100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

5 dingen waar fotografen mee moeten stoppen

dinsdag 9 november 2021, 11:12 door | 14.408x gelezen | 87 reacties

Er zijn een paar hardnekkige dingen die fotografen op sociale media en fora doen, waarmee ze eigenlijk moeten stoppen. Meestal zijn het dingen die ofwel niet waar zijn, of die nergens op slaan. Ik noem in dit artikel 5 dingen waar fotografen mee moeten stoppen.

Waarom het gebeurd weet ik niet. Onzekerheid van de fotograaf? Een roep om aandacht? Of gewoon interessant doen?

Tegenwoordig hebben sociale media de rol van de fotowebsites overgenomen. Facebook en Instagram zijn de plekken die overladen worden met foto's.

Het is een veilige omgeving, en in zekere zin anoniem, hoewel veel fotoliefhebbers een schare aan volgers en fans hebben. En dat is mooi.

Nando facebook

Foto's op Facebook. Daar laten we tegenwoordig ons portfolio zien. Maar soms doen we er dingen die we beter niet kunnen doen.

Tegelijkertijd zie ik heel vaak dingen voorbij komen waarvan ik denk: 'Stop daar nou eens mee'. Het zijn dingen die ofwel nergens op slaan, of die alleen maar een teken zijn van onzekerheid. Maar misschien heb ik het mis, en is het gewoon interessant doen.

Met die reden heb ik 5 dingen waar fotografen mee moeten stoppen bij elkaar gezet. Het is natuurlijk mijn persoonlijke mening, maar laat ik toelichten waarom ik deze mening heb.

1. Andere cameramerken aanvallen en zwart maken


Dit is een inkopper. Het is ook niet nieuw. Vroeger waren er de fans van Canon, Nikon en Minolta. Ze hadden elk hun reden om juist hun merk te kiezen. Daar is niets in veranderd, behalve dat het fan zijn omgeslagen is in fanatisme.

Veel aanhangers van een merk hebben geen goed woord meer over als het op andere merken aankomt. Is er een nieuwe camera aan de horizon verschenen, dan wordt deze al beoordeeld en veroordeeld voordat iemand 'm al in handen gehad heeft.

Nando no switch to sony

Welk merk je ook hebt, maak je niet zo druk over die andere merken. Ga gewoon foto's maken.

Het grappige is, dat deze veroordelingen vaak gebaseerd zijn op de ervaringen van anderen, want vrijwel niemand heeft beide camera's echt naast elkaar vergelijken. Stop daar mee, denk ik dan. Ga gewoon fotograferen en maak je niet zo druk over een andere camera.

2. Testfoto's van een nieuw objectief plaatsen


Je hebt een jaar lang gespaard, en eindelijk heb je dat objectief waar je al zo lang halsreikend naar uitgekeken hebt. Vol trots zet je het objectief op je camera en je gaat fotograferen. En dan komen ze: de testfoto's van je nieuwe objectief.

Maak die testfoto's gewoon voor jezelf. Ga niet de ene na de andere "testfoto" plaatsen van je nieuwe objectief. Vaak zie ik dan weinig interessante foto's waarbij vervolgens dan weer reacties komen over hoe fantastisch de kwaliteit is. Alsof je dat op een 1000px grote foto op Facebook ziet.

Nando sony A1 wet

Hoera, eindelijk dat nieuwe objectief. Ga echter niet allerlei testfoto's van je objectief plaatsen. Ga het objectief gewoon gebruiken. Dat testen is niets meer dan de eerste foto's ermee maken.

Het mag natuurlijk geen probleem zijn om te vol trots met je nieuwe objectief te gaan fotograferen, en dan de eerste resultaten te laten zien. Maar ga niet schermen met de zogenaamde testfoto's alsof je daarmee iets bijzonders plaatst.

3. Bijna dezelfde foto's plaatsen


Je bent op pad geweest en hebt foto's gemaakt van een mooie brug in het avondlicht, of een landschap in de ochtendzon. Of een model in de studio. Ongetwijfeld heb je meerdere foto's gemaakt, misschien zelfs heel veel.

Een iets ander standpunt, een andere compositie, voorgrond, of een ander brandpunt. Dat zijn allemaal foto's die je ter plekke kunt maken. Het is uitproberen, kijken wat het beste werkt. En dat is goed om te doen, want daar leer je van.

Nando maak een selectie

Ze zijn misschien allemaal mooi, maar er is er altijd eentje die er bovenuit steekt. Kies die, en laat de rest gewoon niet zien.

Ga echter niet al die probeersels plaatsen in een bericht. Soms zie ik twee, drie of zelfs 10 foto's achter elkaar van hetzelfde onderwerp, alleen in detail net iets anders. Waarom is dat nodig? Wat is de meerwaarde?

Kies! Selecteer de mooiste en laat die zien. Die andere foto's interesseren me niet, want die zijn vrijwel hetzelfde. Heb je echt een ander standpunt, een heel andere foto, dan kan dat perfect naast elkaar getoond worden. Maar ga niet bijna dezelfde foto's plaatsen.

4. Vragen wat beter is, kleur of zwartwit


Onlangs zag ik er weer eentje. Een foto in kleur, en daarnaast een foto in zwartwit. En dan de onvermijdelijke vraag: wat is beter? Twijfel je zo aan jezelf dat je dit aan de meute moet vragen?

Meestal wordt zwartwit gemaakt door een snelle druk op de knop in je fotobewerking. Ik zie dan ook vaak een oninteressante, saaie grijze foto door de 'zwartwit-omzetting" ontstaan. Die wordt vervolgens naast een kleurenbeeld getoond.

Nando kleur of zwartwit

Waarom vragen wat beter is, kleur of zwartwit? Kun je dat zelf niet bepalen? Ik durf te wedden dat je die keuze echt wel zelf kunt maken.

Een druk op de knop 'zwartwit' is echte geen zwartwit foto. Dat is alleen kleur weghalen. Maak een echt zwartwit beeld met het juiste contrast als je geen kleurenfoto wil hebben. Er is een reden waarom je zwartwit overweegt. Besteed er dan ook aandacht aan.

Jij bent de fotograaf. Jij wil een beeld presenteren. Jij maakt een bewuste keuze voor kleur of zwartwit, en het publiek moet dat accepteren. Laat de keuze niet over aan een ander. Het is hetzelfde als je de reclame over de frisdrank. 'Doe maar een frisje' werkt niet. Kies.

5. Beweren dat handmatige belichting volledige controle geeft


Het gebruik van handmatige belichtingsinstellingen is een keuze. Je meet de hoeveelheid licht, en stelt aan de hand daarvan de juiste waarden in op je camera. En dan komt het, de bewering dat deze manier van instellen de volledige controle over de belichting geeft.

Maar is dat wel zo? Heb je echt volledige controle? Je kiest een lensopening, een ISO, en de sluitertijd wordt bepaald door die hoeveelheid licht die aanwezig is. Daarin heb je geen keuze, je stelt in wat de situatie vereist.

Nando nikon op manual

De M-stand. Deze stand levert absoluut geen betere controle over de belichting op. Het enige wat het doet, is je verplichten om alles handmatig in te stellen. Daar is overigens niets mis mee. Net zo min als de andere instellingen.

Manual geeft je niet meer controle dan gebruik maken van een automatische instelmogelijkheid van de camera. Het enige wat het doet is het overnemen van het instellen van de benodigde waarde. Maar wat de camera instelt is niet altijd feilloos.

Met een belichtingscorrectie knop houd je controle over hoeveel de ingestelde waarde moet afwijken van de gemeten waarde.

Dit is dus hetzelfde als handmatig instellen, je hebt evenveel 'controle'. Stop dus met beweren dat handmatig de belichting instellen je volledige controle over de belichting geeft. Kies handmatige belichting om de werkelijke reden: gewoon omdat je het prettig werken vindt. Een andere reden is er niet, en heb je ook niet nodig.

Wat vind jij?


Herken je je in een van deze punten? Maak jij je schuldig aan een van deze ergernissen? Voel je in dat geval niet persoonlijk aangevallen. Ik heb alleen mijn mening gegeven, net zoals jij een mening mag hebben.

Misschien heb jij ook een ergernis die je elke keer weer opnieuw voorbij ziet komen. Wie weet gaat het wel over de manier hoe ik mijn ergernissen verwoord heb. Heb je er eentje? Laat het dan weten in een reactie onder dit bericht. Het enige wat ik vraag is, om het op een vriendelijke manier te vertellen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 9 november 2021.
De eerste publicatiedatum is maandag 16 augustus 2021, 21:12.
Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

87 reacties

  1. Michiel
    Michiel schreef op dinsdag 17 augustus 2021 om 10:12  | reageer

    Ik zou punt 3 zelfs willen uitbreiden met het sowieso niet teveel foto's plaatsen van een fotoshoot. Of je nu een dagje naar de stad bent geweest, de natuur in of naar een concert. Plaats enkele foto's die de highlights zijn van die fotoshoot.

    Niemand zit toch te wachten om een tiental (of meer) foto's door te akkeren?

    Over punt 5 ben ik het helemaal met je eens, echte controle over de belichting krijg je als je weet wat je aan het doen bent, wat je meet en wat je niet wilt corrigeren.

  2. Jurgen
    Jurgen schreef op dinsdag 17 augustus 2021 om 10:18  | reageer

    Helemaal mee eens! Soms kost het ook echt moeite om op foto-fora en FB-pagina's niet te reageren wanneer 1 of meer van deze 5 punten voorbijkomen...

  3. W.j.j. Wilmers
    W.j.j. Wilmers schreef op dinsdag 17 augustus 2021 om 10:28  | reageer

    laat die mensen toch gewoon lekker doen, je kunt zulke berichten ook overslaan of negeren. Ik heb inderdaad ook een ergernis en dat is mensen die gaan zeggen wat een ander wel en niet zou mogen plaatsen of zou moeten doen vrolijk

  4. Frans Visser
    Frans Visser schreef op dinsdag 17 augustus 2021 om 10:33  | reageer

    Nando, helemaal en hartgrondig mee eens. Evenals overigens mensen die menen het oneens te moeten zijn met auteurs van artikelen zoals deze.

  5. Piet Haaksma
    Piet Haaksma schreef op dinsdag 17 augustus 2021 om 10:38  | reageer

    Je zou er een 6e bij kunnen zetten, ik stoor me steeds vaker aan het plaatsen van testuitslagen van fotoapparatuur, filters e.d. door fotografen waarvan duidelijk is dat ze gesponsord worden, hoe objectief ben je dan nog.

  6. Danielle Kila
    Danielle Kila schreef op dinsdag 17 augustus 2021 om 10:47  | reageer

    Lekker pittig geschreven Nando.

  7. gast schreef op dinsdag 17 augustus 2021 om 10:53  | reageer

    Eindelijk eens iemand die het durft te zeggen en schijven

  8. egerards
    Profiel egerards schreef op dinsdag 17 augustus 2021 om 10:54  | reageer

    Ik vertoef regelmatig op een internationaal fotografieforum en deze genoemde punten zijn zo herkenbaar! Zeker als er discussies zijn over full frame vs. andere cameraformaten, dan maak je borst maar nat. Als bezitter van micro fourthirds, full frame en ook een goede compact camera, probeer ik altijd het beste van ieder formaat mee te pakken en van te genieten. Dat maakt je leven een stuk gemakkelijker... knipoog

  9. Tineke Schilperoort
    Tineke Schilperoort schreef op dinsdag 17 augustus 2021 om 10:56  | reageer

    Mijn ergernis is punt 4. En niet alleen op het gebied van fotograferen. Ik zie het overal, die vraag naar wat beter c.q. mooier is. Misschien is de achterliggende gedachte dat, als je doet wat de meerderheid wil en het werkt alsnog niet, je kunt zeggen dat jij niet degene bent geweest die deze beslissing heeft genomen?

  10. Jeffrey
    Jeffrey schreef op dinsdag 17 augustus 2021 om 11:00  | reageer

    Fotografen die vragen wat vind jij onder een stukje tekst. Moeten misschien overwegen of ze wel content creators zijn. 😉
    Dit is hetzelfde als vind je zwart of kleur mooier?
    Is de content creator niet de persoon die beslist wat er in de tekst staat?
    Of is dit gewoon een click bait zoals foto waarbij de fotograaf vraagt of zwart of kleur beter is?
    Maar mag het nu wel omdat het een content is en de creator dus een click bait wil hebben.

    P.s. sorry voor de hippe taal, Maar anders krijg ik geen views op deze post. 🤣🙈

  11. peter
    peter schreef op dinsdag 17 augustus 2021 om 11:03  | reageer

    Heel leuk artikel Nando! En heel terecht. Het is de reden dat ik niet meer meedoe. Heerlijk genieten van mijn eigengemaakte foto's en steeds maar weer wat weggooien. Er blijven voor mij de mooiste foto's over.
    Groet, Peter Nadort.

  12. Martin Hermes
    Martin Hermes schreef op dinsdag 17 augustus 2021 om 11:07  | reageer

    Het zou mooi zijn als de fotografen eens stoppen met die yoghurt-foto's van watervallen en poelen. Er zijn weinig mooie foto's te vinden waar het water uit ziet zoals de natuur het laat zien. Het houdt maar niet op ik en meerder amateurfotografen vinden het verschrikkelijk !!

  13. Vbruggeman
    Profiel Vbruggeman schreef op dinsdag 17 augustus 2021 om 11:11  | reageer

    Volledig correct omschreven. Ik heb er zelfs nog eentje om bij te zetten…alhoewel het eerder een persoonlijk gemis is en geen echte ergernis…. Deel misschien ook de instellingen bij geplaatste foto’s en dan heb ik het niet enkel over de 3 belichtingsinstellingen maar ook over tijdstip opname, langs waar het licht invalt, mate van belichtingscorrectie en vooral waarom men die instellingen kiest…beginnende fotografen kunnen hierdoor veel opsteken (zoals mezelf)

  14. Patricia Moerenhout
    Patricia Moerenhout schreef op dinsdag 17 augustus 2021 om 11:12  | reageer

    Helemaal mee eens. Het zijn inderdaad dingen die al te vaak voorvallen. Ik moet eerlijk toegeven dat ook ik al gezondigd heb in het verleden. Vragen welke foto de beste was. Om dan uiteindelijk TOCH te kiezen voor diegene die ik zelf het mooist vond. Dus daar ben ik mee gestopt vrolijk
    Waar ik mij het meest aan erger is de merkoorlog. Doe ik niet aan mee.
    Eentje wat mij ook nog matig kan storen is mensen die vragen welk merk je aanraadt, welke camera en welk objectief... DAT vind ik een totaal zinloze vraag. Ga gewoon naar een winkel waar de service heel goed is en vraag daar inlichtingen naargelang je budget. (want ook die vraag online zorgt vaak voor onnodige discussies...)

  15. gast schreef op dinsdag 17 augustus 2021 om 11:14  | reageer

    Foto's van nestfotografie, afbakeningen in de natuur niet respecteren, verstoring van wildlife, gewaagde/gevaarlijke/uitdagende foto's van zogenaamde aandachttrekkende influencers ..... STOP er ook mee alsjeblieft!

  16. Wim Hendriks
    Wim Hendriks schreef op dinsdag 17 augustus 2021 om 11:22  | reageer

    A die heb ik verleden week gelezen in het engels, FStoppers.

  17. Johan Pronk
    Johan Pronk schreef op dinsdag 17 augustus 2021 om 11:22  | reageer

    O, gelukkig ik ben niet de enige die zich hier aan ergert. Ik heb er nog één. Al dezelfde foto's die worden geplaatst van bv een grote volle maan, bloeiende tulpen velden etc etc.
    We krijgen de komende weken vaste vele dezelfde foto's van bloeiende heide. En ja soms doe ik er zelf aan mee, maar na het plaatsen van de foto heb ik eigenlijk al spijt.

  18. Peter Jongejan
    Peter Jongejan schreef op dinsdag 17 augustus 2021 om 11:25  | reageer

    Goed verhaal. Vooral het stukje over de M stand doet mij deugd. Ik vraag mij altijd af waarom zou ik geen gebruik maken van alle programmatuur die de leverancier in de camera heeft gestopt.

  19. Rijk Jansen
    Rijk Jansen schreef op dinsdag 17 augustus 2021 om 11:28  | reageer

    Een voorkeur voor een merk is niet alleen bepaald door kwaliteit (de kwaliteit waar jij voorkeur aan geeft), maar ook door de bediening waaraan je gewend bent.

  20. Alexander
    Alexander schreef op dinsdag 17 augustus 2021 om 11:38  | reageer

    Het commentaar op de punten 3, 4 en 5 is te kort door de bocht. Bij de punten 3 en 4 ligt het eraan wat de reden van publicatie is. Het tonen van jou gemaakte beelden en om meningen vragen zal invloed hebben op de ontwikkeling van de fotograaf. En bij punt 5 heb je juist wel controle over hoe jou foto eruit zal gaan zien. Je bepaald dan namelijk hoe de scherptediepte zal zijn en je kiest bewust voor de hoeveelheid licht je terug wilt zien in de foto. In de auto of semi-auto is de controle minder.

  21. Stravos
    Stravos schreef op dinsdag 17 augustus 2021 om 11:38  | reageer

    Prima dat je "ons fotografen" wijst op onvolkomenheden, maar bezint eer ge begint en voor je een ander wijst op zijn/haar tekortkomingen zou ik eerst eens naar die van mezelf kijken.
    Het valt me namelijk (in meerdere artikelen) op dat de schrijver de Nederlandse taal niet altijd even machtig is...

  22. Rene
    Rene schreef op dinsdag 17 augustus 2021 om 11:40  | reageer

    Eindelijk iemand die dit aanroert.
    Bedankt voor het artikel, mensen zijn zo wie zo teveel met een ander bezich. De meeste worden niet gehinderd door kennis.

  23. Lies van Zanten
    Lies van Zanten schreef op dinsdag 17 augustus 2021 om 11:41  | reageer

    Ik heb er nog 1: je post een foto en anderen gaan er hun foto onder zetten om te laten zien dat ze ook een "mooie" foto hebben gemaakt.....

  24. Frans Visser
    Frans Visser schreef op dinsdag 17 augustus 2021 om 11:43  | reageer

    Nando, hartgrondig voor de volle 100% mee eens, maar lijkt vaak te liggen aan de "social media mentaliteit" dat men meestal ongevraagd en anoniem meningen kan uiten en bovenal laten zien dat men er nog meer verstand van heeft dan een auteur.

  25. Peter
    Peter schreef op dinsdag 17 augustus 2021 om 11:44  | reageer

    Met de laatste stelling ben ik het niet helemaal eens. Een automatische stand met belichtingscorrectie kan nooit bepalen of ik bijvoorbeeld een snel bewegend onderwerp heb of hoe ik met mijn scherptediepte om wil gaan. Dat een groen ledje of wijzertje in het midden niet zaligmakend is snap ik. De fotograaf dient zelf gelukkig nog na te denken wat hij wil. Dat maakt onze hobby juist leuker.

  26. Martijn Griffioen
    Martijn Griffioen schreef op dinsdag 17 augustus 2021 om 11:48  | reageer

    Wel heel veel woorden voor een vijftal persoonlijke ergernissen. Het zijn vrije platforms, iedereen mag wat mij betreft naar eigen keuze foto’s posten of publiceren.

  27. PixelDude
    PixelDude schreef op dinsdag 17 augustus 2021 om 11:51  | reageer

    Volledig akkoord met ‘alle’ opgesomde punten.

    1. Andere cameramerken aanvallen en zwart maken.
    Meestal eigen aan eigenaars van de oudere en ‘indertijd’ beste merken. Je haalde ze aan: Canon en Nikon. Van Minolta eigenaars ondervind ik het minder. Geen ander merk presteert beter dan dat van hun en daar halen ze de meest onnozele argumenten voor aan. Vaak in technische gebieden waar 95% van de fotografen toch geen gebruik van maakt. En hoe ze dat dan wel weten? Ergens iets gelezen van een gelijkaardige fanaat. Er zijn vandaag heel veel goede camera’s op de markt die stuk voor stuk boven de prestatieverwachtingen van de de grote meerderheid van de gebruikers uitsteken. Maar ja … dan heb ik er waarschijnlijk veel minder verstand van dan zij ?
    2. Testfoto’s met een nieuw objectief.
    Je mag best gelukkig zijn met een nieuw objectief. Maar wanneer ik echt wat meer wil weten van een bepaald objectief surf ik naar de gekende professionele sites die vergelijkingen maken. Wat hebben anderen nu aan je testfoto’s … of ben je misschien ‘de’ expert ?
    3. Bijna dezelfde foto’s plaatsen
    Die keuze moet je op voorhand maken. Foto’s met net iets andere belichting of DOF of … maak een keuze.
    4. Vragen wat beter is, kleur of zwartwit.
    Vaak trekt de ZW dan zelfs op niets. En dan denk ik, WTF ? Ik fotografeer alles in RAW kleur ook met de bedoeling om er later een ZW van te maken, gewoon omdat dat je in bewerkingsprogramma’s veel meer mogelijkheden hebt. Wat ik dan wel soms doe is mijn view in ZW zetten om het beoogde beter te kunnen beoordelen. Het gebeurt ook dat ik bij het bekijken van een kleurfoto denk ‘die kan in ZW wel een speciaal effect opleveren’ en dan probeer ik het uit. Maar de keuze moet je zelf maken en niet aan anderen overlaten.
    5. Beweren dat handmatige belichting volledige controle geeft.
    Een idioot uitgangspunt. Een beetje gelijkaardig aan beweren dat een auto starten nog altijd beter gaat met een zwingelaar omdat je dan volledig controle hebt over het starten. Ik gebruik nooit nog de M stand. De M heb ik alleen bij mijn fase als beginneling gebruikt om beter te leren begrijpen wat het trio in de belichtingsdriehoek betekent en om eerlijk te zijn ook omdat de indertijd betere fotografen die ik kende die mening overdroegen op alle beginnelingen. Wat mij persoonlijk het meeste interesseert bij het type van mijn fotografie is de DOF. Daarom is voor mij de A(perture) stand de verkieslijkste. En af en toe schakel ik naar de S wanneer me dat verstandiger lijkt.

  28. Ton ten Brinke
    Ton ten Brinke schreef op dinsdag 17 augustus 2021 om 11:53  | reageer

    Ok ben erg blij met dit artikel. Hier wordt precies beschreven waaraan ik mij stoor. Goed dat het hier is vastgelegd. M.b.t. weerfoto’s heb ik er nog wel een paar.

  29. Patrick
    Patrick schreef op dinsdag 17 augustus 2021 om 11:54  | reageer

    De opmerking “Deze foto staat al op Facebook, Instagram of andere sociale media”.
    De kans dat jouw foto al eerder werd gemaakt is groot. Maar daarom is het geen simpel duplicaat. Als je eerst alle sociale media moet aflopen om te zien of een soortgelijke foto al werd gemaakt is het plezier van delen snel op. Daarbij heb je wel het recht om je eigen idee op foto vast te leggen.
    Zelf reageer ik vaak met de melding dat elke zet in een schaakspel wel al werd gespeeld, doch dat dit het plezier van een spelletje schaak niet zal wegnemen.

  30. marion
    marion schreef op dinsdag 17 augustus 2021 om 12:10  | reageer

    helemaal mee eens

  31. Jo VP
    Profiel Jo VP schreef op dinsdag 17 augustus 2021 om 12:15  | reageer

    6.Foto's plaatsen met scheve horizonten (overduidelijk wanneer waterpartijen in beeld zijn) terwijl dit een eenvoudig aandachtspunt kan zijn in het veld en indien het toch gebeurt makkelijk recht te zetten valt in post processing software allerhande.

  32. P. Heins
    P. Heins schreef op dinsdag 17 augustus 2021 om 12:16  | reageer

    Je slaat de spijker op z'n kop. Duidelijk stuk , en nu nog hopen dat iedereen hiermee stopt. Ga lekker mooie foto's maken, bepaal je eigen keuze, volg je eigen pad , doe wat jij leuk vind. Het is de persoon achter de camera die de foto maakt. De camera is slechts een hulpmiddel van welk merk dan ook. Alhoewel ik sommige zaken wel een hype vind, zoals Sony, en systeem camera's ( waar vervolgens veel fotografen een adapter op gebruiken omdat er voor die vatting niet genoeg lenzen zijn of heel duur . ) Ik spreek uit ervaring. Ik heb onlangs een Canon RP gekocht om er vervolgens achter te komen dat de keuze RF vatting lenzen wel beperkt is of je moet dure L-lenzen aanschaffen. Dus moet je wel met een adapter werken waardoor je lens 2 1/5 cm langer wordt. Sinds vorige week een Canon %D Mark II erbij gekocht als back-up camera. Na een paar gebruik dacht ik meteen ...... waarom heb ik een systeemcamera gekocht? Verbluffende kwaliteit van de 5D en...... je hebt geen adapter nodig want de keuze uit EF lenzen is reuze.

  33. Hans Egelmeers
    Hans Egelmeers schreef op dinsdag 17 augustus 2021 om 12:21  | reageer

    Hallo Nando,
    wat je schrijft is heel herkenbaar. Toen ik in het begin ging fotograferen deed ik zulke dingen ook wel eens. Goed artikel.

  34. Sjuul van Bakel
    Sjuul van Bakel schreef op dinsdag 17 augustus 2021 om 12:28  | reageer

    Beste Nando, mijn naam is Sjuul van Bakel. Ik wou je alleen op het feit wijzen dat als je een foto naar je zin hebt bewerkt in kleur, je óók nog de keuze kan maken om dan op de zwart-wit knop te duwen. Dan krijg je dus een bewerkte Z/W foto en niet zomaar een Z/W foto!

  35. George Douenburg
    George Douenburg schreef op dinsdag 17 augustus 2021 om 12:35  | reageer

    Stoppen met altijd negatief commentaar te moeten geven op een foto die anderen maken....ik zou....je moet de volgende keer.....de uitsnede....de....etc. Dit meestal gegeven door fotografen die zichzelf erg "ervaren' vinden en anderen, ten onrechte, niet vrij laten in hun maner van fotograferen.

  36. Kick Oort
    Kick Oort schreef op dinsdag 17 augustus 2021 om 12:39  | reageer

    Volkomen mee eens. Voor mij een reden geweest om op fb uit enkele groepen te stappen.

  37. R K
    R K schreef op dinsdag 17 augustus 2021 om 12:41  | reageer

    Digitale fotografen die maar niet willen accepteren dat anderen (ook) nog lol hebben in filmfotografie en dan gaan schermen met termen als "hipster" en zo.

  38. Paul
    Paul schreef op dinsdag 17 augustus 2021 om 12:48  | reageer

    Goed stukje weer, Nando.
    Heel herkenbaar ook, hoewel ik nooit op Facebook of wat voor socialmedia site kom, ik heb het wel gemerkt in de fotoclub(?)
    Er is nog een zesde ding, wat op het moment erg speelt ( jammer genoeg ook bij de fabrikanten) een mirrorless is beter....

  39. Gerard Schippers
    Gerard Schippers schreef op dinsdag 17 augustus 2021 om 12:56  | reageer

    Het spreekwoord zegt :"de spijker op de kop geslagen" en dat is wat dit artikel doet !
    Ik werk mijn hele leven al met Pentax en ben daar erg tevreden over, maar andere merken zijn net zo goed (misschien wel beter?) dus laat elkaar de inderdaad ruimte en het resultaat en plezier wat je eraan beleeft telt !

  40. mousquito
    Profiel mousquito schreef op dinsdag 17 augustus 2021 om 13:06  | reageer

    zijn zeker enkele punten waar ik me soms ook aan erger. Zeker het aanvallen van de andere merken. Maar wat ook in dit rijtje past, vind ik, is de vraag van "welke lens moet ik kopen" Steeds meer en meer op facebook kom ik deze vraag tegen en ze geven nooit de juiste details als voor welk doel of willen ze een allround die macro en breedhoek en portret en zoomfactor xxx heeft.

  41. Johan
    Johan schreef op dinsdag 17 augustus 2021 om 13:19  | reageer

    Minolta-eigenaren zijn tegenwoordig bezitters van een Sony, neem ik aan. Mijn ergernisje gaat niet over de inhoud, maar over de spelling van het werkwoord 'gebeuren' in de zin "... ik weet niet waarom het gebeurd." Hier hoort 'gebeurt' met een t. Dit gebeurt steeds vaker. :(

  42. Victor Alting van Geusau
    Victor Alting van Geusau schreef op dinsdag 17 augustus 2021 om 13:19  | reageer

    Helemaal mee eens met de auteur! Het is een vorm van 'Sociale Media Hygiene', dat zich nog moet ontwikkelen en waar fotografen in opgevoed moeten worden.

  43. William
    William schreef op dinsdag 17 augustus 2021 om 13:20  | reageer

    Tsja, je kunt je natuurlijk ergeren aan mensen die zich ergeren, maar waar ben je dan zelf mee bezig? Juist, met ergeren!

  44. Hans Van Essel
    Hans Van Essel schreef op dinsdag 17 augustus 2021 om 13:37  | reageer

    Wat hoe en waarmee de fotograaf fotografeert is een persoonlijke keuze en smaak en niet anders.

  45. Natuurliefhebber
    Natuurliefhebber schreef op dinsdag 17 augustus 2021 om 13:42  | reageer

    Eén punt ben je zeker nog vergeten Nando, "respect voor dier en natuur". Als je ziet wat sommige fotografen allemaal uitsteken voor de zogenaamde perfecte foto en helemaal geen respect hebben voor dier of omgeving, daar kan ik mij druk om maken.
    Ondertussen tevreden gebruiker geworden van de photofacts cursussen en daar wordt er gelukkig wel regelmatig op gewezen dat je respect moet hebben voor natuur en wat er leeft.

  46. willy
    willy schreef op dinsdag 17 augustus 2021 om 13:44  | reageer

    Heel mooi sprekend artikel Zouden we regelmatig moeten lezen om niets te vergeten

  47. pau
    pau schreef op dinsdag 17 augustus 2021 om 13:49  | reageer

    @alexander,
    De M stand doet niks meer als de A(apperture diafragma)stand.
    Alleen moet je bij M ook zelf de S en de ISO instellen.
    De M stand is alleen te preferen bij het werken met (studio)flitsers. Verder alleen een " maniertje"

  48. Peter Buren
    Peter Buren schreef op dinsdag 17 augustus 2021 om 14:14  | reageer

    Voordat een foto geplaatst wordt moet hij eerst worden gemaakt. Sommige 'fotografen' denken dat de hele wereld wel tot stilstand kan komen, omdat zij een foto moeten maken.
    Een foto maken begint bij kijken.
    En dus ook kijken naar het juiste moment.
    Laatst was er weer zo'n belangrijke fotograaf die vond dat hij wel even vooraan mocht staan. Dus ging hij pal voor een echtpaar staan die met elkaar probeerde te genieten van hun uitzicht. Dat de man in een rolstoel zat was voor de fotograaf geen reden om daar rekening mee te houden.
    Veel van dit soort fotografen kijken thuis pas op de foto's wat ze gezien hebben.

  49. Alexander
    Alexander schreef op dinsdag 17 augustus 2021 om 14:17  | reageer

    @Pau, de schrijver van dit artikel doet het voorkomen alsof je in de M stand dezelfde controle over het licht hebt als in een andere stand. Als je eenzelfde foto wilt hebben heeft hij daar natuurlijk gelijk, maar wil je een bepaalde scherptediepte in de foto hebben met bv een donkere uitstraling op een zonnige dag dan zal je dit niet lukken in een semi-automaat stand. De M stand hoef je echt niet alleen maar in een studio te gebruiken. Maar dit wil natuurlijk niet zeggen dat de M stand heilig is. Absoluut niet. Wat mij betreft gebruikt een fotograaf die stand waar hij/zij zich het prettigst bij voelt en dat past in de situatie.

  50. Gerrit Kassies
    Gerrit Kassies schreef op dinsdag 17 augustus 2021 om 14:20  | reageer

    Wat maakt iedereen zich toch druk, over wat voor toestel je hebt. Ik doe het de laatste drie jaar met m'n mobiel, en krijg ook gewoon goeie kwaliteit. Maar waar het werkelijk omdraait, daarom maakt het niet uit wat voor toestel je hebt, dat je het "juiste oog" ervoor hebt. En ja ik heb een Canon App, so what?

  51. Liesbeth
    Liesbeth schreef op dinsdag 17 augustus 2021 om 14:24  | reageer

    Leuk artikel, zet me aan het denken, wat vind ik? Maar nu even ingaan op het bericht van Stravos. De schrijver is fotograaf en geen neerlandicus en dit artikel heeft te maken met fotografie, waar hij goed in is. Ieder zijn vak!
    Met Lies van Zanten ben ik het helemaal eens. Heb je een in jouw ogen prachtige foto gemaakt waar je heel trots op bent en die je graag wilt laten zien, zet iemand er een foto bij die (misschien) nog mooier is. Een klap in je gezicht.

  52. gast schreef op dinsdag 17 augustus 2021 om 14:26  | reageer

    Ik vind dat u groot gelijk hebt.

  53. gast schreef op dinsdag 17 augustus 2021 om 14:36  | reageer

    @Paul: ... en jazeker is mirrorless beter!
    Zo werkt de marketing. Het zaadje is geplant. Mirrorless is lichter in gewicht, zeker nu de EVF een goed beeld levert is dat probleem ook weggenomen. Dus de fabrikant weet de gebruiker op zijn pad te krijgen. Kan nu ook legitiem de ontwikkelkosten aan ons doorbelasten. Hierna lopen dan de verkochte aantallen op SLR terug, zo constateert de fabrikant. Daardoor worden ook de nieuwe ontwikkelingen en vooruitgang aan de mirrorless toegewezen.
    Kortom verdient de fabrikant dubbel aan ons gebruikers die op zoek zijn naar verbetering en verfijning in kwaliteit.
    Tja, als dan de fabrikant niet snel genoeg is met het assortiment, dan gauw een adapter ontwikkelt (die ongeveer hetzelfde weegt, meer zelfs, als de spiegel...) waarmee wij het "oude" uitstekende en betaalbare glas op een dure body kunnen schroeven. Nu kunnen we allemaal weer betere foto's maken.
    Of...???
    Is het toch DE fotograaf achter de camera die DE foto maakt?

  54. Footootje
    Footootje schreef op dinsdag 17 augustus 2021 om 14:38  | reageer

    Mijn buurman is van mening dat onze lieve Heer verlost. Nou, dat doet Nando ook. Bij punt 5. Ik heb altijd het gevoel dat ik geen goede fotograaf ben omdat ik weinig op de M-stand fotografeer. Ik hoor niet bij de "echten" en "serieuzen". Ik doe maar wat en ben lui.
    Ik werk namelijk haast altijd op de P-stand en ik shift daarbij als ik een ander diafragma of een andere sluitertijd wil kiezen, al naar gelang wat ik tot uitdrukking wil brengen.
    Nu, Nando, krijg ik weer wat zelfvertrouwen. Dank.

  55. Lauran van Schilt
    Lauran van Schilt schreef op dinsdag 17 augustus 2021 om 14:40  | reageer

    Het is vaak jaloezie van een amateur tov. een pro.

  56. John
    John schreef op dinsdag 17 augustus 2021 om 14:48  | reageer

    @Paul: ... en jazeker is mirrorless beter!

    Zo werkt de marketing. Het zaadje is geplant.
    Mirrorless is lichter in gewicht, en zeker nu de EVF een goed beeld levert is dat probleem ook weggenomen. Dus de fabrikant weet de gebruiker op zijn pad te krijgen. Deze kan nu ook legitiem (en zonder scrupules) de ontwikkelkosten aan ons doorbelasten. Hierna lopen dan, de verkochte aantallen op SLR terug, zo constateert de fabrikant. Daardoor worden ook de nieuwe ontwikkelingen en vooruitgang aan de mirrorless toegewezen.

    Kortom verdient de fabrikant dubbel aan ons gebruikers die op zoek zijn naar verbetering en verfijning in kwaliteit.

    Tja, als dan de fabrikant niet snel genoeg is met het assortiment, En wij gebruikers klagen ook over de prijzen, dan gauw een adapter ontwikkelt (die ongeveer hetzelfde weegt, meer zelfs, als de spiegel...) waarmee wij het "oude" uitstekende en betaalbare glas op een dure body kunnen schroeven.

    Nu kunnen we allemaal weer betere foto's maken!
    Of...???
    Is het toch DE fotograaf achter de camera die DE foto maakt?

  57. Fendo
    Fendo schreef op dinsdag 17 augustus 2021 om 14:48  | reageer

    En opscheppen over het aantal megapixels. Ik was laatst op een verjaardag en iemand maakte kiekjes van de avond met een 48 mp camera. "Want die maakt superscherpe foto's". 😁 Na mijn opmerking dat ìk scherpe foto's maak en niet mijn camera en na mijn vraag of hij van de verjaardagsfoto's deurposten ging printen keek hij mij niet meer aan.

  58. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 17 augustus 2021 om 14:57  | reageer

    @ Lauran, je generaliseert. Ik zou de amateurs niet de kost willen geven die evengoed of zo niet betere (mooiere) foto's dan een pro. De amateur fotografeert uit liefhebberij/hobby. Een pro moet er zijn belegde boterham mee verdienen. In zekere zin moet een pro doen wat zijn opdrachtgever verlangt. De amateur doet in de meeste gevallen gewoon zijn goesting.

  59. Robert
    Robert schreef op dinsdag 17 augustus 2021 om 15:05  | reageer

    Sjonge sjonge zeg wat zit het fotograferen op wat voor manier dit hoog zeg aan de reacties te zien Doe je ding met wat dan ook en heb plezier. Bevalt het je niet of
    wil je het niet zien /lezen dan niet maar zou ik zeggen.
    Fotoschietgroet Robert

  60. scoot-shooter
    Profiel scoot-shooter schreef op dinsdag 17 augustus 2021 om 15:16  | reageer

    helder en duidelijk.. en helemaal mee eens

  61. Eric Dankbaar
    Eric Dankbaar schreef op dinsdag 17 augustus 2021 om 15:30  | reageer

    Helemaal mee eens met deze post Nando. Als mij gevraagd wordt wat voor camera ik heb antwoord ik steevast met "een zwarte". Dan zie je de vraagsteller al vreemd reageren en leg ik uit dat de camera er voor mij niet toe doet, maar wat mijn ogen zien bepaalt de compositie voor de foto. En ja, daar heb je een camera en wat kennis van scherpstellen en belichtingstechnieken voor nodig om die te maken. Welke camera maakt voor mij niets uit, dit principe is voor alle camera's gelijk.

  62. elly hoogenboom
    elly hoogenboom schreef op dinsdag 17 augustus 2021 om 15:46  | reageer

    Ook een logo waar meteen alle aandacht naar gaat is jammer.

  63. Danny
    Danny schreef op dinsdag 17 augustus 2021 om 16:24  | reageer

    Nog zo'n ding in het kader van het nieuwe objectief: "Ik heb vandaag gespeeld met mijn nieuwe lens, vinden jullie ervan?" brrrrr ik krijg dan altijd onaangename jeuk en rillingen over mijn rug.

  64. Dick
    Dick schreef op dinsdag 17 augustus 2021 om 16:45  | reageer

    Nando, het klopt helemaal , ik heb wat moeite met het woordje " Moeten" . Op forums zie je precies hetzelfde, scrol door en bekijk alleen wat je interesse heeft en denk aan je bloeddruk. Geloof me dat je dan veel minder ergert.
    Groet

    Dick

  65. Marijke
    Marijke schreef op dinsdag 17 augustus 2021 om 17:54  | reageer

    Ha lekker errrrrgeren, lekker samen errrrgeren.
    Ben blij met je mailtje, nu kan ik mij ook eens lekker errrr...

  66. Guido Bellens
    Profiel Guido Bellens schreef op dinsdag 17 augustus 2021 om 18:34  | reageer

    Ik kan mij helemaal terugvinden met wat je hier schrijft; Nog zo eentje is een bloedmooi meisje hebben als model en daarvan een simpele foto maken zonder meer, dan zie je als commentaar - knappe plaat en mooie meid - .... ik word daar onnozel van.

  67. Gerrit Kassies
    Gerrit Kassies schreef op dinsdag 17 augustus 2021 om 18:47  | reageer

    Dit jaar fotografeer ik vijftig jaar, als amateur. En natuurlijk heel veel kennis opgedaan, via cursussen en clubs. Maar voor mij moet het wel spontaan blijven. En niet moeten. Waarbij ik overigens, de beroepsmatige, niets kwaads van zeggen wil, die moeten er ook gewoon zijn!

  68. PixelDude
    PixelDude schreef op dinsdag 17 augustus 2021 om 18:57  | reageer

    Om nog even op de M stand terug te komen. Je kiest voor een DOF via je diafragma, beweging of bevriezing via de sluitertijd. Meer of minder belichting zie ik onmiddellijk door mijn viewer (één van de voordelen van een mirrorless ?) en dan is mijn camera zo geprogrammeerd dat ik door oranje en blauwe verkleuringen in de viewer of screen de uitgebrande of zwartgeblakerde zones (dus zonder detail) direct zie. Dan is het gewoon een kwestie van aan het belichtingsschroefje naar links of rechts te draaien tot die kleuren verdwenen zijn. Blijft er tegelijk oranje en blauw, dan is het tijd om voor HDR te kiezen. Door een rood randje zie ik ook welke delen perfect scherp gesteld zijn en kan ik wanneer die zones me niet bevallen van autofocus onmiddellijk naar handmatig scherpstellen overstappen. De ISO hou ik op de voor mijn camera’s beste waarde, 200. Wanneer ik donkere objecten wil fotograferen kies ik voor automatische ISO die ik naar boven toe tot 1600 begrensd heb.
    Ik kan misschien begrijpen dat je (eventueel) voor studiowerk met belichting en flitsen in de M wil morrelen. Maar van studiowerk heb ik geen verstand, dus dat weet ik eigenlijk niet. Maar voor overige fotografie ? Mij een raadsel waarom je voor M zou kiezen. Ik heb wel in de beginfase opgemerkt dat verschillende meer ervaren fotografen er zo gewichtig over deden omdat de beginneling er toch niet veel van snapte en zich alzo als 'ervaren fotograaf' van de anderen te distantiëren. Voor mij in ieder geval, bye bye mister 'M'. Degenen die er genoegen in scheppen om toch de M verder te gebruiken ... volkomen hun recht. Maar stop ermee om het als enig waardevol systeem te promoten.

  69. Lenie
    Lenie schreef op dinsdag 17 augustus 2021 om 19:28  | reageer

    Prachtig om te lezen, ook de reacties... zelf heb ik ook een 'ergernis' en dat is de 'vindikleuk' knoppen! Want lang niet alle foto's zijn leuk, maar men liked maar in het wilde weg zonder goed te kijken en vaak puur voor het vriendje zijn. Soms denk ik van een foto die ik geplaatst heb achteraf: die is te donker. Maar geen mens die het opmerkt.

  70. René Peterse
    René Peterse schreef op dinsdag 17 augustus 2021 om 20:46  | reageer

    Over punt vijf denk ik toch, helemaal controle, ach. Maar je kunt met handmatig wel bewust kiezen om af te wijken van wat de camera aangeeft dat goed is. Onder of overbelichten en dat met de keuze die jij belangrijk vindt. Dus of diafragma of belichtingstijd, geen concessie hoeven doen. Dan is het handig dat je live mee kunt kijken met wat je doet, wat ik met mijn Sony kan (want ja, de andere merken zijn niets…knipoog. De viewer is een beeldschermpje, los van het grotere scherm. Het heeft natuurlijk altijd zijn beperkingen, maar ik kan daar wel mee werken.

  71. Liesbeth
    Liesbeth schreef op dinsdag 17 augustus 2021 om 22:34  | reageer

    Als reactie op het bericht van Lenie, ik zie dat "vindikleuk" duimpje meer als een melding dat je de foto gezien hebt. Het is altijd leuk te weten dat er naar je foto gekeken wordt. Als een foto me echt aanspreekt kies ik voor een hartje. En het is waar wat ik ergens las. Door Nando ga ik mijn gepruts met de M-stand laten vallen en ik ga me alleen richten op met plezier foto's maken die ikzelf leuk vind. Dankjewel Nando !

  72. Peter Alexander
    Peter Alexander schreef op woensdag 18 augustus 2021 om 01:58  | reageer

    De belichting is Zeker sneller onder controle in de M stand. Met de diepste kennis wat sluiter, diafragma, onder en overbelichting, wat licht wegpakken, en nog meer, doet, kan je met de lichtmeter in het oculair en evt de "voorbeeldknop", sneller resultaat bereiken en zeker in speciale sfeer verlichting. Geen discussie mogelijk.

  73. PixelDude
    PixelDude schreef op woensdag 18 augustus 2021 om 08:44  | reageer

    @ Peter Alexander

    Je uitspraak over de M is misschien waar voor een spiegelreflex. Daar kan ik me niet over uitspreken omdat ik er nooit één gehad heb om de simpele reden dat ik me er nooit één heb willen aanschaffen.
    Maar … je verhaal gaat compleet de mist in bij een mirrorless systeemcamera. En het gaat helemaal uit de bol wanneer de systeemcamera kan aangepast worden met tools die de technische kwaliteit van de foto controleren. Vermoedelijk heb je nooit een systeem gebruikt want anders zou je helemaal anders over de M denken.
    Lees misschien even mijn betoog over de M enkele reacties hoger.

  74. Jos
    Jos schreef op woensdag 18 augustus 2021 om 08:53  | reageer

    Ik heb mijn toestel meestal op de A-stand staan en de meet modus op matrix. Voor mij is de diafragma opening meestal het belangrijkst. Ik zeg: meestal. Dat werkt voor portretten, landschappen en architectuur, maar als ik snelle dingen fotografeer, gaat m'n toestel op S. Het is maar wat op dat moment het belangrijkst is, natuurlijk.
    De M is de uitzondering, voor als het niet anders kan. Vaak wordt dan ook de spot meting ingezet.
    Misschien ben ik de uitzondering, maar bezit zowel een Nikon, Canon als Olympus toestel. De Canon is geweldig om mijn oude objectieven te kunnen hergebruiken. Dat lukt niet op de Nikon. Die heb ik omwille van zijn weergaloze technische kwaliteit onder uiteenlopende licht omstandigheden. (De Canon is al wat ouder). De Olympus? Die kan ik overal meenemen met drie objectieven van 12 tot 300mm. Allen f/2.8. Op de Nikon zou dat meer dan 6 kg worden.
    De beeldkwaliteit? Ik kan van ieder toestel een print op 150 cm breed maken, zonder dat je dadelijk kan zien met welk toestel die gemaakt werd.

  75. Bernt
    Bernt schreef op woensdag 18 augustus 2021 om 08:56  | reageer

    Koop een Hasselblad

  76. gast schreef op woensdag 18 augustus 2021 om 13:12  | reageer

    Beste Nando,

    Je schrijft met regelmaat een leuk artikel, maar dit is gewoon gezocht. Als je niets meer kunt bedenken om een column te vullen dan zou ik misschien weer eens wat dieper in gaan op een specifieke camera, lens of andere rand apparatuur.
    Als je jezelf ergert aan wat er online gebeurd dan moet je lekker verder scrollen en geen stempels gaan drukken op waarom en hoe mensen beeldmateriaal plaatsen.
    Het mooie van Internet is dat iedereen vooral lekker moet/kan doen waar ze zin in hebben en ja... uiteindelijk jij mag natuurlijk ook lekker schrijven wat je wilt, maar wordt het dan volgende week dat je jezelf irriteert aan de vreselijke nabewerkingen en de onscherpe foto's etc. en dat men daarmee moet stoppen?
    Adem in.... hou vast...... en weer rustig doorademen.

  77. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op woensdag 18 augustus 2021 om 14:25  | reageer

    @gast, je mag kritiek hebben op wat iemand schrijft in zijn verhaal, maar wees dan zo eerlijk om dat met naam en toenaam te doen en niet anoniem. Ik lever ook kritiek als ik dat nodig vind, maar dan wel met open vizier onder eigen naam.

    Adem in.... hou vast.... en weer rustig doorademen.

  78. gast schreef op woensdag 18 augustus 2021 om 16:08  | reageer

    Ja, helemaal correct. Alle oeverloze discussies zijn hetzelfde als: ben je supporter van Ajax of van Feijenoord? Vraag aan een Mercedesrijder: vind je een Mercedes ook zo'n slechte wagen? Ik zou ergernis 6 willen toevoegen: aangeboden mijn Canon EOS 24-105mm f4L IS II USM. De eerste vraag die je gegarandeerd krijgt is: Hoe oud is 'ie?

  79. Yolande
    Yolande schreef op donderdag 19 augustus 2021 om 10:14  | reageer

    Helemaal mee eens. En zeker de camera van de andere fotograaf(ander merk als het jouwe) gaan zitten bekritiseren. Elke camera heeft grote voordelen en hier en daar minpuntjes.

  80. Georges
    Georges schreef op vrijdag 20 augustus 2021 om 03:40  | reageer

    Ik hou van de stand M, gewoon, ook de autostand faalt,, wie niet. Probeer het eens op de volle maan stand automatisch, zo zie ik ze niet hoor, met stand M gaat het heel vlug om ze juist te zien te krijgen op je gegevensdrager(zij het foto) Sorry ben nog maar 62 jaar bezig als amateurke en leer gelukkig nog steeds bij.

  81. Frouke
    Frouke schreef op vrijdag 20 augustus 2021 om 09:05  | reageer

    Geweldig stuk mis nog 1 veel voorkomende vraag; zoek een goede camera voor €700 welke moet ik kopen. Mijn reactie is altijd ga naar een goede winkel met je wensenlijst en laat je adviseren en het belangrijkste houdt de diverse camera's vast en VOEL!

  82. Paul
    Paul schreef op vrijdag 20 augustus 2021 om 13:24  | reageer

    @George,
    Ik doe het ook al 61 jaar, en nog steeds met plezier.
    De automaat gebruik ik nooit, maar de M ook niet. Diafragma voorkeuze A bij Nikon werkt perfect. Maar de volle maan schieten. Dan moet je allereerst de spotmeti g gebruiken, en dan op de maan meten, en dan alsnog met de belichtingscorrectie een stop of 2_3 terug regelen.
    Je kunt natuurlijk ook M gebruiken, en dan op je geheugen afgaan welke diafragma, sluitertijd en ISO (ASA, DIN) waarde je moet gebruiken. Of dat u vlugger gaat......

  83. smartzine
    Profiel smartzine schreef op vrijdag 20 augustus 2021 om 17:18  | reageer

    Ik begrijp dat veel dingen je ergeren als pro, maar iedereen zit natuurlijk in een andere fase van zijn fotografische avontuur. Wat ik wel jammer vind is dat veel hobbyfotografen die hun eerste camera bij wijze van spreken net hebben uitgepakt, al menen dat ze een kneiter van een watermerk op hun foto moeten zetten. Maar verder heb ik iets van: gun eenieder zijn eigen leerproces.

  84. arendjanbolhuis@ziggo.nl
    Profiel arendjanbolhuis@ziggo.nl schreef op maandag 6 september 2021 om 09:14  | reageer

    Wanneer je het maken van een foto met alles wat daarbij komt kijken als een reis met een doel beschouwt, waarbij de foto het doel van de reis is en alles wat daarbij komt kijken de reis naar het doel is, en je bovendien de ERVARING van de reis nog belangrijker dan het doel vindt, dan moet je je camera voor het maken van een foto van - bijvoorbeeld - een voorbijsnellend hert vooral in de M-stand zetten. Je geeft jezelf dan namelijk de gelegenheid de volgende unieke ervaring op te doen: Je camera staat dus in de (professionele!) M-stand, ISO is in orde en je hebt de juiste sluitertijd ingesteld (wel voldoende toeknijpen s.v.p., het hert snelt voorbij). Je hebt bovendien het wieltje van het diafragma in de juiste positie gedraaid. Verder geen bijzonderheden. De belichting is perfect ingesteld. Nu is het alleen nog wachten op het hert. Kijk, daar komt het aangesneld! Het rent als het ware parallel aan een zich voorwaarts bewegende grote wolk, die net voor het moment dat jij het hert fotografisch wilt afknallen voor de zon schuift. Daardoor ziet de omgeving er ineens een stuk donkerder uit dan je je met het oog op de foto had voorgesteld. Je begrijpt dat dit consequenties voor je instellingen heeft. Je zult, terwijl het hert het beeld uit snelt, opnieuw aan de wieltjes van je sluitertijd en diafragma moeten draaien. Zo gezegd, zo gedaan. Je maakt de foto en… het blijkt dat er geen hert op staat. Dat zei ik toch? Het hert snelde het beeld uit terwijl jij stond te draaien. Het is jammer van de foto, maar de unieke ervaring van een onnodig verprutste kans neemt niemand je meer af.

    Een echte professional maakt het zichzelf zo makkelijk mogelijk. Waarom zou je in de M-stand zogenaamd professioneel aan wieltjes gaan draaien terwijl de camera het in de Tv-stand (Canon, sluitertijd) veel makkelijker voor je doet en er ook nog eens voor zorgt dat vervelende wolken je belichting niet kunnen verpesten.
    En waarom - ander voorbeeld - zou je je camera niet lekker in de P-stand zetten als je alleen maar wat plaatjes wilt schieten van locaties waar je later een echte foto van wilt maken?

  85. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op maandag 6 september 2021 om 10:21  | reageer

    @arendjanbolhuis, schitterend betoog!!!

  86. PixelDude Raoul
    Profiel PixelDude Raoul schreef op maandag 6 september 2021 om 11:20  | reageer

    @ arendjanbolhuis@ziggo.nl
    Grandioos samengevat. Ik had enkele weken geleden in een opwelling hetzelfde maar dan op een echt sarcastische toon geschreven, wat dan ook niet gepubliceerd werd (Nando, waarvoor alle begrip).
    Ik heb geen enkel positief woord over voor de 'zogezegde' professionals die hardnekkig en hardleers bij het volledig manuele blijven zweren. Een auto heeft al heeeeel lang een motor en geen trappers zoals de Flintstones. Idem dito voor de moderne camera.

  87. Paulussie
    Profiel Paulussie schreef op maandag 6 september 2021 om 15:34  | reageer

    @arendjanbolhuis@ziggo.nl

    Magnifieque!
    Helemaal raak, de M is soms bruikbaar, maar we zijn als fotograaf juist zo blij dat het ook vlugger kan, en net zo goed.
    Doe het al sinds 1960, en je wil niet weten hoe vaak ik ernaast zat met de belichting voordat ik een halfautomaat had.
    Een Lubitel, alles zelf instellen, dus met losse meter, daarna een Zenith IIb, idem, later een Regula reflex, met ingebouwde meter. Al een stuk handiger, tijd kiezen en diafragma met volgwijzertje regelen, of andersom. Uiteindelijk sinds '97 een Nikon, bijna altijd op A, bijna altijd prima belicht......

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.287 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord