Actie: 100+ fotografiecursussen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Ton Vingerhoets

Ijssculpturen; aanpak voor kwalitatieve stockfoto's

zondag 11 december 2011, 22:50 door | 8.978x gelezen | 10 reacties

Op 27 januari 2010 verscheen mijn posting over de Harbin Ijssculpturen. De reden waarom ik er bijna twee jaar na dato op terugkom is het feit dat ik deze portfolio recentelijk weer opnieuw heb bewerkt. De hieronder afgebeelde foto's heb ik toen niet laten zien. Het thema is dus niet zozeer het Harbin Ice Sculpture Festival maar meer de Post Production (PP) ofwel nabewerking van RAW bestanden. Daarnaast besteed ik aandacht aan andere fotografische aspecten, essentieel voor kwaliteit.

Vorige week besloot ik dus de Harbin Ice Sculpture RAW's maar eens opnieuw onder handen te nemen om ze geschikt te maken voor Shutterstock. En dat is bepaald niet simpel want de reviewers stellen zeer hoge eisen. Naast de esthetische bezorgen hun technische maatstaven veel fotografen hoofdpijn. Want men wil zo ‘naturel' mogelijke beelden die perfect belicht zijn. Dat betekent in eerste instantie dat je uitsluitend met ideale lichtomstandigheden stock kunt fotograferen.

Daarnaast mag er geen spoor van ruis in de files voorkomen. Zelfs met de Canon 5D mark II, die vermaard is vanwege zijn ruisarme RAW's, betekent dat in de regel fotograferen met een ISO waarde van maximaal 400. Maar zelfs met lagere waardes zit je in blauwe luchten of, zoals hier, met donkere achtergonden al snel te vechten tegen ruis. Zodra je het contrast verhoogt neemt ruis toe en verscherping is al helemaal uit den boze. Het vereist zeer behoedzame nabewerking.

Maar het begint natuurlijk allemaal bij het fotograferen, vooral bij ideale lichtomstandigheden. Maar wat is dan ideaal? Tja, dat hangt van een aantal aspecten af. In dit geval vond ik ijssculpturen vooral 's avonds met de prachtige verlichting veel spectaculairder dan overdag. Architectuur fotografeer ik bij voorkeur tegen een strakke blauwe hemel, als het even kan met mooie wolkenpartijen. En een beetje bewolking is weer ideaal voor street photography om harde schaduwen te vermijden.

'You have to tailor the light to your subject' is het adagium. Wanneer je de shoot kunt plannen op de dag met de gewenste licht- en weersomstandigheden komt het ook aan op een juist tijdstip. Vooral 's zomers heb je bijvoorbeeld rond het middaguur last van een sterke blauwzweem in je RAW's. De golden hours geven daarentegen een warmer, romiger licht. Ook de stand van de zon kan van groot belang zijn bij schaduwwerking; vooral bij architectuurfotografie een cruciaal aspect.

En bij nachtfotografie heb je altijd last van hinderlijke lichtbronnen die voor overbelichte spots zorgen. Meerdere belichtingen die je erna samenvoegt tot een HDR kan een oplossing zijn. Een ideale belichting hangt ook vooral af van de witbalans. Doorgaans stel ik die overdag in op 5200 Kelvin of ik werk met de custom white balance. Bij nachtfotografie tussen 3200-3400 Kelvin. Je camera instellen op AWB (Automatische Wit Balans) is niet echt aanbevelenswaardig.

Tja, en dan komt het glas om de hoek. Want de optische kwaliteiten van het objectief waarmee je schiet zijn bepalend voor de uiteindelijke kwaliteit. Een onscherpe foto kun je in de nabewerking niet meer scherp maken, hoogstens de illusie van scherpte wekken. Aan kleuren en contrast kun je sleutelen maar optimaal wordt het nooit. Voor stock moet je dus met het allerbeste materiaal werken en weten hoe ermee om te gaan. Want zelfs met topglas kun je slechte foto's maken.

In de eerste instantie moet een objectief gekalibreerd zijn. Zorg er ook voor dat het schoon is zodat je achteraf geen vuiltjes in het beeld hoeft te verwijderen. Maar ook dien je te weten waar de kracht ligt van een objectief. Elke lens presteert het best in een bepaald diafragmagebied, ook wel aangeduid als de ‘sweet spot'. Veel lichtsterke Canon L groothoeklenzen beginnen pas te presteren na enkele stops als randscherpte een vereiste is, vooral op een full frame camera een heikel punt.

Efin, ik stip zo maar enkele dingen aan die cruciaal zijn voor kwalitatieve foto's, alhoewel dat een nogal discutabel onderwerp is. Ik heb de wijsheid niet in pacht, hoogstens ervaring die ik graag met jullie deel. Neem ervan wat je kunt gebruiken zou ik zeggen. En daarnaast wens ik jullie een visueel genoegen toe met de Ice Sculpture portfolio. Met mijn huidige kennis van nabewerking zijn de beelden kleur- en contrastrijker geworden. Ben benieuwd hoe ze het als stockfoto's gaan doen.

Visitors at the Harbin Ice Sculpture Festival
Foto 1.


Massive pagoda at the Harbin Ice Sculpture Festival
Foto 2.


Colorful fantasy palace made of ice blocks
Foto 3.


Tall multicolored pagoda at Harbin Ice Sculpture Festival
Foto 4.


Greek pillars made of Ice blocks
Foto 5.


Stairway to a tower made of ice bloks
Foto 6.


View on illuminated constructions at the Harbin Ice Sculpture Festival
Foto 7.


Façade at the entrance of Harbin Ice Sculpture Festival
Foto 8.


Tall ice sculpture of a yellow beer bottle=
Foto 9.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciële fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

10 reacties

 1. Jan
  Jan schreef op maandag 12 december 2011 om 00:18

  Ton, in de intro stel je dat het artikelthema hier Post Production is (van raw), maar al lezend kom je erachter dat het meer over de kwaliteitseisen van stockreviewers gaat en hoe je daar, veelal bij de opname, al rekening mee houdt.
  Maakte me verder niet uit, want de verlichte ijssculpturen zijn weer erg fraai. Toont maar weer eens aan dat de kracht van het Chinese collectief zeker z'n mooie kanten heeft.

 2. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 12 december 2011 om 03:55

  @Jan
  Je hebt gelijk. De titel is misschien niet helemaal gelukkig gekozen. Ik laat er een correctie op los. Bedankt voor je reactie!

 3. EdC
  Profiel EdC schreef op maandag 12 december 2011 om 09:38

  @TonV Het gaat wel om post production, maar dan om het zoveel mogelijk nalten daarvan. De kleurrijke serie springt er mooi uit in jouw portfolio op shutterstock.com. En ik krijg het nog koud van deze serie. vrolijk

 4. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op maandag 12 december 2011 om 19:25

  Ton, de eerste foto verdient inderdaad de eerste plaats, mooi! Verder vind ik foto 5 erg mooi, maar had ik ook hier graag bewegende mensen tussen de sculpturen gezien. Verder een prima stuk tekst!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.658 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord