Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Richard Hijmering

Portret cursus bij ImageLab; Dag 2

zondag 4 november 2007, 09:13 door | 7.848x gelezen | 4 reacties

Deze dag werden we een beetje aan ons lot overgelaten. Na een kort gesprekje werden we snel in het diepe gegooid. De bedoeling was dat we van begin tot eind een fotoshoot zouden doen en daarvoor hadden we zelf attributen meegenomen die het model kon gebruiken. Het model was nog niet aanwezig toen we begonnen en in de tussen tijd konden we beginnen met opstellen en lichtmeten. Dit was best lastig om te doen omdat we nog niet echt een idee hadden van wat we wilde doen en we natuurlijk ervaring misten.

Het model arriveerde terwijl wij hiermee bezig waren. Bruno kon die dag niet maar Patricia nam zijn plaats in. Iets wat eigenlijk juist wel fijn was omdat elk model weer anders is waardoor je de aanpak moet aanpassen. Patricia is een mooie sterke vrouw met een uiterlijk zoals je bij een model voorstelt. Ze heeft voorheen een dansopleiding gedaan, heeft geacteerd en is nu bezig als zangeres in een band. Zoals Bruno heel erg zelf met poses kwam deed Patricia dit juist niet. Hierdoor moest er meer gecommuniceerd worden om de foto tot stand te brengen, wat naar mijn mening juist een voordeel is. Aan de ene kan moesten wij meer letten op de juiste communicatie met haar en aan de andere kan is ze daardoor erg flexibel om het gewenste resultaat te verkrijgen. Ik denk ook dat ze als model zeer breed kan worden ingezet.

Ik moest als eerste beginnen. We begonnen met een gesprekje met Patricia om haar beter te leren kennen. Het doel was om als eerste het ijs te breken en om met een fotografisch oog te kijken om ideeen op te doen. De bedoeling is dan ook om dan op het juiste moment over te gaan tot fotograferen. Ik wilde eerst wat close-ups maken om van daaruit wat meer uit te zoomen. Dit ging helemaal niet goed omdat ik eigenlijk nog niet een echt idee had over wat ik wilde. Omdat je voor het blok wordt gezet om iets te doen wat je nog nooit gedaan had bleven de ideeŽn bij mij buiten mijn hoofd zweven. Dankzij wat hulp kwam het idee om emoties te doen. Ik heb gekozen voor kwaad omdat dit een emotie is wat als het goed gedaan word erg sterk bij een foto kan overkomen. Maar al snel werd het duidelijk dat een foto een heel erg eerlijk medium is. Als je een foto van iemand wilt maken die kwaad is moet diegene ook echt kwaad zijn. Anders zie je het direct in de foto terug. Patricia moest iets in gedachte nemen wat haar kwaad maakte en dat op de camera reflecteren (beter de camera dan op de fotograaf). Toen ze goed in haar rol kwam schrok ik er eigenlijk wel een beetje van omdat je haar gemoedstoestand zag veranderen van vrolijk naar somber. Ik was hier niet echt op voorbereid en voelde me zelfs wat schuldig, wat mijn resultaat ook beÔnvloede. Maar je zag zeker verbeteringen in de fotoserie hierdoor.

Na mij ging Jolanda te werk die een mooie glamour foto wilde maken zoals je in een tijdschrift ziet. Er kwamen zelfs attributen bij als een haardroger om haar haar de juiste richting op te blazen. Ik vond de resultaten die ze op haar camera liet zien erg goed gelukt. Ze had erg oog voor detail waardoor je bijvoorbeeld nog precies genoeg mond zag boven de omhoog getrokken kraag van de trui. Bij het bekijken van haar shoot zag je duidelijk dat de sfeer en daardoor de foto steeds verbeterde. Soms kom je in bladen foto's tegen waarbij je denkt: 'Nee, dat was het toch nog niet helemaal'. Nu zag je die stadia voorbij komen waar die fotografen gestopt zijn met fotograferen.

Glamour style Patricia door Jolanda
Fashion foto van Patricia door Jolanda


Tijdens haar fotoshoot nam ik de tijd om een idee uit te werken voor de tweede poging. Ik wilde een dromerige foto maken. Ik positioneerde Patricia zittend naast een deurpost om een huiselijke sfeer te creŽren. Ik wilde een spot op haar zodat er een cirkel om haar heen werd gecreŽerd waardoor de aandacht naar binnen werd getrokken. Maar de gedachtes van Patricia moesten juist in de foto naar buiten stralen. Ik had het geheel dus in mijn hoofd uitgewerkt maar het werd snel duidelijk dat dit nog maar het begin van de reis naar de foto was. Ik probeerde Patricia in de juiste stemming te krijgen door een verhaal dat ze net de ware had getroffen en daar in de ochtend over zat na te dromen. Helaas werkte dit niet echt voor haar. De hulp van een knuffel konijn of beer werkte zelfs averechts. Na een tijd proberen kwam Paul met een geheel ander idee. De ware is gebleven en ze heeft net een geweldige nacht achter de rug waarvan ze nog aan het nagenieten is. Ondanks nog wat gestuntel mijnerzijds ontplooide de sfeer zich steeds beter tot op een hoogtepunt op welk moment mijn flitser bleef afgaan.

Dreamy Patricia
Dreamy foto van Patricia


Bij deze sessie heb ik geleerd dat als je in het begin een foute weg ingaat je niet eindeloos moet proberen er het beste van te maken. Je moet gewoon opnieuw beginnen, een ander weg in slaan om het beste resultaat te verkrijgen. Misschien is het niet de foto die je eerst als fotograaf in gedachte had maar het is wel de foto die je uiteindelijk wilt hebben. Dit lijkt logisch maar is altijd lastig in de praktijk. Ik heb ook meer ontzag gekregen voor het model. Op de bank zittend en naar Americas Next Top Model kijkend heb je vaak commentaar. Maar probeer het zelf maar eens om voor de camera zo te presteren en op 'commando' de verschillende poses en uitdrukkingen te voorschijn te toveren. Zo'n foto is een samenwerking tussen de fotograaf en het model. Als model moet je het voor elkaar krijgen om datgene uit te kunnen beelden waarom gevraagd wordt terwijl je als fotograaf de juiste sfeer moet weten te creŽren om tot het gewenste resultaat te komen.

Deze les vond ik erg moeilijk omdat de lat hoog was gelegd (waarschijnlijk ook door mijzelf). Maar juist door de valkuilen waar ik inliep en de adviezen en aanwijzingen van Paul was het zeer, zeer leerzaam. Ik kan nu nog niet zo een perfecte fotoshoot doen omdat daar veel ervaring voor nodig is maar ik heb wel de weg gezien die ik moet bewandelen. En in dat proces is mijn enthousiasme sterk toegenomen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Richard Hijmering

Over de auteur

Richard is natuurkundige en fotografeert met een Nikon D70 en een analoge Nikon FM2n. Foto's door Richard kunt u bekijken op zijn website.

4 reacties

 1. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 5 november 2007 om 09:28  | reageer

  Geslaagde foto's door zowel Jolanda als die van jouw (al vind ik wellicht haar schaduw wat nadrukkelijk aanwezig). Niets ten nadele van Bruno, maar zelf zou ik toch liever Patricia voor de lens hebben. knipoog

 2. Richard Hijmering
  Profiel Richard Hijmering schreef op dinsdag 6 november 2007 om 20:53  | reageer

  Er is wel meer niet geheel perfact aan deze foto. bv het gezicht is niet duidelijk genoeg aanwezig omdat het iets te ver omhoog staat (geholpe door de lens keuze vanwege de gelimiteerde afstand). Om een perfect resultaat te verkrijgen had het process nog verder moeten om nog beter in de sfeer te komen. Maar door tijdgebrek was dit niet mogenlijk. Maar dat neemt niet weg dat het process zelf perfect was om van te leren, zowel voor mij als voor Patricia.
  Ik heb Patricia ook liever voor de lens, vooral door haar manier van model staan. Ze doet niet snel iets uit haar zelf en er moet een sfeer onstaan tussen model en fotograaf. Hierdoor moeten beide hun best doen maar dat betekent wel dat het eindresultaat van veel hogere kwaliteit kan zijn. En het maakt het geheel ontzettend leuk!

 3. Michael
  Profiel  Michael schreef op woensdag 7 november 2007 om 21:47  | reageer

  Leuk zo'n cursus. Ik vind die eerste foto erg mooi. De structuur van haar huid en van de trui springen er wat mij betreft mooi uit. Ook de blik in haar ogen en het genoemde - net genoeg - mond doet het wat mij betreft goed.

  Richard: Heb met Elja ook een keer een dergelijke cursus gedaan en ben het met je eens dat het erg moeilijk is om zomaar even te beginnen met een shoot. Het viel mij ook op dat het contact tussen fotograaf en model erg belangrijk is. Dat had ik in het begin erg onderschat.

 4. Rob Donadio
  Rob Donadio schreef op vrijdag 9 november 2007 om 15:59  | reageer

  Erg mooi verslag Richard, met een paar zeer interessante opmerkingen. Naar mijn ervaring is zo een cursus vooral aantrekkelijk omdat je geconfronteerd wordt met allerlei problemen en onvoorziene situaties.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.082 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord