100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Help fotoarchief Cas Oorthuys beschrijven

woensdag 2 mei 2018, 14:41 door | 3.468x gelezen | 0 reacties

Het Nederlands Fotomuseum roept heel Nederland op om mee te werken aan het beschrijven van het archief van Cas Oorthuys, één van de meest invloedrijke Nederlandse fotografen van de twintigste eeuw.

Sinds 1 mei kan iedereen online alle foto's van Cas Oorthuys bekijken en beschrijven.

Captions for Cas Oorthuys


Het inschakelen van de crowd is volgens directeur Ruud Visschedijk essentieel voor het slagen van het project. Als je bedenkt dat het archief uit bijna een half miljoen foto's bestaat, dan weet je als museum dat je het niet alleen kunt, zegt Visschedijk.

Bovendien zijn wij op zoek naar specifieke kennis over uiteenlopende zaken, want Cas Oorthuys fotografeerde letterlijk alles en overal ter wereld.


De afgelopen maanden heeft het museum met steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds / Wertheimer Fonds het archief van Oorthuys gedigitaliseerd.

Op 15 september opent in het Nederlands Fotomuseum de langverwachte overzichtstentoonstelling Dit is Cas | Vintage fotografie van Cas Oorthuys.

Tot nu toe was slechts een klein deel van het archief van Oorthuys gedigitaliseerd. De hoge fotografische kwaliteit van zijn werk en de rijkdom aan historische gebeurtenissen die in het archief zijn terug te vinden deed het Fotomuseum besluiten het complete archief publiek toegankelijk te maken.

Cas Oorthuys is een fantastische fotograaf, die iedereen moet kennen. Hij heeft een grote invloed gehad op de ontwikkeling van de Nederlandse fotografie en op het beeld dat wij Nederlanders van ons land hebben, aldus Visschedijk.

Afgelopen maanden heeft het museum het archief gedigitaliseerd door alle contactbladen met de contactafdrukken van alle foto's te scannen.


Captions for Cas


Sinds 1 mei staan alle contactbladen online en start het museum onder de titel Captions for Cas met het beschrijven. Bijzonder is dat ze hiervoor de kennis van het Nederlandse publiek inschakelen.

Via het bestaande platform Vele Handen kan iedereen meewerken om alle contactvellen van een beschrijving te voorzien.

Ze zoeken niet alleen fotografieliefhebbers, maar uiteenlopende (ervarings)deskundigen. Cas Oorthuys reisde veel en fotografeerde de meest uiteenlopende onderwerpen.

Ze zoeken onder andere experts op het gebied van Nederlandse klederdracht, scheepvaart en landbouw of diverse regio's en landen die Cas Oorthuys heeft bezocht.

Naast vele Europese landen waren dat onder meer Canada, Congo, Indonesië, Egypte, Marokko, Syrië en de Verenigde Staten.

Prins Bernhard Cultuurfonds / Wertheimer Fonds


Door een genereuze bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds / Wertheimer Fonds kon het Nederlands Fotomuseum de 442 contactalbums van Oorthuys digitaliseren.

Hiermee levert het Prins Bernhard Cultuurfonds / Wertheimer Fonds een grote bijdrage aan het publiek toegankelijk maken van dit Nederlands fotografische erfgoed.

Overzichtstentoonstelling Dit is Cas


Op 15 september 2018 opent in het Nederlands Fotomuseum de overzichtstentoonstelling Dit is Cas | Vintage fotografie van Cas Oorthuys. In de tentoonstelling zijn meer dan 300 vintage afdrukken te zien in combinatie met een digitale presentatie van de contactalbums.

Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie over Cas Oorthuys uitgegeven door de Franse uitgever Editions Xavier Barral en Belgische uitgeverij Kannibaal.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Overige

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.287 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord