Elja Trum

ND filter; experimenteren met langere sluitertijden

zondag 19 juli 2009, 23:34 door | 20.860x gelezen | 13 reacties

Bij het Strobist festival van een paar weken geleden heb ik een ND filter gekocht. Deze grijsfilter stond al een tijdje op mijn lijstje. Ik zie namelijk regelmatig prachtige foto's langskomen die gebruik maken van lange sluitertijden in combinatie met beweging. Iets waar ik zelf wat meer wil experimenteren.

ND Filter
Een Neutral Density filter (ook wel grijsfilter genoemd) is een donker filter dat eigenlijk niks anders doet dan licht wegnemen. Eigenlijk een raar filter dus; normaal probeer je vaak zoveel mogelijk licht beschikbaar te hebben. Zoals bij alle filters kan er verschil in de kwaliteit zitten. Zelf ben ik altijd erg enthousiast over de filters van B+W, maar ook die van Hoya krijgen goede recensies.

De ND filters zijn in verschillende sterkten verkrijgbaar. Helaas wordt dit meestal niet in stoppen aangegeven, maar in optische dichtheid. Persoonlijk vind ik een stop echter duidelijker aangeven hoe bruikbaar een filter is.

Een optische dichtheid van 0,3 staat voor 1 stop vermindering, 0,6 levert 2 stops minder op en 0,9 is goed voor 3 stops. ND Filters zijn ook te krijgen met bijvoorbeeld 20 stops vermindering.

Zelf ben ik gegaan voor een filter met de optische dichtheid van 1,8. Dit komt er op neer dat het licht 64 maal verzwakt wordt, oftwel 6 stops. Dit is een stevige vermindering van het licht en helaas is de prijs van het filter (zeker in de voor mijn objectief benodigde 77mm maat) dan ook best aan de prijs. Een dergelijk B+W ND filter kost zo'n 89,- euro.

Eerste test
Filters gebruiken terwijl je aan het fotograferen bent is best omslachtig. Je moet het filter bij je hebben, eraan denken dat je hem wilt gaan gebruiken en dat dan ook daadwerkelijk doen. Eén van de foto's die ik in mijn hoofd had met het ND filter was die van een drukke winkelstraat waarbij de mensen bewogen zouden zijn terwijl de rest van de straat netjes scherp was. Tijdens de Photowalk van gisteren zag ik kans deze foto eens te proberen.

Helaas was het niet zo druk als ik gewenst had en daarbij had ik niet de moeite genomen mijn statief de gehele wandeling mee te slepen. Ik heb dus de railing van een brug gebruikt om mijn camera op te stabiliseren. Dat is natuurlijk niet ideaal en werkte dan ook niet optimaal. Een statief is zeker aan te raden!

Het eerste dat je op valt als je een ND filter op je objectief schroeft en door de camera kijkt is hoe donker het beeld in je zoeker opeens geworden is. Logisch natuurlijk, maar het kwam bij mij toch als een verrassing. Het is zeker iets waar je wel rekening mee moet houden, want het is een stuk lastige scherpstellen en composeren in het donker.

Zeker als je ook nog in de schemer gaat fotograferen kan het scherpstellen tegenvallen. Een optie is dan de camera naar wens in te stellen en daarna pas het filter erop te schroeven.

Langere sluitertijd dankzij een ND filter


Het gebruik van het Neutral Density filter geeft je de mogelijkheid vele male langere sluitertijden te bereiken zonder dat je diafragma helemaal dichtgedraaid hoeft te worden. Je kunt dus ook bij een groot diafragma (klein diafragmagetal) al een lange sluitertijd realiseren. Ook als het gewoon helder weer is.

Voor de foto dien je vervolgens te bepalen wat de juiste sluitertijd is voor het gewenste effect. Na een aantal testfoto's bleek voor deze situatie een belichtingstijd van twee seconden het mooiste resultaat geven. Gebruik je een te lange sluitertijd dan wordt de waas door de beweging te groot en onherkenbaar. Is je sluitertijd te kort dan is de beweging niet terug te zien in de foto.

Smaakt naar meer
Ik ben nog niet tevreden over het resultaat, maar mijn eerste test smaakt naar meer. Een bewegende zee, fontein, hal vol mensen.. Allemaal mogelijkheden om vast te leggen met beweging. Eventueel in combinatie met een mooie kleine scherptediepte. Een typisch voorbeeld van een filter die echt niet in Photoshop na te bootsen is.


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

13 reacties

 1. leon
  leon schreef op zondag 19 juli 2009 om 23:55

  typefoutje in je laatste zin , Elja?
  Lijkt me eerder een effect wat je juist niet makkelijk in Photoshop kan nabootsen.

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 19 juli 2009 om 23:56

  @Leon; Jup, thx. Heb het gecorrigeerd. vrolijk

 3. Robbie Veldwijk
  Profiel  Robbie Veldwijk schreef op zondag 19 juli 2009 om 23:57

  Dat is wel handig ja, je krijgt daar foto's mee die je niet gauw ziet! Althans niet heel vaak dan nahnah

 4. deGrootfotografie
  Profiel deGrootfotografie schreef op maandag 20 juli 2009 om 10:33

  wat wel mooi zou zijn is een dubbele belichting waardoor je aan het eind toch ff flitst ofzo zodat de mensen dan wel scherp zijn en zichtbaar dus waardoor ze een lange sleep achter zich hebben vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.320 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord