Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ton Vingerhoets

370 Miljoen fietsen als foto-object

zondag 20 december 2009, 10:19 door | 8.068x gelezen | 18 reacties

Alhoewel China en Nederland in veel opzichten contrasteren zijn er zeker ook raakvlakken. Een daarvan is dat beiden fietsende natiŽn zijn. Toegegeven, de economische vooruitgang heeft ook China een land van 'Heilige Koeien' gemaakt. Als een Chinees het heeft gemaakt rijdt ie bij voorkeur een zwarte Audi met geblindeerde ramen. Vraag me niet waarom ze juist die Teutoonse eenheidsworst tot statussymbool hebben verheven.

Maar nog steeds zijn hele horden Chinezen op de fiets aangewezen als het om stedelijk woon-werk verkeer gaat. Beijing heeft een prima fietsinfrastructuur waardoor je in de bebouwde kom vaak sneller van A naar B geraakt dan met de auto. Het verkeer is wel een stuk chaotischer dan in Nederland dus is het opletten geblazen. Want volgens Chinezen zijn verkeersregels er om aan je laars te lappen en dienen verkeerslichten als decoratie.

Haiko


Fotogeniek
Misschien is het vanwege mijn grafische achtergrond dat ik zo gefascineerd ben door fietsen en met name het lijnenspel. Chinezen hebben nooit gehoord van onderhoud dus een fiets gebruik je tot die uit elkaar valt. Achterstallig (fiets)onderhoud is in China tot cultuur verheven. De gemiddelde fiets ziet er vervuild en verroest uit.

Na een tijdje gaat zo'n Chinese fiets er dan ook bijna organisch uitzien en wordt in mijn ogen als object juist interessant. De afgelopen vijf jaar heb ik in alle uithoeken van China fietsen gefotografeerd. Of dat gaat vervelen? Nou nee, het is net zoals bij doorgewinterde macrofotografen die na de zoveelste libel ook weer verrukt zijn door het betoverende vormen- en kleurenspel. En dat heb ik nou een beetje met fietsen moet ik zeggen.

Fietsfotografiebenaderingen
Nu ik het over macrofotografie heb, ook op die manier heb ik het onderwerp benaderd en dat gaf in mijn beleving leuke resultaten. Op zich nietszeggende 'form follows function' onderdelen zoals een ketting, tandwiel of trappers krijgen door extreme close ups een totaal andere gedaante.

Beijing


De textuur van het verweerde materiaal, prachtige verzadigde kleuren van het verroeste metaaloppervlak en de markante vormen van diverse fietsonderdelen zijn dankbare fotografieobjecten. En de geringe scherptediepte van een macrolens zorgt voor een enigzins dromerig effect als een mooie toevoeging.

Maar ook door een groothoeklens gezien vormt een verzameling fietsen een mooie ritmiek of juist grillig lijnenspel. Alles valt of staat met de gegeven lichtomstandigheden maar dat mag voor jullie als geoefende fotografen duidelijk zijn. In feite heeft elke lichttype wel zín charmes maar persoonlijk hou ik van scherp zonlicht dat zeker bij fietsenfotografie voor mooie contrasten zorgt.

Fietsverschijningsvormen
We hebben het tot nu alleen gehad over tweewielers maar dagelijks transport van allerlei dingen gebeurt in China nog steeds met bakfietsen. Of dat nu huisraad, watercontainers, recyclebaar afvalmateriaal of marktwaar is, de bakfiets biedt uitkomst.

Grofweg vallen bakfietsen in twee categorieŽn in te delen: de kleinere versie met een minilaadbakje en de grotere met een soort vlakke laadvloer achter de bestuurder. De laatste heeft vaak een klein (bromfiets)hulpmotortje onder de laadvloer gemonteerd dat bij zware belading een welkom duwtje in de rug is. En ik verbaas me erover hoeveel men op zo'n fragiel ogende bakfiets laadt.

Beijing


Regelmatig zie ik een kleine colonne bakfietsen met een enorme berg (recyclebaar) karton achterop gebonden op weg naar een inzameldepot. En zelfs de gemeentelijke reinigingdienst stuurt dagelijks zín straatvegers op pad met een bakfiets voorzien van container. De mini bakfietsjes worden vooral ingezet voor thuisbezorging van bestellingen, uiteenlopend van levensmiddelen tot bouwmateriaal.

Ook de Chinese handyman gaat zijn klanten af met noodzakelijk gereedschap en boormachine achter in de bakfiets. Ik moet zeggen dat ik die bakfietsen beweeglijke, doelmatige en efficiŽnte low cost vervoermiddelen vind. Een bijkomend voordeel is ook nog dat je voldoende lichaamsbeweging hebt in de strijd tegen (ook in China opkomend) overgewicht.

Fietsenfotoverzameling
Het moeilijkste van dit artikel was het selecteren van een paar foto's uit mijn inmiddels flinke fietsenfotoverzameling. Wat ik daarmee ga doen? Geen idee. Eerlijk gezegd moet ik daar eens goed over gaan nadenken. Goed, een deel ervan is bruikbaar als stockfoto alhoewel de doorsnee stockphoto klant niet dagelijks inlogt op zoek naar verroeste fietsfoto's.

Pingyao


Het zal wel de artiest in mij zijn die zonder nadenken eerst zijn passie voor schoonheid volgt. Althans, dat is het in mijn ogen. Naast mijn commerciŽle fotografieopdrachten zoals architectuur, interieur of stockfotografie geeft dit soort werk me toch een enorme bevrediging. Niet gehinderd door een vastomlijnde briefing helemaal je eigen denkbeelden volgen geeft soms een heerlijk gevoel. En het is ook een laboratorium voor nieuwe creatieve benaderingen waardoor je als fotograaf kunt blijven groeien.

Hollandse poetser
Nu vragen jullie je natuurlijk af of ik ook op zo'n roestbak door Beijing cross. Ik moet er niet aan denken! Mijn favoriete vervoermiddel in de stad is een spik en span onderhouden mountainbike. Alhoewel ik me in veel opzichten heb aangepast aan de Chinese levensstijl blijf ik toch een noeste Hollandse poetser. Een fiets moet bij mij blinken, klaar uit! Oh ja, voordat ik het vergeet: Volgens welingelichte bronnen rijden er in China zo'n 370 miljoen fietsen rond!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

18 reacties

 1. Arno
  Profiel  Arno schreef op zondag 20 december 2009 om 10:42  | reageer

  Erg fijn weer om te lezen ton. Elja moet toch echt eens die gastbloggger knop omzetten naar blogger want je hebt schrijvers talent en je plaats al meer artikelen dan een gedeelte van de "bloggers" op deze site.

  Mooi kleurenspel in die eerste foto! De basis is roest maar wordt toch opgefleurt met oude fietskleur.

 2. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 20 december 2009 om 11:17  | reageer

  @Arno,
  Inderdaad ben ik zo stiekum een vast crewlid geworden. Het bloggen geeft me veel plezier, het is een manier om m'n verwondering met anderen te delen. En over onderwerpen heb ik in China niet te klagen...

 3. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 20 december 2009 om 11:20  | reageer

  Ton, dit is weer mooi werk, weer. Je hebt oog voor vorm en levendige kleuren. Vooral de kleur komt goed uit, want de Nederlandse wereld is op dit wit.

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 20 december 2009 om 14:40  | reageer

  @Arno; Ohja, Ton is eigen reeds ingeburgerd als vaste blogger. Ik zal 'm binnenkort ook eens op de bloggerspagina zetten. En wellicht eens gaan snoeien in de bloggers die nooit schrijven.. knipoog

 5. Arno
  Profiel  Arno schreef op zondag 20 december 2009 om 16:02  | reageer

  @Elja: Da's mooi want Ton is echte aanvulling met inhoudelijk karakter. Nu maar weer lekker genieten van je jongste telg en veel mooie foto's maken!
  vrolijk

 6. Niels
  Profiel  Niels schreef op maandag 21 december 2009 om 07:48  | reageer

  Ton, welkom als vaste blogger! knipoog
  Ik ben ook altijd erg gecharmeerd van je artikelen, en deze doet weer een duit in het zakje..
  Leuk artikel!

 7. gast schreef op maandag 21 december 2009 om 08:06  | reageer

  @Niels
  Dank je Niels, we gaan er volgend jaar iets moois van maken op Photofacts!

 8. tonv
  tonv schreef op maandag 21 december 2009 om 08:06  | reageer

  @Niels
  Dank je Niels, we gaan er volgend jaar iets moois van maken op Photofacts!

 9. Arno
  Profiel  Arno schreef op maandag 21 december 2009 om 23:02  | reageer

  @Niels en Ton: Wat nou volgend jaar? Ik mag hopen dat jullie dit jaar toch nog wel even in redactionele stijl afsluiten!

  vrolijk

 10. EdC
  Profiel EdC schreef op maandag 21 december 2009 om 23:25  | reageer

  Ton, welkom als blogger. Het jaar 2010 is het jaar om gas te geven. Laat de gear steunen en kreunen. vrolijk

  (Dat is andere praat dan kreunen over barre tijden)

 11. tonv
  tonv schreef op dinsdag 22 december 2009 om 06:20  | reageer

  @EdC
  We gaan de rondentijden volgend jaar een tandje scherper zetten Ed! Ik heb er sowieso zin in. Gas geven wordt het motto.

 12. Niels
  Profiel  Niels schreef op dinsdag 22 december 2009 om 07:54  | reageer

  @Arno: Geef de voorzet maar... knipoog
  Ik heb er i.i.g. zin in!

 13. Arno
  Profiel  Arno schreef op dinsdag 22 december 2009 om 20:11  | reageer

  Tja, ik wil best wel eens wat schrijven over mijn vakgebied laat Elja maar een verzoekje bij me indienen dan komt dat wel goed vrolijk

 14. EdC
  Profiel EdC schreef op dinsdag 22 december 2009 om 20:36  | reageer

  Arno, ik ben benieuwd naar de ervaringen en uitdagingen van een fotograaf van bruidsreportages. Dit meen ik overigens serieus. Mijn favoriet in dat vakgebied is Aleksandras Babičius uit Litouwen.

  Zo zijn we wel een eind van China afgedwaald. Misschien heeft Ton om op het pad terug te keren nog wel een reportage klaarliggen over bruidsfotografie in China.

 15. Arno
  Profiel  Arno schreef op dinsdag 22 december 2009 om 22:49  | reageer

  @Ed: Dat vindt Ton helemaal niet erg dat we afgedwaald zijn, dat kan ook bijna niet anders want hij zowieso aan de andere kant van de wereld. Ik wil best wel een keer een artikeltje voor Elja schrijven vrolijk

 16. tonv
  tonv schreef op woensdag 23 december 2009 om 01:22  | reageer

  @EdC en Arno
  Ach, soms zijn dwalingen nodig om weer de weg terug te vinden, hahahahaha. Een Chinese bruidsreportage zit er helaas niet in, d'as niet echt mijn kant van fotografie maar ik ben zeker geinteresseerd in Arno's werk en vakkennis. Ik zit nog een paar dagen in Hangzhou om het prachtige West Lake te fotograferen, misschien is dat voer voor een nieuw Photofactsstukje.

 17. Niels
  Profiel  Niels schreef op donderdag 24 december 2009 om 20:45  | reageer

  @Arno: Ik zie graag een artikel van jouw vakgebied!
  Ben benieuwd knipoog

 18. Arno
  Profiel  Arno schreef op vrijdag 25 december 2009 om 22:59  | reageer

  Ik zal in 2010 Elja wel eens een mailtje sturen vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.048 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord