Ruili, een kleurrijk grensstadje China-Myanmar
woensdag 2 juni 2010, 19:39 door Ton Vingerhoets | 6.269x gelezen | 17 reactiesNa de series met macrofoto's en gelegenheidsmodellen ofwel portretten wil ik de komende tijd iets meer van China laten zien. Wellicht ook van mijn stad Beijing. Toen ik ruim vijf jaar geleden in China belande moest ik de eerste maanden door een cultuurshock heen. Gaandeweg heb ik me aangepast en China heeft ervoor gezorgd dat ik verslingerd raakte aan fotografie. Het was voor mij het aangewezen medium om mijn verwondering te kunnen verbeelden.
Want verwonderd ben ik na vijf jaar nog steeds over de schoonheid van het land. Dat wil zeggen, het is een andere esthetiek dan de Nederlandse; grilliger, minder geordend maar daardoor levendiger en interessanter; schilderachtig is het juiste woord. Chinezen zijn 'form follow function' georienteerd. Hoe het eruit ziet vinden ze onbelangrijk, als het maar werkt. Ook hebben ze de neiging om alles te versieren, iets dat leidt tot een overdaad aan ornamenten, kitsch dus.
Kleurrijk Ruili, grensstadje China-Myanmar
Een paar dagen geleden verbleef ik in Ruili, een kleurrijk plaatsje aan de grens China-Myanmar. De reis van 3.500 kilometer was wel vermoeiend moet ik zeggen. Yunnan is sowieso een van mijn favoriete Chinese provincies. Zoals overal in Yunnan kom je ook hier minoriteiten tegen. Het zijn de Dai, Jingpo, Deang, Lisu en Achang. Er heerst een relaxte sfeer in Ruili maar schijn bedriegt. De plaats wordt ook wel Yunnan Sin City genoemd vanwege de drugshandel en prostitutie.
Los van het red light district om de hoek van het hotel heb ik er niet veel van gemerkt. Het is in mijn ogen een levendig en gezellig stadje. Veel tijd om te fotograferen had ik niet maar tijdens een wandeling kwam ik op enkele markten terecht die in dit deel van China een bont spektakel zijn. Wat een prachtig schouwspel, al die fleurig geklede karakeristieke mensen omringd door groenten en fruit. Het is totaal anders dan Beijing dat duidelijk aan het verwesteren is.
Om niet teveel bovenop de mensen te kruipen heb ik in plaats van mijn groothoek Canon EF 35mm f/1.4L alles geschoten met de EF 135mm f/2L. Die geeft net voldoende afstand om enigzins discreet foto's te maken. Uiteraard waren de mensen zich ervan bewust maar dat had verder geen invloed op hun gedrag. Voor deze gelegenheid had ik het centrale autofocuspunt geactiveerd en een diafragma tussen f/5.6 en f/9.0 gekozen wat toch nog een verrassend redelijke scherpediepte geeft.
Soms bleef ik even op een bepaalde plek om mensen te laten wennen aan mijn aanwezigheid. Hier en daar heb ik een praatje gemaakt en uiteraard waren velen ook nieuwsgierig. Maar zoals overal in China heeft niemand er bezwaar tegen gefotografeerd te worden, iets dat in Nederland toch wel wat anders ligt. Alhoewel, de toeristenindustrie rukt ook op in Yunnan en op bepaalde toeristische spots moet je al in de knip om minoriteiten in traditionele kleding te fotograferen.
De temperatuur in Ruili is tropisch. Alhoewel die niet zoveel verschilt met de (bloedhete) zomers in Beijing is er de luchtvochtigheid duidelijk hoger. Een ander aangenaam aspect is de totale afwezigheid van luchtvervuiling, iets dat grote overbevolkte Chinese steden duidelijk parten gaat spelen. In mijn ogen is Ruili een ruwe diamant, onaangeroerd, authentiek en daarom een lust om te fotograferen. Ik weet niet wat jullie ervan denken maar ik vind dit ongerepte schoonheid.
Half deze maand ga ik weer terug naar Ruili waarna ik ook enkele andere plaatsen in Yunnan wil aandoen zoals Kunming (hoofdstad provincie Yunnan), Dali en Yuanyang. Ik verheug me er nu al op want wat is dit een fotogeniek gedeelte van China! Natuurlijk hoop ik opnieuw mooi beeldmateriaal te schieten zodat ik jullie wat meer van Yunnan kan laten zien. Wordt vervolgd..
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciële fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.
17 reacties
-
Alex schreef op donderdag 3 juni 2010 om 01:18 | reageer
Ha, een post van Ton Vingerhoets dacht ik toen ik de kop van je artikel zag! Elke keer weer een traktatie. De tweede foto is favoriet vanwege de mooie compositie, de laatste vanwege het geluk dat er uit spreekt ,maar je verhalen maken alle foto's bijzonder. Bedankt weer!
-
-
-
Peter van Veen schreef op donderdag 3 juni 2010 om 07:05 | reageer
Mooie foto's, Ton. Geven een aardig beeld van de mensen in hun omgeving. Al kan ik dat natuurlijk hiervandaan niet op waarheid checken.
Het verloop in scherptediepte zoals hier in de foto's te zien is vind ik goed bij de situaties passen. Lijkt me een erg fijne lens. -
tonv schreef op donderdag 3 juni 2010 om 07:32 | reageer
@Peter van Veen
De EF 135 f/2L is in mijn beleving een van de fijnste lenzen in de Canon stal. Je mist natuurlijk het gemak van zoom maar die 'tekortkoming' went snel. De EF 35 f/1.4L is van hetzelfde kaliber. Dan begeer ik nog de EF 85 f/1.2L om de 'Holy Trinity' compleet te maken maar met een beetje geluk komt Sinterklaas dit jaar naar China... -
PeterB schreef op donderdag 3 juni 2010 om 09:37 | reageer
Wederom een prachtige bijdrage, Ton! Ik ben een vaste lezer en bewonderaar, maar laat niet altijd iets van me horen. Om bij te dragen aan een oplopende berichtenteller, bij dezen een 'thumbs up' voor Ton, zijn werk & zijn schrijven.
-
-
onem schreef op donderdag 3 juni 2010 om 10:59 | reageer
Wat een mooi land en zo uitgestrekt, het begint mij steeds meer te trekken om daar eens mooie foto's te gaan maken. Ton je boeit mij altijd weer met je leuke en mooie verhalen. Heel herkenbaar dat je inderdaad in nederland minder makkelijk foto's kan maken. Zelfs met bruidsreportages als mensen weten dat ze op de plaat kunnen komen duiken ze weg. De foto's zijn zoals normaal bij jou heel onbedwongen en sfeervol. Je kunt bijna een eigen blog beginnen met al je verhalen
-
-
tonv schreef op donderdag 3 juni 2010 om 11:12 | reageer
@onem
Dank je voor je reactie. Momenteel beheers ik basis Mandarin. Dat wil zeggen dat ik me in beperkte mate kan uitdrukken. Thuis probeer ik dagelijks aan m'n taalvaardigheid te werken, gesteund door m'n Chinese vrouw. Steeds meer jongeren beheersen basis Engels maar dat beperkt zich tot de grote steden. Daarbuiten, zoals in Ruili, kun je uitsluitend in Chinees (Mandarin) communiceren. -
Niels schreef op donderdag 3 juni 2010 om 12:03 | reageer
Wat een prachtig land is het toch Ton! Je kan wel een rekening sturen aan het Chinese toeristenbureau, je maakt echt een hoop mensen warm om eens zelf te gaan kijken en te bewonderen.. En zoals Onem al zei: je kan er wel een boek van schrijven.
-
-
-
gast schreef op donderdag 3 juni 2010 om 18:41 | reageer
Kleurrijk stadje, saaie foto's
-
Derk schreef op donderdag 3 juni 2010 om 20:37 | reageer
Ton,
Ik beleef altijd veel genoegen aan je verhalen en je foto's. China lijkt me inderdaad een prachtig land, zeker als je van de gebaande paden afwijkt. De foto's geven een kleurrijk beeld, mijn favoriet is de eerste omdat ie zo ongedwongen en naturel is. -
tonv schreef op vrijdag 4 juni 2010 om 10:15 | reageer
@Derk
Ook in Zuid Europa heb je fotogenieke plekken maar China is totaal anders. Als je avontuurlijk bent aangelegd kom je er verrassende dingen tegen zoals Ruili. Veel plaatsen zijn onaangeroerd maar de vraag is hoe lang nog. De stormachtige economische groei in China heeft zeker z'n keerzijde. -
Margo schreef op vrijdag 4 juni 2010 om 20:52 | reageer
De kleuren doen pijn aan mijn ogen, er zit geen harmonie in. Erg rommelig. Wat mij betreft geen China dus. Op de laatste foto van de kinderen valt dat mee, het roestbruin in de deur zie je terug in het oranje van de kleding van het jongetje en deze foto vind ik, ook vanwege de uitstraling van de lachende kinderen, beter geslaagd.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Verslag: Fotoreis naar China
door Manon Sas
-
Woord 'Leica' verbannen op Chinese sociale media na controversiële 'Tank Man'-video
door Michelle Peeters
-
Toeristische foto's maken zonder toeristen
door Marit Hilarius
-
Beijing CBD night shootings; deel 1
door Ton Vingerhoets
-
Ijssculpturen; aanpak voor kwalitatieve stockfoto's
door Ton Vingerhoets
-
Lama Tempel Beijing; voor culturele fijnproevers
door Ton Vingerhoets
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.634 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.