Vakantiegeld binnen? Verbeter jouw fotografie: 100+ fotografiecurssusen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Ton Vingerhoets

Ruili, een kleurrijk grensstadje China-Myanmar

woensdag 2 juni 2010, 19:39 door | 5.414x gelezen | 17 reacties

Na de series met macrofoto's en gelegenheidsmodellen ofwel portretten wil ik de komende tijd iets meer van China laten zien. Wellicht ook van mijn stad Beijing. Toen ik ruim vijf jaar geleden in China belande moest ik de eerste maanden door een cultuurshock heen. Gaandeweg heb ik me aangepast en China heeft ervoor gezorgd dat ik verslingerd raakte aan fotografie. Het was voor mij het aangewezen medium om mijn verwondering te kunnen verbeelden.

Want verwonderd ben ik na vijf jaar nog steeds over de schoonheid van het land. Dat wil zeggen, het is een andere esthetiek dan de Nederlandse; grilliger, minder geordend maar daardoor levendiger en interessanter; schilderachtig is het juiste woord. Chinezen zijn 'form follow function' georienteerd. Hoe het eruit ziet vinden ze onbelangrijk, als het maar werkt. Ook hebben ze de neiging om alles te versieren, iets dat leidt tot een overdaad aan ornamenten, kitsch dus.

Markt


Kleurrijk Ruili, grensstadje China-Myanmar
Een paar dagen geleden verbleef ik in Ruili, een kleurrijk plaatsje aan de grens China-Myanmar. De reis van 3.500 kilometer was wel vermoeiend moet ik zeggen. Yunnan is sowieso een van mijn favoriete Chinese provincies. Zoals overal in Yunnan kom je ook hier minoriteiten tegen. Het zijn de Dai, Jingpo, Deang, Lisu en Achang. Er heerst een relaxte sfeer in Ruili maar schijn bedriegt. De plaats wordt ook wel Yunnan Sin City genoemd vanwege de drugshandel en prostitutie.

Markt


Los van het red light district om de hoek van het hotel heb ik er niet veel van gemerkt. Het is in mijn ogen een levendig en gezellig stadje. Veel tijd om te fotograferen had ik niet maar tijdens een wandeling kwam ik op enkele markten terecht die in dit deel van China een bont spektakel zijn. Wat een prachtig schouwspel, al die fleurig geklede karakeristieke mensen omringd door groenten en fruit. Het is totaal anders dan Beijing dat duidelijk aan het verwesteren is.

Marktvrouw


Om niet teveel bovenop de mensen te kruipen heb ik in plaats van mijn groothoek Canon EF 35mm f/1.4L alles geschoten met de EF 135mm f/2L. Die geeft net voldoende afstand om enigzins discreet foto's te maken. Uiteraard waren de mensen zich ervan bewust maar dat had verder geen invloed op hun gedrag. Voor deze gelegenheid had ik het centrale autofocuspunt geactiveerd en een diafragma tussen f/5.6 en f/9.0 gekozen wat toch nog een verrassend redelijke scherpediepte geeft.

Marktbezoekers


Soms bleef ik even op een bepaalde plek om mensen te laten wennen aan mijn aanwezigheid. Hier en daar heb ik een praatje gemaakt en uiteraard waren velen ook nieuwsgierig. Maar zoals overal in China heeft niemand er bezwaar tegen gefotografeerd te worden, iets dat in Nederland toch wel wat anders ligt. Alhoewel, de toeristenindustrie rukt ook op in Yunnan en op bepaalde toeristische spots moet je al in de knip om minoriteiten in traditionele kleding te fotograferen.

Driewieler


De temperatuur in Ruili is tropisch. Alhoewel die niet zoveel verschilt met de (bloedhete) zomers in Beijing is er de luchtvochtigheid duidelijk hoger. Een ander aangenaam aspect is de totale afwezigheid van luchtvervuiling, iets dat grote overbevolkte Chinese steden duidelijk parten gaat spelen. In mijn ogen is Ruili een ruwe diamant, onaangeroerd, authentiek en daarom een lust om te fotograferen. Ik weet niet wat jullie ervan denken maar ik vind dit ongerepte schoonheid.

Kinderen


Half deze maand ga ik weer terug naar Ruili waarna ik ook enkele andere plaatsen in Yunnan wil aandoen zoals Kunming (hoofdstad provincie Yunnan), Dali en Yuanyang. Ik verheug me er nu al op want wat is dit een fotogeniek gedeelte van China! Natuurlijk hoop ik opnieuw mooi beeldmateriaal te schieten zodat ik jullie wat meer van Yunnan kan laten zien. Wordt vervolgd..

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

17 reacties

 1. Alex
  Alex schreef op donderdag 3 juni 2010 om 01:18

  Ha, een post van Ton Vingerhoets dacht ik toen ik de kop van je artikel zag! Elke keer weer een traktatie. De tweede foto is favoriet vanwege de mooie compositie, de laatste vanwege het geluk dat er uit spreekt ,maar je verhalen maken alle foto's bijzonder. Bedankt weer!

 2. Arno
  Profiel  Arno schreef op donderdag 3 juni 2010 om 01:56

  Eens kijken of we hier weer een record kunnen breken met het aantal reactie's, alvast sterkte Ton vrolijk

 3. tonv
  Profiel tonv schreef op donderdag 3 juni 2010 om 02:41

  @Arno
  Zo wild als met de 7D discussie zal het niet worden vermoed ik. Maarrruhhh, jij bent nog overuurtjes aan het maken zie ik...

 4. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op donderdag 3 juni 2010 om 07:05

  Mooie foto's, Ton. Geven een aardig beeld van de mensen in hun omgeving. Al kan ik dat natuurlijk hiervandaan niet op waarheid checken. knipoog
  Het verloop in scherptediepte zoals hier in de foto's te zien is vind ik goed bij de situaties passen. Lijkt me een erg fijne lens.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.525 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord