Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ton Vingerhoets

Ijssculpturen; aanpak voor kwalitatieve stockfoto's

zondag 11 december 2011, 22:50 door | 10.143x gelezen | 10 reacties

Op 27 januari 2010 verscheen mijn posting over de Harbin Ijssculpturen. De reden waarom ik er bijna twee jaar na dato op terugkom is het feit dat ik deze portfolio recentelijk weer opnieuw heb bewerkt. De hieronder afgebeelde foto's heb ik toen niet laten zien. Het thema is dus niet zozeer het Harbin Ice Sculpture Festival maar meer de Post Production (PP) ofwel nabewerking van RAW bestanden. Daarnaast besteed ik aandacht aan andere fotografische aspecten, essentieel voor kwaliteit.

Vorige week besloot ik dus de Harbin Ice Sculpture RAW's maar eens opnieuw onder handen te nemen om ze geschikt te maken voor Shutterstock. En dat is bepaald niet simpel want de reviewers stellen zeer hoge eisen. Naast de esthetische bezorgen hun technische maatstaven veel fotografen hoofdpijn. Want men wil zo ‘naturel' mogelijke beelden die perfect belicht zijn. Dat betekent in eerste instantie dat je uitsluitend met ideale lichtomstandigheden stock kunt fotograferen.

Daarnaast mag er geen spoor van ruis in de files voorkomen. Zelfs met de Canon 5D mark II, die vermaard is vanwege zijn ruisarme RAW's, betekent dat in de regel fotograferen met een ISO waarde van maximaal 400. Maar zelfs met lagere waardes zit je in blauwe luchten of, zoals hier, met donkere achtergonden al snel te vechten tegen ruis. Zodra je het contrast verhoogt neemt ruis toe en verscherping is al helemaal uit den boze. Het vereist zeer behoedzame nabewerking.

Maar het begint natuurlijk allemaal bij het fotograferen, vooral bij ideale lichtomstandigheden. Maar wat is dan ideaal? Tja, dat hangt van een aantal aspecten af. In dit geval vond ik ijssculpturen vooral 's avonds met de prachtige verlichting veel spectaculairder dan overdag. Architectuur fotografeer ik bij voorkeur tegen een strakke blauwe hemel, als het even kan met mooie wolkenpartijen. En een beetje bewolking is weer ideaal voor street photography om harde schaduwen te vermijden.

'You have to tailor the light to your subject' is het adagium. Wanneer je de shoot kunt plannen op de dag met de gewenste licht- en weersomstandigheden komt het ook aan op een juist tijdstip. Vooral 's zomers heb je bijvoorbeeld rond het middaguur last van een sterke blauwzweem in je RAW's. De golden hours geven daarentegen een warmer, romiger licht. Ook de stand van de zon kan van groot belang zijn bij schaduwwerking; vooral bij architectuurfotografie een cruciaal aspect.

En bij nachtfotografie heb je altijd last van hinderlijke lichtbronnen die voor overbelichte spots zorgen. Meerdere belichtingen die je erna samenvoegt tot een HDR kan een oplossing zijn. Een ideale belichting hangt ook vooral af van de witbalans. Doorgaans stel ik die overdag in op 5200 Kelvin of ik werk met de custom white balance. Bij nachtfotografie tussen 3200-3400 Kelvin. Je camera instellen op AWB (Automatische Wit Balans) is niet echt aanbevelenswaardig.

Tja, en dan komt het glas om de hoek. Want de optische kwaliteiten van het objectief waarmee je schiet zijn bepalend voor de uiteindelijke kwaliteit. Een onscherpe foto kun je in de nabewerking niet meer scherp maken, hoogstens de illusie van scherpte wekken. Aan kleuren en contrast kun je sleutelen maar optimaal wordt het nooit. Voor stock moet je dus met het allerbeste materiaal werken en weten hoe ermee om te gaan. Want zelfs met topglas kun je slechte foto's maken.

In de eerste instantie moet een objectief gekalibreerd zijn. Zorg er ook voor dat het schoon is zodat je achteraf geen vuiltjes in het beeld hoeft te verwijderen. Maar ook dien je te weten waar de kracht ligt van een objectief. Elke lens presteert het best in een bepaald diafragmagebied, ook wel aangeduid als de ‘sweet spot'. Veel lichtsterke Canon L groothoeklenzen beginnen pas te presteren na enkele stops als randscherpte een vereiste is, vooral op een full frame camera een heikel punt.

Efin, ik stip zo maar enkele dingen aan die cruciaal zijn voor kwalitatieve foto's, alhoewel dat een nogal discutabel onderwerp is. Ik heb de wijsheid niet in pacht, hoogstens ervaring die ik graag met jullie deel. Neem ervan wat je kunt gebruiken zou ik zeggen. En daarnaast wens ik jullie een visueel genoegen toe met de Ice Sculpture portfolio. Met mijn huidige kennis van nabewerking zijn de beelden kleur- en contrastrijker geworden. Ben benieuwd hoe ze het als stockfoto's gaan doen.

Visitors at the Harbin Ice Sculpture Festival
Foto 1.


Massive pagoda at the Harbin Ice Sculpture Festival
Foto 2.


Colorful fantasy palace made of ice blocks
Foto 3.


Tall multicolored pagoda at Harbin Ice Sculpture Festival
Foto 4.


Greek pillars made of Ice blocks
Foto 5.


Stairway to a tower made of ice bloks
Foto 6.


View on illuminated constructions at the Harbin Ice Sculpture Festival
Foto 7.


Façade at the entrance of Harbin Ice Sculpture Festival
Foto 8.


Tall ice sculpture of a yellow beer bottle=
Foto 9.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciële fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

10 reacties

  1. Jan
    Jan schreef op maandag 12 december 2011 om 00:18  | reageer

    Ton, in de intro stel je dat het artikelthema hier Post Production is (van raw), maar al lezend kom je erachter dat het meer over de kwaliteitseisen van stockreviewers gaat en hoe je daar, veelal bij de opname, al rekening mee houdt.
    Maakte me verder niet uit, want de verlichte ijssculpturen zijn weer erg fraai. Toont maar weer eens aan dat de kracht van het Chinese collectief zeker z'n mooie kanten heeft.

  2. tonv
    Profiel tonv schreef op maandag 12 december 2011 om 03:55  | reageer

    @Jan
    Je hebt gelijk. De titel is misschien niet helemaal gelukkig gekozen. Ik laat er een correctie op los. Bedankt voor je reactie!

  3. EdC
    Profiel EdC schreef op maandag 12 december 2011 om 09:38  | reageer

    @TonV Het gaat wel om post production, maar dan om het zoveel mogelijk nalten daarvan. De kleurrijke serie springt er mooi uit in jouw portfolio op shutterstock.com. En ik krijg het nog koud van deze serie. vrolijk

  4. Liesbeth van Asselt
    Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op maandag 12 december 2011 om 19:25  | reageer

    Ton, de eerste foto verdient inderdaad de eerste plaats, mooi! Verder vind ik foto 5 erg mooi, maar had ik ook hier graag bewegende mensen tussen de sculpturen gezien. Verder een prima stuk tekst!

  5. LJB Fotografie
    Profiel LJB Fotografie schreef op maandag 12 december 2011 om 19:54  | reageer

    Prachtige kleurrijke serie. Geweldig. Je artikel is ook goed geschreven, maar de foto's trokken veel meer mijn aandacht.... Sommige zou ik zo aan de muur hangen.

  6. Marielle
    Marielle schreef op woensdag 14 december 2011 om 08:56  | reageer

    Prachtig!!!!

    Vorige keer had je ook foto's van ijssculpturen, maar deze zijn ook weer spectaculair. Dat snappen die Chinezen wel.....

    Hoe gaat het met jou/jullie?

    Liefs Mar.

  7. Benny
    Profiel Benny schreef op donderdag 15 december 2011 om 19:59  | reageer

    Het spijt me dat ik het moet (is niet tegen Ton!) zeggen, maar bijna al die stockbureau's zijn grote afzetters.

    Ook de vele eisen die zij stellen, zijn in sommige gevallen onacceptabel. Je ontkomt er soms gewoonweg niet aan, om op hoge ISO-waarden te fotograferen. Vergeten zij dan, dat er in een webplaatje of een afdruk praktisch niets meer van die ruis is te zien...!? Getuigd mij inziens van niet veel ervaring bij diverse stockbureau's.

  8. tonv
    Profiel tonv schreef op zaterdag 17 december 2011 om 03:03  | reageer

    @EdC, Liesbeth, LJB en Marielle
    Heel erg bedankt voor jullie lovende reacties. Volgende keer fotografeer ik meer mensen tussen de sculpturen Liesbeth. Een goede suggestie!

    @Benny
    Er is veel agitatie t.a.v. het beleid van stockbureau's. Ik kan niet anders dan die mening delen. Hun marktposities zijn sterk waardoor ze fotografen in een moeilijke positie manouvreren. Inderdaad zijn hun kwaliteitseisen extreem waardoor goede foto's vaak worden geweigerd. Zoals jij zegt ontkom je soms niet aan hogere ISO waardes maar dan zijn de foto's helaas niet meer geschikt voor stock, een uitzondering daargelaten.

  9. Benny
    Profiel Benny schreef op zondag 18 december 2011 om 16:34  | reageer

    Ton,

    Je zou ook andersom kunnen redeneren: Als je als fotograaf niet met dergelijke bureau's in zee gaat, dan hoef je ook niet in die moeilijke positie te komen.

    Massaal weigeren van dergelijke bureau's, zou de beste oplossing zijn.

    Benny

  10. tonv
    Profiel tonv schreef op maandag 19 december 2011 om 04:48  | reageer

    @Benny
    Dat is natuurlijk een overweging. Maar ondanks hun straffe beleid is er nog steeds (goed) geld mee te maken dus krijgt het het voordeel van de twijfel.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.748 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord