Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ed Coenen

Fotograferen door het vliegtuigraampje

maandag 23 november 2009, 22:50 door | 11.390x gelezen | 14 reacties

Onder vakantiefotografen is het fotograferen van de wolken vanuit het vliegtuigraam een favoriete bezigheid, is mij verteld. De wolkenpartijen imponeren. Zelf vlieg ik een paar keer per jaar voor reportagewerk, maar ik in het vliegtuig er nooit mijn camera bij gepakt. Een paar weken geleden toch maar wel gedaan. Fotograferen vanachter het ovale raampje vol krassen, vegen en vlekken.

De tas staat meestal in het opbergvak boven mijn hoofd, maar een paar weken geleden was het vak vol en stond de tas voor mijn voeten. Op weg van Zuid-Duitsland naar Schiphol waren er weer mooie wolken te zien en de camera was nu bij de hand. Voor en na het schrale broodje was er tijd genoeg om mijn archief aan te vullen met luchtfoto's.

vliegtuigvenster


Het raampje vol krassen en vette vegen en vlekken heeft mij altijd tegengehouden. De vlekken waren met een papieren zakdoekje weg te vegen (of uit te smeren), de krassen en andere beschadigingen van het (kunststof)glas bleven. Maar met het groothoekobjectief tegen het raam gedrukt (zonnekap eraf) kijkt de camera daar meestal doorheen. Al zie ik op sommige foto's nog wel wat kleine onzuiverheden.

Duitsland


Om het objectief tegen het raampje te kunnen drukken heb ik de AF-functie uitgeschakeld. Het zal voor de camera vast niet goed zijn als de AF-motor wil draaien, maar wordt tegengehouden. Belangrijk is uiterard ook de sluitersnelheid. Op kruissnelheid vliegend zal 1/500e minimaal nodig zijn, na de start en voor de landing is een hogere snelheid nodig. 'Flevoland' is met 1/800 gemaakt, zegt de Exif-informatie.

Wolkenpartij


Bij het inzetten van de daling maakte ik de volgende foto, waarin ik in het landschap onder Lelystad herken. Dit is voor mij typisch het beeld door een vliegtuigraam. Een beeld dat door zonlicht vaal is geworden. Geluk speelt een rol: aan de andere kant van het gangpad waren de kleuren mogelijk voller geweest.

Flevoland


Met behulp van 'pseudo-HDR' -combinatie van één foto in een aantal belichtingen- heb ik er de volgende foto van kunnen maken. De wolken zijn iets grijzer geworden, maar dat past bij mijn herinnering aan dit moment.

bewerking


Er valt nog meer aan te sleutelen, de voorgrond zou iets meer warmte mogen krijgen om diepte in het beeld te krijgen. Voor vandaag laat ik het hierbij. Volgende keer probeer ik weer een plaatsje bij het raam te kunnen bemachtigen. En dan gaat de camera opnieuw niet in het bagagevak boven het hoofd.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ed Coenen

Over de auteur

Ed Coenen is onder meer reportagefotograaf. Hij ziet zijn foto's afgedrukt in tijdschriften.

14 reacties

 1. tonv
  tonv schreef op dinsdag 24 november 2009 om 07:07  | reageer

  De vieze, bekraste vliegtuigramen hebben me er tot nu toe van weerhouden de vaak adembenemend mooie wolkenpartijen te fotograferen. Maar de EdC-techniek gaat daar vanaf nu verandering in brengen. De laatste foto is erg fraai en beslist de moeite waard om er nog wat meer uit te halen. Veelzijdig ben je zonder meer Ed: Trafo monstertransport, Paddestoelen in de Ijfel, kleurrijke vorkheftrucks en nu Aerial photography. Ik ben benieuwd waar je ons de volgende keer mee gaat verrassen!

 2. Leo
  Leo schreef op dinsdag 24 november 2009 om 11:27  | reageer

  Mooie foto's. En ik herken de uitdaging om de foto helderder te krijgen. Vaak zit er zo'n blauwzweem over heen, die je ook in de bergen vaak ziet.

 3. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op dinsdag 24 november 2009 om 12:08  | reageer

  Vanwege de bekraste ramen vroeg ik voor de fotoreis die ik in 2011 naar Namibie organiseer, een vliegtuig waarvan de ramen onder de vleugels zitten en ramen die open kunnen. We maken dan een rondvlucht boven de beroemde zandduinen en dan wil je natuurlijk geen groezelige foto's! Inmiddels begreep ik van een collega dat met het openen van de ramen er zoveel trek op je camera (en jou) komt, dat fotograferen bijna onmogelijk wordt. Gezien jouw resultaten toch maar gewoon door het raampje fotograferen!

 4. EdC
  Profiel EdC schreef op dinsdag 24 november 2009 om 21:05  | reageer

  Liesbeth, als je het aandurft kan ik je een helicoptervlucht aanbevelen. Deur open, niet het hoog boven de aarde, maar ook niet zo laag dat woestijnzand je het werken onmogelijk maakt. Je camera met zoveel mogelijk riemen aan jezelf en aan de heli vastleggen. Maar een vliegtuigje op niet te grote hoogte moet ook kunnen. Dan is een heel hoge sluitersnelheid wel nodig, lijkt mij.

 5. EdC
  Profiel EdC schreef op dinsdag 24 november 2009 om 21:16  | reageer

  @Leo. De blauwzweem en de fletse kleuren zijn inderdaad een probleem. Je bent een avondje bezig om met de schuiven (ik gebruik die van Ligtroom) de zweem weg te halen. De graduate filter van Lr is handig om de gepolariseerde blauwe lucht af te zwakken (als je dat wilt). Daarna is het kijken wat je met pseudo-HDR kan verbeteren.

  @tonv. Geen idee wat ik de volgende keer breng. De komende dagen ben ik weer vaak op pad en misschien levert dat een nieuw verhaal op.

 6. mreys
  Profiel mreys schreef op dinsdag 24 november 2009 om 23:18  | reageer

  Gewoon je iPhone nemen.

 7. EdC
  Profiel EdC schreef op dinsdag 24 november 2009 om 23:39  | reageer

  @mreys. Dan zie ik een fraaie foto, zelfs op een gewoon computerscherm. Maar wat is nu jouw bijdrage aan de discussie? Als je een gouden tip hebt, laat hem horen. We leren hier graag van elkaar. vrolijk

 8. rbrt
  Profiel rbrt schreef op woensdag 25 november 2009 om 00:45  | reageer

  Ik vind de opmerking/link van mreys best een zinvolle bijdrage.
  Je schrijft over het wel/niet cameratas bij de hand moeten houden, over AF-motors en over sluitertijden. Terwijl je dus - gouden tip? - met een iphone voor het grijpen en op-de-goed-geluk-stand ook fraai beeld kan schieten.
  Ik weet wel waar ik de voorkeur aan zou geven tijdens een vliegreis.

 9. Jac Trum
  Profiel  Jac Trum schreef op woensdag 25 november 2009 om 00:47  | reageer

  Liesbeth het valt allemaal wel mee hoor met dat fotograferen uit een open raam. Ik heb zo duizenden luchtfoto's gemaakt (voor professionele doelen) uit Cessna's bijvoorbeeld. Bij luchtfoto's is het wel erg belangrijk of je met het licht mee kunt fotograferen of het licht tegen hebt. Met licht mee zijn de foto's in het algemeen veel helderder. Verder wil een polafilter wel helpen. Maar ook vanuit verkeersvliegtuigen heb ik regelmatig erg mooie plaatjes kunnen schieten. Die sluitertijd valt ook wel mee, want de snelheid ten opzichte van de grond is op wat grotere hoogte relatief.

 10. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op woensdag 25 november 2009 om 15:58  | reageer

  @Ed en Jac, jullie maken de keus er niet makkelijker op! Men gaat namelijk binnenkort in het betreffende gebied ook vliegen met helikopters..... Dat met het licht mee fotograferen gaat wel lukken, de zon gaat aan de goede kant onder (we vliegen aan het eind van de middag). Ed noemt 1/500 (of korter) als sluitertijd, naar ik aanneem niet alleen vanwege de snelheid, maar ook vanwege de trillingen van het vliegtuig/de helikopter? En: we vliegen minder hoog dan Ed deed, is mijn 70-200 toereikend?

 11. EdC
  Profiel EdC schreef op woensdag 25 november 2009 om 20:37  | reageer

  @Jac Trum. Boven de wolken is een sluitersnelheid van pakweg 1/500 voldoende. langzamer ben ik niet gegaan. Boven Flevoland was de snelheid van het vliegtuig al aardig hoger.
  Bij het fotograferen door het raampje van een verkeersvliegtuig werkt het venster als pola, lijkt het. Maar het kan zijn dat met dat ooit is verted en dat ik het nu denk te zien. vrolijk

  @Liesbeth. Ik zou voor de helicopter kiezen. Dat is ook zonder camera al een belevenis, kan ik je na drie vluchten verzekeren. Een 70-200 lijkt me een prima objectief voor jouw beoogde luchtfotografie.

 12. Robbie Veldwijk
  Profiel  Robbie Veldwijk schreef op vrijdag 27 november 2009 om 15:39  | reageer

  Nou dat ziet er toch wel erg leuk uit zo! Mooi platen zijn het, is ook altijd leuk om te proberen (heb het zelf ook vaak gedaan)...

 13. mreys
  Profiel mreys schreef op zaterdag 28 november 2009 om 11:40  | reageer

  tnx rbrt, ben ik even blij dat iemand de moeite heeft gedaan om de lange uitleg te verschaffen voor EdC knipoog
  Of zoals Chase Jarvis het zegt: de beste camera is de camera die je bij de hand hebt!

 14. NielsThijssen
  Profiel  NielsThijssen schreef op dinsdag 1 december 2009 om 00:08  | reageer

  September j.l. zelf foto's gemaakt vanuit een 2-motorig vliegtuig (met raam onder de vleugels). Met de 70-300VR (let op juiste VR-mode!, RTFM knipoog ) kon ik toch aardige resultaten pakken, zoals de Rainbow Bridge in/op Lake Powell.

  Moet zeggen dat het me toch verbaasde dat je scherpe foto's kon maken. Door juist te focussen op objecten ver van je vandaan, vallen evt. krasjes in het glas gewoon niet meer op/waarneembaar.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.032 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord