Hoe belangrijk is shuttercount bij aanschaf van een tweedehands camera?
maandag 10 mei 2021, 20:10 door Nando Harmsen | 8.156x gelezen | 14 reactiesWil je een tweedehands camera kopen, of verkoop je er eentje? Dan komt de shuttercount altijd aan bod. Hoeveel foto's er met de camera gemaakt zijn is vaak de eerste vraag. Hoe belangrijk is dat? In dit artikel duik ik daar wat dieper op in.
Laat ik eerst even uitleggen waar het om gaat. Elk camera heeft een sluiter. Dit is een mechanisme dat ervoor zorgt dat er gedurende een korte (of langere) tijd licht op de sensor valt. Die tijd is de belichtingstijd, of sluitertijd.
Meestal is dat een fractie van een seconde, maar dat kan ook langer zijn. Sluitertijden tussen de 1/1000 seconde en 1/30 seconde zijn relatief normaal. Langere sluitertijden van 1/15 seconde tot maar liefst 30 seconden komen ook voor, zeker in bepaalde soorten fotografie.
En dan heb je de extreem lange sluitertijden, waarbij de sluiter gedurende een langere periode open is. Dit kan tot minuten lang zijn, of zelfs nog langer. Iemand die een half uur filmt, zal de sluiter een half uur lang open hebben staan.
Ook gebruik van de liveview functie van spiegelreflex camera's zorgt ervoor dat de sluiter open blijft staan. Wist je dat ook mirrorless camera's een mechanische sluiter hebben?
Bewegende delen slijten
Een mechanische sluiter bestaat uit twee gordijnen die even open gaan al de foto gemaakt word. Het eerste gordijn open en laat licht op de sensor vallen, het tweede gordijn sluit dan weer af. Het heet mechanische sluiter omdat de belichtingstijd geregeld wordt door fysiek bewegende delen in de camera.
Omdat het allemaal bewegende delen zijn ontstaat er slijtage. Dat is heel normaal. Daarom zegt een fabrikant dat een camera een gegarandeerde hoeveelheid sluiterbewegingen kan maken.
De kwaliteit van de sluiter bepaalt hoe snel de slijtage ontstaat. Hoe beter de kwaliteit, hoe meer bewegingen gegarandeerd zijn. Hoe beter de kwaliteit, hoe duurder het een sluiter zal zijn.
Voor consumenten camera's wordt er vaak gegarandeerd dat er minimaal tussen de 50.000 en 100.000 bewegingen gemaakt kunnen worden. Dat is de gegarandeerde levensduur van de sluiter. Dit zijn in principe 50.000 tot 100.000 foto's.
Voor de meer professionele camera's liggen die waarden tussen de 200.000 en 300.000 sluiterbewegingen of zelfs meer. De kwaliteit van de sluiter is beter omdat in professioneel gebruik er ook veel meer en intensiever gebruik van de camera gemaakt wordt.
Hoe belangrijk is het aantal sluiterbewegingen?
Er wordt vaak gekeken naar het aantal sluiterbewegingen dat een tweedehands camera gemaakt heeft. Dat geeft een idee hoeveel slijtage de camera heeft... ik zeg het verkeerd, hoeveel slijtage de sluiter kan hebben. Het gaat namelijk slechts over één onderdeel van de camera.
Dit onderdeel kan vervangen worden. Sterker nog, het is ontworpen zodat het relatief eenvoudig vervangen kan worden. Dit doe je niet zelf, maar dit laat je doen door een service centrum. De kosten van een dergelijke vervanging ligt ergens tussen de 150 en 500 euro, afhankelijk van de camera.
Hoe belangrijk is het dan om te kijken naar het aantal sluiterbewegingen bij aanschaf? Mijn inziens hangt dit voornamelijk af van de prijs van de tweedehands camera.
Camera's die een hele hoge shuttercount hebben, kunnen vaak beduidend lager geprijsd zijn waardoor het misschien wel interessant wordt voor aanschaf. Het klopt dat de sluiter mogelijk tegen het einde van de garantie zit. Maar misschien is de prijs van de camera zo laag dat de kosten voor vervanging van de sluiter de aanschaf toch aantrekkelijk maakt.
Het is ook belangrijk om te beseffen dat die garantie van 50.000 of 100.000 sluiterbewegingen alleen over een gegarandeerd aantal gaat. Wie weet kun je wel doorgaan tot 1.000.000 sluiterbewegingen.
Hoeveel is 100.000 foto's?
We nemen de getallen van sluiterbewegingen snel voor lief. We denken er vaak niet bij na hoeveel dat werkelijk is. Hoeveel is bijvoorbeeld 100.000 foto's eigenlijk? Om dat binnen perspectief te plaatsen zal ik een berekening maken.
Stel je maakt elke dag van het jaar 100 foto's. Dat zijn er 700 per week, ongeveer 3.000 per maand, 36.500 foto's per jaar. Je moet dus ongeveer drie jaar elke dag 100 foto's maken om aan die 100.000 sluiterbewegingen te komen.
Voor een professional is dat geen enkel probleem. Als je elke week een bruiloft fotografeert en daarbij 2.000 foto's maakt, heb je die 100.000 sluiterbewegingen in een jaar gemaakt. Alleen zal die bruiloft fotograaf waarschijnlijk een camera hebben die een gegarandeerde 300.000 sluiterbewegingen heeft.
De camera van deze bruiloft fotograaf is waarschijnlijk al na twee jaar afgeschreven. Zou je zo'n camera overnemen, dan kun je nog 100.000 foto's maken voor je aan die 300.000 sluiterbewegingen komt. Dat is drie jaar als je elke dag ononderbroken 100 foto's maakt.
Kortom, zo'n camera met een shuttercount van 200.000 kan heel interessant zijn. Hoeveel foto's maak jij gemiddeld per jaar? Heb je dat al eens uitgerekend? Het kan interessant zijn om dit te doen.
Shuttercount is minder belangrijk dan velen doen voorkomen
Ik ben ervan overtuigd dat het aantal sluiterbewegingen die een tweedehands camera gemaakt heeft minder belangrijk is dan velen doen voorkomen. Het is ook niet een alleenstaand getal. Je moet het tegen het soort camera houden wat te koop wordt aangeboden en de prijs.
Dat getal wat de fabrikant geeft is ook maar soort een garantie. Het vertelt je niet dat de camera stuk is als dat getal behaald wordt. Misschien kun je wel twee keer zo veel foto's maken met die ene sluiter.
Daar staat tegenover dat het ook zomaar kan gebeuren dat een sluiter die gegarandeerd 100.000 keer moet kunnen bewegen na 50.000 keer defect raakt. Dat is dan eenvoudig pech hebben.
Bekijk daarom wat voor camera je wilt hebben, wat de fabrikant garandeert, hoeveel er al mee gefotografeerd is, en wat de prijs is. Als je dan ook weet hoeveel jij zelf fotografeert, of denkt te gaan fotograferen, kun je redelijk goed inschatten of het een goede deal is. Als je maar onthoudt dat een sluiter vervangen kan worden.
Shuttercount achterhalen
Het achterhalen van het aantal sluiterbewegingen die een camera gemaakt heeft kan een uitdaging zijn. Er is software, zowel gratis als betaald, om dit uit te kunnen lezen. Die informatie zit vaak in de EXIF data van een foto.
Toch is het uitlezen niet bij elke camera mogelijk. Canon heeft het moeilijk gemaakt om erachter te komen, maar ook andere merken lopen er niet echt mee te koop lijkt het wel. Het is een kwestie van uitproberen.
Misschien wel de bekendste software is de website https://www.camerashuttercount.com/. Andere mogelijkheden zijn http://www.freeshuttercount.com/, http://www.shuttercounter.com/ en http://www.myshuttercount.com/.
Gebruik van deze software of sites is op eigen risico. Het geeft ook geen garantie op juistheid van de waarde die je terug krijgt. Bedenk altijd dat het aantal sluiterbewegingen van een camera gereset kan worden bij een firmware update of als het tellertje rond is.
Vergeet echter niet Photoshop waarin je de EXIF data ook kunt bekijken. Dit gaat via bestand-bestandsinfo-onbewerkte gegevens. Of via een programma als Irfanview, waarin de exifdata ook af te lezen is. Maar alleen als die informatie ook aanwezig is, natuurlijk. Helaas schrijft niet iedere camera die informatie in zijn geheel in de EXIF.
Wat is jouw mening over shuttercount??
Hoe belangrijk is de shuttercount voor jou? In hoeverre bepaald dit voor jou de kwaliteit van de camera? Of vind je het minder van belang? Laat het weten in een reactie onder dit bericht.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
14 reacties
-
RAWshooter schreef op dinsdag 11 mei 2021 om 15:13 | reageer
Mijn camera heeft zowel een mechanische als een elektronische sluiter. Ik gebruik alleen de laatste en de shuttercount zal me dus jeuken, ook als ik op zoek ga naar een tweedehands exemplaar.
-
Robert schreef op dinsdag 11 mei 2021 om 15:44 | reageer
Is net zoals met auto's.....koop je een tweede hands met weinig kilometers + onderhouds historie of maakt het je niet uit. Voor mij wel. En natuurlijk de deuken en krassen . En bij de camera de gebruiks sporen. Maar das oud nieuws.
Sportieve groet Robert -
Gerard schreef op dinsdag 11 mei 2021 om 16:20 | reageer
Ik ben in bezit van een nikon Z7. Hierbij is bovengenoemde niet van toepassing volgens mijn bescheiden mening.
-
-
Jean schreef op dinsdag 11 mei 2021 om 16:34 | reageer
De uitleg vond ik zeer interressant,ik dacht dat 80a100.000 kliks al redelijk veel was en dat de sluiter makkelijk te vervangen is wist ik ook niet.grts jan
-
Peter schreef op dinsdag 11 mei 2021 om 16:44 | reageer
Ik ben ooit begonnen met een tweedehands camera en heb er aardig wat gebruikt aangeschaft. De algehele indruk van de camera (en de verkoper, als het een particulier betreft) zijn voor mij doorslaggevend. En nog nooit een probleem met een sluiter gehad. Niet bij Olympus, Nikon of Fujifilm, dat zijn de merken die ik had (heb). Hou bij een aanbieding altijd voor ogen, dat als het te mooi lijkt om waar te zijn, het dat waarschijnlijk ook is. Koop niet de eerste de beste en verdiep je in wat je kopen wilt.
-
gast schreef op dinsdag 11 mei 2021 om 16:48 | reageer
Dat is achteraf bepalen als je de camera al hebt gekocht. Hoe doe je dat als je in de winkel staat met de camera in je hand.
-
Willy schreef op dinsdag 11 mei 2021 om 19:19 | reageer
De sluiter van mijn Canon 50D liet het enkele jaren geleden afweten bij minder dan 15.000 clikxs , niet getreurd, camera weggebracht naar het officiële Canon reparatiecentrum in Bergen- op -Zoom . Nieuwe sluiter erin , kost € 250 en 3 maanden reparatie waarborg. Vier maanden na de herstelling was de nieuwe sluiter ook stuk. Ik maak geen foto's in extreme omstandigheden , hoofdzakelijk concertfoto's en daarnaast reis - en familiefoto's. De 50D ligt ondertussen stof te vergaren in de kast ... Ik fotografeer nu met een 5D Mark II én een 5D Mark III.
-
ifiamminghi schreef op dinsdag 11 mei 2021 om 19:38 | reageer
Als je een camera 2de hands koopt van een professionele fotograaf, dan is die shuttercount niet onbelangrijk, maar particulieren halen doorgaans nog geen 20% van het gegarandeerde "klik-aantal"...
Veel belangrijker lijkt me de sensor... professionals wisselen doorgaans minder objectieven (hebben meerdere camera's bij, elk met een gepast objectief), particulieren hebben vaak maar één camera en wisselen veel vaker het objectief, en heel vaak niet in de meest optimale omstandigheden... met sensorvlekken als gevolg! En dat zijn storende dingen hoor!
En ja, shuttercount is één parameter, maar zeker niet de belangrijkste (imho). -
Ernst schreef op dinsdag 11 mei 2021 om 22:16 | reageer
Zelf vind ik shuttercount een non issue; maar wel handig voor een lagere prijs. Ooit een Nikon D800 voor iets minder dan 500 euro kunnen kopen. Stevige gebruikssporen en meer dan 250.000 opnamen. Boeien, met zo'n camera maak je dezelfde foto's als met een mooie . Een camera is gereedschap; niet om mooi in een kast te staan. Tip, als de sluiter kapot gaat, dan kun je je camera meteen laten modificeren zodat je ook in IR kan fotograferen. Dutch Digital Works heeft ooit mijn D5100, die gevallen was, op die manier een 2e leven gegeven
-
Mac schreef op woensdag 12 mei 2021 om 07:52 | reageer
@ifiamminghi
Die sensor kan je makkelijk (laten) reinigen. Dus er is niks aan de hand. Alleen waneer de sensor beschadigd zou zijn, heb je een probleem. -
ifiamminghi schreef op woensdag 12 mei 2021 om 22:48 | reageer
@Mac, idd, een sensor kan je wel is waar makkelijk laten reinigen, maar dat zijn weer extra kosten, dus kun je maar beter reeds bij de aankoop er goed op letten dat er GEEN sensorvlekken zijn...
En het feit dat er sensorvlekken zijn, wil ook ergens zeggen dat de lenzen niet altijd in de meest optimale omstandigheden gewisseld werden, wat dan weer duidt op wat "roekeloosheid" (=minder zorgzaam)... en in die zin, vind ik, de eventuele sensorvlekken wel een belangrijk aandachtspunt (kan ook dienen om een betere prijs te onderhandelen). -
Mac schreef op vrijdag 14 mei 2021 om 08:48 | reageer
@ifiamminghi
Zelfs op camera's met vaste lensen kunnen sensorvlekken hebben (stof kan nu eenmaal overal doordringen, ja ook in camera's die gesealed zijn tegen weersomstandigheden).
En het reinigen kost niet veel, zeker als je het zelf doet. En als je een camera hebt gekocht zonder stof op de sensor, zal je er een lens op moeten doen, met grote kans op op stof op de sensor.
Dus stof op sensor, wil helemaal niet zeggen dat er roekeloos mee is omgegaan, het is nu gewoon eenmaal iets wat voorkomt, en wat niet te voorkomen is.
En als je een tweedehands camera koopt zonder stof op de sensor, wilt dat niet zeggen dat er niet roekeloos mee is omgegaan, mischien is hij gewoon net gereinigd. -
Pater schreef op vrijdag 14 mei 2021 om 16:07 | reageer
Fullframecameras van een prof die nu geen 3000 maar 900 euro is, koop je met een nog lage levensverwachting. Plus de sensor gaat na jaren dode pixels vertonen. Een prof weet wanneer hij verkoopt. De techniek gaat ook vooruit. Geldbesparender is dan een nieuwe apsc te kopen voor datzelfde geld maar met de nieuwste techniek.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Ontdek wat je fotoapparatuur nog waard is
door Elja Trum
-
Waar moet je op letten als je een tweedehands lens koopt?
door Nando Harmsen
-
Waar moet je op letten als je een tweedehandse camera koopt?
door Nando Harmsen
-
4 tweedehands aankopen waar je voorzichtig mee moet zijn
door Nando Harmsen
-
Waar moet je op letten bij de aanschaf van tweedehands apparatuur?
door Marije Weterings
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.386 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.