Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

4 tweedehands aankopen waar je voorzichtig mee moet zijn

maandag 19 april 2021, 20:10 door | 9.556x gelezen | 17 reacties

Alles wat met fotografie te maken heeft is duur. Soms zelfs extreem duur. Het is aantrekkelijk om op de tweedehandse markt te kijken en daar te kopen. Die markt is heel levendig, en met wat geduld kun je alles vinden. Voor sommigen tweedehandse producten moet je extra voorzichtig zijn.

Er zijn veel hobbyisten die wat meer te besteden hebben en continu voor het nieuwste van het nieuwste gaan. Ze verkopen dan graag hun oude materiaal. Er zijn ook veel hobbyisten die met fotografie starten en dan ontdekken dat het toch niet hun ding is.

Al die spullen verschijnen uiteindelijk op de tweedehands markt. Meestal ziet de apparatuur van deze fotografen en bijna fotografen er spik en span uit. Ze zijn heel weinig gebruikt, en het kan een goede deal zijn om deze apparatuur over te nemen.

Er zijn ook fotografen die meer professioneel bezig zijn, of het echt als werk hebben. Die willen hun veel gebruikt materiaal vaak ook van de hand doen wanneer ze een nieuwe investering doen. Die spullen zijn vaak heel intensief gebruikt met veel gebruikssporen. Tegelijkertijd zijn ze vaak goed onderhouden.

Wees voorzichtig en verstandig


Er is al veel geschreven over de tweedehands markt. Je moet voorzichtig zijn met aanschaf en betaling, en je moet de spullen die je koopt goed testen. Een camera die veel gebruikt is moet natuurlijk nog steeds goed werken, net als de camera die altijd als back-up fungeerde en nooit uit de tas is gekomen.

Alles wat je kan verzinnen is te koop, en als je goed controleert en test kun je veel op een veilige en zekere manier overnemen van de vorige eigenaar. Er zijn echter ook een aantal dingen die je beter niet tweedehands kunt kopen, of waar je extra voorzichtig mee moet zijn.

1. Batterijen


Een batterij heeft niet het eeuwige leven. Hoe meer ze opgeladen worden, hoe minder goed ze hun capaciteit behouden. Zeker de merkloze of niet originele exemplaren kunnen hier snel last van hebben.

Nando batterijen

Tweedehandse batterijen kunnen goedkoop zijn, maar er is een grote kans dat ze niet meer optimaal zijn.

Een batterij kan netjes 100 procent aangeven als deze in de camera gecontroleerd wordt, maar het kan zomaar gebeuren dat de lading na 20 of 30 foto's drastisch wegzakt. Helaas merk je dat pas als je op pad bent.

2. Geheugenkaartjes


Net als batterijen hebben geheugenkaartjes niet het eeuwige leven. Herhaaldelijk schrijven laat zijn sporen achter. Een deel van het geheugen kan corrupt raken, zoals dat heet. Een oud kaartje kan ook zorgen voor meer schrijffouten tijdens het fotograferen.

Nando geheugenkaartjes

Oude en gebruikte geheugenkaartjes hebben ook slijtage, zelfs als je dat aan de buitenkant niet direct ziet. Pas op dat je foto's niet verloren gaan als je tweedehandse kaartjes gaat gebruiken.

Neem geen risico want het gaat toch over de foto's die je maakt, de herinneringen of zelfs een opdracht. Zorg voor zoveel mogelijk zekerheid, zodat je foto's niet verloren raken. Het is zonde als je ontdekt dat het kaartje niet meer gelezen kan worden, of dat fotobestanden geen goed beeld laten zien.

Je ziet het vaak wel als een kaartje veelvuldig en intensief gebruikt is. Krassen en vaal geworden teksten op de stickers van het kaartje zijn een goede indicatie. Wil je toch tweedehands kopen, let hier dan op.

3. Camerariem of camera draagsysteem


Er zijn veel fantastische of ingenieuze camerariemen of camera draagsystemen te krijgen. Ze hebben allemaal één overeenkomt: je hangt er je dure camera aan en moet er volledig op vertrouwen dat het niet los komt of afbreekt.

Nando riemen

Je hebt allerlei draagriemen en draagsystemen voor camera's. Let altijd op dat er geen slijtage of schade is als je tweedehands iets zoekt.

Camerariemen en camera draagsystemen zijn onderhevig aan slijtage. Vooral de systemen met een metalen kogelverbinding. Je moet er niet aan denken dat er na een paar maanden een riem of verbindingsstuk breekt omdat het versleten is of metaalmoeheid heeft.

Dit is natuurlijk allemaal afhankelijk van de mate van gebruik door de vorige eigenaar. Je moet hem of haar wel op de blauwe ogen geloven als er gezegd wordt dat het zo goed als nieuw is. Wees dus alert, en voorzichtig. Controleer alles heel erg goed voor je tot koop overgaat.

4. Statief


Een statief is ook een hulpmiddel waar je de camera aan toevertrouwd. Je gaat er vanuit dat een statief overeind blijft en je camera niet laat vallen. Net als camerariemen en draadsystemen kunnen statieven ook onderhevig zijn aan slijtage.

Nando statieven

Statieven zijn prima tweedehands te kopen, maar pas extra goed op dat alles naar behoren werkt.

Veel fotografen kopen gemiddeld drie statieven in hun leven. Een goedkoop, een redelijke, en daarna pas een goede. Die goede koop je in principe voor het leven. De andere twee worden dan vaak verkocht. Dat kan zijn omdat het niet is wat ze hoopten wat het was, of omdat het gewoon niet meer goed werkt.

Let dus extra goed op met het tweedehands kopen van een statief. Vooral het klemsysteem van de statiefpoten is daarbij belangrijk. Let op beschadigingen, krassen, of andere defecten. Alles moet soepel werken en niet klemmen.

Een kanttekening bij deze 4 dingen


Het is natuurlijk niet zo dat de tweedehands markt alleen maar slechte producten heeft als het op deze vier dingen aankomt. Geenszins. Zelfs tweedehands kun je goede batterijen en geheugenkaartjes vinden. Het enige probleem is, dat je die twee niet kan controleren.

Een verkeerde aanschaf van geheugenkaartjes of batterijen is zonde van het geld, en leidt misschien tot verlies van wat foto's. Het wordt heel anders met een camerariem, camera draagsysteem, of een statief. Als daar iets mee fout gaat kan het tot flinke schade leiden.

Camerariemen, draagsystemen en statieven kun je wel goed controleren. Doe dit dan ook. Voelt het niet lekker als je je eigen camera aan een draagsysteem hangt of op een statief zet? Zelfs niet als alles er goed uit ziet en goed werkt? Dan is dat een goede reden om niet tot aanschaf over te gaan en verder te kijken.

Kortom, ook van deze 4 dingen zijn er goede deals te vinden, zo lang je maar goed op je tellen let.

Wat zou jij nooit tweedehands kopen, en waarom? Of heb je goede tweedehands ervaringen met de 4 producten die ik genoemd heb? Deel het in een reactie onder dit bericht zodat ook anderen hiervan kunnen leren.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

17 reacties

  1. Lex
    Lex schreef op dinsdag 20 april 2021 om 10:46  | reageer

    Flinke open deur.
    Alsof geheugenkaartjes en batterijen nu voor het eerst voor camera's 2e hands worden aangeboden.
    En het statief en de draagband zijn goed te controleren en testen of deze voldoen.
    Het enige informatieve vind ik dat je inderdaad bij een onbetrouwbaar statief of draagband relatief veel schade kunt oplopen door nevenschade.

  2. Matt
    Matt schreef op dinsdag 20 april 2021 om 12:07  | reageer

    * Accu's en geheugenkaartjes sowieso niet 2dehands kopen.
    * Een draagriem, dat moet het wel iets speciaals zijn.
    * Een statief: ligt eraan. als het bv. een goed merkproduct is (Manfrotto of Gitzo) kan het interessant zijn. Het enige 2dehands statief wat ik ooit gekocht heb was een Pedco mini-statief. Zag er goed uit en voor de gevraagde prijs durfde ik het wel aan. Bleek een prima statiefje.

    Wat ik wel veel 2dehands gekocht heb: lenzen. Van alle lenzen die ik heb zijn er 4 nieuw gekocht, en 11 lenzen zijn 2dehands. Van die 2dehands lenzen komt 1 van een camerawinkel, de rest via marktplaats gekocht.

    Overigens is tweedehands kopen via een camerawinkel een optie als je meer zekerheid wil: een bonafide camerawinkel verkoopt geen rommel en er zit vaak 6 maanden (of meer) garantie op.

  3. Guy
    Guy schreef op dinsdag 20 april 2021 om 13:27  | reageer

    Batterijen en geheugenkaarten koop ik sowieso niet 2de hands.
    Bij statieven en draagriemen, merk je wel snel als er iets niet goed zit.
    Een camera of lens is al een ander verhaal, die kan je ook 2de hands krijgen in de winkel. Maar ik denk dat er altijd wel een gok is als je iets 2de hands koopt.

  4. andré janssen
    andré janssen schreef op dinsdag 20 april 2021 om 13:55  | reageer

    Nando, geweldige serie artikelen/bijdragen lever jij toch voor Photofacts. En ook al is het voor de verschillende lezers meer of minder bruikbaar of van toepassing, feit blijft dat het zeer de moeite waard is.

  5. henriette
    henriette schreef op dinsdag 20 april 2021 om 14:17  | reageer

    Een lens zou ik nooit 2e-hands kopen..

  6. Robert
    Robert schreef op dinsdag 20 april 2021 om 16:45  | reageer

    Goede ervaring bij Cameranu te Urk met occasions. En vaak een garantie termijn. Bij bodys even letten op het aantal clicks . Met een spiegel meestal zonder problemen 150.000.
    Sportieve groet Robert

  7. Jasper
    Jasper schreef op dinsdag 20 april 2021 om 18:36  | reageer

    Tuurlijk moet je nooit geheugenkaartjes en batterijen op marktplaats kopen. Bijv. lenzen of een body kan wel maar dat zou ik bij een camerawinkel doen. Is altijd betrouwbaarder en geeft garantie. Een camera zou ik persoonlijk niet zo snel doen alleen lenzen is een goede optie.

  8. Pedro Moring
    Pedro Moring schreef op dinsdag 20 april 2021 om 18:42  | reageer

    Ik heb veel tweedehands gekocht, dat was in de tijd dat ik van de Soos (Soc. Dienst)trok, soms van een goede kennis van me, zowel zijn body's als objectief, paar keer via Marktplaats en 2x een nieuwe body gekocht, in febr. 2012 de Nikon D3200 bij camera.nl te Barendrecht en in febr. 2019 de Nikon D850 bij Kamera-Express te Rotterdam. Ik heb toen wel steeds alles wat via Marktplaats heb gekocht opgehaald, ook dus nooit een miskoop gehad.

  9. Bernard
    Profiel Bernard schreef op dinsdag 20 april 2021 om 20:46  | reageer

    Beste Nando, ik ben beter van je gewend. Dit is werkelijk minimaal. Ik had gehoopt dat er iets over objectieven en body's zou komen. Wat de geheugenkaartjes betreft deel ik je mening niet. Deze "slijten" namelijk niet. Een bitje wordt door middel van een stroompje aan- of uitgezet. Mocht je de zaak niet vertrouwen, stel dan aan de verkoper voor dat je een kaartje eerst wilt formatteren in jouw camera voordat je het koopt. Is dat goed, dan is er niets aan de hand. Fouten met kaartjes liggen meestal in de contact sfeer. Vuil of versleten, of bij een CF kaart een beschadigde connector. Ook de connector in de camera kan vuil zijn, of een verbogen connector pootje hebben in de CF sleuf. De overige genoemde onderwerpen zijn naar mijn idee ver gezocht en een open deur. Als je iets tweedehands koopt is gezond verstand, kennis van zaken en een beetje gezond wantrouwen op zijn plaats. Wat ik aan tweedehands fotospullen heb gekocht was altijd goed. Er mankeerde altijd maar één ding: het was niet nieuw...

  10. Lex
    Lex schreef op dinsdag 20 april 2021 om 21:44  | reageer

    @bernard,
    Het is niet correct dat geheugen kaartjes niet slijten. Dat doen ze wel. Het bitje flippen kan maar een beperkt aantal keer gebeuren. Daarom wordt het schrijven van het geheugen ook zo veel mogelijk verdeeld.
    Bij solid state harddisks wordt zelfs extra geheugen gereserveerd voor als er wat kapot gaat. Ook is een low level format niet aan te raden omdat daar het heugen erg snel van slijt.

  11. wim hoppenbrouwers
    Profiel wim hoppenbrouwers schreef op woensdag 21 april 2021 om 09:10  | reageer

    Alles wat te mooi is, is te mooi om waar te zijn!

  12. Bernard
    Profiel Bernard schreef op woensdag 21 april 2021 om 11:25  | reageer

    @Lex. Naar aanleiding van jouw opmerking "Het bitje flippen kan maar een beperkt aantal keer gebeuren" zou ik daar graag een technisch wetenschappelijke onderbouwing voor willen zien.

  13. Nando
    Profiel Nando schreef op woensdag 21 april 2021 om 11:41  | reageer

    @Lex:
    Ik verwacht dat het niet voor iedereen een open deur is

    @Henriette:
    Wat is de reden dat je geen tweedehands objectief zou kopen?

    @Bernard:
    Het is algemeen bekend dat geheugen niet onbeperkt houdbaar is. Je vroeg een link voor wetenschappelijk bewijs. Dat kan ik je niet geven, maar Google is je goede vriend daarvoor. Ik zal wel helpen met deze link: http://intelligence.agconnect.nl/content/13-vragen-over-flash-geheugen. Kijk vooral naar punt 5 en 7.

  14. Lex
    Lex schreef op woensdag 21 april 2021 om 11:51  | reageer

    @Nando,
    Klaarblijkelijk is het inderdaad niet voor iedereen helemaal duidelijk. Hierdoor is je verhaal toch toegevoegde waarde.
    Toch zou ik bij dit platform veel meer verwacht hebben dat je ingegaan was op het tweedehands kopen van fotoapparatuur en waar op te letten of te vermijden.

    @Bernard
    Zoals Nando zegt, is dit common knowledge en als je googled vind je genoeg bewijs. Ik heb een stukje gekopieerd uit een onderzoek tussen google en de universiteit van Toronto:

    Do SSDs fail?

    SSDs can fail, but in a different way than traditional HDDs. While the latter often fail because of mechanical issues, SSDs may fail due to the methods used to write information. To understand why and how SSDs fail, it’s important to understand more about the way they process, store, and access information in the first place.

    As previously mentioned, SSDs use flash memory cells to store data. In this way, SSDs function almost like large flash drives, programming data onto these cells by changing their electric charges. However, once you fill the available memory on an SSD, the SSD can only add new information by erasing older data. This process is called a program/erase cycle, or P/E cycle for short.

    Importantly, each SSD has a limited number of P/E cycles. Each P/E cycle gradually degrades the memory of an SSD’s cells until they eventually become worn down. At this point, you will no longer be able to rely on the SSD to store information. While the gradual wearing out of SSD flash cells doesn’t represent the same kind of failure as a mechanical malfunction on a HDD, it does mean the drive will no longer be usable.

    While SSDs may fail with less frequency than HDDs, they do have a higher error rate that can affect the end-user experience. For example, so-called uncorrectable errors are relatively common in SSDs. Research shows that over 20% of SSDs develop uncorrectable errors over a four-year period, and 30% to 80% develop bad blocks. All of these errors can affect data retention and lead to effective failure.

  15. gast schreef op woensdag 21 april 2021 om 14:46  | reageer

    @Nando. Zou je alsjeblieft willen stoppen met het verspreiden van fabeltjes zoals deze: "Het is algemeen bekend dat geheugen niet onbeperkt houdbaar is". Iets beweren zonder daarvoor een verklaring te kunnen geven klinkt weinig professioneel. Dat geheugen niet onbeperkt houdbaar is klopt op zich wel, maar dan om een totaal andere reden dan door jou aangevoerd. SRAM en (EE)PROMS kunnen hun data verliezen. Maar niet doordat een bitje slijt of kapot gaat. Het bitje blijft heel, maar de spanning loopt zover terug dat de inhoud van het bitje verloren gaat. Je moet hierbij wel denken aan een periode van ongeveer 20 jaar. Google is je goede vriend hiervoor, zou ik ook schrappen. De stelling als het op internet staat is het ook zo is niet in alle gevallen houdbaar.

  16. linda
    linda schreef op woensdag 21 april 2021 om 17:33  | reageer

    Erg attent om mensen hier een keer over te informeren. Vaak sta je er niet bij stil waar je zoal op moet letten en is het te laat als de aanschaf gedaan is. Goed artikel.

  17. Nando
    Profiel Nando schreef op donderdag 22 april 2021 om 09:24  | reageer

    @Gast:
    je noemt het een fabel en daarna zeg je dat het op zich wel klopt. Dat het gebeurd is belangrijker dan de de reden waarom het gebeurd... voor ons als gebruiker. Vanuit dat perspectief heb ik het geschreven.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Overige

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.189 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord