De Sportfotobijbel naar de drukker! Actie: 100+ fotografiecurssusen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Huub Keulers

Slim beheren van je foto's

zaterdag 29 december 2018, 20:02 door | 9.491x gelezen | 24 reacties

Bij veel artikelen die over het beheer van foto's gaan wordt al snel een horrorscenario beschreven. Meestal begint zo'n artikel met de zin: Iedereen heeft het weleens meegemaakt. Je harde schijf crasht en je komt niet meer bij je foto's.

Laat ik dat nu eens voor de afwisseling niet doen, want er zijn ook zat mensen die dit nog nooit mee hebben gemaakt en ook waarschijnlijk nooit zullen meemaken.

Hiermee zeg ik dus niet dat je niet op een veilige en slimme manier met je foto's moet omgaan. Verre van zelfs. Herinneringen als deze wil je niet kwijtraken.

Huub Keulers Foto1


Wat ik met dit artikel hoop te bereiken is dat je inziet en gaat nadenken dat een goed beheer van je foto's, je fotografie activiteiten wat aangenamer en efficiŽnter kan maken.

Wat bedoel ik nu met beheer van je foto's? Simpel gezegd heb ik het dan over:

ē De plekken waar je je foto's opslaat
ē Structuur en naamgeving van je fotomappen
ē Naamgeving van je foto's
ē Back-up proces

Mocht je al een dergelijk systeem ingericht hebben, is dat een zorg minder voor je, maar is het wellicht altijd nog interessant om dit artikel te lezen. Wie weet, denk je: 'hť, daar had ik nog niet aan gedacht'. Of leer ik van je, als je al een slimme methode hebt, en die in een reactie wil achterlaten. Tenslotte kunnen we allemaal van elkaar leren, ook van onze fouten.

Een van de eerste en wellicht belangrijkste aspecten van het veilig en efficiŽnt beheren van je foto's is de plek waar je je bestanden opslaat en de naam die je aan je bestanden en mappen geeft.

Een doordacht systeem is van essentieel belang om je foto's eenvoudig en snel terug te kunnen vinden, ook zonder het eventueel toekennen van trefwoorden in bv. Lightroom. Welke methode je ook kiest, zorg er wel voor dat het er eentje is, die bij jouw manier van werken past. Doe je dit namelijk niet dan is de kans groot dat je 'slordig' wordt of dingen simpelweg vergeet.

Aangezien ik iemand ben die zijn 'fouten' ter lering en vermaak wil delen, zal ik mijn manier van werken hieronder kort uitleggen. Het zal misschien niet de beste en meest efficiŽnte methode zijn maar voor mij werkt deze in ieder geval.

Welke methode jij gebruikt, zal voornamelijk afhangen van je karakter, je financiŽle middelen en hoe belangrijk je foto's voor jou of jouw klanten zijn.

Locatie waar je je bestanden opslaat


De eerste vraag die je jezelf moet stellen is waar moet je je foto's opslaan.
Doe je dit op de harde schijf van je computer, op een externe schijf, een DVD of in de Cloud? Of op een combinatie hiervan? In mijn workflow heb ik vier locaties die ik gebruik:

 1. Mijn Computer. Dit kunnen er twee zijn, namelijk mijn iMac die thuis op een vaste plek staat en mijn MacBook (laptop). Deze laatste neem ik mee om op locatie om snel een selectie van mijn foto's te kunnen bewerken en eventueel door te sturen naar een persbureau.

  Op beide computers sla ik mijn RAW-foto's slechts tijdelijk op. Na het selecteren, bewerken en back-uppen verwijder ik de RAW-foto's van mijn computer, om zodoende voldoende vrije ruimte op mijn harde schijf te houden

 2. 2x4 Tb WD MyCloud NAS. Deze externe opslag, verbonden met mijn thuisnetwerk, is dubbel uitgevoerd. Op beide schijven staan dus dezelfde bestanden en mappenstructuur (ook wel mirroring genoemd).

  Dit is de plek waar mijn RAW-foto's staan. Ik bewaar niet al mijn RAW-foto's maar slechts een selectie hiervan. Omdat ik vaak sport fotografeer, en in burst mode 'schiet', kom ik gemakkelijk met 3.000 foto's thuis, na een weekend-evenement.

  Het heeft voor mij geen toegevoegde waarde om ze allemaal te bewaren. Een aantal jaren terug deed ik dat wel, maar van dat systeem ben ik afgestapt;

 3. Portable Externe harde schijf. Op deze schijf sla ik mijn JPG-foto's, RAW-foto's en documenten op. Dit is ook de schijf die als tussenopslag en back-up mee gaat op locatie. Hiervoor gebruik ik een LaCie 2Tb met een FireWire aansluiting.

  Op mijn iMac uit 2012 zit geen USB3 bus maar gelukkig wel deze FireWire 800 aansluitmogelijkheid, waardoor het overzetten van bestanden behoorlijk sneller gaan dan via USB2;

 4. Cloud. Uit veiligheid, en om ook buiten de deur aan mijn bestanden te kunnen komen heb ik een iCloud abonnement voor 1Tb, afgesloten bij Apple. ICloud synchroniseert mijn bestanden op de harde schijf van mijn computer (maar niet de RAW-bestanden) dagelijks naar de Cloud.

  Daarnaast gebruik ik, op dit moment ook de Cloud-omgeving van Canon's Irista, om te testen of deze oplossing toegevoegde waarde voor me heeft. Mijn RAW-foto's staan niet in deze Cloud-omgeving, omdat ik daar de noodzaak niet van inzie voor mijn situatie.


De naamgeving van je mappen en bestanden


Welke methode je ook gebruikt maakt in principe niet zo heel veel uit, als je het maar consequent gebruikt en ervoor zorgt dat iedere foto een unieke naam heeft. Een aantal 'regels' waar je bij de naamgeving van je mappen en bestanden rekening mee moet houden, zijn:

ē Gebruik geen ellelange beschrijvingen;
ē Sla foto's slechts een keer op hetzelfde medium op;
ē Gebruik letters en cijfers (uit het gewone alfabet);
ē Laat verdere vreemde leestekens zoals !?~^]{| achterwege;
ē Verander de extensie van een bestand niet (bijvoorbeeld NEF, CR2 of JPG)

Zodra je foto's importeert, kun je in programma's als Lightroom of PhotoMechanic je bestanden hernoemen. De reden van dit hernoemen is simpel, je wilt je foto's namelijk een unieke naam geven die herkenbaar is. Je camera telt qua bestandsnaam door en geeft geen betekenis aan deze bestandsnaam.

Een bestandsnaam als dsc1572.JPG zegt niemand iets en na verloop van tijd komt vanzelf weer een foto met dezelfde naam aan de beurt. Na 9999 begint de camera namelijk gewoon weer vanaf nul te tellen. Foto's die dezelfde naam hebben, maar wel verschillend zijn, wil je natuurlijk voorkomen.

De notatie die ik aan mijn foto's geef is jjjj/mm/dd gevolgt door de naam van het evenement cq. fotoshoot en als laatste het volgnummer. Een voorbeeld is: 20180703_nk_atletiek_utrecht_dsc1259.JPG.

Het tweede waar je over na moet denken zijn de mappen waar je de foto's opslaat. Een goede directory-structuur, is zeer belangrijk. Je kunt je foto's kriskras op je schijf neerzetten, of alles in een map, maar er komt een moment dat je een foto moet terugvinden.

Sommige mensen doen dit op deze manier en gebruiken de meta-data van hun foto's om in Lightroom hun foto's terug te vinden. Toch vind ik het slim om een doordachte mappenstructuur en bestandsnaamgeving te gebruiken. Op je computer staat vaak al een directory met de naam 'Afbeeldingen'.

Binnen deze map kun je diverse submappen aanmaken met namen, die duidelijk maken wat er in de map staat. Bijvoorbeeld een map 'Sport'. Binnen de map 'Sport' kun je dan weer submappen aanmaken met hoofdonderwerpen, bijvoorbeeld atletiek, turnen of zwemmen.

Binnen die submappen kun je vervolgens de foto's per wedstrijd of evenement opslaan, waarbij de datum het eerst wordt genoemd. Een submap binnen de map 'Atletiek' heet dan bijvoorbeeld '20180703_nk_atletiek_utrecht'. Handig is als je de naam van je map hetzelfde houdt als de naam van je fotos'.

In dit geval wordt de naam van de map dus: '20180703_nk_atletiek_utrecht' en de bestandsnaam van een van de foto's in deze map zou dan zijn: '20180703_nk_atletiek_utrecht_dsc1259.JPG'

Zoals ik in het begin al aangaf, is dit de methode die ik toepas. Iedereen heeft zo zijn eigen manier om met fotobeheer om te gaan. Welk systeem je ook gebruikt, zorg er wel voor dat je ervan tevoren over nagedacht hebt, dat je consequent bent en hou het zo simpel als mogelijk.

Je wil toch ook liever je tijd besteden aan het fotograferen zelf, dan naar het zoeken naar je foto's.

Back-up Proces


In het plaatje hieronder heb ik de 'stroom' van mijn foto's trachten weer te geven. Zoals je ziet staan mijn RAW-bestanden op 3 verschillende schijven en mijn bewerkte foto's zelfs op 4 locaties. Geheugenkaarten maak ik pas leeg als mijn foto's de heel workflow doorlopen hebben.

Huub Keulers Foto 2 beheer

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Huub Keulers

Over de auteur

Huub Keulers is een enthousiasmerende veelzijdige freelance fotograaf woonachtig in Elsloo (Li). Hij is gespecialiseerd in sport-, bedrijfs-, straat-, honden en portretfotografie. Daarnaast is Huub auteur van diverse educatieve fotografieboeken en verzorgt hij allerlei fotoworkshops, masterclasses en lezingen.

24 reacties

 1. Huub Sanders
  Huub Sanders schreef op zaterdag 29 december 2018 om 23:22

  erg duidelijk en heldere uitleg Huub. Kan beamen dat de stappen die je noemt zeer belangrijk zijn!

 2. Huub Keulers
  Profiel Huub Keulers schreef op zondag 30 december 2018 om 09:50

  Dank je Huub! vrolijk Er zijn natuurlijk legio mogelijkheden voor iemands foto workflow en helaas kost het tijd om e.e.a. goed in te richten maar uiteindelijk heb je er wel voordeel van. Vooral handig voor mensen als mij, de graag wat overzicht en structuur handig vinden knipoog

 3. ankie
  ankie schreef op zondag 30 december 2018 om 12:23

  Huub zie dat je photomechanic gebruikt scoort deze nog altijd beter dan de nieuwste LR versie om een eerste selectie/beoordeling te maken ??

 4. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op zondag 30 december 2018 om 15:31

  Er zit een groot nadeel aan het gebruiken van mappen als zoekingang: je kunt je foto maar op één manier vinden. Wat doe je met een sportfoto die toevallig ook een mooi portret is van iemand? Zet je die in de map 20180703_nk_atletiek_utrecht of in 20180703_portretten? Of in allebei? Als je hem maar in één map zet vind je hem veel moeilijker terug, en als je hem in allebei zet wordt het een drama met dubbele bestanden en versiebeheer...

  Daarom gebruik ik de bestandsnamen alleen om uniek te zijn. Daar heb ik zelf geen systeem voor bedacht, maar gewoon de NIDF norm: initalen_datum_nummer.extensie. Dan gaat het ook goed als je foto's met meerdere mensen maakt op dat NK atlethiek die je samenvoegt.
  En als je met meerdere camerabodies werkt is het handig om het zo in stellen dat de ene DSC1234.NEF maakt en de andere DSE1234.NEF (dat kun je in je camera instellen)

  Mappen gebruik ik alleen als opslag. Zoeken doe ik op metadata. De bestandsnaam is daarvoor veel te beperkt

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.253 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord