Nando Harmsen

4 tweedehands aankopen waar je voorzichtig mee moet zijn

maandag 19 april 2021, 20:10 door | 8.877x gelezen | 17 reacties

Alles wat met fotografie te maken heeft is duur. Soms zelfs extreem duur. Het is aantrekkelijk om op de tweedehandse markt te kijken en daar te kopen. Die markt is heel levendig, en met wat geduld kun je alles vinden. Voor sommigen tweedehandse producten moet je extra voorzichtig zijn.

Er zijn veel hobbyisten die wat meer te besteden hebben en continu voor het nieuwste van het nieuwste gaan. Ze verkopen dan graag hun oude materiaal. Er zijn ook veel hobbyisten die met fotografie starten en dan ontdekken dat het toch niet hun ding is.

Al die spullen verschijnen uiteindelijk op de tweedehands markt. Meestal ziet de apparatuur van deze fotografen en bijna fotografen er spik en span uit. Ze zijn heel weinig gebruikt, en het kan een goede deal zijn om deze apparatuur over te nemen.

Er zijn ook fotografen die meer professioneel bezig zijn, of het echt als werk hebben. Die willen hun veel gebruikt materiaal vaak ook van de hand doen wanneer ze een nieuwe investering doen. Die spullen zijn vaak heel intensief gebruikt met veel gebruikssporen. Tegelijkertijd zijn ze vaak goed onderhouden.

Wees voorzichtig en verstandig


Er is al veel geschreven over de tweedehands markt. Je moet voorzichtig zijn met aanschaf en betaling, en je moet de spullen die je koopt goed testen. Een camera die veel gebruikt is moet natuurlijk nog steeds goed werken, net als de camera die altijd als back-up fungeerde en nooit uit de tas is gekomen.

Alles wat je kan verzinnen is te koop, en als je goed controleert en test kun je veel op een veilige en zekere manier overnemen van de vorige eigenaar. Er zijn echter ook een aantal dingen die je beter niet tweedehands kunt kopen, of waar je extra voorzichtig mee moet zijn.

1. Batterijen


Een batterij heeft niet het eeuwige leven. Hoe meer ze opgeladen worden, hoe minder goed ze hun capaciteit behouden. Zeker de merkloze of niet originele exemplaren kunnen hier snel last van hebben.

Nando batterijen

Tweedehandse batterijen kunnen goedkoop zijn, maar er is een grote kans dat ze niet meer optimaal zijn.

Een batterij kan netjes 100 procent aangeven als deze in de camera gecontroleerd wordt, maar het kan zomaar gebeuren dat de lading na 20 of 30 foto's drastisch wegzakt. Helaas merk je dat pas als je op pad bent.

2. Geheugenkaartjes


Net als batterijen hebben geheugenkaartjes niet het eeuwige leven. Herhaaldelijk schrijven laat zijn sporen achter. Een deel van het geheugen kan corrupt raken, zoals dat heet. Een oud kaartje kan ook zorgen voor meer schrijffouten tijdens het fotograferen.

Nando geheugenkaartjes

Oude en gebruikte geheugenkaartjes hebben ook slijtage, zelfs als je dat aan de buitenkant niet direct ziet. Pas op dat je foto's niet verloren gaan als je tweedehandse kaartjes gaat gebruiken.

Neem geen risico want het gaat toch over de foto's die je maakt, de herinneringen of zelfs een opdracht. Zorg voor zoveel mogelijk zekerheid, zodat je foto's niet verloren raken. Het is zonde als je ontdekt dat het kaartje niet meer gelezen kan worden, of dat fotobestanden geen goed beeld laten zien.

Je ziet het vaak wel als een kaartje veelvuldig en intensief gebruikt is. Krassen en vaal geworden teksten op de stickers van het kaartje zijn een goede indicatie. Wil je toch tweedehands kopen, let hier dan op.

3. Camerariem of camera draagsysteem


Er zijn veel fantastische of ingenieuze camerariemen of camera draagsystemen te krijgen. Ze hebben allemaal één overeenkomt: je hangt er je dure camera aan en moet er volledig op vertrouwen dat het niet los komt of afbreekt.

Nando riemen

Je hebt allerlei draagriemen en draagsystemen voor camera's. Let altijd op dat er geen slijtage of schade is als je tweedehands iets zoekt.

Camerariemen en camera draagsystemen zijn onderhevig aan slijtage. Vooral de systemen met een metalen kogelverbinding. Je moet er niet aan denken dat er na een paar maanden een riem of verbindingsstuk breekt omdat het versleten is of metaalmoeheid heeft.

Dit is natuurlijk allemaal afhankelijk van de mate van gebruik door de vorige eigenaar. Je moet hem of haar wel op de blauwe ogen geloven als er gezegd wordt dat het zo goed als nieuw is. Wees dus alert, en voorzichtig. Controleer alles heel erg goed voor je tot koop overgaat.

4. Statief


Een statief is ook een hulpmiddel waar je de camera aan toevertrouwd. Je gaat er vanuit dat een statief overeind blijft en je camera niet laat vallen. Net als camerariemen en draadsystemen kunnen statieven ook onderhevig zijn aan slijtage.

Nando statieven

Statieven zijn prima tweedehands te kopen, maar pas extra goed op dat alles naar behoren werkt.

Veel fotografen kopen gemiddeld drie statieven in hun leven. Een goedkoop, een redelijke, en daarna pas een goede. Die goede koop je in principe voor het leven. De andere twee worden dan vaak verkocht. Dat kan zijn omdat het niet is wat ze hoopten wat het was, of omdat het gewoon niet meer goed werkt.

Let dus extra goed op met het tweedehands kopen van een statief. Vooral het klemsysteem van de statiefpoten is daarbij belangrijk. Let op beschadigingen, krassen, of andere defecten. Alles moet soepel werken en niet klemmen.

Een kanttekening bij deze 4 dingen


Het is natuurlijk niet zo dat de tweedehands markt alleen maar slechte producten heeft als het op deze vier dingen aankomt. Geenszins. Zelfs tweedehands kun je goede batterijen en geheugenkaartjes vinden. Het enige probleem is, dat je die twee niet kan controleren.

Een verkeerde aanschaf van geheugenkaartjes of batterijen is zonde van het geld, en leidt misschien tot verlies van wat foto's. Het wordt heel anders met een camerariem, camera draagsysteem, of een statief. Als daar iets mee fout gaat kan het tot flinke schade leiden.

Camerariemen, draagsystemen en statieven kun je wel goed controleren. Doe dit dan ook. Voelt het niet lekker als je je eigen camera aan een draagsysteem hangt of op een statief zet? Zelfs niet als alles er goed uit ziet en goed werkt? Dan is dat een goede reden om niet tot aanschaf over te gaan en verder te kijken.

Kortom, ook van deze 4 dingen zijn er goede deals te vinden, zo lang je maar goed op je tellen let.

Wat zou jij nooit tweedehands kopen, en waarom? Of heb je goede tweedehands ervaringen met de 4 producten die ik genoemd heb? Deel het in een reactie onder dit bericht zodat ook anderen hiervan kunnen leren.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

17 reacties

 1. Lex
  Lex schreef op dinsdag 20 april 2021 om 10:46

  Flinke open deur.
  Alsof geheugenkaartjes en batterijen nu voor het eerst voor camera's 2e hands worden aangeboden.
  En het statief en de draagband zijn goed te controleren en testen of deze voldoen.
  Het enige informatieve vind ik dat je inderdaad bij een onbetrouwbaar statief of draagband relatief veel schade kunt oplopen door nevenschade.

 2. Matt
  Matt schreef op dinsdag 20 april 2021 om 12:07

  * Accu's en geheugenkaartjes sowieso niet 2dehands kopen.
  * Een draagriem, dat moet het wel iets speciaals zijn.
  * Een statief: ligt eraan. als het bv. een goed merkproduct is (Manfrotto of Gitzo) kan het interessant zijn. Het enige 2dehands statief wat ik ooit gekocht heb was een Pedco mini-statief. Zag er goed uit en voor de gevraagde prijs durfde ik het wel aan. Bleek een prima statiefje.

  Wat ik wel veel 2dehands gekocht heb: lenzen. Van alle lenzen die ik heb zijn er 4 nieuw gekocht, en 11 lenzen zijn 2dehands. Van die 2dehands lenzen komt 1 van een camerawinkel, de rest via marktplaats gekocht.

  Overigens is tweedehands kopen via een camerawinkel een optie als je meer zekerheid wil: een bonafide camerawinkel verkoopt geen rommel en er zit vaak 6 maanden (of meer) garantie op.

 3. Guy
  Guy schreef op dinsdag 20 april 2021 om 13:27

  Batterijen en geheugenkaarten koop ik sowieso niet 2de hands.
  Bij statieven en draagriemen, merk je wel snel als er iets niet goed zit.
  Een camera of lens is al een ander verhaal, die kan je ook 2de hands krijgen in de winkel. Maar ik denk dat er altijd wel een gok is als je iets 2de hands koopt.

 4. andré janssen
  andré janssen schreef op dinsdag 20 april 2021 om 13:55

  Nando, geweldige serie artikelen/bijdragen lever jij toch voor Photofacts. En ook al is het voor de verschillende lezers meer of minder bruikbaar of van toepassing, feit blijft dat het zeer de moeite waard is.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Overige

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.639 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord