Dick Holtman

Foto's & computers - opslag versus organisatie

dinsdag 16 februari 2016, 23:46 door | 6.459x gelezen | 10 reacties

Allereerst was het erg leuk om jullie reacties op de vorige blog te lezen en ik wil jullie uitnodigen om ook op deze blog te reageren. Twee helaas Engelstalige experts op dit gebied, geven korting bij aanschaf van hun fantastische e-books of video's.

Een van hen werd al in het commentaar van de eerste blog genoemd. Voor informatie zie de paragraaf 'Naslag', helemaal onderaan.

Ken je goed Nederlands materiaal, vermeld het vooral in de commentaren!

EfficiŽnt opslaan


In de afgelopen jaren dat ik fotografen help, zie ik dat velen worstelen met het efficiŽnt opslaan en organiseren van hun foto's. Ook in de reacties lees ik de worsteling met wat wel en niet in de mapnaam te vermelden.

Als je eenmaal begrijpt hoe je foto's effectief en efficiŽnt kunt opslaan en organiseren door opslag en organisatie los te koppelen, dan bespaart dat veel tijd en kopzorgen. Het hele beheren van een fotocollectie wordt dan een peulenschilletje. Waar komt die worsteling vandaan?

Opslag en organisatie van documenten


Ik denk dat het antwoord eenvoudig is, namelijk dat we allemaal geleerd hebben om onze documenten, bijvoorbeeld Word en Excel, netjes op te slaan in mappen op onderwerp en de bestanden zelf een betekenisvolle naam geven.

Alle sollicitatiebrieven staan in het mapje 'Sollicitaties', die op hun beurt weer onder bijvoorbeeld 'Werk' staat, enzovoorts.

Zo zijn we getraind op school, op ons werk.

Maar hoe doe je dat als je tijdens een bruiloft een paar duizend foto's schiet?

Opslag en organisatie van foto's (dilemma)


Stel je bent fotograaf en Klaas en Jeanette hebben je de opdracht gegeven om hun bruiloft te fotograferen. Rond middernacht kom je moe thuis met meerdere geheugenkaartjes vol foto's.

En nu komt het probleem: hoe slaan we deze tweeduizend foto's op op de computer? Als we ze willen opslaan zoals we dat met gewone documenten doen, dan zullen we iedere fotobestand apart een betekenisvolle naam moeten geven en opslaan in een directory op basis van het onderwerp van de foto.

Maar wat is het onderwerp van de onderstaande foto? Onder welke zoektermen zou je later deze foto willen terugvinden? Klaas, Jeanette, water, auto, Jaguar, ponton, de Zaan, bedrijfsgebouwen, water, bruidsjurk, bruiloft, portret, ...

En in welke directory sla je deze foto op? Fotoshoot, builoft, Klaas, Jeanette, ....


By Grotefendt (Own work), via Wikimedia Commons

Conclusie opslag en organisatie foto's


Voor het opslaan van foto's op je computer moet je anders te werk gaan dan bij normale documenten. Is het wenselijk om bij normale documenten deze op te slaan met een betekenisvolle naam en in een logische map, bij foto's is dat niet mogelijk en ook niet wenselijk.

Hoe lossen we dit op?


De eerste module binnen Adobe Lightroom heet 'Bibliotheek'. Die naam is niet toevallig gekozen. Jouw collectie beelden lijkt op een bibliotheek met boeken.

Een fysiek boek kan maar op ťťn plaats tegelijk staan. In welke volgorde zet je deze dan in de boekenkast? Doe je dat op volgorde van auteur of onderwerp of ISBN nummer?

Wil je alle boeken van Scott Kelby vinden, dan is het handig dat deze op auteur gerangschikt zijn. Zoek je echter alle boeken over Lightroom, dan is het helemaal niet handig als boeken op auteur gerangschikt staan.

Oplossing: zet alle boeken in een catalogus en laat mensen zoeken via een zoekscherm.

Bibliotheek LightroomVoor foto's is de oplossing even eenvoudig als effectief: laat het principe van opslaan van foto's in mappen gebaseerd op onderwerp los! Voor het organiseren van de foto's zijn immers veel betere technieken.

Hoewel ik in een later blog uitgebreid in ga op de opslag en organisatie, licht ik hier al een tipje van de sluier op.

 1. Opslag = foto's opslaan op de harde schijf
  1. Sla je foto's op in directory's / mappen gebaseerd op gebeurtenis of opdracht.
   Sla deze niet op in directory's / mappen gebaseerd op onderwerp.
  2. Laat je importprogramma dit zoveel mogelijk (semi) automatisch afhandelen.
  3. Geef je fotobestanden een standaard naam, aangemaakt door het importprogramma.
 2. Organisatie = alles wat je doet om je foto's later snel terug te kunnen vinden c.q. te bewerken.
  1. Gebruik een catalogusprogramma voor de organisatie van je foto's.
  2. Organiseer door trefwoorden, sterren, albums en andere "meta data".


Is dit mijn mening? Ja, maar ook van experts op dit gebied als Peter Krogh, schrijver van het "DAM book", Digital Asset Management en Gavin Gough, schrijver van de "The Photographer's Workflow" e-book.

En een programma als Lightroom doet dat precies. Mijn werkwijze: ik sla mijn foto's op in een directory- mappenstructuur gebaseerd op "Gebeurtenis", tijd dus. Daarnaast laat ik Lightroom automatisch mijn bestanden hernoemen met mijn initialen, datum en volgnummer.

Opslagstructuur Mac 960

Opslagstructuur Windows 960Beroepsfotografen zullen vaak een structuur hebben gebaseerd op 'Opdrachtgever' of 'Opdracht', vaak aangevuld met een datum.

En nee, dit is niet de enige manier en ja, er zijn vele andere structuren mogelijk. In een separate blog ga ik dieper in op de opslagstructuur en de bestandsnaamgeving.

Lightroom is zeker niet het enige catalogusprogramma. Wikipedia geeft een redelijke opsomming, zie dezeWikiPedia pagina.

Samenvatting


Het willen organiseren van de foto's in mappen per onderwerp is een verloren race. Misschien werkte het heel vroeger nog, toen het aantal foto's beperkt was. Maar nu we met digitale camera's en smartphones honderden of duizenden foto's schieten, moeten we het opslaan daarvan geautomatiseerd laten verlopen.

Catalogusprogramma's als Lightroom hebben dit begrepen en komen ons te hulp. Zij scheiden het fysiek opslaan van foto's van de organisatie. De organisatie gebeurt helemaal in de catalogus via het toevoegen van trefwoorden, sterren, labels enzovoorts.

Het maakt dan niet meer uit waar alle foto's van bijvoorbeeld Jeanette staan. Zodra ik op 'Jeanette' ga zoeken, krijg ik alle foto's van haar en dat razend snel.

In volgende blogs ga ik in op aspecten als bestandsnaam, directory structuur en organisatie.Ook nu worden jullie uitgenodigd om jullie reacties hieronder te schrijven. Opmerkingen, tips, ervaringen, alles is welkom, zolang het bijdraagt. Wordt vervolgd...

Naslag


Hoewel er enorm veel boeken en naslagwerken zijn over het bewerken van foto's, is er veel minder materiaal beschikbaar over hoe je efficiŽnt en effectief je foto's beheert. Daarom hieronder een aantal naslagwerken, waarvan sommige speciaal met korting worden aangeboden aan de lezers van Photofacts!

 • Photofacts Academy
 • Fotocatalogus - Basics op dpBestflow.org
 • Gavin Gouch
  Hij werd al gelijk in de eerste blog genoemd. Zijn beelden worden onder andere gebruikt door New York Times, National Geographic Traveler en vele anderen. Zijn e-books zijn inclusief video's:

 • Photographer's Processing Kit, van 99 dollar nu voor 60 dollar (33 procent korting). Kijk hier voor meer informatie over deze eBooks.

 • Peter Krogh's e-books inclusief video's

  Peter is vooral bekend van zijn "the DAM book", versie 1 en 2. Daarnaast heeft hij specifiek voor Lightroom gebruikers 2 e-books geschreven die met korting gekocht kunnen worden: Organizing Your Photos with Lightroom 5 (geldt evengoed voor 6 en later) en Multi-Catalog Workflow with Lightroom 5 (geldt evengoed voor 6 en later)

 • Hier vind je meer informatie over deze e-books.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 85 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Vanwege Black Friday én de lancering van onze nieuwe boek De Nachtfotobijbel hebben we een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 40 euro korting en ontvang gratis ons nieuwe boek thuis.

Photofacts Academy + De Nachtfotobijbel

Ons gloednieuwe boek 'De Nachtfotobijbel' gaat over avond- en nachtfotografie. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je vanwege Black Friday nu ook 40 euro korting!

Lid worden met korting + gratis boek
Dick Holtman

Over de auteur

Dick Holtman is getrouwd met een enthousiaste fotografe en een ervaren Lightroom post-processing specialist. Hij werkt al ruim 30 jaar in de IT. Uit deze interesses is o.a. het bedrijf LightroomStatistics.com ontstaan. Verder is hij de ontwikkelaar van 11 Lightroom plug-ins die te vinden zijn op de Photographers-Toolbox.com website. Ook geeft hij IT en workflow adviezen aan fotografen.

10 reacties

 1. Bettina
  Bettina schreef op woensdag 17 februari 2016 om 08:44

  Als je nog niet zo lang (digitaal) fotografeert of je maakt niet zo heel veel foto's, heb je inderdaad misschien de neiging om je foto's per onderwerp te rangschikken. Volgens mij las ik bij het vorige blog echter weinig reacties waarin dat het geval was, ik meende te begrijpen dat deze lezers over het algemeen wel een systeem hadden verzonnen dat handiger was dan (enkel) indeling op onderwerp.

  Wat voor mij geldt is dat het wellicht best nóg handiger zou kunnen, maar als ik er een artikel over lees, gaat dat toch vaak over importeren via Lightroom of een ander programma en ik vind het heel moeilijk in te schatten of dat ten opzichte van mijn huidige systeem wel winst zou opleveren. Ik heb het gevoel dat ik het voor mezelf ingewikkelder maak als ik me hierin moet gaan verdiepen met het risico dat het resultaat toch niet helemaal is wat ik wil.... En de tijd die dat kost besteed ik liever aan fotograferen en bewerken.

  Wat ik bijvoorbeeld in de afbeeldingen in dit artikel zie is dat er onder de mappen per jaartal een tussenmap hangt met een cijfer (01 cq 02), en dat zou ik dan weer niet willen. Ik begrijp dat hier nog uitleg over komt maar vooralsnog zie ik geen voordeel van zo'n tussenmap met nietszeggende naam.
  Ik zie ook het voordeel niet van het hernoemen van de foto zoals in dit artikel: deze wordt onoverzichtelijk lang door het toevoegen van (3!) initialen (waarom? In principe zijn al mijn foto's door mij gemaakt!) en volledige datum (ook hier zie ik geen toegevoegde waarde van, de datum valt op allerlei manieren snel te zien. Zeker als deze foto's ook nog in een mappenstructuur op datum staan). Wat ik in mijn bestandsnaam wel wil zien is met welke camera de foto is gemaakt (dat duid ik aan met 1 of 2 letters die verwijzen naar merk/model) en een uniek volgnummer (ik laat mijn camera doornummeren, ik begin niet bij elke kaart of map opnieuw). Omdat ik een opslagsysteem heb dat in principe gebaseerd is op chronologie (aangevuld met trefwoorden) loopt de doorlopende nummering daar redelijk parallel aan.

  Waar dit artikel voor mij ook niet aansluit op mijn praktijk is dat mijn fotografie niet gebaseerd is op 'gebeurtenissen'. Integendeel. Als je als (semi)pro vooral fotografeert in opdrachten of specifieke gelegenheden, dan is dat makkelijk. Zo'n bruiloft speelt zich af op 1 dag, en kan dan evt nog redelijk onderverdeeld worden in aparte delen van het dagprogramma. Maar ik denk dat de meeste semi(pro's) voor zichzelf wel een goed werkend systeem hebben geadopteerd.

  De bulk van mijn fotowerk betreft 'huis-, tuin- en keukenfoto's': foto's van de kinderen, huisdieren, een wandelingetje op het strand of in het park, op bezoek bij familie, de vakanties... Het punt voor mij is deze foto's zodanig onder te verdelen in mappen dat deze een min of meer logische samenhang hebben, en de mappen ook niet te groot of te klein worden. Dat blijft voor een groot deel toch handwerk, waarbij chronologische volgorde wel de rode draaf blijft.

 2. gast schreef op woensdag 17 februari 2016 om 09:49

  Interessant artikel met een paar leuke eye-openers. Voor mezelf had ik een goed systeem gebaseerd op " jaartal" als hoofdmap, "datum-genre fotografie-activiteit" in de (USB)mapnaam en bestandsnamen met "datum-volgnummer-originele bestandsnaam". Op dezelfde manier opslaan in de bibliotheek van Lightroom helpt enorm... Ware het niet dat door Windows10 mijn NAS (waar mijn fotoarchief op staat) niet meer bereikbaar is!

 3. Lightroomstatistics
  Profiel  Lightroomstatistics schreef op woensdag 17 februari 2016 om 18:18

  Opnieuw erg leuk om jullie reacties te lezen! Schrijf en deel jullie ervaringen.

  Het belangrijkste is natuurlijk dat je een mappenstructuur kiest die bij jou past en bij de programma's die je gebruikt.

  In de blog geef ik al aan dat voor professionele fotografen een opslagstructuur obv opdracht of opdrachtgever en opdracht evt. aangevuld met jaar handiger kan zien, zie alinea onder de plaatjes met de mappen.

 4. gast schreef op woensdag 17 februari 2016 om 23:29

  Altijd weer leuk om oplossingen te zien voor niet bestaande problemen.
  Gebruik Bridge en geef je mappen een logische naam, dan heb je nooit een database nodig. Zo'n ding bezorgt je meer last dan gemak.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Overige

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

51.877 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord