Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ed Coenen

Op reportage in Gironde, Frankrijk

dinsdag 29 juni 2010, 22:52 door | 6.455x gelezen | 9 reacties

Vakantiefoto's maken, maar dan niet de gebruikelijke voor het fotoalbum voor in de boekenkast. Voor een toeristische reportage ben ik de eerste helft van juni op pad gegaan naar het Franse departement Gironde, land van goede wijnen. Fotograferen in Bordeaux en omgeving.

Na een week fotograferen in het zonnig gebied van de 'grande vins' van de Medoc en St. Emilion, beloofde de tweede week met activiteiten in Bordeaux er een van veel regen te worden. Dat bleek uiteindelijk mee te vallen. De zon liet zich vaker zien dan verwacht. Regenen deed het vooral 's nachts.

Tijdens de met twee gidsen afgesproken dagen voor wandelingen en fietsen bleef het overwegend droog en liet ook de zon zich zien. Regenjassen bleven uit en dat is voor een zomerse reisreportage wel zo plezierig. Uiteindelijk leverde het zomerweer beelden op met gedroomde wolkenpartijen, afgewisseld met minder interessante strakgrijze luchten.

Mooi terasjesweer


Een grote schoonmaakoperatie heeft er een jaar of tien geleden voor gezorgd dat de gevels van de meeste gebouwen in het centrum van de stad de mooie geelbruine kleur van zandsteen hebben teruggekregen. Dit bezorgde de stad een plaats op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Dit predicaat is voor de verkopers van de stand als toeristisch centrum een geschenk. Het wordt ook regelmatig onder de aandacht van bezoekers gebracht. De tram is erop aangepast: kilometers rijdt hij zonder ontsierende draden van de bovenleiding door de straten.

'Bordeaux is mooier dan Parijs', hoorde ik vertellen. Zeker is dat Bordeaux niet onderdoet voor de Franse hoofdstad als het gaat om restaurants en terrassen. Een bezoek aan een tot filmhuis en restaurant omgebouwde kerk bood een mooie fotolocatie. Deze foto (vanaf statief en met hoge ISO-instelling) is mijn favoriet, door de lichtval op de bezoekster Ún door de poster links.

Eten in oude kerk


Bordeaux staat tot half september vol met artistiek beschilderde koeien. Er zijn weinig straten in het centrum waar er geen te zien is. Ik zal er geen fles wijn om verwedden, maar ik neem aan dat de koeien deze zomer het meest gefotografeerde object zullen zijn. Dat hoort dan ook in een reportage terug te komen.

Uit de serie koeienfoto's koos ik de volgende voor Photofacts, vooral om het beeld van de fotograaf met een voorliefde voor de achterkant van het beeld, gadegeslagen door een beveiliger in de winkel van Louis Vuitton. De straat is op deze ochtend nog rustig, maar dat verandert als de stad na twaalf uur 's middags tot leven lijkt te komen.

Koeienstad


Voor een reportage moet je niet bang zijn om onderwerpen te benaderen die 'iedereen' fotografeert. De 'Miroir d'Eau' is zo'n onderwerp. Dit is een waterattractie tussen stad en rivier de Garonne. Een groot deel van de dag is het een spiegel van water waarin het verkeer en gebouwen weerspiegelen. De spiegel verandert in een spektakel als een fijne nevel uit de vloer komt. Toeristen en stadsbewoners wachten daarop en lopen en masse de mist in. Op een warme dag misschien wat gemakkelijker dan bij kou en regen.

Miroir d'Eau


Miroir d'Eau


Een fotoreportage moet het hebben van variatie in beelden. Grootse ver- of stadsgezichten, afgewisseld met details. Dingen die op straat te vinden zijn, in winkels, in marktkramen, aan gevels. Voor dit verslag heb ik gekozen voor twee voorbeelden.

De eerste gemaakt in een wijnhuis in het gebied van St. Emilion, de tweede is een foto van de lokale lekkernij, de 'Canele de Bordeaux', of zoals de Bordelais (de inwoner van de stad) het noemt: de Cannele Bordelais. Met dank aan de gids mocht ik wat van die gebakjes fotograferen in de winkel van bakker Baillardran aan de Cours de l'Intendance.

Lussac Bordeauxwijn


Canele de Bordeaux


Aan de Atlantische kust kom je in dorpen waar 'het grote geld' woont, of een tweede huis bezit. In de dorpen aan de baai van Arcanchon vind je mooie huizen en op de parkeerplaatsen stuit je gemakkelijk op een parade van glimmende zwarte dikke auto's. Misschien niet passend in een toeristische reportage, maar voor mijzelf wel behorend bij deze omgeving.

Basin d'Arcanchon


Reisfotografie biedt een mooie mix van fotografische technieken. Het ene moment is het landschapsfotografie, afgewisseld met straat- en voor een deel macro/dichtbij-fotografie. Techniek en materialen zijn belangrijk, maar zeker ook de omstandigheden ter plaatse. Je hebt het klimaat niet in de hand en je kunt niet voor alle situaties wachten op de momenten dat de zon mooi licht geeft.

Ga je op vakantie? Geniet ervan!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ed Coenen

Over de auteur

Ed Coenen is onder meer reportagefotograaf. Hij ziet zijn foto's afgedrukt in tijdschriften.

9 reacties

 1. Jacko
  Jacko schreef op dinsdag 29 juni 2010 om 23:24  | reageer

  Mooi verhaal en een fijne serie Ed! Leuk om te lezen hoe het zo ongeveer in z'n werk gaat en waarom je juist deze keuzes gemaakt hebt.

  Lijkt mij een fijn beroep. Reportagefotograaf.

 2. tonv
  Profiel tonv schreef op woensdag 30 juni 2010 om 02:46  | reageer

  Mooi verslag van een interessante reis. De foto's nodigen uit om de streek te verkennen. Jammer vind ik de foto van de overgeproportioneerde 'Canele de Bordeaux' die als een storend element in de serie werkt. Die foto mist de verfijning die de andere beelden wel hebben.

 3. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op woensdag 30 juni 2010 om 07:26  | reageer

  Mooi verslag Ed, met fraaie bijpassende foto's. Lekker dat het weer mooi meewerkte. Ik ben het wel eens met de opmerking van tonv over de 'Canele de Bordeaux'.

 4. Arno
  Profiel  Arno schreef op woensdag 30 juni 2010 om 08:49  | reageer

  Leuke reportage en mooie bijpassende foto's. Ton heeft wellicht een beetje gelijk met de Chanele maar van de andere kant is het wel onderdeel van de reportage maar was misschien een iets ander standpunt beter geweest.

 5. Henri
  Profiel Henri schreef op woensdag 30 juni 2010 om 10:13  | reageer

  Interessante reportage Ed!
  Informatief met prima foto's ter illustratie.
  Ik denk dat er inderdaad met al dit fotomateriaal een leuke folder is samen te stellen.

 6. Niels
  Profiel  Niels schreef op woensdag 30 juni 2010 om 10:36  | reageer

  Ed, leuk om je verslag te lezen. Erg leuk geschreven en leuke foto's!
  Ik krijg gewoon trek van die foto uit de bakkerswinkel!

 7. Thomas Dral
  Profiel  Thomas Dral schreef op woensdag 30 juni 2010 om 16:20  | reageer

  Leuk verslag en mooie foto's. Erg leuk om te lezen.

 8. PehrG
  PehrG schreef op donderdag 1 juli 2010 om 17:12  | reageer

  Mooi onderdeel van de fotografie. Maar het lijkt me niks om alleen maar foto's te maken die in de smaak moeten vallen van een klant. Want daar komt dit soort werk toch op neer, als ik het goed begrijp.

 9. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 15 augustus 2010 om 20:44  | reageer

  Kijk in de Kampeer en Caravan Kampioen die nu in de winkels ligt.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord