De Sportfotobijbel naar de drukker! Actie: 100+ fotografiecurssusen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Remco van der Kruis

Cokin filtersysteem en het ND verloopfilter

donderdag 2 september 2010, 20:37 door | 14.175x gelezen | 14 reacties

Sinds een paar weken heb ik een Cokin filtersysteem aangeschaft. Een Cokin filter plaats je met behulp van een tussenring en een houder voor je lens. Eerst schroef je de tussenring op de lens. Dat kan ook als je bijvoorbeeld een UV–filter voor je lens hebt zitten. Vervolgens schuif je de houder op die ring. In de houder zitten een aantal gleuven waar je het eigenlijke filter in plaatst. Of meerdere filters gelijkertijd.

Het Cokin filtersysteem


Als je een dergelijke set aanschaft, krijg je een boekje met alle mogelijke filters die er te koop zijn: allerlei kleurfilters om foto's warmer of kouder te maken, sepia, maar ook effect filters als sterfilters.

Neutral Density verloopfilter
Ik heb het systeem met name gekocht voor de Neutral Density (ook wel grijsfilters genoemd) verloopfilters die vooral worden gebruikt bij landschapsfotografie. Het probleem is dat het contrast tussen de lucht en het landschap zo groot is, dat de lucht helemaal wit wordt, in fotografie termen: overbelicht. Dit terwijl het landschap wel goed belicht is, of misschien zelfs een beetje onderbelicht.

Een verloopfilter is aan de ene kant donker en 'verloopt' geleidelijk naar geheel doorzichtig. Met het donkere deel hou je licht tegen dat te veel is (dus vaak van de lucht) en met het lichte doorzichtige deel zorg je dat het landschap goed belicht wordt. Deze grijsverloopfilters zijn er in drie gradaties: G1, G2 en G3. Zelf heb ik de G2 (ND8) gekocht en die bevalt prima. Hier een voorbeeld van een foto zonder filter en met, beiden gemaakt in Duitsland en zonder verdere bewerkingen omgezet van RAW naar Jpeg.

Zonder en met gradient ND filter


Waarom dat gedoe met die filters als je het effect kan creëren Photoshop? Ten eerste gebeurt het vaak dat de lucht zo overbelicht is dat daar geen informatie in zit en daar kun je dus ook in Photoshop niets meer mee. Op de tweede plaats is het effect met filter vele malen subtieler dan bewerken in Photoshop en naar mijn mening vele malen mooier. Op de laatste plaats hoef je de bewerking niet meer te doen en scheelt het dus tijd!

Tijdens mijn week in Duitsland kreeg ik het voor elkaar om het filter uit mijn handen te laten vallen vanaf een balustrade. Het viel een meter of drie naar beneden maar tot mijn opluchting brak het filter niet. Wel zijn er aan de bovenkant wat stukjes van het donkere materiaal afgesprongen, maar daar heb ik niets van gemerkt op de foto's.

Cokin ND verlooopfilter


Het enige nadeel dat ik heb ontdekt is dat je de randen van het filtersysteem ziet als je met een Canon 24-70mm volledig uitzoomt. Dat is echter een kwestie van een heel klein beetje terug inzoomen en dan ben je er van af.

ND filters zijn ook als gewonen filters te koop. Het voordeel bij het Cokin systeem is dat je het verloopgedeelte ook iets omhoog of omlaag kan verplaatsen. Mijn setje van grijsverloopfilter, adaptiering en filterhouder kostte me in totaal 43,95 euro inclusief BTW. Het ND verloopfilter kostte 22,50 euro. Ik kan dit filter zeker aanraden, zeker als je veel landschapsfoto's maakt.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Remco van der Kruis

Over de auteur

Remco is actief in de journalistieke fotografie en runt zijn eigen fotografiebedrijf onder de naam ProperPictures. Hij heeft net de Fotovakschool in Amsterdam afgerond en wil zich vooral gaan richten op bedrijfsreportages en het maken van foto's voor websites en drukwerk.

14 reacties

 1. Edward
  Profiel  Edward schreef op donderdag 2 september 2010 om 21:07

  Doet me meer aan vroeger denken. In het analoge tijdperk had ik ook een hele set met Cokin filters. Sinds de digitale mogelijkheden en RAW fotograferen vraag ik me af of het nog wel nodig is, maar misschien vergis ik me.
  Het lijkt me eigenlijk een hoop gerommel. Toch wens ik je succes en misschien zijn de resultaten echt beter.

 2. Ericvv
  Profiel Ericvv schreef op donderdag 2 september 2010 om 21:26

  Als lichte partijen helemaal uitgebeten zijn, heb je helemaal niets aan een fotobewerkingsprogramma, tenminste als je de natuurlijke tekening wilt behouden. De ervaringen van Remco,inclusief de vignetering (van het A-systeem, volgens de afbeelding) kan ik voor 100% bevestigen.

 3. nldazuu
  Profiel nldazuu schreef op donderdag 2 september 2010 om 21:35

  Ik vind het voor landschapsfotografie een geweldige uitkomst....niet alleen op bewolkte momenten maar vooral met wolkenluchten in de zomer, ook de ND8 filter verruimt je creativiteit als je de sluitertijd wil verlengen, bijvoorbeeld om overdag een snelstromende rivier 'anders' wil weergeven en de 'snelheid' wil laten zien.....zie deze foto.

 4. libeco
  Profiel libeco schreef op donderdag 2 september 2010 om 21:51

  Randen bij 24-70? Of je gebruikt een Full Framecamera, of je hebt geen Cokin houder voor groothoeklenzen, want op mijn 7D met Sigma 10-20 zie ik geen randen.

  Het grote nadeel aan Cokin filters is dat je echt de tijd moet nemen als je ze gebruikt, iets wat aan de andere kant er wel weer voor zorgt dat je de tijd krijgt om na te denken over een foto.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.253 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord