Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Richard Hijmering

Portret cursus bij ImageLab; Dag 3 (de laatste dag)

zondag 11 november 2007, 19:20 door | 7.821x gelezen | 5 reacties

Het model voor vandaag was Makita. Makita is een persoon met een erg vrolijke en positieve instelling. Ze is erg charismatisch waardoor je hele sterke foto's met haar kan maken. Ze heeft ook veel ervaring met poseren voor onder andere foto's en schilderijen wat ook te merken is. Hierdoor heeft ze het proces van modelleren goed onder de knie en heeft alleen hier en daar wat kleine bijsturingen nodig om een mooi resultaat neer te zetten.

Jolanda begint dit keer als eerste, waarbij we begonnen met softboxen. Jolanda had zich goed voorbereid en had kleding en make-up meegenomen. En ik had alleen mijn zwaardje als object meegenomen! Maar gelukkig mocht ik ook gebruik maken van haar voorbereiding. Ze wilde een zeer stoere foto maken op een stoel en met een hoed, wat perfect op het lijf was geschreven voor Makita.

Makita door Jolanda
Goed voorbereide foto van Makita door Jolanda..


Ik wilde hierna foto van Makita maken waarin onschuldigheid naar voren kwam, bijvoorbeeld de onschuldigheid van een kind. Ik had al in de gaten dat dit soort van onschuldigheid ver van haar persoonlijkheid af lag dus dat het een moeilijke opdracht zou worden. Maar als je de lat hoog legt dan kan je er alleen maar meer ervaring van oppikken. En ik zat daar nou eenmaal om te leren dus laten we daar goed gebruik van maken. Het proces ging natuurlijk met vallen en opstaan maar beter dan de vorige keer. Dit omdat ik al wat meer een idee had van waar ik heen wilde. En natuurlijk is Makita weer een ander persoon dan Patricia was en daar moet je je op aanpassen. Het mooiste vond ik wel toen Paul opeens een geur erbij haalde. Het effect was niet helemaal zoals gewenst, waarschijnlijk omdat we allemaal een beetje verbaasd waren door de kracht van het effect van geur, maar het geeft wel aan hoe belangrijk je omgeving is (kleuren, kleren, geuren en/of muziek).

Onschuldige Makita
Onschuldige Makita.


Hierna gingen we aan de slag met flitslicht samen met continue licht. Hiermee kan je hele leuke effecten creëren. De flits zorgt voor een scherpe afbeelding en het continue licht in combinatie met een lange sluitertijd geeft een mooie schaduw effect wat beweging creëert. Met het diafragma stel je de belichting van de flitser in en daarna stel je de sluitertijd met lichtmeting in op het continue licht. Het effect levert erg mooie resultaten op. Het kan goed gebruikt worden om beweging, bv bij sport, te laten zien of om heel kunstzinnige beelden te creëren. Helaas kwamen we hier een beetje in tijdnood waardoor aan het eind alles een beetje geforceerd werd en ik niet helemaal kon doen wat ik wilde. Dit vond ik wel jammer maar natuurlijk kan je niet de hele avond door blijven gaan. En het geeft me een goede rede om thuis verder te gaan:

Ghostimage van gewapende Makita
Ghostimage van gewapende Makita.


Ghostimage van Makita door Jolanda
Ghostimage van Makita door Jolanda.


Nu we aan het eind van de cursus zijn is het tijd voor wat reflectie.
Als eerste de grote vraag, was het het waard. € 250,- is best wat geld maar je krijgt zeker waar voor je geld. In de drie dagen van de cursus heb ik dingen geleerd die ik normaal misschien niet zou hebben geleerd omdat ik het gewoon niet gezien zou hebben. We hebben we een breed scala aan mogelijkheden van de studio doorgenomen en we hebben er redelijk wat ervaring mee opgedaan. Natuurlijk ben je niet meteen een geweldig studio fotograaf want daar komt nog talent en ervaring bij kijken. Maar je hebt wel een hele grote koffer met opgedane kennis waarmee je de wereld in kan trekken om in ieder geval de ervaring op te doen.

Omdat je 'zo' de studio in wordt gegooid moet je steeds wel de volgende stap nemen waardoor je meer leert. En omdat je ermee bezig bent en het ervaart kan je het eigen maken, iets wat niet lukt als het je verteld wordt en je het alleen in een schriftje opschrijft. Doordat je vrij word gelaten in je doen en laten kan je goed zelf bepalen welke richting je op wilt.

Tijdens deze kennisreis kan je je fouten maken om ervan te leren en wordt je waar nodig bijgestuurd zodat je niet vast komt te zitten. Op deze manier kan je inderdaad met elk niveau instappen en omdat je je eigen weg bepaald. Iets wat vele cursussen zeggen maar weinig maken dat ook echt waar. Paul, de docent, is iemand die je zegt waar het op staat zodat je altijd weet waar je staat. Maar dit gebeurd op een goede positieve manier zodat je graag de volgende stap wilt zetten. Hij zorgt er ook heel goed voor om goede leer situatie te creëren. Dus als je je eigen fouten maakt dan laat hij je met rust om je niet te veel te beladen. Maar gaat het lekker dan gooit hij het roer om zodat je scherp moet blijven en je leert met verschillende situaties om te gaan. Zo houdt je altijd de juiste hoeveelheid tegendruk om te blijven leren.

Wat ik wel wat jammer vond is dat je vaak aan het eind van een foto sessie in een stroomversnelling komt omdat de tijd opraakt. Je kan natuurlijk niet oneindig doorgaan en naar huis gaan met een foto waar je trots op bent is ook belangrijk. Maar je verliest het proces dan soms een beetje uit het oog omdat het een beetje snel voorbij gaat. Daarnaast vond ik het wel jammer dat de gemaakte fotos niet echt werden besproken. Tussendoor hebben we er wel wat over gesproken en dat leverde een hoop extra leervoer op. Maar ik denk dat je daar nog meer uit kan halen. Uiteraard moet je natuurlijk keuzes maken wat je wel en wat je niet de revue laat passeren.

En dat neemt niet weg dat ik nu een hele hoop kennis en ervaring rijker ben waarmee ik sta te popelen om de wereld in te gaan en het in de praktijk toe te gaan passen.

Zucht, dat word dus snel een flitsset kopen. vrolijk

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Richard Hijmering

Over de auteur

Richard is natuurkundige en fotografeert met een Nikon D70 en een analoge Nikon FM2n. Foto's door Richard kunt u bekijken op zijn website.

5 reacties

  1. Brian dSLR.nl
    Brian (dSLR.nl) schreef op maandag 12 november 2007 om 02:54  | reageer

    Heb je serie over deze cursus op de voet gevolgd en ben eigenlijk zelf ook wel erg benieuwd geworden. Hoewel ik al heel erg lang bezig ben met fotografie, ben ik niet zo'n modellen fotograaf en eigenlijk zou ik daar best meer mee willen doen. Nu weet ik best al wat af van studio belichting en dat soort zaken maar die paar keer dat ik met modellen werkte merkte ik bij mezelf dat ik niet goed ben in het aansturen van de modellen waardoor ik niet het resultaat kon krijgen dat ik eigenlijk had willen bereiken. Nou vind ik het bijvoorbeeld ook heel erg moeilijk om aan modellen te komen om mee te oeffenen, dus dat is ook weer zo wat.
    Wordt er tijdens deze cursus ook echt aandacht geschonken aan de omgang (en dan met name het sturen) met het model?

  2. Richard Hijmering
    Profiel Richard Hijmering schreef op maandag 12 november 2007 om 09:42  | reageer

    Hoi Brian, een hele goede vraag. Toen ik zelf zocht naar en curcus zat ik met hetzelfde probleem. Ik heb al heel wat jaartjes fotoervaring op mijn naam staan enw as dus bang dat de cursus te veel geent zou zijn naar het technische gedeeldte wat ik wel weet. Maar geheel onterecht. Er komt wat theorie in voor maar je bent voornamelijk zelf bezig in de studio waarin je begeleid word door Paul. Hierdoor bepaal je zelf waar je je op wilt focussen. Ik heb mezelf ook voornamelijk (90%) bezig gehouden in de interactie emt het model omdat het fototechnische me straks in mijn eentje wel zal lukken. Daarom zijn de foto's zelf ook niet van hoogste kwaliteit maar ik kan je vertellen dat ik in de interactie zeer veel ben gevorderd. ik had anders nooit de sfeer kunnen creeeren om de foto's te mken die ik wilde. Ik heb namelijks steeds gekozen om emotie foto's te maken. DIt is zeer lastig juist omdat je het model een bepaalde emotie wilt laten uitbeelden end at gaat neit op stel en sprong. Als eerste moet het bij het model passen en ten tweede kan je het niet forceren. En als het eindelijk hebt bereikt moet je nog de juiste foto weten te schieten. Hierin word dus de inteactie tussen fotograaf en model zeer sterk op de proef gesteld. En ja na de cursus heb ik een heel goed idee gekregen hoe dat voor elkaar te krijgen, door te praten of juist niet praten, signaleren, sfeer creeeren etc. Dus als je doel is om beter te interacteren met het model dan kan ik je zeker deze cursus aanbevelen!!!

    Maar zoals gezegd je bepaald je eigen doelstelling dus je kan hem met bijna elka doelstelling volgenvrolijk

    Lijkt wel reclame maar ik ben gewoon onder de indrukvrolijk

  3. Bonnie
    Bonnie schreef op maandag 12 november 2007 om 11:05  | reageer

    Ik heb de cursus ook gevolgd, ergens in 2006 al. Maar de indeling was geheel anders. Wij hebben de 3e dag helemaal niet gefotografeerd maar uitsluitend foto's besproken, softboxen zijn niet aan de orde geweest. Toch heb ik er een boel van geleerd, veel tips gehad waar op te letten als je zelf spullen aan wou schaffen en uitgaven waarmee je beter kan wachten tot je de basis onder de knie hebt. Hoe belangrijk een goede voorbereiding, en vooral het contact met het model is. Dat laatste vond ik verschrikkelijk moeilijk, vooral omdat je inderdaad zo het diepe in gesmeten wordt, maar erg leerzaam. Ik heb sinds kort een flits set gekocht waarmee ik zelf wil gaan oefenen tot ik het technische deel wat meer onder de knie heb en weet hoe ik in elk geval met belichting zo'n beetje de sfeer die ik wil kan creeeren. Dan is het tijd voor een vervolg workshop vrolijk

  4. Brian dSLR.nl
    Brian (dSLR.nl) schreef op dinsdag 13 november 2007 om 01:11  | reageer

    Het stomme is dus dat ik zeer regelmatig portretten maak voor de kranten. Alleen werk ik dan op een heel andere manier, namelijk door de persoon vast te leggen in zijn of haar natuurlijke omgeving en ik denk dat dit inderdaad meer vastleggen is dan werkelijk fotograferen. Juist om die reden zou ik dus wel eens een cursus willen doen omdat ik juist wil leren zelf het model te sturen en te zorgen dat de foto's de sfeer uitademen die ik voor ogen heb.

    Ik ga me toch maar eens opgeven vrolijk

  5. Richard Hijmering
    Profiel Richard Hijmering schreef op dinsdag 13 november 2007 om 09:33  | reageer

    Gewoon doen zou ik zeggen, Dommer kan je er nooit van worden. En om eerlijk te zijn is het ook nuttig buiten de fotografie. Altijd handig om mensen te kunnen aansturenvrolijk

    Laat even weten wat je ervan vond!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord