Actie: Online cursussen + gratis Xpozer 60 x 90 afdruk. 79,95 euro voordeel! Meer info of direct aanmelden
Ger de Gram

De Fles en de Casio; een korte film

dinsdag 16 maart 2010, 22:36 door | 5.842x gelezen | 7 reacties

Tien over half drie 's nachts. Het is doodstil in Utrecht. Niets of niemand is meer op straat. In de wijk Zuilen brandt in een verlopen studentenkamer echter nog een lichtje. 'Het is dat ik het roken ben ontwent, anders was dit een mooi moment', zong Paul de Munnik ooit. Waar woord. Niet het beste moment om gadgets te testen, zou je zeggen. Toch deed ik het.

Pen for Dummies
Dat Olympus groots uitpakt met zijn Micro Four Thirds-camera's, mag een understatement worden genoemd. De Pen EP-L1, goedkoper dan ieder andere Pen die tot nu toe op de markt is gekomen, moet de vakantiekiekende consument aanspreken. Een basiccamera, met verwisselbare lenzen.

Dat is het idee. Een Pen for Dummies dus. En hoewel die gedachte op zich aardig is uitgewerkt -je krijgt zelfs daadwerkelijke 'tips' bij het fotograferen- doet Olympus in mijn ogen toch een ding verkeerd: het uiterlijk. De grote kracht van de Pen EP-1 (de eerste PEN) was, naast uiteraard de verbluffende beeldkwaliteit en de unieke manier van fotograferen, het uiterlijk. De retro-stijl was hip, gaaf en cool. Althans, dat vond ik.

De Olympus Pen EP-L1 oogt echter goedkoop, lomp en is van plastic. Het zal met de prijs te maken hebben, maar ik vond het tegenvallen. De camera heeft wel een filmfunctie en ik dacht: laat ik daar eens gebruik van maken. Een complete review wordt binnenkort door ons aller Elja gepubliceerd, overigens.

Casio Exilim G1
In mijn filmpje test ik de Casio Exilim G1 kort op zijn belangrijkste functionaliteiten: deze camera is schok- en waterbestendig. Nu heb ik in het verleden al eens wat akkefietjes gehad met dit soort camera's –ja, ik ben die jongen van wcgate- dus ben tegenwoordig wat voorzichtiger met ruggedized producten. Deze Casio heeft 12,1 megapixel, 3x optische zoom en hij kan filmen in 848x640 (vreemde) verhouding. Dat heb ik dus getest.Beeldkwaliteit
In het filmpje zei ik als afsluiter dat de beeldkwaliteit van de G1 wat tegenviel. Dat is niet alleen bij filmpjes het geval. Ik zal het uitleggen: de focus is lang niet altijd even best. De camera heeft vaak moeite met scherpstellen. De flitser doet zijn werk wel, maar het resultaat is doorgaans een onscherpe foto. Tijdens mijn werk als recensent van SpareribsTest.nl –ja echt– kwam ik hier achter. Hieronder enkele voorbeelden.

Voorbeeld 1 Voorbeeld 2
Beide foto's zijn onscherp. Gefotografeerd op de automaat.


Filters
De Pen EP-L1 presteert wat dat betreft veel beter. Niet gek ook, een vergelijking mag je niet maken: het verschil in techniek en objectief is natuurlijk veel te groot. De Pen EP-L1 blinkt vooral uit in zijn 'creatieve filters'. Dat hebben andere Pen's ook, maar voor de gemiddelde consument moet dit het fotograferen een stukje leuker maken. De ingebouwde flitser -wat ontbreekt op de Pen 1- moet hierbij helpen.

Toch vraag ik me -los van de prijs- sterk af wat deze Pen toevoegt aan het huidige segment van Micro Four Thirds-camera's. Dat je leuke plaatjes kan maken met een dergelijke camera staat echter buiten kijf. Ik vind de scherptediepteverhouding soms prachtig en dan zijn dit nog hele simpele shots. Nadeel blijft het geluid van het objectief. Tegelijkertijd kun je dat wegmoffelen in je montage (als je handig bent). Soms heeft de camera ook duidelijk moeite met de focus: scherpstellen is geen sinecure.

Casio
Hier heb ik de pinnhole-filter gebruikt


Ik heb veel bewondering voor mensen die handig zijn met fotografie, film en aanverwanten. Iets zeggen met louter en alleen beeld, is misschien wel moeilijker dan met tekst. Ik wil in de toekomst ooit nog eens een echte film maken met alleen spiegelreflex- en micro fourthirdscamera's. Compleet met script en een actrice als Carice van Houten. Maar goed, dat is een droom. Morgen weer een dag. Nu slapen. 'Droom het maar. Je blik omhoog. Droom het maar. Tot morgen.', klinkt toevallig door mijn speaker. Aldus Paul de Munnik. I rest my case.

Ger de Gram

Over de auteur

Ger is freelance journalist in zowel tekst als beeld en oprichter van weblog Gadgettest. Meer informatie over Ger vind je op zijn persoonlijke website Gerdegram.nl.

7 reacties

 1. Jasper
  Jasper schreef op dinsdag 16 maart 2010 om 22:43

  Hehe. Leuk filmpje. Wel iets anders dan een wc, though. Leuk verhaal. Een Pen For Dummies, ik weet het ook niet...

 2. aradilon
  aradilon schreef op dinsdag 16 maart 2010 om 22:44

  Wat is er zo vreemd aan 848x480? Het is gewoon wvga (16:9 vga) word al jaren door Panasonic gebruikt.
  Ik snap deze post alleen niet welke camera heb je het nu over want je meld nogal veel de Pen terwijl dat niks met deze Casio te maken heeft.
  Ik zie ook niet echt een duidelijke conclusie van de Casio maar wel van de Pen terwijl daar het eigenlijk niet over gaat?
  Of heb ik het nu mis, gaat het over de Pen of over de Casio?

 3. Ger
  Ger schreef op dinsdag 16 maart 2010 om 22:53

  @Aradilon

  Nowadays vind ik dat een vreemde, lage, resolutie. Maar goed, dat vind ik. Anno 2010 enzo. Het filmpje is gemaakt met de PEN, dat wilde ik laten zien. De focus en scherptediepte.

  Tegelijkertijd wilde ik wat vertellen over de Casio en zijn ruggedized uiterlijk.Ik denk, laat ik dat eens op een grappige manier proberen te combineren. Misschien vind je het vreemd, dat kan natuurlijk.

  Iets anders proberen is weleens leuk, dacht ik.

 4. aradilon
  aradilon schreef op dinsdag 16 maart 2010 om 23:01

  Bwa ja hd is natuurlijk beter maar maakt het allemaal duurder natuurlijk.
  Maar ik vind het filmpje wel leuk maar de rest van de review had ik liever wat gewoner gezien of toch tenminste met een duidelijke conclusie en ik zou de Pen er ook uit laten zeker omdat je zegt dat Elja hem later gaat reviewen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Overige

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.347 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord