Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erwin Derksen

Exploring Copsa Mica

woensdag 24 november 2010, 22:03 door | 7.489x gelezen | 6 reacties

Dit keer weer een artikel over de meer avontuurlijke vorm van fotografie. Ik heb een tijdje getwijfeld of ik dit artikel moest schrijven, want het is bepaald geen reclame voor Oost-Europa in het algemeen en Roemenië in het bijzonder. Aan de andere kant, het is wel de industriële kant het van het communistische verleden, een verleden waarin zo groot mogelijke mastodonten op soms bizar inefficiënte en vervuilende wijze hun bijdrage leverden aan het perfecte totaalplaatje van 'de partij'.

Waar ik het over heb? Ik heb het over Copsa Mica, een klein dorpje in centraal Roemenië. Het dorpje ligt nabij Sibiu, dat ironisch genoeg onlangs culturele hoofdstad was met een fraai gerestaureerd centrum.

Volgens mijn informatie stonden er in Copsa Mica vanaf de jaren '30, maar pas echt op grote schaal vanaf de jaren ‘50, tot 1993 vrijwel ongewijzigd (!) een tweetal extreem vervuilende fabrieken te werken. Eentje produceerde roet (carbon) de andere deed iets met metalen. Die laatste werkt nog steeds, maar nu (hoop ik) binnen de EU-regelementen qua uitstoot.

Wij wilden weleens kijken hoe het er nu bij staat, met een Nederlands kenteken val je echter erg op, dus dat werd geen succes. We werden al vrij snel aangesproken, hoewel mij niet duidelijk is geworden of je daar nu wel of niet mag komen. Een tweede poging een jaar later met een Roemeens gekentekende traditionele Dacia lukte wel.

Omdat we niet teveel op wilden vallen liet ik de fototas achter en propte ik de camera met 24-70mm f/2.8 lens onder mijn jas. De beste toegang krijg je via het station, dus het is even wachten tot de trein weg is, daarna snel het spoor oversteken zodat je op een paadje langs de originele afrastering terechtkomt.

Uitzicht vanaf het station

En langzaam dichterbij komen, ik kan me zo voorstellen dat men niet zo op 'pottenkijkers' zitten te wachten, alhoewel wij natuurlijk geen kwaad in de zin hebben. Op een gegeven moment maar door een opening een over een uiterst goor greppeltje het terrein op.

Copsa Mica kolos

Deze kolos is al grotendeels ontdaan van waardevolle metalen, al wat rest van dit gebouw is een betonnen karkas, een zeer onheilspellende stilte een niet te definiëren geur en een apart gevoel.

Copsa Mica water

Hoe vervuild zou dit water (en de grond en de groenten uit de moestuintjes) zijn?

Vast staat in ieder geval dat het aantal 'aparte aandoeningen' ver boven de (destijds toch al niet florissante) Roemeense gemiddelden lag. De levensverwachting lag een flink aantal jaren (!) lager. De communisten hadden het slim bekeken; Copsa Mica ligt in een vallei, dus de vervuiling zou mooi blijven hangen, o ja, groenten verkopen in andere districten was niet toegestaan.. Ik zou hier ook niet graag uit iemands tuintje mee-eten.

Dit gebouw stond wat dichter bij de nog steeds functionele fabriek, gezien de wat vijandige opstelling vanuit het bewakershokje (we waren eerder per ongeluk daar het terrein opgereden) en de altijd aanwezige honden zijn we daar maar niet heen gegaan. Ik heb me overigens niet al teveel bezig kunnen houden met een statief, composities, et cetera om niet te lang met de opvallende camera in beeld te zijn. Je weet immers maar nooit en op zo'n terrein zit ik niet te wachten op problemen.

Copsa Mica

Bizar zwart-wit tafereel, dit is toch echt een kleurenfoto. Volgens een reisgids hadden de bewoners van Copsa Mica voor het eerst witte sneeuw in 1994, daarvoor was echt alles diep en diep zwart. (Google maar eens naar wat schaarse oude foto's).

Treinstation Copsa Mica

Hierboven het op zich al desolate station, ligt aan een hoofdverbinding tussen Sibiu en Medias. Treinen in Roemenië is weer een heel ander (leuk!) avontuur trouwens. Humor van LonelyPlanet: "The toilets won't be among your highlights..". Maar het blijft een fantastisch land met ook uitzonderlijk fraaie landschappen, uiterst gastvrije mensen en lekker ongepolijst..

Geen van de foto's zijn overigens nabewerkt, ze komen zo uit de camera.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Erwin Derksen

Over de auteur

Erwin Derksen is werkzaam in de ICT bij Platani en houdt zich ook graag bezig met fotografie. Via de compact camera, een hybride superzoom en een Alpha 350 schiet Erwin nu met een Sony Alpha 550.

6 reacties

  1. Jaap B.
    Jaap B. schreef op woensdag 24 november 2010 om 22:56  | reageer

    Heel boeiende reportage. Wat een spookstad...

  2. ruud
    ruud schreef op donderdag 25 november 2010 om 09:39  | reageer

    Héél bizar en boeiend..

  3. Robert
    Robert schreef op donderdag 25 november 2010 om 10:07  | reageer

    Leuk om te lezen, je voelt je spanning in het verhaal.
    Waarom heb je de foto's niet bewerkt, denk dat je ze nog wel wat heftiger kan maken. Meer contrast, duidelijker luchten en heftiger kleuren kan het effect nog meer vergroten.

  4. LX
    LX schreef op donderdag 25 november 2010 om 12:16  | reageer

    Ik vind de foto's wel goed de sfeer uitstralen van het verhaal. Ik weet dan ook niet of het geheel beter wordt als je de foto's zou bewerken. Wat mij betreft een goed geheel zo!

  5. Derk
    Profiel Derk schreef op donderdag 25 november 2010 om 15:57  | reageer

    @Robert. Wat betreft het bewerken ben ik het wel met je eens, alleen ontbreekt mij de tijd om foto's echt goed na te bewerken. Daarnaast vindt ik dat het nabewerken de zaak vaak niet realistischer maakt (overmatige perfectie) en ik wil juist de werkelijkheid weergeven zoals ie was. Ik vindt het zo af en toe fotograferen leuker dan het nabewerken, hoewel ik me realiseer dat een goede nabewerking zeker wat kan toevoegen.

  6. tonv
    Profiel tonv schreef op vrijdag 26 november 2010 om 06:26  | reageer

    Een bijzonder interessant gegeven! In China (waar ik woon) tref je vooral in remote areas nog veel van zulke taferelen aan. Het is jammer dat je niet de tijd en rust had om er echt alles uit te halen. Gezien de omstandigheden komen je beelden niet verder dan een weergave. Met wat nabewerking kun je de foto's nog wat boost geven. Ik heb het gevoel dat zwart/wit het overigens beter doet.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.165 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord