Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Gigapixel panorama's maken voor nog geen 300 dollar

donderdag 4 oktober 2007, 22:28 door | 7.783x gelezen | 0 reacties

Op de Carnegie Mellon Universiteit hebben een aantal onderzoekers in samenwerking met NASA een betaalbaar systeem ontworpen waarmee je met een eenvoudige digitale compact camera panorama's van miljarden pixels kunt vastleggen. Het apparaat, de Gigapan-imager, draait langzaam rond terwijl de camera de benodigde foto's schiet. Vervolgens plakt de bijbehorende software de foto's aan elkaar totdat er een enorme panorama afbeelding ontstaat.

Op de website Gigapan.org kan de panorama vervolgens getoond worden via een browser. Ook hiervoor heeft de universiteit een bijbehorende flash player ontwikkeld waarmee je eenvoudig volledig in kunt zoomen op de enorme foto.

De Gigapan-imager biedt momenteel overigens geen plaats aan een fatsoenlijke digitale spiegelreflex camera. In de toekomst komt er mogelijk nog wel een type waarbij dit mogelijk is. Ze willen dan tevens ondersteuning voor zogenaamde 'time-lapse' fotografie inbouwen.

heb je zelf interesse in zo'n geautomatiseerde panorama-maker dan kun je nog tot tot 19 oktober inschrijven om in aanmerking te komen voor de imager. Het apparaat heeft een prijs van 279 dollar.

Om de dienst van Gigapan ook even zelf uit te proberen heb ik een bestaande 360 graden panorama van het Wijchense meer geexporteert als een TIFF die opgeblazen is tot 250% om de benodigde minimum vereisten van 0,05 gigapixel (50.000.000 pixels) te behalen. Mijn pc was dan ook acht minuten bezig om deze TIFF van 160 (!) megabytes te genereren. Via de speciale uploadtool kan je de afbeelding vervolgens versturen naar Gigapan. Nadat de afbeelding geupload is kun je de locatie vanuit Google Earth toevoegen. Mijn panorama testje is hier te vinden.

Overigens worden de panorama's die geupload worden naar Gigapan ook zichtbaar in een laag in Google Earth. Een leuk extraatje natuurlijk.

Gigapan Imager
De Gigapan-imager (door Charmed Labs)


Bron: Tweakers, Eskimokaka

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Panorama

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.217 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord