Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Richard Hijmering

Portret cursus bij ImageLab; Dag 1

zondag 28 oktober 2007, 19:06 door | 13.422x gelezen | 8 reacties

Al een tijdje wilde ik graag mijn fotografie ervaring uitbreiden met studio werk. Ik heb al een paar keer gespeeld met de flitsset van mijn fotoclub en natuurlijk menig boekje erover open geslagen maar de grote stap had ik nog niet gemaakt. Het leek me wel leuk om deze kennis te vergaren via een cursus zodat je op een efficiënte manier door de eerste en moeilijkste stappen wordt geleid.

Na wat speuren op het internet kwam ik op de site van ImageLab. Hier bieden ze een scala aan fotocursussen aan voor de beginnende maar ook gevorderde fotograaf. De site gaf mij sterk de indruk dat het hier gaat om goede kwaliteit cursussen in plaats van een cursus van een hobby fotograaf met te veel tijd. Ik heb gekozen voor de cursus Portret- en modelfotografie in de studio (PS3.okt) wat een 3 daagse cursus is, één maal per week en één les duurt drie en een half uur. De cursus is voornamelijk op de praktijk gericht wat betekent dat je een korte inleiding met theorie krijgt waarna je vrij snel voor de leeuwen word gegooid. Of in dit geval voor het model.

De cursus wordt aan huis gegeven in een herenhuis in Amsterdam. Het feit dat de cursus aan huis was gaf me in eerste instantie wel mijn bedenkingen, maar geheel onterecht. De docent, Paul Struijk, heeft al vele jaren ervaring in de fotografie als fotograaf en docent. Hij is onder andere docent geweest op de fotoacademie. Hierna heeft hij ImageLab opgezet waarmee hij al enige tijd een breed scala aan cursussen verzorgt. Hij straalt een vertrouwde indruk uit door, in tegenstelling tot menig docent die je slechte kanten wilt bij veilen, juist je goede kwaliteiten te stimuleren. Hoewel ik nogal gespannen aan de cursus begon, onder andere door een deadline op werk en wat allergische reacties, voelde ik me snel op mijn gemak waardoor ik zeer effectief aan de slag kon.

Naast mij waren er twee dames die de cursus volgden. De een (Anne) volgde een uitgebreide opleiding studio werk en haalde nu wat verloren tijd in. De ander (Jolanda) is zelf model en is erg nieuwsgierig naar wat er aan de andere kant van camera gebeurt. We begonnen met het gewoonlijke rondje van wie ben je, wat doe je en wat wil je eruit halen. Dit werd gevolgd door het lezen van een blaadje met theorie over belichting en het histogram. Omdat dit alles ons wel bekent was verhuisde we snel naar de studio.

Daar begon Paul met de verschillende belichtingen. De gefocuste spot met Fresnel lens, normaal continue licht en de flitser. En daarnaast de belichting methode en de invloed van een reflectie scherm en een diffuser. Hetgeen mij het meeste opviel was de methode om de belichting te meten. Hier kwam namelijk geen enkele losse lichtmeter aan te pas. Het werd allemaal met de camera gedaan. Bij continue licht bepaal je eerst het diafragma waarmee je wilt fotograferen. Daarna stel je eerst de sluitertijd in die de lichtmeting van je camera aangeeft. Vervolgens maak je een paar proef opnames en kijk je op het histogram of deze mooi gevuld is. Dat regel je dan bij met je sluitertijd totdat je het optimum hebt gevonden wat je dan voor de verdere shoot gebruikt. Het voordeel van deze methode is niet alleen dat je het geld voor een lichtmeter uitspaart. Maar je meet precies hoeveel licht je camera bereikt en je perfect weet hoeveel van de verschillende intensiteiten in je foto komt.

Histogram
De histogram van de tests foto's. Van links naar rechts, onderbelicht, goed belicht en over belicht.


Na de uitleg gingen we meteen met het model, Bruno, aan de slag. Bruno is student aan de dansacademie en regelmatig model voor deze cursus. Hij is dus gewent aan de aandacht en de camera's en heeft vanuit zijn opleiding een hele repertoire aan dansposes. Dat geeft een hele zorg minder als beginnend studio fotograaf.

We begonnen met het continue licht met Fresnel lens welke het meeste zonlicht benadert. Dit soort licht geeft een sterk contrast tussen licht en donker met scherpe schaduw lijnen. En gezien we met continue licht werken kan je de sluitertijd en het diafragma instellen voor het optimale effect. Maar je bent wel gelimiteerd door de lichthoeveelheid wat de instel range verkleint. Om de beurt gingen we aan de slag met eerst de lichtmeting en daarna het maken van foto's. Eerst foto's van alleen het gezicht gevolgd door foto's van met een groter frame. Hierbij komt de dans achtergrond van Bruno goed van pas. Tijdens de schoot kregen we aanwijzingen, konden we al onze vragen kwijt en kregen we allemaal de kans om onze fouten te maken om daarvan te leren.

Bruno
Resultaat van de sessies met Bruno


Algemene punten zijn bijvoorbeeld:
  • Instellingen van je camera; opnieuw lichtmeten als je van positie verandert, juiste diafragma.

  • Hoe je met een reflector de andere zijde ook belicht of de overgang van licht naar donker verandert. Of hoe je een diffuser gebruikt om de scherpe schaduwranden kwijt te raken.

  • Goede communicatie met het model als aangeven wat het frame van de foto is (alleen gezicht, tot middel of knieën, armreikwijdte) welke poses aan te nemen en welke niet en constante feedback tijdens de shoot zelf.
Na het continue licht en verschillende poses en composities uitgeprobeerd te hebben zijn we over gegaan op het flitslicht. Bij flitslicht wordt de belichtingstijd bepaald door het flitslicht. Je stelt de hoeveelheid licht dat binnen komt in met je diafragma en instel sterkte van je flitsers. Voor de lichtmeting gok je in het begin dan ook een instelwaarde van je diafragma. Na een paar proefopnames en het bekijken van je histogram heb je ook dit perfect ingesteld. Het voordeel van flitslicht is dat je altijd wel genoeg licht hebt, ook voor snelle bewegingen. Maar het nadeel is wel gelimiteerd bent in je scherptediepte.

Aan het eind ging ik naar huis met 318 foto's. Hetgeen wat me opviel was dat bij alle foto's de belichting perfect was. Werkt die histogram methode dus echt.

Bruno
Resultaat van de sessies met Bruno

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Richard Hijmering

Over de auteur

Richard is natuurkundige en fotografeert met een Nikon D70 en een analoge Nikon FM2n. Foto's door Richard kunt u bekijken op zijn website.

8 reacties

  1. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op zondag 28 oktober 2007 om 19:17  | reageer

    Zo te lezen is het een leerzame dag geweest!
    Ik ben alvast benieuwd naar de twee volgende dagen.

    Persoonlijk ben ik wel fan van gebruik van een lichtmeter bij studioflitsfotografie, maar het kan natuurlijk ook met meting op je camera. Meestal combineer ik de twee; eerst het licht meten en daarna bij de foto het histogram controleren. Vooral bij gebruik van meerdere flitsers vind ik het gemakkelijk precies te weten hoeveel licht elke flitser op het belichte oppervlakte werpt.

  2. Perrush
    Profiel Perrush schreef op zondag 28 oktober 2007 om 23:06  | reageer

    sorry, maar iemand die leert om GEEN lichtmeter te gebruiken ... ... daar heb ik bedenkingen bij. Je kan natuurlijk op een histogram wel zien hoe de algemene belichting is, maar je weet nooit hoe diep je schaduwen zijn. Met een lichtmeter kan je ook op schaduwplekken meten en zo weet je tenminste hoe veel verschil je hebt.

    Maar goed ieder zijn methode.

  3. Brian dSLR.nl
    Brian (dSLR.nl) schreef op maandag 29 oktober 2007 om 07:51  | reageer

    Ook ik heb zo mijn bedenkingen bij het niet gebruiken van een lichtmeter. Wat je voor de grap eens zou moeten doen is WEL een lichtmeter gebruiken en dan eens kijken in hoeverre je belichting anders is dan met deze methode, je zal zien dat daar best nog verschil in zit en bovendien, zoals perrush al aangaf, je wilt niet alleen je hoge lichten maar ook je schaduwen meten.

    Misschien dat het aan de compressie ligt bij het uploaden, maar ik vind bovendien dat de onderste foto echt niet scherp genoeg is. Kennelijk heb je daar met een dermate klein diafragma gewerkt en was je niet helemaal zeker van het scherpstelpunt waardoor de foto toch wat wazig is.

    Scherpte loopt altijd van het exacte scherpstelpunt tot 1/3 voor en 2/3 naar achteren in de gekozen scherptediepte. Het exacte focuspunt bij portretten is dus bijna altijd het oog van de geportretteerde (bijna altijd want bij een gekke pose kun je het moedwillig anders willen). Focus dus nooit op de neus of de schaduwen rond de neus (waar de camera zo lekker makkelijk op scherpstelt) maar altijd op de ogen.

    Zelf ben ik bovendien een groot voorstander van het gebruik van een grijskaart bij het gebruik van gewone lampen. Gebruik de grijskaart om in de A stand bij een door jou gekozen diafragma te kijken welke sluitertijd de camera aangeeft en stel die vervolgens in de manuele stand in. Je zult zien dat dit een correctere manier is van belichting meten als je geen lichtmeter gebruikt omdat je nu door de hoek waaronder je de grijskaart houd ook kunt bepalen welke kant je meet, de schaduw kant of de direct verlichte kant. Maar... Meten is weten.

    Hou ons op de hoogte van de volgende dagen a.u.b. want ik vind het erg leuk hoe je schrijft. vrolijk

  4. Richard Hijmering
    Profiel Richard Hijmering schreef op maandag 29 oktober 2007 om 11:14  | reageer

    ik stond eerst ook een beetje vreemd te kijken bij het lichtmeten met de camera zonder gebruikt van een aparte lichtmeter. Maar hetgeen mij is verteld is dat deze methode tegenwoordig juist word verkozen boven de aparte lichtmeter. Bij het histogram kan je namelijk precies zien hoeveel hoeveel je van elke intensiteit in je foto hebt. je ziet dus precies hoeveel licht en hoeveel schaduw. Uiteraard vergt dit enige ervarnig met het lezen van een histogram. Daarnaast kan je altijd van dichterbij een foto nemen om alleen de schaduw te meten. Ook hier zie je dan de gehele licht distributie ipv een gemiddelde waarde. Ik moet zelf zeggen dat het me verbaasde hoe goed en gemakkelijk het werkt.

    Bij het origineel van de tweede foto vond ik de scherptediepte precies goed. Hij loopt daar van neus tot nt achter de ogen. Dit versterkt het effect van dreigend uit de foto komen. Helaas komt dat niet helemaal over bij deze gecomprimeerde weergave.
    Maar persoonlijk ligt mijn doel van deze cursus niet om tijdens de cursus de perfecte foto te maken maar juist om zoveel mogenlijk te leren over hoe je hem straks moet maken. Dat betekent dus veel experimenteren. Daarnaast heb je maar een beperkte tijd per sessie waarbij je misschien niet altijd het fotohoogtepunt kan halen. En daarnaast alleen maar perfecte fotos zijn ook zo saai. Kan je niks over zeggenvrolijk
    MAW Feedback is altijd welkom, het ergste wat er kan gebeuren is dat je er iets van op steektvrolijk

    ps thnx Brian!! Vervolgen zullen zeker blijven komen.

  5. PSpotter.nl
    PSpotter.nl schreef op donderdag 1 november 2007 om 21:02  | reageer

    Wat las ik nu in het laatste krantje van de bouwmarkt Praxis... een complete twee delige lichtset voor weinig.
    Het moet toch niet gekker worden ....

  6. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 1 november 2007 om 21:10  | reageer

    Inderdaad, een flitsset bij de Praxis van het merk QIHE (nooit van gehoord) voor 249,50 euro. Ik zou er niet teveel kwaliteit voor verwachten, maar wellicht een leuk starterssetje.

  7. Richard Hijmering
    Profiel Richard Hijmering schreef op dinsdag 6 november 2007 om 20:56  | reageer

    Nou zelf voor een startjes setje mag je wel wat kwaliteit verwachten, en dat verwacht ik toch niet echt bij een setje van de Praxis!

  8. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 6 november 2007 om 23:00  | reageer

    Geen idee wat de kwaliteit precies is, maar ik verwacht inderdaad ook niet al te hoog. Desondanks zie ik ook erg mooie resultaten van de eveneens erg goedkope Falcon Eyes flitssetjes. Vanwege de prijs kan ik me goed voorstellen dat je met een dergelijk setje begint om te bepalen of je flitsfotografie wel leuk vind.
    Zelf zou ik een dergelijk setje verder ook niet snel aan iemand aanraden.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.818 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord