Elja Trum

Infographic: Het verschil tussen RAW en Jpeg

dinsdag 17 januari 2012, 12:00 door | 15.598x gelezen | 9 reacties

Wellicht fotografeer je nog steeds op de Jpeg stand van je camera. Dat is misschien wel lekker makkelijk, maar je verliest wel enorme hoeveelheden beeldinformatie. Hoeveel? Nou, je houd uiteindelijk ongeveer 1/4.000ste van de originele kleurinformatie over. In deze infographic zie je precies wat je allemaal kwijt raakt door in Jpeg te fotograferen.

Raw vs Jpeg; version 4

Zoals je hierboven kunt zien behoud je door te werken met RAW bestanden veel extra informatie. Je moet dan wel achteraf op je computer wat meer doen, maar dankzij programma's als Lightroom valt dat in de praktijk erg mee en werkt het op de duur zelf prettiger dan met Jpeg.

Wanneer je met RAW bestanden werkt verlies je hierbij nooit beeldinformatie. Het originele RAW bestand blijft altijd behouden. Zo kun je ook jaren later alsnog een gehele andere bewerking van je foto maken terwijl je toch de maximale kwaliteit blijft hebben.

Meer weten over RAW versus Jpeg?
Lees het artikel Fotograferen op RAW of Jpeg formaat en Werken met het RAW formaat.

Bron: Pixiq


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

9 reacties

 1. Pixelbits
  Pixelbits schreef op dinsdag 17 januari 2012 om 12:40

  En ben je niet zeker, maar heb je een snelle camera en voldoende opslag: De meeste camera's ondersteunen RAW+JPG. Je houdt dan beide bestanden over. Bij de foto's waar je dan net wat meer wil uithalen gebruik je gewoon de RAW files.

 2. Bram Berkien
  Profiel  Bram Berkien schreef op dinsdag 17 januari 2012 om 16:04

  Zelf zweer ik ook bij RAW. Ik ben me ook bewust van het verschijnsel dat als je een JPG te veel aanpast, er lege stukken in het histogram komen te zitten (dus minder verschillende toonwaarden). Echter, een tijd terug stond hier op het blog een stuk over de kwaliteit van een JPG nadat die een aantal keer bewerkt en opgeslagen was, en de uitkomst was toen dat er nauwelijks verschil was met RAW. Ik kan dat nog altijd niet echt rijmen met mijn gevoel.

 3. Hoo Gan Tan
  Hoo Gan Tan schreef op dinsdag 17 januari 2012 om 18:16

  Opdrachten uiteraard in RAW, maar er zijn zat situaties waarin ik in sRAW of zelfs in Jpeg schiet (kinderfeestjes van mijn dochters bijvoorbeeld). Maar eigenlijk is er geen reden meer om in Jpeg te schieten: Geheugen kost bijna niets meer... @ Bram: Wanneer je een Jpeg goed hebt belicht en wanneer je je Jpeg enkele keren opslaat in de hoogste kwaliteit (>10)na wijzingingen, dan behoudt je vrij veel kwaliteit.

 4. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op dinsdag 17 januari 2012 om 19:58

  Wat Hoo Gan Tan zegt, waarom zou je eigenlijk nog in jpeg schieten (vooruit, behalve dat kinderfeestje-snelklaar-snapshot). Ook de combi RAW+Jpg vind ik niet zoveel toevoegen, is mij teveel extra rompslomp: in Lightroom zet ik 1 raw goed en dat kopieer ik op alle foto's. Heb ik gelijk die standaard jpeg ondervangen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Overige

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.320 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord