Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Niels van der Perk

Architectuurfotografie: zoeken naar lijnen

maandag 21 september 2009, 23:00 door | 6.729x gelezen | 9 reacties

Hoewel het niet direct één van mijn favoriete onderwerpen is om te fotograferen ben ik er van het weekend toch eens op uit getrokken om wat architectuur te fotograferen. Nu is architectuur fotografie voor mij redelijk nieuw (heb het eigenlijk gewoon nog nooit gedaan), maar volgens mij is het begrip architectuur erg breed, en zodoende komen -denk ik- veel gebouwen en andere bouwwerken hiervoor in aanmerking.

Na het pakken van mijn gevulde cameratas en statief (wat redelijk onmisbaar is) ben ik in de auto gestapt en ben ik wat rond gaan rijden. In eerste instantie ging ik al snel op zoek naar aparte gebouwen met die mooie -en soms vreemde- bouwstijlen.

Ik moet zeggen dat het vinden van bovenstaande gebouwen nog best lastig is. Na wat verschillende industrieterreinen af gereden te hebben was ik eigenlijk nog geen geslaagd object tegen gekomen wat mijn interesse had gewekt.

Onderweg naar een volgende poging kwam ik op een dijk een grote sluis tegen. Deze sluis heet de Prinses Beatrix Sluis bij Tull en 't Waal. Ik moet bekennen dat ik best wel vaker langs deze sluis rijdt, maar dat ik eigenlijk nog nooit gestopt ben.

Nog niet eens denkend aan mijn poging om architectuur te fotograferen (dat verwachte ik niet bij een sluis) stopte ik om te kijken of ik hier wellicht andere leuke foto's kon maken. Eenmaal uitgestapt en na wat rondkijken was mijn mening aardig bijgedraaid. Ik was verbaasd wat een mooi bouwwerk een sluis kan zijn, en hoeveel mooie ronde lijnen er in eigenlijk in deze sluis zitten.

Na mijn camera op het statief te hebben gezet ben ik wat verschillende foto's gaan maken. Het was erg lekker weer, niet al te zonnig en een mooie blauwe lucht, waardoor ik met een lekkere lage ISO en redelijk snelle sluitertijden kon fotograferen. Al heb je deze bij niet bewegende gebouwen en een statief niet echt nodig.

Sluis


Na de eerst foto's gemaakt te hebben heb ik wat spannendere hoeken opgezocht om wat meer het 'lijnenspel' in beeld te krijgen. Zo ben ik bijvoorbeeld recht onder de sluis gaan staan en heb ik recht naar boven gefotografeerd.

Sluis


Ook na het erop zetten van mijn 70-200mm kwam ik ineens weer hele andere lijnen tegen.
Vanuit net weer een andere hoek zie je deze lijnen ineens te voorschijn komen waardoor je weer hele andere foto's krijgt.

Sluis


Na het thuiskomen en het bekijken van de geschoten foto's was ik aardig tevreden over het resultaat. Uiteindelijk blijft architectuurfotografie voor mij een aparte vorm van fotografie, maar het is wel erg leuk om eens als afwisseling te doen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Niels van der Perk

Over de auteur

Niels van der Perk is een gepassioneerd fotograaf. Hij houdt zich graag bezig met alles omtrent fotografie. Zijn voorkeuren binnen fotografie liggen bij portretfotografie, studiofotografie en foodfotografie.

9 reacties

  1. MarcelG
    MarcelG schreef op maandag 21 september 2009 om 23:55  | reageer

    Nou, voor een eerste poging is het bijzonder goed geslaagd hoor! Je hebt de juiste invalshoek gevonden.
    Wat heel belangrijk is is de lichtval, en dat is ook t enige wat er de eerste twee platen aan te merken valt; de schaduw van het uitstekende plateau op de zuil verstoort de minimalistische compositie en het strakke lijnenspel.

    Op een ander tijdstip van de dag valt het licht anders, en ik geef je daarom als tip deze sluis een dezer dagen gewoon nogmaals te bezoeken, voor hetzelfde shot (shot 2) met ander licht.

  2. Leo
    Leo schreef op dinsdag 22 september 2009 om 08:33  | reageer

    Is inderdaad lastig. Maar ik vind de tweede het mooist: kleuren, compositie, en het geheel is eenvoudiger dan de eerste. Mooi abstract.

  3. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op dinsdag 22 september 2009 om 12:38  | reageer

    mooie strakke platen hoor.. ik vrees dat het mij nooit aan zal spreken, maar technisch zijn ze iig erg netjes.

  4. Leo
    Leo schreef op dinsdag 22 september 2009 om 20:46  | reageer

    Mij spreken de foto wel zeker aan.
    Alleen je kunt de uitsnedes (zowel als je aan het fotograferen bent als in de nabewerking) nog verder perfectioneren. Ik denk dat liefhebbers van dit soort foto's namelijk ook perfectionisten zijn.
    Alle drie de foto's zijn net niet perfect uitgesneden. Dat klinkt misschien zeikerig, en mieren***rij, maar ik denk dat mensen minder vallen over die schaduwen (zou misschien wel kunnen; weet ik niet) maar zeker over die lijnen die niet symmetrisch naar de hoeken gaan.
    Nogmaals, die middelste vind ik echt prachtig qua kleurverloop met het afstekende wit.

  5. Niels
    Profiel  Niels schreef op dinsdag 22 september 2009 om 20:56  | reageer

    @Leo: bedankt voor de tips! Ik zal deze - als ik het nog eens ga doen - zeker in gedachten houden!

    @rest: dank voor jullie reacties!

  6. Lucien
    Profiel Lucien schreef op dinsdag 22 september 2009 om 21:00  | reageer

    Knap gedaan. Middelste is inderdaad de beste, mooie lijnen en kleur.
    Bij de bovenste zie ik heeft de linkerbalk een lichte/donkere plek. Dat is gewoon hoe de zon valt maar ik vind het storend.

    Schaduwen zijn natuurlijk makkelijk weg te werken met photoshop.

  7. EdC
    Profiel EdC schreef op dinsdag 22 september 2009 om 22:50  | reageer

    Ik vrees dat de schaduwen hier niet zijn weg te werken. Daarvoor is de opbouw van de schaduwen te complex.
    Ik had bij die sluis te veel aandacht voor de schepen. vrolijk Ik ga vaker omhoog kijken. Mooi eerste begin.

  8. tonv
    Profiel tonv schreef op woensdag 23 september 2009 om 16:01  | reageer

    Aardige foto's voor een eerste architectuurshoot. Architectuurfotografie is zoveel meer dan uitsluitend een lijnenspel. Je kunt gebouwen op oneindig veel manieren benaderen. Onnodig te vertellen dat gebouwen ook verschillend zijn geproportioneerd. Het maakt daarnaast een groot onderscheid of je 's-nachts of overdag fotografeert.

    Bij dat laatste heb je te maken met constant veranderende lichtomstandigheden (zonstand)zodat je van tevoren moet vaststellen waar en op welk tijdstip van de dag je het geplande shot wilt maken. Ongewenste omgevingsfactoren spelen daarbij een grote rol zoals schaduw veroorzaakt door obstakels of andere gebouwen. 's-Nachts ben je soms aan het vechten met agressieve verlichting wat hinderlijke reflecties en vaak overbelichting teweegbrengt.

    En dan de gear: Werk je met een crop of full frame DSLR die een grotere beeldhoek mogelijk maakt. Dan de lenskeuze: Fotografeer je met een (ultra) groothoek waarmee je het perspectief (bewust) overdrijft en veel van de omgeving laat zien of kies je juist een telelens met een 'platte' beeldhoek waarmee je delen van het gebouw eruit licht. Of werk je met een tilt-shift lens waarmee je de perspectiefvertekeningen kunt corrigeren?

    Het zijn zomaar wat aspecten om aan te geven hoe complex professionele architectuurfotografie wel niet is. Het is niet voor niets een heus specialisme net zoals fashion- of macrofotografie.

  9. Niels
    Profiel  Niels schreef op woensdag 23 september 2009 om 22:45  | reageer

    @Ton: Bedankt voor je uitgebreide reactie!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.167 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord