Actie: 100+ fotografiecursussen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Mark de Roo

Groot fotoproject; naaktmodellen en water

zaterdag 10 juli 2010, 23:58 door | 22.934x gelezen | 18 reacties

Het was een plan dat al een tijd door mijn hoofd heen spookte; een grote watershoot. Uiteindelijk heb ik dit plan dan op 27 juni jongstleden uitgevoerd. Sinds 2006 houd ik me wisselend bezig met water fotosessies. Toen ik begon was ik één van de weinigen die zich bij dit soort foto's bezig hield. Dat blijft echter nooit lang zo in fotografieland als iets succesvol blijkt.

Daarom wilde ik iets maken dat meer onderscheidend is. In april hebben we al een fotoshoot gedaan van tien vrouwen liggend in water. Het thema vallend water in XXL kon daardoor ook niet achter blijven. Wellicht gaan we de volgende keer voor een XXXL.

XXL fotoshoots zijn ook extra groot in opzet, je hebt te maken met veel regelwerk. Meer mensen met wie je werkt. En met meer vragen. Maar ook zit je met meer vragen naar jezelf over de dag; hoe moet het gaan werken, hoe zet ik mijn idee om naar beeld. Je kan wel iets willen, maar het moet ook nog maar eens mogelijk zijn. Gelukkig denken we in oplossingen en niet in problemen.

Vallend water is een stuk moeilijker qua opzet dan die met de waterbak. Voor vallend water moet er meer gebouwd worden, worden afgestemd en worden gezekerd. Ook wordt het steeds moeilijker om, namate je een waterbundel groter maakt, deze nog mooi af te beelden. Dus hierin lag ook een nieuwe uitdaging. Het heeft veel uitzoekwerk gevergd om uit te vissen welke materialen het beste zouden werken.

Teamwork
Dit soort fotoshoots doe je ook niet alleen, maar met een groep mensen. Hierbij heb ik weer een groep kunnen samenstellen om trots op te zijn om mee te werken. De shoot zelf heb ik samen met mijn collega en vriend John Geven uitgevoerd. Hij heeft nog steeds meer ervaring dan ik wat betreft groepen.

En bovendien, zulk soort grote fotoshoots moet je niet meer alleen willen uitvoeren. Meer ogen zien veel meer dan één. Zeker bij zo'n groot geheel. Welk je zelf maar door een kleine zoeker ziet. Daarnaast had ik ook nog hulp van visual artist Nico Swartz, en van mijn visagisten.

Opbouwen
Mijn wens was dat de modellen in een kant en klare set zouden stappen. De opzet van de shoot was al een dag van tevoren gestart. We zijn een dag bezig geweest om alles op te bouwen en de puntjes op de spreekwoordelijke i te zetten. Dit heeft als voordeel dat je problemen al van tevoren tegen komt en niet tijdens de fotoshoot.

Tijdens de opbouw loop je toch tegen allemaal kleine probleempjes die wel de volledige aandacht eisen. Of zelfs tot aanschaf van extra materialen leiden. Op de dag van opname hoefde er daardoor alleen nog maar wat fijne finetuning plaats te vinden. Hierdoor kun je ook op een ontspannen manier werken. Je moet het namelijk ook niet willen dat je een beetje zit aan te klooien op een dergelijke fotoshoot.

Deze foto heb ik vanzelfsprekend geschoten met de Phase One P40+ Simpelweg omdat deze voor dit soort werk het meest geschikt is. Ten eerste vanwege de resolutie, dit geeft meer ruimte bij het editten van het beeld. Maar ook vanwege de extra diepte van het beeld dat een dergelijke camera heeft ten opzichte van iedere digitale spiegelreflex. Daarnaast is het ook een geweldige camera om mee te werken.

We schoten die dag vanwege de aard van het beeld thetered aan de iMac. Op die manier hadden we meteen een goede impressie van wat er geschoten werd. Maar je ziet ook veel meer kleine dingen aan het beeld waarop vervolgens met gemak op kon worden ingegrepen. Ook kunnen er meerdere mensen tegelijk meekijken, die natuurlijk ook meer zien dan één.

Watershoot XXL


Na afloop van de shoot mocht iedereen nog eens appart op de foto. Om practische redenen heb ik dit voornamelijk op de Canon kleinbeeld gefotografeerd, maar ook met de Phase One voor sommige beelden!

Qua verlichting maak ik het liefst gebruik van mijn eigen Hensel spullen omdat die het door wat modificaties het meest geschikt zijn voor dit soort shoots. Maar tegelijk hebben we wat Profoto lichten ingevoegd in de set. Hoewel Profoto een goed merk is heb ik toch een voorkeur voor Hensel generatoren omdat deze beter instelbaar zijn dan de Profoto generatoren.

In een groot beeld zijn ook de kleine details belangrijk. Zeker ook omdat we op hoge resolutie schoten. Voor haar en visagie heb ik die dag de hulp van twee visagisten gehad, namelijk Eefje Klijn en Sanne van der broek. Over de kleding hoefde we ons uiteraard niet druk te maken.

Filmpje van de shoot
Van de shoot is ook nog een filmpje gemaakt. Deze werd gemaakt door Jos Klijn van Congo Blue. Dit filmpje geeft een hele mooie impressie van de dag. En daarnaast is het ook nog eens op een mooie manier gefilmd, zonder dat er meer wordt blootgegeven van de modellen dan op de foto die er gemaakt werd. Het filmpje verteld ook meer dan dat ik kan beschrijven.


Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Mark de Roo

Over de auteur

Om een duidelijk beeld te krijgen van het werk van Mark de Roo zou je zijn site moeten bekijken. De vorm van fotografie die daarop staat is voornamelijk gericht op modelfotografie en ge-ensceneerde fotografie.

18 reacties

 1. PSpotter Fotografie
  PSpotter Fotografie schreef op zondag 11 juli 2010 om 08:05

  "Deze video is verwijderd in verband met het schenden van de gebruiksvoorwaarden"

  Toch iets teveel 'bloot' gegeven....
  Jammer, ik had graag gezien hoeveel tijd en moeite er vaak achter een, naar het lijkt, simpele foto schuilt.

 2. Mark de Roo
  Profiel Mark de Roo schreef op zondag 11 juli 2010 om 09:57

  Yes, we hebben het opgemerkt. Dit filmpje wordt ook in de US vertoond. Youtube moet zichzelf beschermen tegen dat mensen hen gaan sewen. Ik heb een verzoek ingediend dat ze erna gaan kijken wat er mee te gaan doen. Want het vertoond geen exclusieve onderdelen van de dames in kwestie. Voor de tussentijd heb ik het via de server van de filmmaker gehost. Bekijk het filmpje hier.

 3. Niels
  Profiel  Niels schreef op zondag 11 juli 2010 om 12:16

  Hoi Mark,

  Ik had deze gisteren al op je blog gezien. Filmpje deed het niet, maar was wel op youtube te vinden. Wat mij betreft ben je de meester van deze soort waterfotografie! (om over je resterende portfolio maar te zwijgen.. vrolijk)

  Ook de locactie (de studio van John Geven) is mijn persoonlijke favoriet. Ik ben hier trouwens laatst geweest bij "the very best of Calumet". (Kijk hier voor dat verslag)

  Ik ben benieuwd naar je volgende "water" project!

 4. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 11 juli 2010 om 13:16

  @Mark. Kun je een toelichting geven op: "... de extra diepte van het beeld dat een dergelijke camera heeft ten opzichte van iedere digitale spiegelreflex"? Zit die diepte in de camera/sensor of in de objectieven?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.658 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord