Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ed Coenen

Fotoreportage; op naar de MSC Beatrice

maandag 6 april 2009, 19:06 door | 10.127x gelezen | 14 reacties

Anderhalve week geleden zat de uitnodiging voor de pers in de mailbox. Zaterdag of zondag 4 of 5 april komt de MSC Beatrice naar de Rotterdamse haven en voor belangstellenden was er gelegenheid voor een kort bezoek aan dit grote containerschip. Mijn aanmelding ging direct retour. Het werd uiteindelijk zondag. En het weer zat mee.

Kade


Voorbereiding
Vooraf had ik geen idee wat ik tegen zou komen en wat, waar en uit welke hoek ik zou kunnen fotograferen. Bij elke fotoreportage maak ik in een inschatting van wat ik nodig zal hebben. Voor deze fototocht vond ik mijn medium-rugtas voldoende, met daarin mijn oude combi Canon 20D met 28-75mm Tamron en de nieuwe combi van Canon 5D mk II met 16-35mm. De batterijen vers opgeladen, kaarten geformatteerd en wat proviand in een leeg vakje.

Voor deze tocht besloot ik mijn statief thuis te laten. Dat ook nog meesjouwen aan boord leek met niet handig. Vooral de gangway, de trap omhoog vanaf de kade wiebelt en dan is een statief niet handig. Chapeau voor de cameramensen die ook aanwezig waren.

Nadrukkelijk stond in de uitnodiging dat een geldig identiteitsbewijs moest worden meegenomen. Die moet je altijd op zak hebben, maar al helemaal als je zee- en binnenvaartterminals kunt bezoeken. Sinds november 2001 gelden in het havengebied internationale veiligheidswetten en dat betekent dat bezoekers van havenbedrijven 'bekend' moeten zijn en geregistreerd worden. Op veel plaatsen wijzen borden op deze 'ISPS'-wetgeving.

ISPS wetgeving


Het weer
Ook de weersverwachting gevolgd. Zondag zou een zonnige dag worden, maar zaterdagavond was de voorspelling: droog, af en toe zon. Niet heel warm en daarom 'goed Marathon-weer', volgens Rotterdamse weervoorspeller. Toch maar een lensdoekje meegenomen om eventuele regendruppels te verwijderen. Achteraf niet nodig, maar een uurtje eerder lag het schip wel in een koude, dichte mist.

Bij de ingang van de containerterminal verzamelde zich een klein groepje belangstellenden, waaronder een paar journalisten van RTV Rijnmond, enkele scheepvaartjournalisten en enkele functionarissen van het havenbedrijf en rederij. Na de controle van identiteiten en een door een security-busje begeleide rit kwam de club bij het schip.

Op dat moment is zo'n schip een lange zwarte muur, met hoog boven je wat containers. Aan boord ging de lift direct door naar de brug. Daar was ruim de tijd voor het maken van foto's. Eigenlijk maakte op die paar vierkante meter iedereen ongeveer dezelfde foto's, ook later nog bij het begeleide fotomoment bij de trossen. Camera (full-frame of niet), objectief en inzicht maken toch steeds een ander beeld. In iedere geval heeft iedere fotograaf of filmer zijn eigen of redactionele stock weer aangevuld.

Uitzicht


Inlezen
Een andere voorbereiding is het inlezen. Ik weet wel wat van schepen en havenbedrijvigheid, maar het is niet mijn dagelijks werk. Op Google vind ik dat het schip eigendom is van de Mediterranean Shipping Company, een in Zwitserland gevestigde rederij.

Ook lees ik dat het een schip is met een lengte van 366 meter en een transportcapaciteit van 14.000 teu. Een teu is een maat om de grootte van een containerschepen aan te geven en staat voor het equivalent van twenty feet unit, een container met een lengte van twintig voet. Dit schip zou veertienduizend twintigvoets containers kunnen meenemen, maar omdat er tegenwoordig veel veertigvoeters mee op reis gaan, is het werkelijk aantal containers aan boord minder. Maar je blijft dan toch praten over een paar duizend containers.

Die zijn niet allemaal voor, of afkomstig uit Rotterdam. Het schip vaart in de Silk Service van de rederij en dat is de naam van een constante rondvaart tussen China, Singapore, het Midden Oosten, Piraeus (Griekenland), Valencia (Spanje) en het noordwesten van Europa. In elke haven worden containers gelost en aan boord genomen.

Tros


Antwerps feestje
Het schip ligt maandag in de Engelse containerhaven Felixstowe en wordt dinsdagmiddag rond een uur of vier bij het sluizencomplex Berendrechtsluis-Zandvlietsluis in Antwerpen-Noord verwacht. Daar staat het schip en de bemanning een feestje te wachten. Een paar maanden geleden besloten Vlaanderen en Nederland dat dit soort enorme schepen de Westerschelde mogen opvaren en de MSC Beatrice is de eerste. De recordhouder sinds november vorig jaar was de Chinese Cosco Oceania, een schip met een capaciteit van 10.062 TEU.

Het havenbedrijf van Antwerpen heeft drie locaties op zijn website gezet waar het schip op korte afstand van kijkers en fotografen zal passeren: Walsoorden in Zeeuws-Vlaanderen, de dijk bij de bocht van Bath (wel tegenlicht, waarschijnlijk) en bij de Berendrechtsluis (Kaai 869) in Antwerpen.

Als de planning van het havenbedrijf klopt, dan passeert het schip rond 12.00 uur Vlissingen. Volgens spotters en hobby-fotografen van schepen (en dat zijn er heel wat, valt me op) is vooral Walsoorden een prachtige locatie omdat je de schepen daar bijna zou kunnen aanraken. Overigens, het schip móét op tijd zijn, want alleen bij hoogtij kan hij over de Westerschelde varen.

Overzicht


Maasvlakte
Na het bezoek heb ik nog even een wandeling in de omgeving gemaakt en de fotovoorraad nog wat verder aangevuld. Voor wie die buurt ook eens wil verkennen; er vaart een fast ferry voor fietsers en wandelaars vanaf Hoek van Holland naar de Maasvlakte. Voor automobilisten zijn langs de hoofdweg een aantal parkeerplaatsen aangelegd.

Industrie

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ed Coenen

Over de auteur

Ed Coenen is onder meer reportagefotograaf. Hij ziet zijn foto's afgedrukt in tijdschriften.

14 reacties

 1. Thomas Dral
  Profiel  Thomas Dral schreef op maandag 6 april 2009 om 21:59  | reageer

  Kijk dat zijn nog eens leuke uitjes om voor uitgenodigd te worden. Het is absoluut geen straf om op dit soort's schepen te mogen fotograferen.

  Mooi artikel en mooie foto's

 2. Casper de Graaf
  Profiel  Casper de Graaf schreef op dinsdag 7 april 2009 om 00:28  | reageer

  Mooi artikel, leest ook lekker. En zeker geen verkeerd uitje. Spectaculaire gevaartes daar!

 3. hbj
  Profiel hbj schreef op dinsdag 7 april 2009 om 07:59  | reageer

  Bedankt voor de tip! Ik zal er bij zijn in de Bathse Bocht en aan de Zandvlietsluizen. Zoiets is altijd een mooi fotomoment.

 4. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op dinsdag 7 april 2009 om 10:15  | reageer

  Mooi groothoek effect en diepte op je vierde foto.

 5. Digireflex
  Profiel Digireflex schreef op dinsdag 7 april 2009 om 10:24  | reageer

  Mooi zeg. Beetje jaloers hoor. Ik was zondag op uitnodiging bij Smit Rotterdam en daar vertelde ze al over de sleep van dit schip in de radiokamer waar wij een kleine uitleg hebben gekregen voordat wij de werf op gingen.

 6. EdC
  Profiel EdC schreef op dinsdag 7 april 2009 om 17:25  | reageer

  @hbj. Is het nog wat geworden?

  @Digireflex. Was er geen mogelijkheid aan boord van een sleper mee te gaan? Dat had misschien ook een mooie plaat opgeleverd.

 7. Serge
  Profiel Serge schreef op dinsdag 7 april 2009 om 18:18  | reageer

  Moet wel de moeite zijn om aan boord van zo'n schip te kunnen rondlopen.
  Vorig jaar had ik nog plannen om een fotografisch project uit te werken rond containerschepen maar mijn aanvragen tot fotograferen zijn nooit beantwoord geweest.

 8. Digireflex
  Profiel Digireflex schreef op woensdag 8 april 2009 om 10:04  | reageer

  @EdC ik heb me kaartje achter gelaten met die verstanden dat ze me bellen als er weer eens iets speciaals in de haven ligt of staat te gebeuren. Ik heb gemeld dat ik wel eens wat actie wilde vastleggen.

  Hier is een foto van de Giant 4 ballasttank te vinden.

  Groet Rob

 9. EdC
  Profiel EdC schreef op woensdag 8 april 2009 om 20:37  | reageer

  @Digireflex. Succes. Probeer je binnen te werken in de club van havenfotografen in het Rotterdamse, waaronder keien zoals Ben Wind en Freek van Arkel.

 10. Digireflex
  Profiel Digireflex schreef op donderdag 9 april 2009 om 10:12  | reageer

  @EdC bedankt voor de tip

 11. tonv
  Profiel tonv schreef op donderdag 9 april 2009 om 18:30  | reageer

  Aanstekelijk artikel Ed. Vooral die eerste foto vanuit dat lage standpunt is smashing! Ook ik ben een liefhebber van schepen en havens maar zo'n gigant als de Beatrice heb ik nooit voor m'n lens gehad...

 12. EdC
  Profiel EdC schreef op donderdag 9 april 2009 om 21:10  | reageer

  @tonv. Dat wordt voor jou dan een reisje naar een van de havens waar de lading aan boord gaat: Shanghai, Xiamen of Chiwan. vrolijk

 13. Canonlover
  Canonlover schreef op vrijdag 10 april 2009 om 12:35  | reageer

  Jaloers! Ik had er graag een vrije dag voor opgeofferd. Inderdaad zie ik veel foto's en een paar video's vanaf dezelfde standpunten gemaakt. Dit is meer een (foto)reportage over 'the making of'. Met een mooie eerste foto.

 14. EdC
  Profiel EdC schreef op vrijdag 17 april 2009 om 19:30  | reageer

  Voor diegene die nog graag een groot containerschip willen fotograferen: in Antwerpen komen op korte termijn nog een paar zusterschepen van de MSC Beatrice binnen. Op 19 april verwacht de stad de Luciana (19 april) en vervolgens de Sola (29 april), de Danit (4 mei), de Daniella (27 mei) en de Ivana (1 juni). Het zal dan een stuk rustiger zijn dan bij de binnenkomst van de Beatrice, neem ik aan.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.154 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord