Nando Harmsen

Wat is jouw favoriete objectief en waarom?

maandag 8 februari 2021, 20:10 door | 3.763x gelezen | 66 reacties

Wanneer je al even fotografeert heb je waarschijnlijk een paar objectieven in bezit. Welke hangt af van wat je fotografeert, natuurlijk. Uiteindelijk zal er één objectief zijn dat je favoriet is.

Of twee, als je meerdere soorten fotografie beoefent. Of drie als je nog meer... Wat is jouw favoriete objectief en waarom?

Ik heb een groot nadeel. Ik fotografeer teveel soorten onderwerpen. Landschappen, portretten, bruiloften, vastgoed, en zo nu en dan wat macro (hoewel dat zelden is). Voor elke soort fotografie kun je speciale objectieven krijgen.

Nando met tiltshift

Aan de slag in een minder modern interieur met de 17mm tilt-shift

Een vastgoedfotograaf zal groothoek gebruiken, of nog liever een tilt-shift objectief. Een landschapsfotograaf een groothoek-zoom en misschien een tele-zoom.

Portretfotografen zullen al snel objectieven gebruiken die een brandpunt hebben tussen de 50mm en 200mm. Macrofotografen... tja, die gebruiken waarschijnlijk een macro objectief.

Behalve de voorkeur voor een objectief is er ook nog een voorkeur voor een zoom objectief, of een objectief met een vast brandpunt. Vaak zullen vaste brandpunten gebruikt worden door portretfotografen, en sommige trouwfotografen zoals ik.

Landschapsfotografen zullen eerder geneigd zijn om zoom objectieven te gebruiken wegens de flexibiliteit.

Mijn favoriete objectief


Zoals gezegd fotografeer ik gewoon teveel verschillende dingen. Daarom heb ik een aantal favoriete objectieven, elk voor een een specifieke soort fotografie.

Het zal je misschien niet verbazen dat ik een tilt-shift objectief voor vastgoed gebruik, waarbij de Canon TS-E 17mm f/4L mijn favoriet is.

Nando voor vastgoed

Het linker objectief is de Canon TS-E 17mm f/4L tilt-shift. Het stelt je in staat om verticale of horizontale lijnen perfect recht te houden.

Voor bruiloften en portretten ga ik direct voor de Canon EF 85mm f/1,4L IS. Een vast brandpunt met de beschikking over een fantastisch grote lensopening, en een brandpunt dat een mooi perspectief geeft.

Ik zou zelfs een hele bruiloft met deze lens kunnen vastleggen, zonder een gemis te hebben aan andere brandpunten.

Nando voor portretten

De Canon EF 85mm f/1,4L IS USM is een waar juweel. Het is een genot om daarmee te fotograferen.

Voor landschappen is de keuze wat moeilijker. Maar als ik eerlijk ben zal de Canon EF 24-70mm f/2,8L II mijn favoriet zijn. Daar kan ik bijna alle landschapsfoto's mee maken die ik wens. Bijna...

Overigens, dit objectief zou het ook perfect doen voor portretten, bruiloften en zelfs vastgoed. Met 24mm heb je misschien wat minder beeldhoek dan een 17mm of 16mm, maar je kunt er prima mee vooruit.

Nando voor landschap

Het kleine objectief is de 24-70mm, een perfect objectief om te gebruiken. Niet alleen voor landschappen.

Wat is jouw favoriete objectief en waarom?


Ongetwijfeld heb jij ook een favoriet. Misschien een voor de ene soort fotografie, en een voor de andere soort. Maar als je uiteindelijk zou moeten kiezen, welke zou dat dan zijn?

Er is een voorwaarde aan deze vraag. Je mag alleen kiezen tussen de objectieven die je daadwerkelijk in bezit hebt. Anders weet je tenslotte niet of het je favoriet is, en waarom.

Nando objectiefkeuze

Er zijn veel soorten fotografie. Wat is jouw favoriete objectief en waarom?

Mocht je slechts één objectief in bezit hebben, dan is er weinig om te kiezen. Er is een kans dat je heel erg blij bent met dit objectief, maar je kunt ook minder tevreden zijn. Wie maar één objectief heeft mag daarom zijn of haar wens uiten en zeggen welk objectief je graag zou willen hebben, en waarom.

Oh ja, ik laat dan wel Canon objectieven zien, maar dat is omdat ik Canon gebruik. Het maakt mij voor dit artikel niet uit welk merk je hebt, of kiest.

Deel je antwoord in een reactie onder dit bericht, en ik kijk uit daar jullie antwoorden. Vooral het waarom is heel interessant. En bedenk, er is geen goed of fout.

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

66 reacties

 1. Rob de Ruiter
  Rob de Ruiter schreef op dinsdag 9 februari 2021 om 10:08

  Mijn favoriete lens is een prime Canon 200mm F2.8. Veel lichter dan de 70-200 en net zo scherp. Als ik minder tele nodig heb pak ik de 135mm F2.0. Perfect voor indoorsport en vogels in de tuin.

 2. gast schreef op dinsdag 9 februari 2021 om 10:17

  Hoi Nando,

  Ik heb een Canon 5D III.
  Ik fotografeer ook van alles en nog wat.
  Voor urbex gebruik ik meestal de Canon 17-40mm, omdat ik dan veel in beeld krijg.
  Mijn standaardlens die ik er meestal op heb zitten is Canon 24-105mm II. Erg makkelijk en overal inzetbaar.
  De Canon 50mm gebruik ik niet zo vaak, maar zit altijd in mijn fototas.
  Vogelfotografie doe ik ook regelmatig en gebruik dan Canon 100-400mm II.
  Voor macrofotografie heb ik Sigma 105mm.

  Met vriendelijke groet,

  Leo van der Nat

 3. Robert
  Robert schreef op dinsdag 9 februari 2021 om 10:33

  Hoi Nando, op mijn beide Nikons (D700) zitten een 28-70mm 1:2.8D en een 80-200mm 1:2.8D geschroefd.
  Ze zijn al meer dan 15 jaar mijn trotse werkpaarden, en doen wat ik wil. Fijn op reportage, bruiloft, en in het wild. Zelfs in een studio setting met flitsers.
  Mijn favoriet is de 28-70mm.
  Flink brok glas en indien nodig zijn de beelden per vierkante meter ( bestickering auto) geweldig. Ook om de scherpte diepte daar te krijgen waar ik wil, werken geweldig. Vind de volle lens en opening erg fijn.
  Qua gewicht, tja wat zwaar. Maar dat vind ik wel lekker. Blijft goed stabiel.

  Met fotoschietgroeten Robert

 4. Hans
  Hans schreef op dinsdag 9 februari 2021 om 10:39

  Rf 100-500 4.5 voor vogel fotografie
  RF 70-200 2.8 voor heel erg veel andere onderwerpen
  RF 24-105 4.5 vaak binnen, portret en in steden
  EF 50 1.4 met converter vrij weinig, wil ik eigenlijk vaker gaan gebruiken
  EF 150 2.8 met converter voor macro

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Overige

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.328 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord