Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Waar moet je op letten als je een tweedehandse camera koopt?

maandag 26 april 2021, 20:10 door | 3.700x gelezen | 3 reacties

Ben je op zoek naar een nieuwe camera? Dan kan het interessant zijn om op de tweedehands markt te kijken. Daarmee kun je veel geld besparen.

Met een beetje geluk vind je ook redelijk recente modellen voor een beduidend lager bedrag dan een nieuw exemplaar. Waar moet je op letten als je tweedehands wilt kopen?

Onlangs schreef ik een artikel over vier dingen die extra voorzichtigheid vereisen als je die tweedehands koopt. Er werd in reacties gevraagd waarom ik niet schreef over de dingen waar je op moet letten als je een camera of objectief tweedehands wilt kopen.

Dat artikel ging daar niet over, dus bracht ik dat niet ter sprake. Maar het is wel interessant om dat eens nader te bekijken. Daarom dit artikel over de aandachtspunten bij aanschaf van een tweedehands camera.

Mensen die een nieuwe camera kopen, of stoppen met fotografie, bieden meestal hun oude camera tweedehands aan. Dat kan een goede gelegenheid zijn om een redelijk recent model op te kop te tikken voor een vaak beduidend lager bedrag.

Nando 2nd gebruik

Een camera is een stuk gereedschap dat gebruikt wordt. In welke mate het gebruikt is en onder welke omstandigheden weet je nooit als je tweedehands koopt. Maar zelfs extreme omstandigheden maken een tweedehandse camera niet per se slecht.

Er worden echter ook (hele) oude camera's aangeboden. Oude modellen die of er als nieuw uitzien en nog perfect werken, of versleten en beschadigd zijn. Toch kan ook dit een goede koop zijn, afhankelijk waar je naar op zoek bent.

In dit artikel geef ik je enkele aandachtspunten die je in staat stellen om een goede overweging te maken.

Het geeft geen garantie dat er nooit meer een miskoop gedaan kan worden. Het zorgt er wel voor dat de kans aanzienlijk kleiner wordt.

Doe je huiswerk


Zorg dat je weet wat je wilt. Niet alleen wat je uit wilt geven (wat ook belangrijk is) maar zeker waar je naar op zoek bent. Wil je iets recents, of is een ouder model camera ook goed?

Welke functies wil je hebben, en wat hebben de camera's die je op het oog hebt nieuw gekost. Is het een professioneel gericht model camera? Of zoek je een camera die op de consumentenmarkt gericht is?

Nando 2nd camera fujifilm

Weet wat je wilt kopen en waarom. De specificaties hoeven je niet te overtuigen. De staat van de camera wel.

Dit alles geeft je enig inzicht in wat je kunt verwachten als je op de tweedehands markt gaat zoeken. Een professioneel gericht model camera zal veel meer gebruikssporen hebben dan een op de consumentenmarkt gerichte camera. Er zullen meer foto's mee gemaakt zijn (shuttercount).

Tegelijkertijd zijn de meer pro modellen beter bestand voor ruwer gebruik, en een hogere shuttercount. Meer betekent niet slechter. Spiegel dat ook tegenover de prijs. Een pro camera met 150.000 op de teller kan misschien een betere keuze zijn dan een consumentencamera met maar 50.000 op de teller.

Doe je huiswerk en weet wat je kunt verwachten. Internet is je kennisbank. Maak er gebruik van.

Zijn het foto's van de camera?


Zonder foto's weet je niet wat je koopt. Maar heeft de verkoper wel foto's van de camera zelf gemaakt? Soms wordt er handig een foto van de camera van internet geplukt. Dat is niet wat je wilt zien.

Je wil de camera vooraf kunnen zien, zodat je in kan schatten wat je misschien wil gaan kopen. Is het een enkele foto van de voorzijde, of ook detail foto's. Zitten er foto's van eventuele schade bij?

Nando 2nd camera canon eos20D

Een onduidelijk foto vertelt je niet veel. Vraag om meer en duidelijke beelden voor je serieus gaat overwegen of kijken.

Zie je niet voldoende foto's, vraag er dan naar. Wil de verkoper niet meer foto's sturen, zie dan af van de koop. Maar misschien nodigt de verkoper je uit om te komen kijken. Dat kan ook.

Vraag het hemd van het lijf voor je gaat kijken


De meeste mensen die aanbieden vertellen wat de camera allemaal kan. Hele lijsten met specificaties worden gekopieerd om te vertellen hoe goed de camera is. Jij weet dat al als je je huiswerk gedaan hebt.

Nando 2nd camera canon r

Een relatief nieuwe camera voor een prachtige prijs hoeft niet per se too good to be true te zijn. Maar overtuig jezelf door te vragen.

Wat je wilt weten is hoe de camera gebruikt is. Wat ermee gefotografeerd is, of er schade of slijtage is. In welke staat is de camera? Vraag daarom de verkoper alles wat je wilt weten over de camera.

Het wekt vertrouwen als de verkoper eerlijk vermeld als er schade is of is geweest, of er problemen met de camera zijn en hoe de camera gebruikt is. Vraag altijd verder en neem de volgende vragen als leidraad.

  • Hoe oude is de camera?
  • Waarom verkoop je de camera?
  • Wat heb je ermee gefotografeerd?
  • Hoeveel foto's heb je ermee gemaakt?
  • Heeft de camera schade of schade gehad?
  • Is er slijtage?
  • Werkt alles naar behoren?
  • Zitten er alle accessoires nog bij (accu, lader, kabels, boekje, verpakking eventueel)?
  • Kan ik de camera uitgebreid komen testen, ook met mijn eigen objectief of objectieven?


Wil de verkoper een of meerdere antwoorden op je vragen niet beantwoorden, of staan een of meerdere van de antwoorden je niet aan? Zoek dan verder.

Bedenk wel, dat als een hele dure camera voor een prikje aangeboden wordt, je niet mag verwachten dat je een bijna nieuwe camera in handen kunt krijgen. Wees wel realistisch.

Hoe wordt je ontvangen en wat voor persoon heb je voor je?


Wanneer je dan bij de verkoper binnen stapt om de camera te testen, kijk dan goed waar je terecht komt en hoe je ontvangen wordt. Wordt je hartelijk ontvangen of niet? Mag je niet verder dan de voordeur komen, of wordt er een kop koffie aangeboden?

Nando 2nd waar ben je(1)

Waar je terecht komt en hoe je ontvangen wordt zegt veel over de verkoper. Het geeft vertrouwen of juist niet.

Hoewel je natuurlijk nooit op een eerste indruk van iemand mag afgaan, geeft het je toch wel een goed gevoel of een slecht gevoel. Die eerste indruk kan ook omslaan, zeker als je op je wenken bediend wordt bij je voorgenomen testjes. Of als je min of meer tegengewerkt wordt.

Kortom, ga er zonder vooroordeel naar toe, en ga af op je gevoel. Is het gevoel slecht, bedank dan en vertrek weer. Er is immers veel meer op de markt te krijgen.

Ga uitgebreid controleren en uitproberen


Controleer de camera en zie over het overeenkomt met wat de verkoper je vertelt heeft. Is er meer schade dan verteld? Dan kun je gaan twijfelen of er wel eerlijk over gecommuniceerd is. Maar bedenk dat een verkoper dingen vergeten kan zijn. Geef het voordeel van de twijfel.

Als alles goed aanvoelt, ga uitgebreid testen. Stop je eigen geheugenkaartje in de camera, formateer het in de camera, en ga direct door het menu. Als je het huiswerk gedaan hebt, weet je ongeveer wat je kunt verwachten.

Nando 2nd camera panasonic

Testen en uitproberen. Zorg dat je ervan overtuigd bent dat de camera zo goed als als de verkoper beweerd.

Ga testen met je eigen objectief. Je weet dat dit objectief goed is, en je kent de tekortkomingen. Een objectief van de verkoper kan je ook gebruiken, maar je weet niet of dat objectief goed is of niet. Je wilt het testen met jouw objectief of objectieven.

Luister naar de sluiter bij allerlei sluitertijden, van 1/8000 tot 1 seconde. Tel mee met een sluitertijd van 2 seconden, 4, seconden en verder. Overtuig jezelf dat er geen gekke geluiden zijn, en dat je het gevoel hebt dat het klopt.

Controleer of je diafragma goed aangestuurd wordt en dat er geen errors ontstaan als je een foto maakt met diverse diafragma waarden. Controleer of de belichting goed is bij je testfoto's. Speel met de belichting, en belichtingscorrectie. Zorg dat alles naar behoren werkt.

Controleer ook de werking van de vier belichtingsinstellingen PSAM, zelfs als je altijd manual wilt gebruiken. Verzeker je ervan dat ze werken.

Heb je een flitser, neem die dan ook mee en controleer of de flitser goed aangestuurd wordt. Gebruik TTL van je flitser, ook al maak je altijd gebruik van manual. Het moet naar behoren werken.

Controleer de scherpstelling op elke manier die je kunt bedenken, en controleer ook of de foto scherp is. Zoom in als je terug kijkt, of doe dit met een laptop die je mee neemt. Maak testfoto's binnen, en eventueel ook buiten.

Als de verkoper probeert het testen op een of andere manier te ontmoedigen, dan weet je dat er iets niet klopt. Zie dan af van de verkoop. Hoor je rare geluiden bij de camera tijdens het testen, zijn de resultaten niet wat je ervan verwacht, zie dan af van de verkoop.

Laat je niet overhalen


De verkoper wil natuurlijk zijn camera graag kwijt. Hij/zij zal er alles aan doen om de koop rond te krijgen. Laat je niet overdonderen door praatjes over hoe goed de camera is, over megapixels of opties die er op de camera zitten.

Je hebt je huiswerk gedaan, dus juist voor die opties heb je al interesse in de camera. Laat je ook niet afleiden door de prachtige foto's die de verkoper gemaakt heeft met die camera, en deze laat zien, hoe indrukwekkend die foto's ook mogen zijn. Voor hetzelfde geld zijn die gemaakt voordat de camera een defect vertoonde.

Nando lofoten aurora

Het is natuurlijk mooi dat er een dergelijke foto met de camera gemaakt is, maar dat zegt niets over de camera zelf. Laat je daardoor niet overhalen tot aanschaf. Overtuig jezelf.

Laat je ook niet overhalen als de verkoper merkt dat je niet tot de koop overgaat, en dan de prijs aanzienlijk wil laten zakken. Dat is een teken dat de prijs al te hoog was, en dat de camera misschien wel een verborgen gebrek heeft.

Ben je niet zeker van jezelf? Neem iemand mee.


Het kan zijn dat je niet zeker van jezelf bent, en dat je jezelf makkelijk laat overreden. Dat is geen schande. Wees daar eerlijk in tegenover jezelf. Neem dan iemand mee die verstand van zaken heeft, en je kan helpen om een verstandige koop te sluiten. Of niet... want dat kan ook.

Dit zijn wat handvatten die je kunt gebruiken als je tweedehands gaat kopen. Bovenal, laat je ook leiden door je indrukken van koper en de camera.

Let je een beetje op, en heb je alles tot in beste kunnen gecontroleerd, dan kan je met een tweedehands camera nog vele jaren veel plezier beleven.

Al met al ben je zelf verantwoordelijk voor je aankoop, zelfs als je al mijn punten gevolgd hebt.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

3 reacties

  1. martinphili
    Profiel martinphili schreef op maandag 26 april 2021 om 20:37  | reageer

    Wat ik dan graag zou willen weten is hoe je zelf kunt controleren hoeveel clicks de camera achter de rug heeft.

  2. Frank
    Profiel Frank schreef op dinsdag 27 april 2021 om 10:58  | reageer

    https://www.camerashuttercount.com/
    foto maken en uploaden , easy peasy

  3. Matt
    Matt schreef op dinsdag 27 april 2021 om 13:02  | reageer

    Veel camera's hebben een shutter/image counter in de EXIF informatie.

    Dan is het een kwestie van een foto nemen in JPG formaat met de camera in kwestie en deze dan laden in een programma als 'EXIF Tool', dat alle EXIF informatie laat zien. Je moet dan kijken naar zaken als 'Image count' of 'Image number'.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.166 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord