Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Mark de Roo

Groot fotoproject; naaktmodellen en water

zaterdag 10 juli 2010, 23:58 door | 23.761x gelezen | 18 reacties

Het was een plan dat al een tijd door mijn hoofd heen spookte; een grote watershoot. Uiteindelijk heb ik dit plan dan op 27 juni jongstleden uitgevoerd. Sinds 2006 houd ik me wisselend bezig met water fotosessies. Toen ik begon was ik één van de weinigen die zich bij dit soort foto's bezig hield. Dat blijft echter nooit lang zo in fotografieland als iets succesvol blijkt.

Daarom wilde ik iets maken dat meer onderscheidend is. In april hebben we al een fotoshoot gedaan van tien vrouwen liggend in water. Het thema vallend water in XXL kon daardoor ook niet achter blijven. Wellicht gaan we de volgende keer voor een XXXL.

XXL fotoshoots zijn ook extra groot in opzet, je hebt te maken met veel regelwerk. Meer mensen met wie je werkt. En met meer vragen. Maar ook zit je met meer vragen naar jezelf over de dag; hoe moet het gaan werken, hoe zet ik mijn idee om naar beeld. Je kan wel iets willen, maar het moet ook nog maar eens mogelijk zijn. Gelukkig denken we in oplossingen en niet in problemen.

Vallend water is een stuk moeilijker qua opzet dan die met de waterbak. Voor vallend water moet er meer gebouwd worden, worden afgestemd en worden gezekerd. Ook wordt het steeds moeilijker om, namate je een waterbundel groter maakt, deze nog mooi af te beelden. Dus hierin lag ook een nieuwe uitdaging. Het heeft veel uitzoekwerk gevergd om uit te vissen welke materialen het beste zouden werken.

Teamwork
Dit soort fotoshoots doe je ook niet alleen, maar met een groep mensen. Hierbij heb ik weer een groep kunnen samenstellen om trots op te zijn om mee te werken. De shoot zelf heb ik samen met mijn collega en vriend John Geven uitgevoerd. Hij heeft nog steeds meer ervaring dan ik wat betreft groepen.

En bovendien, zulk soort grote fotoshoots moet je niet meer alleen willen uitvoeren. Meer ogen zien veel meer dan één. Zeker bij zo'n groot geheel. Welk je zelf maar door een kleine zoeker ziet. Daarnaast had ik ook nog hulp van visual artist Nico Swartz, en van mijn visagisten.

Opbouwen
Mijn wens was dat de modellen in een kant en klare set zouden stappen. De opzet van de shoot was al een dag van tevoren gestart. We zijn een dag bezig geweest om alles op te bouwen en de puntjes op de spreekwoordelijke i te zetten. Dit heeft als voordeel dat je problemen al van tevoren tegen komt en niet tijdens de fotoshoot.

Tijdens de opbouw loop je toch tegen allemaal kleine probleempjes die wel de volledige aandacht eisen. Of zelfs tot aanschaf van extra materialen leiden. Op de dag van opname hoefde er daardoor alleen nog maar wat fijne finetuning plaats te vinden. Hierdoor kun je ook op een ontspannen manier werken. Je moet het namelijk ook niet willen dat je een beetje zit aan te klooien op een dergelijke fotoshoot.

Deze foto heb ik vanzelfsprekend geschoten met de Phase One P40+ Simpelweg omdat deze voor dit soort werk het meest geschikt is. Ten eerste vanwege de resolutie, dit geeft meer ruimte bij het editten van het beeld. Maar ook vanwege de extra diepte van het beeld dat een dergelijke camera heeft ten opzichte van iedere digitale spiegelreflex. Daarnaast is het ook een geweldige camera om mee te werken.

We schoten die dag vanwege de aard van het beeld thetered aan de iMac. Op die manier hadden we meteen een goede impressie van wat er geschoten werd. Maar je ziet ook veel meer kleine dingen aan het beeld waarop vervolgens met gemak op kon worden ingegrepen. Ook kunnen er meerdere mensen tegelijk meekijken, die natuurlijk ook meer zien dan één.

Watershoot XXL


Na afloop van de shoot mocht iedereen nog eens appart op de foto. Om practische redenen heb ik dit voornamelijk op de Canon kleinbeeld gefotografeerd, maar ook met de Phase One voor sommige beelden!

Qua verlichting maak ik het liefst gebruik van mijn eigen Hensel spullen omdat die het door wat modificaties het meest geschikt zijn voor dit soort shoots. Maar tegelijk hebben we wat Profoto lichten ingevoegd in de set. Hoewel Profoto een goed merk is heb ik toch een voorkeur voor Hensel generatoren omdat deze beter instelbaar zijn dan de Profoto generatoren.

In een groot beeld zijn ook de kleine details belangrijk. Zeker ook omdat we op hoge resolutie schoten. Voor haar en visagie heb ik die dag de hulp van twee visagisten gehad, namelijk Eefje Klijn en Sanne van der broek. Over de kleding hoefde we ons uiteraard niet druk te maken.

Filmpje van de shoot
Van de shoot is ook nog een filmpje gemaakt. Deze werd gemaakt door Jos Klijn van Congo Blue. Dit filmpje geeft een hele mooie impressie van de dag. En daarnaast is het ook nog eens op een mooie manier gefilmd, zonder dat er meer wordt blootgegeven van de modellen dan op de foto die er gemaakt werd. Het filmpje verteld ook meer dan dat ik kan beschrijven.


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Mark de Roo

Over de auteur

Om een duidelijk beeld te krijgen van het werk van Mark de Roo zou je zijn site moeten bekijken. De vorm van fotografie die daarop staat is voornamelijk gericht op modelfotografie en ge-ensceneerde fotografie.

18 reacties

 1. PSpotter Fotografie
  PSpotter Fotografie schreef op zondag 11 juli 2010 om 08:05  | reageer

  "Deze video is verwijderd in verband met het schenden van de gebruiksvoorwaarden"

  Toch iets teveel 'bloot' gegeven....
  Jammer, ik had graag gezien hoeveel tijd en moeite er vaak achter een, naar het lijkt, simpele foto schuilt.

 2. Mark de Roo
  Profiel Mark de Roo schreef op zondag 11 juli 2010 om 09:57  | reageer

  Yes, we hebben het opgemerkt. Dit filmpje wordt ook in de US vertoond. Youtube moet zichzelf beschermen tegen dat mensen hen gaan sewen. Ik heb een verzoek ingediend dat ze erna gaan kijken wat er mee te gaan doen. Want het vertoond geen exclusieve onderdelen van de dames in kwestie. Voor de tussentijd heb ik het via de server van de filmmaker gehost. Bekijk het filmpje hier.

 3. Niels
  Profiel  Niels schreef op zondag 11 juli 2010 om 12:16  | reageer

  Hoi Mark,

  Ik had deze gisteren al op je blog gezien. Filmpje deed het niet, maar was wel op youtube te vinden. Wat mij betreft ben je de meester van deze soort waterfotografie! (om over je resterende portfolio maar te zwijgen.. vrolijk)

  Ook de locactie (de studio van John Geven) is mijn persoonlijke favoriet. Ik ben hier trouwens laatst geweest bij "the very best of Calumet". (Kijk hier voor dat verslag)

  Ik ben benieuwd naar je volgende "water" project!

 4. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 11 juli 2010 om 13:16  | reageer

  @Mark. Kun je een toelichting geven op: "... de extra diepte van het beeld dat een dergelijke camera heeft ten opzichte van iedere digitale spiegelreflex"? Zit die diepte in de camera/sensor of in de objectieven?

 5. Jac Trum
  Profiel  Jac Trum schreef op zondag 11 juli 2010 om 16:29  | reageer

  Bij mij liep de video prima, dus Youtube heeft zijn mening misschien al herzien? Waar worden de foto's gepubliceerd Mark?

 6. Mark de Roo
  Profiel Mark de Roo schreef op zondag 11 juli 2010 om 19:44  | reageer

  Dank je Niels. Ik weet het van de Calumet dag, had het artikel al gezien, John zelf ook, zelf kon ik er niet bij zijn die dag.

  @EdC, het bereik wat de phase one kan zien tussen wit en zwart is veel groter, dit wordt ook wel het dynamisch bereik genoemd. Detaillering in de hoge en lage lichten is veel groter. Anders gezegt, hij clipt/bijt minder snel uit. Je kan bijv ook meer definities aan zwart geven.

 7. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 11 juli 2010 om 22:25  | reageer

  Bedankt Mark. Ik ga daar verder op studeren. Als oud-MF-fotograaf (analoge Mamiya 645) blijft het middenformaat trekken.

 8. Henk Hulshof
  Profiel Henk Hulshof schreef op zondag 11 juli 2010 om 23:55  | reageer

  Wat een prachtige plaat zeg! En ik denk dat je vast ook nog hele mooie andere hebt gemaakt, als ik het filmpje zo bekijk.
  Had het een commerciele reden, of heb je het allemaal zelf gefinancierd 'voor de lol'?

 9. Hans vd Broek
  Hans vd Broek schreef op maandag 12 juli 2010 om 10:24  | reageer

  Sjonge wat een gesleep zeg met al dat moois, licht en apparatuur en na april 10 vrouwen dus nu 6 vrouwen...

  Eerlijk, technisch zal het allemaal wel voor elkaar zijn en ja ervaren ok, want dit zullen er niet zoveel doen. Maar wat voegt het toe? Wat wil je er mee zeggen dan? Nogmaals technisch begrijp ik het maar verder..

 10. fotopeter
  Profiel fotopeter schreef op maandag 12 juli 2010 om 14:23  | reageer

  Het resultaat mag er zijn, belichting, standpunt en houding modellen vind ik erg mooi maar hoe langer ik naar de foto kijk des te meer ga ik me ergeren aan de handen op de borst op een of andere manier vind ik het storend in het beeld.

 11. Mark de Roo
  Profiel Mark de Roo schreef op maandag 12 juli 2010 om 15:22  | reageer

  Ik ben gevraagd om op deze site verhalen achter foto's neer te zetten. Hier geef ik graag medewerking aan. Voor de online fotobeoordelingen doe ik het niet.

  Ik heb een eigen mening, en sta achter hetgeen wat ik maak. De energie om comments te schrijven kan in dat geval beter aan een ander gegeven worden.

 12. Jaap B
  Jaap B schreef op maandag 12 juli 2010 om 15:51  | reageer

  Erg mooie foto!

 13. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 12 juli 2010 om 16:22  | reageer

  Geslaagde foto en interessant om te zien hoe groots het project wordt aangepakt, Mark!

 14. SvdSlikke
  Profiel SvdSlikke schreef op dinsdag 13 juli 2010 om 06:29  | reageer

  Wat gaaf om te zien hoe zo'n groot project aangepakt wordt! Leuke beschrijving en mooi filmpje! Het resultaat is erg mooi!

 15. Michael
  Profiel  Michael schreef op dinsdag 13 juli 2010 om 10:41  | reageer

  Erg mooi om te zien hoe groots en professioneel dit project opgepakt is. Zeker het filmpje voegt veel toe. Je ziet dan pas wat er bij komt kijken om zo'n foto te maken!

 16. Marcel Wiegerinck
  Profiel  Marcel Wiegerinck schreef op dinsdag 13 juli 2010 om 13:26  | reageer

  Dat dit allemaal in mijn geboorte dorp gebeurd! Geweldig!

 17. Evert
  Evert schreef op dinsdag 13 juli 2010 om 13:47  | reageer

  Leuk hier een bijdrage van jou te lezen Mark! Uber cool project met een zeer geslaagd resultaat.

 18. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 13 juli 2010 om 19:07  | reageer

  Technisch gezien is het razend knap werk maar het ziet er nogal geënsceneerd uit. Vanzelfsprekend is dat de uitkomst van de verregaande organisatie en voorbereiding. Wat me vooral opvalt in jouw werk is de technische perfectie, wat ik een beetje mis is het toeval en ongedwongenheid. En het bewijs is weer geleverd; bloot verkoopt!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord