Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Remco van der Kruis

Cokin filtersysteem en het ND verloopfilter

donderdag 2 september 2010, 20:37 door | 15.087x gelezen | 14 reacties

Sinds een paar weken heb ik een Cokin filtersysteem aangeschaft. Een Cokin filter plaats je met behulp van een tussenring en een houder voor je lens. Eerst schroef je de tussenring op de lens. Dat kan ook als je bijvoorbeeld een UV–filter voor je lens hebt zitten. Vervolgens schuif je de houder op die ring. In de houder zitten een aantal gleuven waar je het eigenlijke filter in plaatst. Of meerdere filters gelijkertijd.

Het Cokin filtersysteem


Als je een dergelijke set aanschaft, krijg je een boekje met alle mogelijke filters die er te koop zijn: allerlei kleurfilters om foto's warmer of kouder te maken, sepia, maar ook effect filters als sterfilters.

Neutral Density verloopfilter
Ik heb het systeem met name gekocht voor de Neutral Density (ook wel grijsfilters genoemd) verloopfilters die vooral worden gebruikt bij landschapsfotografie. Het probleem is dat het contrast tussen de lucht en het landschap zo groot is, dat de lucht helemaal wit wordt, in fotografie termen: overbelicht. Dit terwijl het landschap wel goed belicht is, of misschien zelfs een beetje onderbelicht.

Een verloopfilter is aan de ene kant donker en 'verloopt' geleidelijk naar geheel doorzichtig. Met het donkere deel hou je licht tegen dat te veel is (dus vaak van de lucht) en met het lichte doorzichtige deel zorg je dat het landschap goed belicht wordt. Deze grijsverloopfilters zijn er in drie gradaties: G1, G2 en G3. Zelf heb ik de G2 (ND8) gekocht en die bevalt prima. Hier een voorbeeld van een foto zonder filter en met, beiden gemaakt in Duitsland en zonder verdere bewerkingen omgezet van RAW naar Jpeg.

Zonder en met gradient ND filter


Waarom dat gedoe met die filters als je het effect kan creëren Photoshop? Ten eerste gebeurt het vaak dat de lucht zo overbelicht is dat daar geen informatie in zit en daar kun je dus ook in Photoshop niets meer mee. Op de tweede plaats is het effect met filter vele malen subtieler dan bewerken in Photoshop en naar mijn mening vele malen mooier. Op de laatste plaats hoef je de bewerking niet meer te doen en scheelt het dus tijd!

Tijdens mijn week in Duitsland kreeg ik het voor elkaar om het filter uit mijn handen te laten vallen vanaf een balustrade. Het viel een meter of drie naar beneden maar tot mijn opluchting brak het filter niet. Wel zijn er aan de bovenkant wat stukjes van het donkere materiaal afgesprongen, maar daar heb ik niets van gemerkt op de foto's.

Cokin ND verlooopfilter


Het enige nadeel dat ik heb ontdekt is dat je de randen van het filtersysteem ziet als je met een Canon 24-70mm volledig uitzoomt. Dat is echter een kwestie van een heel klein beetje terug inzoomen en dan ben je er van af.

ND filters zijn ook als gewonen filters te koop. Het voordeel bij het Cokin systeem is dat je het verloopgedeelte ook iets omhoog of omlaag kan verplaatsen. Mijn setje van grijsverloopfilter, adaptiering en filterhouder kostte me in totaal 43,95 euro inclusief BTW. Het ND verloopfilter kostte 22,50 euro. Ik kan dit filter zeker aanraden, zeker als je veel landschapsfoto's maakt.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Remco van der Kruis

Over de auteur

Remco is actief in de journalistieke fotografie en runt zijn eigen fotografiebedrijf onder de naam ProperPictures. Hij heeft net de Fotovakschool in Amsterdam afgerond en wil zich vooral gaan richten op bedrijfsreportages en het maken van foto's voor websites en drukwerk.

14 reacties

  1. Edward
    Profiel  Edward schreef op donderdag 2 september 2010 om 21:07  | reageer

    Doet me meer aan vroeger denken. In het analoge tijdperk had ik ook een hele set met Cokin filters. Sinds de digitale mogelijkheden en RAW fotograferen vraag ik me af of het nog wel nodig is, maar misschien vergis ik me.
    Het lijkt me eigenlijk een hoop gerommel. Toch wens ik je succes en misschien zijn de resultaten echt beter.

  2. Ericvv
    Profiel Ericvv schreef op donderdag 2 september 2010 om 21:26  | reageer

    Als lichte partijen helemaal uitgebeten zijn, heb je helemaal niets aan een fotobewerkingsprogramma, tenminste als je de natuurlijke tekening wilt behouden. De ervaringen van Remco,inclusief de vignetering (van het A-systeem, volgens de afbeelding) kan ik voor 100% bevestigen.

  3. nldazuu
    Profiel nldazuu schreef op donderdag 2 september 2010 om 21:35  | reageer

    Ik vind het voor landschapsfotografie een geweldige uitkomst....niet alleen op bewolkte momenten maar vooral met wolkenluchten in de zomer, ook de ND8 filter verruimt je creativiteit als je de sluitertijd wil verlengen, bijvoorbeeld om overdag een snelstromende rivier 'anders' wil weergeven en de 'snelheid' wil laten zien.....zie deze foto.

  4. libeco
    Profiel libeco schreef op donderdag 2 september 2010 om 21:51  | reageer

    Randen bij 24-70? Of je gebruikt een Full Framecamera, of je hebt geen Cokin houder voor groothoeklenzen, want op mijn 7D met Sigma 10-20 zie ik geen randen.

    Het grote nadeel aan Cokin filters is dat je echt de tijd moet nemen als je ze gebruikt, iets wat aan de andere kant er wel weer voor zorgt dat je de tijd krijgt om na te denken over een foto.

  5. Ericvv
    Profiel Ericvv schreef op donderdag 2 september 2010 om 22:18  | reageer

    @libeco: Het Cokin A-systeem is niet voor groothoek. P-systeem is iets groter en het Z-systeem is wel geschikt voor groothoek. Maar dan praat je wel over behoorlijke prijzen. Overigens houd ik het filter met de hand voor de lens, afhankelijk van je lichaamshouding lukt dit wel een paar seconden en heb je minder last van vignetering.

  6. libeco
    Profiel libeco schreef op donderdag 2 september 2010 om 22:27  | reageer

    Ik zie nergens in het artikel iets staan over welk systeem. Ik heb zelf het P-systeem. Ik heb inderdaad ook wel eens het glas gewoon vastgehouden als ik het snel nodig had. Wel direct vlekken op het glas uiteraard...

  7. Arno
    Profiel  Arno schreef op vrijdag 3 september 2010 om 01:39  | reageer

    Blijft leuk met Cokin filters werken. Met photoshop eigenlijk ook te doen maar met een Cokin filter is het toch iets spannender omdat je niet meer terug kan met je beeld wat met photoshop wel gaat vrolijk

  8. Remco
    Profiel  Remco schreef op vrijdag 3 september 2010 om 07:45  | reageer

    @ Libeco: Ik gebruik inderdaad een full frame camera en de tijd nemen voor een foto vind ik geen nadeel. Tenzij je voor een krant werkt.

    En ik gebruik het p systeem

  9. Peter van Veen
    Profiel  Peter van Veen schreef op vrijdag 3 september 2010 om 08:03  | reageer

    Mijn ervaring is dat het meer tijd kost als je dit soort filters gebruikt, wat tegelijkertijd een bepaalde rust geeft. Je hebt meer tijd om overal even over na te denken. Maar je moet je er wel toe zetten om ze daadwerkelijk te gebruiken ipv van gewoon de plaat schieten met de gedachte 'dat fix ik later wel'.

    Wat me overigens wel opvalt is dat veel mensen zo'n filter (t/m een Lee BigStopper toe) gewoon uit hun fikken laten vallen! Gelukkig mij nog niet overkomen... vrolijk

  10. tonv
    Profiel tonv schreef op vrijdag 3 september 2010 om 08:27  | reageer

    Het werken met een grijsverloopfilter lijkt me een uitkomst bij uitgebeten, witte luchten met weinig tekening. Je kunt dat wel gaan onderbelichten maar dan heb je veel nabewerking. En mijn streven is ook meteen goede foto's te schieten en niet achteraf. Dus ga ik zo'n set maar eens aanschaffen. Bedankt voor het artikel.

  11. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op vrijdag 3 september 2010 om 10:33  | reageer

    Zo'n set is ideaal. Als je vanaf statief werkt is HDR een oplossing, maar zonder HDR is er niets wat kan tippen aan zo'n verloop filtertje. Om maar niet van een neutral density filter te spreken. Ik heb zelf het P-systeem en vind dat prima werken.

  12. Ericvv
    Profiel Ericvv schreef op vrijdag 3 september 2010 om 20:28  | reageer

    @libeco, Johannes en Remco, Ik heb in het verleden een topic gestart over Z of P systeem. Ik wil deze blog niet kapen, dus zouden jullie je ervaringen kwijt willen op het forum?

    Ik zou jullie zeer erkentelijk zijn.

  13. EdC
    Profiel EdC schreef op zondag 5 september 2010 om 20:47  | reageer

    Met de nabewerking in Lightroom zie ik bij vergroting nog wel eens een soort bandvorming optreden.

  14. Dirk
    Profiel  Dirk schreef op vrijdag 10 september 2010 om 18:11  | reageer

    Ik gebruik Lee filters en ben er super tevreden over. Research op het web leerde me dat de filters van Cokin kleurzwemen kunnen geven.

    Het geeft inderdaad rust om die manier foto's te maken. Je hebt tijd om wat rond te kijken. Heerlijk. Ik gebruik ze bijna altijd op statief. Het effect dat je met verloopfilters krijgt is veel natuurlijker dan de subtielste HDR of selectief bewerken in photoshop.

    Ik had ook eerst problemen met vignettering, maar die werden veroorzaakt door de opeenstapeling van UV- en verloopfilter. Ik schroef mijn UV filter er nu steeds af voor ik mijn verloopfilters gebruik. Resultaat: geen vignettering meer.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.344 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord