Nando Harmsen

5 dingen waar fotografen mee moeten stoppen

dinsdag 9 november 2021, 11:12 door | 13.451x gelezen | 87 reacties

Er zijn een paar hardnekkige dingen die fotografen op sociale media en fora doen, waarmee ze eigenlijk moeten stoppen. Meestal zijn het dingen die ofwel niet waar zijn, of die nergens op slaan. Ik noem in dit artikel 5 dingen waar fotografen mee moeten stoppen.

Waarom het gebeurd weet ik niet. Onzekerheid van de fotograaf? Een roep om aandacht? Of gewoon interessant doen?

Tegenwoordig hebben sociale media de rol van de fotowebsites overgenomen. Facebook en Instagram zijn de plekken die overladen worden met foto's.

Het is een veilige omgeving, en in zekere zin anoniem, hoewel veel fotoliefhebbers een schare aan volgers en fans hebben. En dat is mooi.

Nando facebook

Foto's op Facebook. Daar laten we tegenwoordig ons portfolio zien. Maar soms doen we er dingen die we beter niet kunnen doen.

Tegelijkertijd zie ik heel vaak dingen voorbij komen waarvan ik denk: 'Stop daar nou eens mee'. Het zijn dingen die ofwel nergens op slaan, of die alleen maar een teken zijn van onzekerheid. Maar misschien heb ik het mis, en is het gewoon interessant doen.

Met die reden heb ik 5 dingen waar fotografen mee moeten stoppen bij elkaar gezet. Het is natuurlijk mijn persoonlijke mening, maar laat ik toelichten waarom ik deze mening heb.

1. Andere cameramerken aanvallen en zwart maken


Dit is een inkopper. Het is ook niet nieuw. Vroeger waren er de fans van Canon, Nikon en Minolta. Ze hadden elk hun reden om juist hun merk te kiezen. Daar is niets in veranderd, behalve dat het fan zijn omgeslagen is in fanatisme.

Veel aanhangers van een merk hebben geen goed woord meer over als het op andere merken aankomt. Is er een nieuwe camera aan de horizon verschenen, dan wordt deze al beoordeeld en veroordeeld voordat iemand 'm al in handen gehad heeft.

Nando no switch to sony

Welk merk je ook hebt, maak je niet zo druk over die andere merken. Ga gewoon foto's maken.

Het grappige is, dat deze veroordelingen vaak gebaseerd zijn op de ervaringen van anderen, want vrijwel niemand heeft beide camera's echt naast elkaar vergelijken. Stop daar mee, denk ik dan. Ga gewoon fotograferen en maak je niet zo druk over een andere camera.

2. Testfoto's van een nieuw objectief plaatsen


Je hebt een jaar lang gespaard, en eindelijk heb je dat objectief waar je al zo lang halsreikend naar uitgekeken hebt. Vol trots zet je het objectief op je camera en je gaat fotograferen. En dan komen ze: de testfoto's van je nieuwe objectief.

Maak die testfoto's gewoon voor jezelf. Ga niet de ene na de andere "testfoto" plaatsen van je nieuwe objectief. Vaak zie ik dan weinig interessante foto's waarbij vervolgens dan weer reacties komen over hoe fantastisch de kwaliteit is. Alsof je dat op een 1000px grote foto op Facebook ziet.

Nando sony A1 wet

Hoera, eindelijk dat nieuwe objectief. Ga echter niet allerlei testfoto's van je objectief plaatsen. Ga het objectief gewoon gebruiken. Dat testen is niets meer dan de eerste foto's ermee maken.

Het mag natuurlijk geen probleem zijn om te vol trots met je nieuwe objectief te gaan fotograferen, en dan de eerste resultaten te laten zien. Maar ga niet schermen met de zogenaamde testfoto's alsof je daarmee iets bijzonders plaatst.

3. Bijna dezelfde foto's plaatsen


Je bent op pad geweest en hebt foto's gemaakt van een mooie brug in het avondlicht, of een landschap in de ochtendzon. Of een model in de studio. Ongetwijfeld heb je meerdere foto's gemaakt, misschien zelfs heel veel.

Een iets ander standpunt, een andere compositie, voorgrond, of een ander brandpunt. Dat zijn allemaal foto's die je ter plekke kunt maken. Het is uitproberen, kijken wat het beste werkt. En dat is goed om te doen, want daar leer je van.

Nando maak een selectie

Ze zijn misschien allemaal mooi, maar er is er altijd eentje die er bovenuit steekt. Kies die, en laat de rest gewoon niet zien.

Ga echter niet al die probeersels plaatsen in een bericht. Soms zie ik twee, drie of zelfs 10 foto's achter elkaar van hetzelfde onderwerp, alleen in detail net iets anders. Waarom is dat nodig? Wat is de meerwaarde?

Kies! Selecteer de mooiste en laat die zien. Die andere foto's interesseren me niet, want die zijn vrijwel hetzelfde. Heb je echt een ander standpunt, een heel andere foto, dan kan dat perfect naast elkaar getoond worden. Maar ga niet bijna dezelfde foto's plaatsen.

4. Vragen wat beter is, kleur of zwartwit


Onlangs zag ik er weer eentje. Een foto in kleur, en daarnaast een foto in zwartwit. En dan de onvermijdelijke vraag: wat is beter? Twijfel je zo aan jezelf dat je dit aan de meute moet vragen?

Meestal wordt zwartwit gemaakt door een snelle druk op de knop in je fotobewerking. Ik zie dan ook vaak een oninteressante, saaie grijze foto door de 'zwartwit-omzetting" ontstaan. Die wordt vervolgens naast een kleurenbeeld getoond.

Nando kleur of zwartwit

Waarom vragen wat beter is, kleur of zwartwit? Kun je dat zelf niet bepalen? Ik durf te wedden dat je die keuze echt wel zelf kunt maken.

Een druk op de knop 'zwartwit' is echte geen zwartwit foto. Dat is alleen kleur weghalen. Maak een echt zwartwit beeld met het juiste contrast als je geen kleurenfoto wil hebben. Er is een reden waarom je zwartwit overweegt. Besteed er dan ook aandacht aan.

Jij bent de fotograaf. Jij wil een beeld presenteren. Jij maakt een bewuste keuze voor kleur of zwartwit, en het publiek moet dat accepteren. Laat de keuze niet over aan een ander. Het is hetzelfde als je de reclame over de frisdrank. 'Doe maar een frisje' werkt niet. Kies.

5. Beweren dat handmatige belichting volledige controle geeft


Het gebruik van handmatige belichtingsinstellingen is een keuze. Je meet de hoeveelheid licht, en stelt aan de hand daarvan de juiste waarden in op je camera. En dan komt het, de bewering dat deze manier van instellen de volledige controle over de belichting geeft.

Maar is dat wel zo? Heb je echt volledige controle? Je kiest een lensopening, een ISO, en de sluitertijd wordt bepaald door die hoeveelheid licht die aanwezig is. Daarin heb je geen keuze, je stelt in wat de situatie vereist.

Nando nikon op manual

De M-stand. Deze stand levert absoluut geen betere controle over de belichting op. Het enige wat het doet, is je verplichten om alles handmatig in te stellen. Daar is overigens niets mis mee. Net zo min als de andere instellingen.

Manual geeft je niet meer controle dan gebruik maken van een automatische instelmogelijkheid van de camera. Het enige wat het doet is het overnemen van het instellen van de benodigde waarde. Maar wat de camera instelt is niet altijd feilloos.

Met een belichtingscorrectie knop houd je controle over hoeveel de ingestelde waarde moet afwijken van de gemeten waarde.

Dit is dus hetzelfde als handmatig instellen, je hebt evenveel 'controle'. Stop dus met beweren dat handmatig de belichting instellen je volledige controle over de belichting geeft. Kies handmatige belichting om de werkelijke reden: gewoon omdat je het prettig werken vindt. Een andere reden is er niet, en heb je ook niet nodig.

Wat vind jij?


Herken je je in een van deze punten? Maak jij je schuldig aan een van deze ergernissen? Voel je in dat geval niet persoonlijk aangevallen. Ik heb alleen mijn mening gegeven, net zoals jij een mening mag hebben.

Misschien heb jij ook een ergernis die je elke keer weer opnieuw voorbij ziet komen. Wie weet gaat het wel over de manier hoe ik mijn ergernissen verwoord heb. Heb je er eentje? Laat het dan weten in een reactie onder dit bericht. Het enige wat ik vraag is, om het op een vriendelijke manier te vertellen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 9 november 2021.
De eerste publicatiedatum is maandag 16 augustus 2021, 21:12.
Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

87 reacties

 1. Michiel
  Michiel schreef op dinsdag 17 augustus 2021 om 10:12

  Ik zou punt 3 zelfs willen uitbreiden met het sowieso niet teveel foto's plaatsen van een fotoshoot. Of je nu een dagje naar de stad bent geweest, de natuur in of naar een concert. Plaats enkele foto's die de highlights zijn van die fotoshoot.

  Niemand zit toch te wachten om een tiental (of meer) foto's door te akkeren?

  Over punt 5 ben ik het helemaal met je eens, echte controle over de belichting krijg je als je weet wat je aan het doen bent, wat je meet en wat je niet wilt corrigeren.

 2. Jurgen
  Jurgen schreef op dinsdag 17 augustus 2021 om 10:18

  Helemaal mee eens! Soms kost het ook echt moeite om op foto-fora en FB-pagina's niet te reageren wanneer 1 of meer van deze 5 punten voorbijkomen...

 3. W.j.j. Wilmers
  W.j.j. Wilmers schreef op dinsdag 17 augustus 2021 om 10:28

  laat die mensen toch gewoon lekker doen, je kunt zulke berichten ook overslaan of negeren. Ik heb inderdaad ook een ergernis en dat is mensen die gaan zeggen wat een ander wel en niet zou mogen plaatsen of zou moeten doen vrolijk

 4. Frans Visser
  Frans Visser schreef op dinsdag 17 augustus 2021 om 10:33

  Nando, helemaal en hartgrondig mee eens. Evenals overigens mensen die menen het oneens te moeten zijn met auteurs van artikelen zoals deze.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.139 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord