100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ed Coenen

Op reportage met ISO 1600-4000

zondag 15 maart 2009, 21:58 door | 7.395x gelezen | 14 reacties

Een paar weken terug was ik op uitnodiging van een heftruckfabriek in Berlijn om bij een verwerker van oud papier kennis te maken met hun nieuwe design-heftrucks. Het was grauw, grijs, miezerig en daarmee niet de mooiste dag om dit werktuig te bekijken. Er kwam nog een extra 'moeilijkheid' bij. De productie van het bedrijf moest blijven draaien, zodat de heftrucks met een gangetje van ongeveer 16-20 kilometer per uur met balen papier over het terrein bleven sjouwen.

Het zijn deze uitdagingen die fotografie boeiend maken en dit was voor mij de ideale mogelijkheid om met de Canon 5D mark II te experimenteren met hoge ISO-waarden. Ik besloot aan de gang te gaan met ISO 1600-4000 en daarbij bleken sluitertijden van 1/160 tot 1/250 mogelijk, met diafragma 8 en 9. De bewegende voertuigen bleven scherp in beeld, met wat bewegingsonscherpte in de wielen.

De foto hieronder toont twee beelden van rond half vijf 's middags. Links een ISO-4000-beeld (1/160 s) 16.39 u, rechts ISO 1600 (1/200 s). Waarbij alles bij elkaar genomen ISO 4000 onder deze omstandigheden de beste RAW-beelden opleverde. Die RAW-bestanden lieten ook bij deze instellingen nog wat ruimte voor nabewerking, bijvoorbeeld om te donkere schaduwpartijen iets op te halen.

ISO 1600 en 4000 op de Canon 5D mark II


Het werken met hoge ISO-waarden zou het werken van fotografen kunnen veranderen. Niet alleen is flitsen minder vaak nodig; het kan ook de investeringen in objectieven beïnvloeden. De combinatie van hoge sluitertijden, een redelijk diafragma en hoogwaardige beeldkwaliteit maakt voor sommige fotografen de aanschaf van een een objectief met stabilisatiesysteem wat minder nodig.

Het gemak waarmee zonder flitser een goede foto is te maken kan ook nog eens aanleiding zijn voor meer mensen om te gaan fotograferen. Dat is mooi, al zal dan weer niet iedereen daar zo blij mee zijn.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ed Coenen

Over de auteur

Ed Coenen is onder meer reportagefotograaf. Hij ziet zijn foto's afgedrukt in tijdschriften.

14 reacties

  1. Cor Jexo
    Profiel  Cor Jexo schreef op zondag 15 maart 2009 om 22:12  | reageer

    indrukwekkende test, alleen vind ik het jammer dat op vele forums de tendens is dat door middel van de verbetering van hoge iso waarden er meer zonder flitser gewerkt kan worden.
    ik ben (nog) geen strobist maar vind een externe flitser in veel gevallen nog iets toevoegen, dus alleen met dat uitgangspunt ben ik het niet zo eens .
    natuurlijk kan het zeker handig zijn op plekken waar je uberhaupt niet mag flitsen.

  2. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op zondag 15 maart 2009 om 23:19  | reageer

    @Jeroen; Ook bij strobist technieken is het vaak erg prettig om naar hogere ISO's te kunnen. Vaak wil je namelijk bestaand licht met flitslicht combineren. Dat betekend dat je vaak meet op het aanwezige licht op bijvoorbeeld je onderwerp of je achtergrond en dan je flitser daarop aanpast. In een donkere ruimte is het dan nog steeds fijn als je zonder ruis naar 1600 ISO kunt en je flitser gebruikt om een bepaald onderdeel uit te lichten.

  3. Hans Braakhuis
    Hans Braakhuis schreef op zondag 15 maart 2009 om 23:59  | reageer

    Leuk hoge iso...alleen de foto's...in de wielen zit geen beweging 'schaduwpartijen iets op te halen...' welke schaduw heb je het over? het zal niet het verschil maken in het eindresultaat. Waarom laat je de exif niet in de foto?

    Hans

  4. aradilon
    aradilon schreef op maandag 16 maart 2009 om 01:11  | reageer

    Euhm tof artikel maar ik mis wel wat bv je vertelt niet wat de F-waarden waren buiten (ookal is het dan wat grijs) want je f-waardes vind ik veel belangerijker dan je shutterspeed.

    En ik vind niet dat je goeie iso waarden kan vergelijken met flits het is iets totaal verschillend vooral dan bijvoorbeeld om accenten te leggen (al begrijp ik dat het voor sommige fototoestanden wel handig kan zijn zonder flits te kunnen werken).

    Daarom ben ik het ook niet eens dat je minder goeie objectieven moet gaan komen want lage f-waardes is nogal een verschil met hoge iso's (bijvoorbeeld scherpte diepte).

  5. Peter
    Profiel Peter schreef op maandag 16 maart 2009 om 09:32  | reageer

    Hij gebruikte diafragma 8 en 9, staat in zijn artikel

    Ik ben zelf ook geen fan van flitser! Dus het is zeker een goede ontwikkeling dat er beter te werken valt met deze iso waarden. Een flitser kan zeker wat toevoegen, het geeft een erg mooi effect als je de achtergrond 1 a 2 stops onderbelicht en het hoofdonderwerp normaal belicht (met flitser). Echter hangt dit af van het onderwerp wat je fotografeert. Bij modelfotografie werkt het bijzondermooi (IMO) maar hierbij is het denk ik het beste om een gelijkmatige belichting te verkrijgen.

    Wat NOG beter was geweest.... Wachten tot het mooi weer is en dan met een mooie blauwe lucht foto's maken... Heb je ook geen 5D of andere fullframe nodig mbt hoge iso waarden knipoog

  6. Rick
    Profiel Rick schreef op maandag 16 maart 2009 om 09:46  | reageer

    Is de ISO in te stellen op halve of 1/3 stops op de 5DII. Dat is wel een handige feature, zeker bij de wat hogere ISO's. Bij mijn 400D kan dat niet, alleen als hij op automatisch staat kiest hij soms zelf een tussenligende ISO.
    (heb ik gehoord, gebruik zelf nooit de auto stand...)

  7. Peter
    Profiel Peter schreef op maandag 16 maart 2009 om 09:51  | reageer

    Ik denk niet dat de 400D autimatisch een tussenliggende stand gebruikt hoor! De 5D zal zeker 1/3 stop isowaarden kunnen gebruiken, alleen misschien niet vanaf hogere isowaarden? Bij mijn 40D kan ik 1/3 stop iso waarden instellen behalve tussen 1600 en 3200. Maar de 5D Mk.II bezitters weten hier vast meer over...

  8. Rick
    Profiel Rick schreef op maandag 16 maart 2009 om 10:07  | reageer

    De 450D doet dat zeker weten, de 400D weet ik niet zeker, ik zal eens kijken of ik het kan reproduceren.

    Juist bij hoge ISO waarden lijkt me de tussenliggende ISO waarden wel een goede toevoeging. Ik denk dat de 5DII het wel kan want met zo'n camera werk je niet op de auto stand. (Ik hoop niet dat ik nu een veronderstelling doe die mensen boos gaat maken).

    We wachten even tot er iemand langs komt met een 5DII

  9. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op maandag 16 maart 2009 om 10:12  | reageer

    Natuurlijk kan de 5D mark II werken met 1/3 stops.
    Volgens mij overigens ook met 1/2 stops, als je dat fijner vind. Beide is mogelijk, het is een instelling (even uit mijn hoofd, 5D momenteel niet bij de hand).

  10. Peter
    Profiel Peter schreef op maandag 16 maart 2009 om 11:29  | reageer

    Rick, waar haal je die info dan vandaan?? De 450D heeft net als de 400D iso instellingen 100/200/400/800/1600, waarom zou hij dan op automatisch WEL 1/3 stops iso instellingen aankunnen?? Ik vind dit een vreemd verhaal.

    De 5DMk.II heeft de volgende mogelijkheden wat betreft iso:

    100 - 6400 in 1/3 stops, plus 50, 12800, 25600 as option (Dpreview.com)

  11. Peter
    Profiel Peter schreef op maandag 16 maart 2009 om 11:35  | reageer

    Als de 450D automatisch wel 1/3 stops iso aankan, dan moet hij het handmatig ook aankunnen. Ik kan het alleen zo snel niet vinden.

  12. Rick
    Profiel Rick schreef op maandag 16 maart 2009 om 12:06  | reageer

    De auto ISO werkt volgens mij tot 800. Hier zijn wat puntjes waar je kan zien dat ik het niet heb verzonnen. Voor de 400D weet ik het even niet maar daar lijkt me de functie ook niet zo handig.

    DPReview en Club Snap.

  13. EdC
    Profiel EdC schreef op maandag 16 maart 2009 om 18:01  | reageer

    Ik werk zelf niet met auto-ISO. Is zoals met andere 'auto'-instellingen: ik hou het graag zelf onder controle. Was wel de fabrieksinstelling, maar die heb ik snel veranderd. Volgens het boekje van de 5D2 kiest de camera een waarde tussen 100 en 3200.

    @Peter. Wachten op mooi weer. Ik ga graag nog eens terug naar Berlijn. Ik heb er locaties gezien die bij mooi weer de moeite waard kunnen zijn. Maar soms heb je als fotograaf het moment niet voor het kiezen. vrolijk

  14. tonv
    Profiel tonv schreef op dinsdag 17 maart 2009 om 00:59  | reageer

    Bruikbare hoge ISO waardes, zoals de 5DII die biedt, zullen zich m.i. alleen maar verder gaan ontwikkelen en grote invloed hebben op fotografie zoals Ed dat al aangeeft. Het fotograferen zonder flitser is hier een duidelijk voorbeeld van. Ook in de studio kun je met minder krachtige flitsers uit de voeten omdat je niet altijd per definitie met ISO 100 hoeft te werken. En in bepaalde gevallen zal zelfs IS overbodig worden. Persoonlijk ben ik niet zo gecharmeerd van flitsers en zie ik het als een zegen. Daarnaast ben ik een fervente prime shooter (non IS lenzen) waardoor ik vaak hogere ISO waardes nodig heb.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.288 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord