Ed Coenen

Fotograferen door het vliegtuigraampje

maandag 23 november 2009, 22:50 door | 10.088x gelezen | 14 reacties

Onder vakantiefotografen is het fotograferen van de wolken vanuit het vliegtuigraam een favoriete bezigheid, is mij verteld. De wolkenpartijen imponeren. Zelf vlieg ik een paar keer per jaar voor reportagewerk, maar ik in het vliegtuig er nooit mijn camera bij gepakt. Een paar weken geleden toch maar wel gedaan. Fotograferen vanachter het ovale raampje vol krassen, vegen en vlekken.

De tas staat meestal in het opbergvak boven mijn hoofd, maar een paar weken geleden was het vak vol en stond de tas voor mijn voeten. Op weg van Zuid-Duitsland naar Schiphol waren er weer mooie wolken te zien en de camera was nu bij de hand. Voor en na het schrale broodje was er tijd genoeg om mijn archief aan te vullen met luchtfoto's.

vliegtuigvenster


Het raampje vol krassen en vette vegen en vlekken heeft mij altijd tegengehouden. De vlekken waren met een papieren zakdoekje weg te vegen (of uit te smeren), de krassen en andere beschadigingen van het (kunststof)glas bleven. Maar met het groothoekobjectief tegen het raam gedrukt (zonnekap eraf) kijkt de camera daar meestal doorheen. Al zie ik op sommige foto's nog wel wat kleine onzuiverheden.

Duitsland


Om het objectief tegen het raampje te kunnen drukken heb ik de AF-functie uitgeschakeld. Het zal voor de camera vast niet goed zijn als de AF-motor wil draaien, maar wordt tegengehouden. Belangrijk is uiterard ook de sluitersnelheid. Op kruissnelheid vliegend zal 1/500e minimaal nodig zijn, na de start en voor de landing is een hogere snelheid nodig. 'Flevoland' is met 1/800 gemaakt, zegt de Exif-informatie.

Wolkenpartij


Bij het inzetten van de daling maakte ik de volgende foto, waarin ik in het landschap onder Lelystad herken. Dit is voor mij typisch het beeld door een vliegtuigraam. Een beeld dat door zonlicht vaal is geworden. Geluk speelt een rol: aan de andere kant van het gangpad waren de kleuren mogelijk voller geweest.

Flevoland


Met behulp van 'pseudo-HDR' -combinatie van één foto in een aantal belichtingen- heb ik er de volgende foto van kunnen maken. De wolken zijn iets grijzer geworden, maar dat past bij mijn herinnering aan dit moment.

bewerking


Er valt nog meer aan te sleutelen, de voorgrond zou iets meer warmte mogen krijgen om diepte in het beeld te krijgen. Voor vandaag laat ik het hierbij. Volgende keer probeer ik weer een plaatsje bij het raam te kunnen bemachtigen. En dan gaat de camera opnieuw niet in het bagagevak boven het hoofd.

Ed Coenen

Over de auteur

Ed Coenen is onder meer reportagefotograaf. Hij ziet zijn foto's afgedrukt in tijdschriften.

GRATIS E-BOEK

25 Tips voor Fotografen

Praktische tips over apparatuur, camera-instellingen, compositie, nabewerking en flitsen. Je ontdekt:

Wat de beste camera is om mee te fotograferen

Hoe je de juiste belichting instelt, ook als je camera het even niet meer weet.

Een tip die ervoor zorgt dat jouw foto's direct aanspreken, zonder ingewikkelde techniek.

ebook: 25 Tips voor Fotografen

Gratis e-boek: 25 Tips voor Fotografen.

Maak indruk met jouw foto's!

Ontvang kosteloos wekelijks fotografietips en direct mijn e-boek met 25 tips voor betere foto's.

ebook: 25 Tips voor Fotografen
Je naam Je e-mailadres

14 reacties

 1. tonv
  tonv schreef op dinsdag 24 november 2009 om 07:07

  De vieze, bekraste vliegtuigramen hebben me er tot nu toe van weerhouden de vaak adembenemend mooie wolkenpartijen te fotograferen. Maar de EdC-techniek gaat daar vanaf nu verandering in brengen. De laatste foto is erg fraai en beslist de moeite waard om er nog wat meer uit te halen. Veelzijdig ben je zonder meer Ed: Trafo monstertransport, Paddestoelen in de Ijfel, kleurrijke vorkheftrucks en nu Aerial photography. Ik ben benieuwd waar je ons de volgende keer mee gaat verrassen!

 2. Leo
  Leo schreef op dinsdag 24 november 2009 om 11:27

  Mooie foto's. En ik herken de uitdaging om de foto helderder te krijgen. Vaak zit er zo'n blauwzweem over heen, die je ook in de bergen vaak ziet.

 3. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op dinsdag 24 november 2009 om 12:08

  Vanwege de bekraste ramen vroeg ik voor de fotoreis die ik in 2011 naar Namibie organiseer, een vliegtuig waarvan de ramen onder de vleugels zitten en ramen die open kunnen. We maken dan een rondvlucht boven de beroemde zandduinen en dan wil je natuurlijk geen groezelige foto's! Inmiddels begreep ik van een collega dat met het openen van de ramen er zoveel trek op je camera (en jou) komt, dat fotograferen bijna onmogelijk wordt. Gezien jouw resultaten toch maar gewoon door het raampje fotograferen!

 4. EdC
  Profiel EdC schreef op dinsdag 24 november 2009 om 21:05

  Liesbeth, als je het aandurft kan ik je een helicoptervlucht aanbevelen. Deur open, niet het hoog boven de aarde, maar ook niet zo laag dat woestijnzand je het werken onmogelijk maakt. Je camera met zoveel mogelijk riemen aan jezelf en aan de heli vastleggen. Maar een vliegtuigje op niet te grote hoogte moet ook kunnen. Dan is een heel hoge sluitersnelheid wel nodig, lijkt mij.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.415 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord