Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Maakt AI generatief verwijderen je een luie fotograaf?

maandag 15 juli 2024, 14:28 door | 807x gelezen | 2 reacties

Met opties zoals AI generatief vullen wordt het heel erg eenvoudig om storende elementen uit een foto te halen. Dit kan gevolgen hebben voor jou als fotograaf. Als je niet oppast wordt je een echte luie fotograaf.

Door de jaren heen zijn de verwijdering gereedschappen in Lightroom en Photoshop steeds beter geworden. Vullen met behoud van inhoud was al een grote stap voorwaarts. Hoewel het verre van perfect is.

Nu is er AI generatief vullen. Hiermee wordt letterlijk de bestaande content van je selectie verwijderd, en gevuld met inhoud die via een AI engine wordt gemaakt. Dat deel van je foto is niet meer echt.

Dat hoeft geen probleem te zijn, want de verschillen zijn vaak onherkenbaar. Het werkt zo goed, dat het heel erg eenvoudig wordt om storende elementen weg te halen. Dat kon eerder ook al, maar met veel meer werk. Nu is het een druk op de knop.

Nando mensen weg

Mensen in beeld. Geen nood, die haal ik wel weg met AI. Je kan ook even wachten tot ze uit beeld zijn.

De mogelijkheid tot iets storends met een druk op de knop weg te halen kan een keerzijde hebben. Ik heb tijdens mijn workshops al diverse keren de kreet gehoord: dat haal ik wel weg in Photoshop.

Het ironische is, dat met een kleine correctie in standpunt en brandpuntafstand het storende element niet eens meer in beeld kwam. Het is een teken dat er minder moeite wordt gedaan op locatie, want je corrigeert het wel achteraf.

Nando verkeersbord

Oeps, een verkeersbord. Wil je dat niet in beeld, loop dan een stukje naar voren of zoom in. Denk niet, dat haal ik later wel weg.

Dit geldt ook voor mensen op een drukke locatie. Wil je die niet in beeld hebben, wacht dan even tot ze uit beeld zijn. Dat is eenvoudiger dan achteraf AI generatief vullen. Het werkt niet altijd, maar vaak wel.

Ik ben bang dat er een luie fotograaf ontstaat. Een die de foutjes in compositie, storende elementen, en andere missers achteraf wel corrigeert. Dat kon vroeger ook al, maar nu heb je geen Photoshop kennis meer nodig.

Nando geen generatief vullen

Is er iets wat je weg wil hebben, net als de rommel op de grond? Kies alleen AI als het nodig is. Hier heb je dat helemaal niet nodig. Een simpele clone-brush werkt prima.

Ik geef toe, AI generatief vullen kan erg handig zijn. Maar als ik storende elementen in het veld kan voorkomen, dan heeft dat mijn voorkeur. Ik gebruik AI generatief vullen alleen als noodgreep. Als het met een simpele clone-brush kan, dan kies ik liever daarvoor.

Hoe denk jij erover. Betrap jij jezelf er wel eens op dit te doen? Gebruik jij te pas en onpas AI generatief vullen? Of voorkom je het liever? Laat het weten in een reactie onder dit bericht.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

2 reacties

  1. Donald Willemsen
    Donald Willemsen schreef op maandag 15 juli 2024 om 12:10  | reageer

    Storende elementen uit een foto verwijderen kan ook zonder AI. Het kost wat meer tijd en moeite om het goed te doen. Zodanig dat je het niet ziet op 100% op een groot scherm.
    De vraag is of generatief verwijderen met behulp van AI beter en sneller is. Daar heb ik zo mijn twijfels over. Het ligt helemaal aan de achtergrond van het onderwerp wat je verwijderen wilt. Is die achtergrond vrij ingewikkeld door de verschillende elementen, dan slaat het generatief verwijderen met behulp van AI de plank behoorlijk mis. Dan doet het meer kwaad dan goed.
    Ik heb testen uitgevoerd met één zelfde foto in zowel Photoshop als Luminar Neo.
    Beide software pakketten maken fouten. Er is echter één groot verschil. Bij Luminar Neo vallen de fouten niet op bij kijkers die de situatie van de gefotografeerde plek niet kennen. Kijkers die de plek kennen valt het wel op. Photoshop doet het wat mij betreft wat slechter, want je blijft in de randen altijd verschil in pixels zien. De correctie sluit minder goed aan en Luminar doet het ietsje beter. Ik denk dat het komt, omdat ze bij Luminar vooruit lopen op Adobe in de ontwikkeling en gebruik van AI toepassingen in de fotografpakketten.
    Voor alsnog moet je bij generatief verwijderen nog te vaak en te veel corrigeren en ben je uiteindelijk meer tijd kwijt dan dat je met de oude middelen aan het werk gaat.

  2. kok.f@ziggo.nl
    Profiel kok.f@ziggo.nl schreef op maandag 15 juli 2024 om 23:01  | reageer

    Voor mij geldt dat ik met de originele opname zo dicht mogelijk bij het doel wil komen dat ik voor ogen heb. Dat geldt niet alleen voor verwijderen, maar voor de gehele compositie, toning, licht etc. Maar aan elke foto is meestal wel iets te ‘poetsen’. Photoshop en LR is daarvoor een prachtige gereedschapskist. Welk gereedschap ik gebruik is per situatie verschillend en heeft ook te maken met persoonlijke vaardigheden en voorkeuren. De gereedschappen worden steeds uitgebreider en ook beter. Goed en verstandig gebruik noem ik zeker geen luiheid.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.633 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord