studio in Amsterdam waarbij ze haar modellen voor een grijze achtergrond plaatste. Met de camera kon niet met flitslicht gewerkt worden, en om een scherp beeld te krijgen werd er een erg kleine diafragma opening gebruikt.

Isis en Zara en Nico en Sjors

Foto's door Robin de Puy

De sluitertijden lagen daardoor rond 1/3 van een seconde. Robin moest haar modellen dus goed stil laten zitten of juist gebruik maken van de creative mogelijkheden van de lange sluitertijd.

Het resultaat zijn prachtige en sprekende portretten geworden met een schilderachtige softfocus effect erin.

Robin de Puy

Robin de Puy voor haar foto's

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.

1 reactie

  1. Carla
    Carla schreef op donderdag 15 juni 2017 om 12:05  | reageer

    Fantastisch avontuur om deel van uit te maken. Met onze kennis van electrowetting hebben we dit tot een goed einde kunnen brengen. En we zijn natuurlijk trots op het eindresultaat.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Opmerkelijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.385 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord