Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ed Coenen

Reportagewerk: Tweede Maasvlakte

donderdag 28 oktober 2010, 19:21 door | 8.931x gelezen | 11 reacties

Een paar weken geleden kwam de uitnodiging voor een persexcursie naar de Tweede Maasvlakte. Waar twee jaar geleden nog zee was, ligt nu zand en zijn de contouren te zien van een containerterminal. Op de natste dag van de week op pad om de vorderingen van het werk met eigen ogen te kunnen zien.

Na de ontvangst met koffie en muffins werd het project toegelicht en werden de veiligheidsinstructies gegeven. Helmen op, veiligheidsvest aan en in twee groepen op pad. Er was een behoorlijke opkomst van fotograferende en schrijvende collega's. Collega's van radio en tv waren er ook, maar die kwamen alleen voor het nieuwsitem: de Blockbuster, een enorme kraan die de meer dan manshoge betonblokken van veertig ton vanaf een bouwweg neerlegt aan de voet van de nieuwe zeedijk.

Blockbuster

cabine Blockbuster


Normaal legt de operator van het gevaarte de stenen aan de zeekant van de dijk, maar dan zou daarvoor een bootje de zee op moeten en dat is niet helemaal zonder risico met stevige wind. Speciaal voor de presentatie was de kraan op een plek neergezet waar fotografen een plaat konden maken. We kregen de demonstratie met oude blokken, afkomstig van de oude zeewering. Ongeveer tachtig procent van de veertig jaar oude blokken blijkt opnieuw bruikbaar.

Persexcursie

Er waren bussen ingezet om de fotografen en verslaggevers van dagbladen, transport-, bouw- en havenbladen naar de locaties te brengen. Terwijl de ene groep op en om de Blockbuster rondkeek, bezocht de andere groep de bouwplaats van de kade voor een containerterminal. Een betonblok in een 'liggende L-vorm' is het zichtvare deel van de kademuur. Daaronder is in een sleuf een betonwand van dertig meter diep gestort. Als de kade klaar is, wordt het zand voor de wand weggezogen en kunnen er schepen aanmeren. De foto hieronder laat een graafmachine zien die met een lange bak in de sleuf bezig is.

Sleuf graven


Gisteravond de excursie voorbereid. Veiligheidsschoenen klaargezet, een warme jas uit de kast gehaald en gekozen voor de combi van 16-35mm groothoek en 70-200mm telezoom. Het statief thuisgelaten, want dat is met degelijke excuries zelden handig. Bij de beklimmen van de ijzeren trapjes in de Blockbuster was het ook niet handig geweest.

Er was regen voorspeld en dat is in de loop van de dag ook zeker uitgekomen. Vooral het glas van de 16-35mm groothoek moest ik doorlopend droog maken. Van een collega nog de nuttige tip meegekregen ook een zeem mee te nemen om de camera en het objectief (niet het glas) na gebruik af te drogen. De spullen die ik mee had zijn enigszins waterdicht, maar daar vertrouw ik niet volledig op.

Na thuiskomst de foto's in Lightroom geÔmporteerd en nog een hele tijd zitten klussen aan de foto's.
De waterdruppels op het glas waren hier en daar knap zichtbaar.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ed Coenen

Over de auteur

Ed Coenen is onder meer reportagefotograaf. Hij ziet zijn foto's afgedrukt in tijdschriften.

11 reacties

 1. Arno
  Profiel  Arno schreef op donderdag 28 oktober 2010 om 19:51  | reageer

  Hadden jullie voor die blockbuster een helm op? vrolijk

  Mooie foto vanuit de cabine, wat een machine is dat toch.

 2. EdC
  Profiel EdC schreef op donderdag 28 oktober 2010 om 20:08  | reageer

  Arno, voor het hele bouwterrein geldt dat je een helm op moet hebben. Bij het beklimmen van de Blockbuster ook, maar binnen die machine hoeft het niet.

 3. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op donderdag 28 oktober 2010 om 20:20  | reageer

  Wel bijzonder zoiets te fotograferen.. ik wil nog altijd eens naar de maasvlakte voor vogels, geloof het of niet, maar in de juiste periode zitten er leuke doortrekkende soorten vrolijk

 4. EdC
  Profiel EdC schreef op donderdag 28 oktober 2010 om 20:28  | reageer

  Johannes, waarom zou ik dat niet geloven. Dat gebied is al jaren een vogelgebied. Ik hoop er zelf nog een keer te kunnen kijken zonder regen.

 5. Jaap B.
  Jaap B. schreef op donderdag 28 oktober 2010 om 22:26  | reageer

  Foto 2 vind ik erg geslaagd.

 6. Casper de Graaf
  Profiel  Casper de Graaf schreef op vrijdag 29 oktober 2010 om 07:57  | reageer

  Ed, hoe word je eigenlijk reportagefotograaf? Of is dat meer een kwestie van geluk hebben en erin rollen? Lijkt me een machtig leuke baan!

 7. stefansegers
  Profiel stefansegers schreef op vrijdag 29 oktober 2010 om 08:36  | reageer

  Ik vind de cabine foto ook het mooist. Ruimtelijk en goede compositie. Met al die regen is het zeker even afzien. De zonnekap van de 16-35mm is inderdaad erg kort en de lens kan dan nat worden.
  Fotograferen in regen is inderdaad niet altijd even leuk, maar je moet roeien met de riemen die je hebt.

  Keep up the good work!

 8. tonv
  Profiel tonv schreef op vrijdag 29 oktober 2010 om 08:39  | reageer

  Indrukwekkend project dat je ondanks de regen prima in beeld hebt gebracht. De Blockbuster in foto 1 is een spectaculaire machine; maar wat jammer dat die arm net is aangesneden! Met wat meer lucht was het in mijn optiek een wereldfoto.

 9. PehrG
  PehrG schreef op vrijdag 29 oktober 2010 om 17:21  | reageer

  Ik sluit me aan bij de vraag van Casper de Graaf. Lijkt me wel een leuk vak.

 10. nldazuu
  nldazuu schreef op vrijdag 29 oktober 2010 om 18:06  | reageer

  Hej Ed,
  Naast de mooie serie foto's een heerlijk herkenbare schrijfstijl...lees e.e.a. vast wel in EVO magazine...zie ik 10 en 11.11 even op de beurs Bedrijf en Logistiek? Let me know wanneer je er bent!
  //Dave

 11. EdC
  Profiel EdC schreef op vrijdag 29 oktober 2010 om 18:37  | reageer

  @NldaZuu. Dave, ik kom de eerste dag naar die beurs. Poets de Toyota's met een vork maar op. vrolijk

  @Casper de Graaf en PehrG. In het vak fotografie gaat het om keuzes maken. De één maakt de keuze voor bruidsfotografie, de ander voor persfotografie of natuurfotografie. Wat ik doe leunt tegen persfotografie aan, of tegen industriële fotografie, maar technisch is het ook goed te vergelijken met bruidsfotografie. Ik ben er vooral ingegroeid omdat ik geen dag op pad wil gaan om een enkele foto te kunnen verkopen. Als je een serie kunt maken en gepubliceerd krijgt, dan is een dagtocht rendabeler te maken. Of je maakt de foto's voor verkoop uit stock. Maar het begint bij het vinden van podia die een reportage willen afnemen. Woensdag heb ik op de Maasvlakte voldoende fotografen ontmoet die daarin slagen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.061 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord