Nando Harmsen

Hoe belangrijk is shuttercount bij aanschaf van een tweedehands camera?

maandag 10 mei 2021, 20:10 door | 5.866x gelezen | 14 reacties

Wil je een tweedehands camera kopen, of verkoop je er eentje? Dan komt de shuttercount altijd aan bod. Hoeveel foto's er met de camera gemaakt zijn is vaak de eerste vraag. Hoe belangrijk is dat? In dit artikel duik ik daar wat dieper op in.

Laat ik eerst even uitleggen waar het om gaat. Elk camera heeft een sluiter. Dit is een mechanisme dat ervoor zorgt dat er gedurende een korte (of langere) tijd licht op de sensor valt. Die tijd is de belichtingstijd, of sluitertijd.

Meestal is dat een fractie van een seconde, maar dat kan ook langer zijn. Sluitertijden tussen de 1/1000 seconde en 1/30 seconde zijn relatief normaal. Langere sluitertijden van 1/15 seconde tot maar liefst 30 seconden komen ook voor, zeker in bepaalde soorten fotografie.

Nando sluiter minolta xg 1

De sluitertijden van de ouode Minolta XG-1. Tegenwoordig gaan de sluitertijden tot maar liefst 1/8000 sec.


En dan heb je de extreem lange sluitertijden, waarbij de sluiter gedurende een langere periode open is. Dit kan tot minuten lang zijn, of zelfs nog langer. Iemand die een half uur filmt, zal de sluiter een half uur lang open hebben staan.

Ook gebruik van de liveview functie van spiegelreflex camera's zorgt ervoor dat de sluiter open blijft staan. Wist je dat ook mirrorless camera's een mechanische sluiter hebben?

Bewegende delen slijtenEen mechanische sluiter bestaat uit twee gordijnen die even open gaan al de foto gemaakt word. Het eerste gordijn open en laat licht op de sensor vallen, het tweede gordijn sluit dan weer af. Het heet mechanische sluiter omdat de belichtingstijd geregeld wordt door fysiek bewegende delen in de camera.

Omdat het allemaal bewegende delen zijn ontstaat er slijtage. Dat is heel normaal. Daarom zegt een fabrikant dat een camera een gegarandeerde hoeveelheid sluiterbewegingen kan maken.

Nando sluiter in actie
Een animatie van de beweging van een sluiter. Het groene is het eerste gordijn, het rode het tweede gordijn.


De kwaliteit van de sluiter bepaalt hoe snel de slijtage ontstaat. Hoe beter de kwaliteit, hoe meer bewegingen gegarandeerd zijn. Hoe beter de kwaliteit, hoe duurder het een sluiter zal zijn.

Voor consumenten camera's wordt er vaak gegarandeerd dat er minimaal tussen de 50.000 en 100.000 bewegingen gemaakt kunnen worden. Dat is de gegarandeerde levensduur van de sluiter. Dit zijn in principe 50.000 tot 100.000 foto's.

Voor de meer professionele camera's liggen die waarden tussen de 200.000 en 300.000 sluiterbewegingen of zelfs meer. De kwaliteit van de sluiter is beter omdat in professioneel gebruik er ook veel meer en intensiever gebruik van de camera gemaakt wordt.

Nando canon eos 20d

Mijn 15 jaar oude Canon EOS 20D heeft vrijwel zeker meer dan de 50.000 sluiterbewegingen die de fabrikant garandeert gemaakt. De camera werkt nog perfect.


Hoe belangrijk is het aantal sluiterbewegingen?Er wordt vaak gekeken naar het aantal sluiterbewegingen dat een tweedehands camera gemaakt heeft. Dat geeft een idee hoeveel slijtage de camera heeft... ik zeg het verkeerd, hoeveel slijtage de sluiter kan hebben. Het gaat namelijk slechts over één onderdeel van de camera.

Dit onderdeel kan vervangen worden. Sterker nog, het is ontworpen zodat het relatief eenvoudig vervangen kan worden. Dit doe je niet zelf, maar dit laat je doen door een service centrum. De kosten van een dergelijke vervanging ligt ergens tussen de 150 en 500 euro, afhankelijk van de camera.

Hoe belangrijk is het dan om te kijken naar het aantal sluiterbewegingen bij aanschaf? Mijn inziens hangt dit voornamelijk af van de prijs van de tweedehands camera.

Nando custom setup 10

Hoeveel foto's er gemaakt worden hangt erg af van de persoon en waarvoor de camera gebruikt wordt.


Camera's die een hele hoge shuttercount hebben, kunnen vaak beduidend lager geprijsd zijn waardoor het misschien wel interessant wordt voor aanschaf. Het klopt dat de sluiter mogelijk tegen het einde van de garantie zit. Maar misschien is de prijs van de camera zo laag dat de kosten voor vervanging van de sluiter de aanschaf toch aantrekkelijk maakt.

Het is ook belangrijk om te beseffen dat die garantie van 50.000 of 100.000 sluiterbewegingen alleen over een gegarandeerd aantal gaat. Wie weet kun je wel doorgaan tot 1.000.000 sluiterbewegingen.

Hoeveel is 100.000 foto's?We nemen de getallen van sluiterbewegingen snel voor lief. We denken er vaak niet bij na hoeveel dat werkelijk is. Hoeveel is bijvoorbeeld 100.000 foto's eigenlijk? Om dat binnen perspectief te plaatsen zal ik een berekening maken.

Stel je maakt elke dag van het jaar 100 foto's. Dat zijn er 700 per week, ongeveer 3.000 per maand, 36.500 foto's per jaar. Je moet dus ongeveer drie jaar elke dag 100 foto's maken om aan die 100.000 sluiterbewegingen te komen.

Voor een professional is dat geen enkel probleem. Als je elke week een bruiloft fotografeert en daarbij 2.000 foto's maakt, heb je die 100.000 sluiterbewegingen in een jaar gemaakt. Alleen zal die bruiloft fotograaf waarschijnlijk een camera hebben die een gegarandeerde 300.000 sluiterbewegingen heeft.

De camera van deze bruiloft fotograaf is waarschijnlijk al na twee jaar afgeschreven. Zou je zo'n camera overnemen, dan kun je nog 100.000 foto's maken voor je aan die 300.000 sluiterbewegingen komt. Dat is drie jaar als je elke dag ononderbroken 100 foto's maakt.

Firmware 03

Voor een camera zoals de Canon EOS 1Dx mark III wordt maar liefst 500.000 sluiterbewegingen gegarandeerd. Zelfs als er 300.000 op de teller staat is er nog voldoende over om jaren amateurfotografie mee te beoefenen.


Kortom, zo'n camera met een shuttercount van 200.000 kan heel interessant zijn. Hoeveel foto's maak jij gemiddeld per jaar? Heb je dat al eens uitgerekend? Het kan interessant zijn om dit te doen.

Shuttercount is minder belangrijk dan velen doen voorkomenIk ben ervan overtuigd dat het aantal sluiterbewegingen die een tweedehands camera gemaakt heeft minder belangrijk is dan velen doen voorkomen. Het is ook niet een alleenstaand getal. Je moet het tegen het soort camera houden wat te koop wordt aangeboden en de prijs.

Dat getal wat de fabrikant geeft is ook maar soort een garantie. Het vertelt je niet dat de camera stuk is als dat getal behaald wordt. Misschien kun je wel twee keer zo veel foto's maken met die ene sluiter.

Nando RF70 200 review 5

Als je veel actiefotografie doet is de kans dat je 50.000 foto's in een jaar haalt vele malen groter dan als je af en toe wat kiekjes maakt.


Daar staat tegenover dat het ook zomaar kan gebeuren dat een sluiter die gegarandeerd 100.000 keer moet kunnen bewegen na 50.000 keer defect raakt. Dat is dan eenvoudig pech hebben.

Bekijk daarom wat voor camera je wilt hebben, wat de fabrikant garandeert, hoeveel er al mee gefotografeerd is, en wat de prijs is. Als je dan ook weet hoeveel jij zelf fotografeert, of denkt te gaan fotograferen, kun je redelijk goed inschatten of het een goede deal is. Als je maar onthoudt dat een sluiter vervangen kan worden.

Shuttercount achterhalenHet achterhalen van het aantal sluiterbewegingen die een camera gemaakt heeft kan een uitdaging zijn. Er is software, zowel gratis als betaald, om dit uit te kunnen lezen. Die informatie zit vaak in de EXIF data van een foto.

Toch is het uitlezen niet bij elke camera mogelijk. Canon heeft het moeilijk gemaakt om erachter te komen, maar ook andere merken lopen er niet echt mee te koop lijkt het wel. Het is een kwestie van uitproberen.

Misschien wel de bekendste software is de website https://www.camerashuttercount.com/. Andere mogelijkheden zijn http://www.freeshuttercount.com/, http://www.shuttercounter.com/ en http://www.myshuttercount.com/.

Gebruik van deze software of sites is op eigen risico. Het geeft ook geen garantie op juistheid van de waarde die je terug krijgt. Bedenk altijd dat het aantal sluiterbewegingen van een camera gereset kan worden bij een firmware update of als het tellertje rond is.

Nando exif in irfanview

Een screenshot van de exif data van een Nikon NEF bestand in Irfanview. De shuttercount staat er gewoon in vermeld. In dit geval betreft het een foto die met de nieuwe Nikon Z6 II is gemaakt.


Nando exif in PS

De EXIF van een Nikon NEF bestand in Photoshop bestandsinfo geeft ook de shuttercount.


Vergeet echter niet Photoshop waarin je de EXIF data ook kunt bekijken. Dit gaat via bestand-bestandsinfo-onbewerkte gegevens. Of via een programma als Irfanview, waarin de exifdata ook af te lezen is. Maar alleen als die informatie ook aanwezig is, natuurlijk. Helaas schrijft niet iedere camera die informatie in zijn geheel in de EXIF.

Wat is jouw mening over shuttercount??Hoe belangrijk is de shuttercount voor jou? In hoeverre bepaald dit voor jou de kwaliteit van de camera? Of vind je het minder van belang? Laat het weten in een reactie onder dit bericht.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

14 reacties

 1. RAWshooter
  RAWshooter schreef op dinsdag 11 mei 2021 om 15:13

  Mijn camera heeft zowel een mechanische als een elektronische sluiter. Ik gebruik alleen de laatste en de shuttercount zal me dus jeuken, ook als ik op zoek ga naar een tweedehands exemplaar.

 2. Robert
  Robert schreef op dinsdag 11 mei 2021 om 15:44

  Is net zoals met auto's.....koop je een tweede hands met weinig kilometers + onderhouds historie of maakt het je niet uit. Voor mij wel. En natuurlijk de deuken en krassen . En bij de camera de gebruiks sporen. Maar das oud nieuws.
  Sportieve groet Robert

 3. Gerard
  Gerard schreef op dinsdag 11 mei 2021 om 16:20

  Ik ben in bezit van een nikon Z7. Hierbij is bovengenoemde niet van toepassing volgens mijn bescheiden mening.

 4. Nando
  Profiel  Nando schreef op dinsdag 11 mei 2021 om 16:31

  @RAWshooter,
  @Gerard
  Dus jullie gebruiken altijd alleen de elektronische sluiter, ondanks de nadelen daarvan? Nooit de mechanische? En als de tweedehands camera die je zoekt wel altijd met de mechanische zoeker gebruikt is?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.139 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord